Boban je devedesetih čuo zov svog naroda i svoje zemlje i nije pokleknuo!

4

U Gorici, u župi Gorica – Sovića, u crkvi svetog Stjepana Prvomučenika služena je sveta misa za magistra Matu Bobana, jedinog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne, zatim prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne, predsjednika HDZ-a BiH, utemeljitelja i vrhovnog zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane. Svetom misom obilježena je 20. obljetnica njegove smrti.

Svetu misu predvodio je fra Ante Marić, a koncelebrirali su i fra Vinko Mikulić Bajević, a posebno je ovom prigodom u Grude došao i fra Petar Krasić, legendarni franjevac iz Masne Luke, suorganizator Ceste spasa koja je spasila tisuće i tisuće ljudi.   Fra Ante Marić je propovijed započeo citirajući današnje evanđelje. U njemu piše da je, dok je Isus prolazio pored carinarnice, a Matej Levi radio svoj već uhodani i ne baš cijenjen posao, On ga spazioi kazao mu: Slijedi me! A Matej je ustao i krenuo za njim.   – Bio je to Božji poziv. Jedna riječ ga je od carinika učinila apostolom i evanđelistom.

Baš danas, kad se čita ovo evanđelje, mi smo na 20 obljetnici smrti mr. Mate Bobana, predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne, na svetoj misi, na ovom zajedničkom razmišljanju, kazao je u uvodu fra Ante Marić i zatim se prisjetio burnih vremena.

Mate je tih 90-ih godina prošlog stoljeća već bio srednjovječan čovjek, želio se predati tek posađenom vinogradu, htio uživati sa svojim unucima i svojom obitelji, no naišao je taj trenutak. Čuo je te riječi: Ustani, ostavi sve to o čemu sanjaš, pođi, slijedi dar svoga duha, slijedi zov svog naroda i svoje zemlje. To je i učinio! I te je 1997. godine u svojoj glavi i u svojoj duši imao samo jednu pomisao: “Bože moj, samo da naše žrtve, da naša krv, ne budu uzaludne.” Trebalo je godina, Mate da se shvati da si pobijedio, da nisi pokleknuo!

Znao si dobro da je život veći od tebe, da na njega polažeš onoliko prava koliko si se za njega žrtvovao, znao si da je zemlja veća od tebe, da je onoliko tvoja koliko se za nju žrtvuješ i koliko je ljubiš, znao si i da je sloboda veća od tebe i da je onoliko imaš koliko si hrabrosti imao da je za sebe uzmeš! Ti kao da si nam poručio da stanemo u ovom životu i pogledamo svojoj duši u oči, svojoj obitelji, svojim pokojnima, svojoj zemlji i svome narodu… da u oči pogledamo slobodu koju ste nam svojim životima i svojom žrtvom podarili ti i naši hrabri vitezovi! Bude li u nama i trunku ljudskosti nećemo sve odbaciti, nećemo sve to olako prijeći, nećemo sve to zabraviti! Znao si dobro da je najsramnije ne moći pogledati svojoj duši u oči, svojoj obitelji, svojoj zemlji, svome narodu.

Na ovoj svetoj misi, na ovoj 20. obljetnici, evo nas ovdje s tobom i na duši nam je tvoj život i tvoja smrt. Život i smrt tvojih i naših vitezova. I molimo za vas i molimo za sebe, kazao je, između ostalog, u nadahnutoj propovijedi fra Ante Marić, piše portal Grude.com

Svetoj misi nazočila je obitelj pokojnog Mate Bobana i njegova supruga Ljuba, članstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno Nikom Marušićem, vodstvo HDZ-a BiH predvođeno glavnom tajnicom HDZ-a BiH Miljanom Glamuzinom, izaslanik u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HSS-a Mario Karamatić, načelnici i gradonačelnici hrvatskih općina i gradova, među njima i gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić i kao domaćin grudski načelnik i član Predsjedništva HDZ-a BiH Ljubo Grizelj, te njegov narod, poštovatelji lika i djela jedinog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Malo znam o njemu, ali sve što je učinio govori da je bio VELIKI HRVAT i domoljub! Vječna mu slava i služio na čast i uzor Hrvatskom narodu!

  • Počivao ti nama dragi naš Mate Boban, Pikaćev u Miru Božijem. Tvoj susjed Milan Boban, Gabrića s kojim si odrastao…

  • Pingback: MATE BOBAN - PIKAĆEV - JE DEVEDESETIH ČUO ZOV SVOG NARODA I SVOJE ZEMLJE I NIJE POKLEKUNO! - Otporaš()

  • Sivooki

    Ne znam tko je za Hrvate u Herceg -Bosni više učinio : Mate Boban blage uspomene ili fra Ante, anđeo čuvar povijesnog sjećanja i onaj koji bdije nad dušom svojega naroda…