Pratite nas

Politika

Blokada glavne prometnice u Sarajevu

Objavljeno

na

sarajevo

Foto: Bljesak.info

Šemsudin Maljević, sudionik današnjih prosvjeda u Sarajevu, rekao je novinarima da su prosvjednici samoinicijativno blokirali glavnu gradsku prometnicu na Marijin- Dvoru u blizini zgrade institucija BiH.

Do blokade je prema njegovim riječima došlo jer je Trg ispred zgrade institucija u jednom trenutku postao tijesan za sve sudionike prosvjeda.

Maljević je najavio da iz više bh gradova tek treba da pristignu građani koji će se solidarizirati s onima koji su ispred zgrade institucija BiH.

– To su građani koji su izgubili strah, rezignirani zbog dugogodišnjeg nerada i neučinkovitosti bh vlasti –  rekao jeMaljivić.

Prosvjed građana, čiji broj varira ovisno od toga da li stalno borave na Trgu ispred zgrade institucija ili zastaju izvjesno vrijeme u prolazu, počeo je jutros u 10 sati. Istaknut je veliki broj transparenata sa osnovnim zahtjevom da vlasti daju otkaz.

Preko razglasa je javljeno da su na prosvjed pristigli istomišljenici iz više bh. gradova, kao i da se očekuju novi. Promet je na glavnoj prometnici bio u funkciji do 13.30 sati a onda se skupina sudionika odvojila sa Trga i posjedala na cestu na kojoj su i tramvajske tračnice.

Prometna policija preusmjeravala je izvjesno vrijeme automobile alternativnom cestom, a potom je i ona zatvorena.

Ispred prosvjednika je policija u manjem broju, redovna i prometna.

Neprovjerena je informacija da je zaposlenicima koji su danas došli na posao u zgradu institucija BiH rečeno da idu kućama.

Osnovni razlog zbog kojih su organizirani prosvjedi, samoinicijativni prema tvrdnjama sudionika, je što vlasti bh. nisu donijele novi Zakon o jedinstvenom matičnom broju na državnom nivou do 30. lipnja, do kada im je postavljen rok na protestima održanim prošlog mjeseca.

Sudionici izjavljuju da to nije jedini razlog njihovog nezadovoljstva već da su rezignirani zbog dugogodišnjeg lošeg odnosa vlasti prema građanima.

– Vlasti za svoj nerad primaju isuviše dobre iznose – navode prosvjednici koji su preko razglasa pozvali ostale građane BiH da danas ne kupuju ništa odnosno da ne pune proračun, te da u narednih mjesec dana ne plaćaju davanja, kako bi i vlasti iskusile nedostatak novca za njihove plaće.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Krešimir Planinić: Ne trebamo zastupnike nacionalnih manjina u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru nisu potrebni, zašto ne bi bili na listi SDP-a, HDZ-a, Mosta ili neke druge stranke kao zastupnici, kazao je za N1 Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Nacionalne manjine mogu ostvarivati svoja prava na lokalnim razinama i u Saboru su njihovi zastupnici nepotrebni, kazao je Planinić u razgovoru za N1.

Upozorio je na to da predstavnici nacionalnih manjina u Sabor bivaju izabrani sa samo 300-injak glasova dok drugi trebaju dobiti u prosjeku po 14.000 ili 15.000 glasova da bi ušli u Sabor.

Takav je sustav nepravedan i zatire jednakost prava glasa, smatra Planinić, koji je ukazao i na to da u većini europskih država ne postoji sustav kakav ima Hrvatska.

Ovakav pristup getoizira nacionalne manjine što nije dobro ni za njih same, pretvara ih u neku enklavu, upozorio je Planinić te je istaknuo da je važno da izborni sustav odražava volju naroda.

Osam predstavnika u Sabor je sasvim neprimjereno, a i zatire jednako i opće pravo glasa iz Ustava, smatra, a na pitanje koji bi način uređenja novog izbornog sustava bio najbolji, kaže da je to pitanje na koje bi odgovor trebala dati široka rasprava te je podsjetio da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala još 2011. okrugli stol na tu temu.

Naš stav je jasan – smatramo nepravednim sustav u RH što smo i više puta govorili i drago nam je da je ta tema u fokusu, a promjenu izbornog sustava smatramo početkom svih reformi, istaknuo je Planinić, koji je rekao da nisu razgovarali s bilo kojim političarem o tome.

No, očekuju podršku od svih, pa i političara, u dobroj vjeri i volji, a što se tiče metoda kao mogućnost nije odbacio referendum jer je i to jedan od demokratskih alata.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Bernardić zove Alexa Brauna da mu popravi imidž, platiti će ga iz kredita

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting, rekao je jedan od SDP-ovaca

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića, pred samom je realizacijom, piše Novi list.

Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.

Bernardić je s Braunom bio razgovarao i na proljeće kad je ovaj nastupio na Danima komunikacija u Rovinju, pa kontakt već postoji. – Braunovi ljudi bili su na Ibleru, i svi su dogovori pri kraju.

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting. Htio je to još na proljeće, ali stranka tada nije imala novca, a sada je podignut kredit pa novca ima – rekao je za Novi list jedan od SDP-ovaca s Iblerova trga.

facebook komentari

Nastavi čitati