Bliže se izbori, a nogomet nam je močvara iz koje smrdi

1

Sjetite se nedavne tekme Italija-Hrvatska na San Siru. Već za vrijeme prijenosa crvenili smo se više nego što se Predsjednik RH u snu nadao sanjajući o crvenoj Hrvatskoj. Koliko tek nakon susreta!

Metamorfoza ili grčki “metamo’rphosis” predstavljala je u staroj Grčkoj 250 mitoloških priča raspoređenih u 15 knjiga. Zanimljivo je da svaka priča sadrži neku preobrazbu tj.metamorfozu. Svaka čast Grcima i Ovidijevom Drugom razdoblju stvaralaštva, ali danas njihovu slavu prenose časni hrvatski sinovi koji se bave novinarstvom. Preobrazbe onih, koje je genijalni Trocki od milja nazivao intelektualnim proleterima, daleko su nadmašile pišljivih grčkih 250 priča i 15 knjiga. Evo nekoliko konkretnih primjera hrvatskih majstora preobrazbe ili, učenije, metamorfoze.

Sjetite se nedavne tekme Italija-Hrvatska na San Siru. Već za vrijeme prijenosa crvenili smo se više nego što se Predsjednik RH u snu nadao sanjajući o crvenoj Hrvatskoj. Koliko tek nakon susreta! Našoj sedmoj sili bilo je potpuno marginalno što smo četverostrukom prvaku svijeta odnjeli važan bod i potpuno ih nadigrali. Njima su cijelim dogođajem dominirali samo huligani, divljaci i njihovo divljanje. Uostalom, u svakom dogođaju svatko vidi prvenstveno ono što ga zanima! Čak su i Talijani dobili od naših novinskih pera po prstima. Kako su mogli dopustiti da im se na stadion prošvercaju huligani koji imaju sudsku ili policijsku zabranu posjećivanju nogometnih susreta. Pojedini novinari su inteligentno zaključili kako bi navijači na utakmici izgledali kao da su došli iz djevojačkog internata da nije bilo ustaške ikonografije. Talijani su trebali prodavati karte samo istaknutim članovima SDP-a, HNS-a (ali ne nogometnog) i IDS-a. Tada bi se susret održao u pastoralnoj atmosferi punoj ljubavi i tolerancije. Zagrljeni Talijani, Istrani i Riječani prisjećali bi se bacanja Talijana u fojbe kad su “naši” oslobodili Rijeku i Istru. Kroz smijeh bi se evociralo herojsko razdoblje nakon drugog svjetskog rata. Međutim, sve pokvariše divljaci sa dimnim bombama i petardama bez petokrake zvijezde, ali sa zastavom na kojoj je slovo “U”.

lalic01K’o dvije debele muhe u čaši mlijeka istakli su se intelektualni proleter Aleksandar Holiga u Jutarnjem i dr. sociologije Dražen Lalić. Huligani su po njima preko noći postali borci za pravdu, slobodu i ravnopravnost u nogometu. “Svi na prosvjed – kontra mraku, kontra sili!” Lalić doktor za Torcidu je snužden: “Danas se može posve proizvoljno zabraniti pristup stadionu i osobama koje nemaju sudsku zabranu ni neku sudsku presudu.”

Istu sudbinu doživljavaju k’o curice fini BBB-i. Oni također smatraju: “Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!”. Nepravda je evidentno Hrvatski nogometni savez. Slažem se! Međutim, spektakl baklji i žvižduka u Milanu bio je uperen protiv HNS-a! Ondje su bili divljaci i huligani, a samo tjedan dana kasnije ti isti su postali odjednom borci čija je dužnost borba za pravdu. Zamislite tu preobrazbu u samo tjedan dana, a uvijek je riječ o manje-više istim momcima! To su momci koji ne mijenjaju svoje dresove i zastave. Metarmofozu su doživjeli samo novinari, ovisno koja im je boja pri srcu. Neka idu na utakmice I neka se deru i bacaju baklje, ali neka Lalić i Holiga ne puštaju dimne zavjese koje s nogometom nemaju veze.

Kad vidim u Večernjem naslov: “Mogu li se zbog nogometa poremetiti odnosi sjevera i juga, Zagreba i Dalmacije?” Ne da mogu već jesu debelo poremećeni! Obiteljski biznis braće Mamić bio bi prošlost u svakoj iole pravno uređenoj državi. Međutim, nema nigdje države gdje bi predsjednik Hajduka Brbić imao 30.000 kn neto plaću, a jedan od najboljih igrača Mijo Caktaš – kad plati sve doprinose – igra za samo 6.500 kn. Kako se onda itko može čuditi stanju u hrvatskom nogometu? Za to vrijeme triumfiraju razni Lalići, Holige i vrhunska stručnjakinja Jelena Lovrić. Kod nje, a što je vrlo pohvalno, nem metarmorfoze! Vidi Jele zašto nam je nogomet na tako niskim granama i zašto u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo imamo samo 10 bodova. Otkrila je da od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a, njih čak 11 dolazi iz HDZ-a. Znači prvih 11 u momčadi su Hadezovci, a ostalih 6 rezerve iz HSP-AS, Hrvatske Čiste stranke prava, HSP-1860 i dr. U Srpskom fudbalskom savezu nema četnika. Sve sami početnici. Zato, očišćeni od utjecaj desničarske politike, ponosno gledaju onaj svoj 1 bod koji su dosad osvojili u istim kvalifikacijama u kojima igraju Hadezovci. Jele ne baca dimne bombe i ne pušta dimne zavjese.

mamićBliže se izbori, a nogomet nam je močvara iz koje smrdi. Kako ga vode Hadezovci imamo samo bijednih 10 bodova. Znači smrdi iz ili zbog HDZ-a! Ma zamislite, osjetio se smrad baš sada neposredno pred izbore. Neće ga moći suzbiti ni Kolinda osobno sa cijelim setom svojih najskupljih parfema. Siguran sam da kad bi nam nogometni savez vodili pravi ljudi k’o recimo Nenad Stazić, Peđe Garbin (koji bi mogao biti golman jer je viši od “golštange”) Ingrid zvana Mare, riječki Gradonačelnik (koji s Frljićem može tvoriti najjaču antifašističku obranu od 1945.g., do danas) i slični, imali bi “momčad snova”. Kad bi oni pokazali na terenu sve što znaju I mogu kao što nam to stalno pokazuju dok su na vlasti, imali bi mi bodova skoro k’o Srbi. Bez obzira što su se u zadnje vrijeme pojačali s robusnim napadačem ćosavim vojvodom Vojom Šešeljem.

U svakom slučaju mislim da treba razbiti taj ortakluk između Mamića i HNS-a. Treba ubaciti zdrave snage, ljubitelje nogometa kao što su Željko Sabo i Marina Lovrić (koja kuži nogomet isto tako dobro k’o Jelena Lovrić). Jelu baš briga bi li čišćenje HNS-a od kužnih Hadezeovaca bilo dobro za Niku Kovača i nacionalnu vrstu. Samo van iz HNS-a s Hadezeovcima!

Takav mentalni sklop opisao je francuski revolucionar Comte de Mirabeau kazavši: “Žene su kao generali; njih se ne tiče koliko je poraza koštala jedna pobjeda.”

U meni se još od studentskih dana iskristalizirao čvrsti stav: za povijesne nevolje u koje je upadala Lijepa naša najmanje su krivi Srbi. I dan danas Srbi ne predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti za Hrvatsku. Uostalom nisu Srbi postavljali ćirilične ploče po gradu heroju. Hrvatske nevolje uzrokovali su u 95% slučajeva sami Hrvati. Jugoslaveni, orjunaši, mađaroni, vječiti poltroni koji uvijek žude za stranim gospodarom. Oni koji danas pomoću nogometa fabriciraju mržnju između juga i sjevera. Mišljenja sam da se trebamo okrenuti našim sjeverozapadnim susjedima Slovencima koji su itekako nadmašili Bizantince bez obzira na koje mislili.

Recimo, ovih dana naši EU zastupnici na čelu s Andrejom Plenkovićem, Ružom, Toninom Piculom i dr., odradili su kvalitetan posao. Predložili su, a EU parlamenat usvojio, rezoluciju kojom se “snažno osuđuje Šešeljevo huškanje na rat, poticanje na mržnju i teritorijalne pretenzije…” Velika većina zastupnika EU parlamenta glasovala je za rezoluciji. Osim nekih. Ti “neki” bili su prijatelji Jadranke Kosor. Naši prijatelji Slovenci. Godinama nam nisu željeli vratiti novac hrvatskih štediša iz Ljubljanske banke; Piranskim zaljevom ucjenjivali su nas prilikom pristupnih pregovora; na hrvatskom teritoriju drže svoju vojarnu na Svetoj Geri. Joško Joras, mali slovenski trojanski konj, u svakoj bi normalnoj državi već davno odlužio kaznu za sve svoje kontinuirane ispade prema RH. Sad se Slovencima činilo da Hrvati zlostavljaju “jadnog vojvodu”. Skoro k’o Jorasa! Naši “prijatelji” Eduard Kukan,Ivo Vajgl i najoštrija od svih -Tanja Fajon rekli su od prilike “Bljak! Opet ti Hrvati!” Punčka Tanja priopštila je novinarima na srpskom jeziku žalenje i protest što se nije spriječila rezolucija za koju prepametna Tanja smatra da dolijeva ulje na vatru. Opet se prisjećam pokojnog predsjednika Tuđmana i njegove reakcije na slovensku uobičajenu licemjernu politiku prema Hrvatima. Znam da se radi o kompleksu patuljka, ali i takovi kompleksi moraju barem u politici biti donekle kontrolirani. Otvoreno podržavati primitivne eksebicije četničkog vojvode pod firmom zastupničkog prava na vlastiti stav je odiozno. U svari to je čak primitivno! Ali tko bi od domaćih političkih patuljaka mogao suvislo odgovoriti slovenskom patuljku? Jadranka Kosor ili Vesna Pusić!!?

Pitanje: koja je najkraća ljubavna šetnja u povijesti diplomacije? Šetnja Jadranke Kosor i Boruta Pahora od početka pa do kraja slovenskog primorja!

ivan rudeIvan Rude je stečajni upravitelj koga su uvjerili da je idealan čovjek za predsjednika RH. Možda i nisu tako daleko od istine. Možda je dobar stečajac. Možda! Ako već predsjednik treba biti iz redova stečajaca, predlažem da to bude čovjek koji je preuzeo stečaj Peveca. Preuzeo je očerupanog pjevca, a danas raširenih krila radi, prodaje robu i opet se širi. Tom uspješnom stečajcu šira javnost ne zna čak ni ime. Međutim, naš Rude-stečajac je fasciniran Oktobarskom revolucijom. I Rusi su bili ipresionirani Staljinom, Lenjinom, Trockim, Beriom, Tuhačevskim i da ne nabrajam dalje. Jedva su dočekali 1989.g., da ta impresija zauvjek nestane. Ako je Rude impresioniran Velikim Oktobrom kao što sam to i ja, onda u redu. Ali ako misli na povijesna dostignuća Lenjina i kasnije Staljina, onda se mora zamisliti i to ozbiljno. Ta dva lika ostavila su iza sebe oko 5o milijuna žrtava komunističke strahovlade, glad i gulage. No dobro, ima Rude pravo na svoj stav.

Isto k’o i Tanja Fajon EU parlamentarka iz Slovenije. Za nju je važan problem modernog liberalnog društva povampireni rasizam u USA. Zgraža se čak i Davor Butković koji kiruškim skalpelom secira taj karcinom moderne Amerike. Micheal Brown, crnac skoro dijete, tek 18 mu je godina. Nedužno je hodao ulicom i to sredinom. Naišao bijeli policajac Darren Wilson u autu te naredio Brownu da se skloni na pločnik. Brown se usprotivio, a policijski rasist propucao crnog dječaka. Američka sudska porota zaključila da se protiv policajca ne digne optužnica! Liberalna Amerika je ogorčena! Ogorčen je CNN, ogorčeni su Butković i Inoslav Bešker koji se potpuno logično pita: “Je li ubojstvo crnca uopće ubojstvo?”

Evo kako rasisti i desničari vide čitavu priču. Micheal Brown ima 18 godina. Visok je 2 metra i težak 130 kila. Višestruki je prijestupnik. Neposredno prije tragičnog događaja ušao je u dućan sićušnog Kineza, prebio ga i opljčkao. Kad ga je policajac Wilson upozorio da se popne na pločnik kroz otvoreno staklo auta, Brown ga je opalio po glavi te počeo bježati. Policajac je potrčao za njim, Brown se iznenada okrenuo i krenuo, onako sićušan, na policajca. Žalosni epilog se zna. Porota, koja je zaključila da policajac nije kriv, broji 12 članova, a od toga su tri bili crnci. Odluku je donjela jednoglasno. Na temelju iskaza crnih i bjelih svjedoka, vještaka, balističara, forenzičara i dr. Mislite da je to moderni Rašomon? Za mene nije!

Oscar Wilde je napisao:” Ne ginu ljudi samo zbog istine – puno ih je stradalo i zbog laži.”

Zvonimir Hodak/dnevno.hr

facebook komentari