Pratite nas

Naši u svijetu

BOEING JE OTET I NALAZI SE NA TAJNOJ LOKACIJI? ‘Letio je još 4 sata nakon nestanka’

Objavljeno

na

Američki antiteroristički stručnjaci razmatraju mogućnost da je avion s 239 putnika preusmjeren na tajnu lokaciju

Američki istražitelji koji rade na slučaju nestanka zrakoplova Malaysian Airlinesa smatraju kako je zrakoplov letio još četiri sata nakon što je posljednji put viđen na radaru,

što je pojačalo njihove sumnje u moguću otmicu zrakoplova.

JOŠ UVIJEK NITI TRAGA IZGUBLJENOM BOEINGU ‘Malezijske vlasti strahovito loše vode potragu’

S druge strane, na temelju podataka s motora zrakoplova koji se automatski zapisuju i prenose do hangara za održavanje, dužnosnici sumnjaju u to da je letio ukupno još pet sati nakon nestanka, doznaje Wall Street Journal.

S obzirom na te informacije američki istražitelji zaduženi za antiterorizam razmatraju mogućnost da je zrakoplov s 239 putnika preusmjeren na tajnu lokaciju ‘kako bi se kasnije upotrijebio u druge svrhe’.

Vladini stručnjaci za terorizam sada istražuju je li pilot ili netko drugi namjerno onemogućio radio vezu iz kokpita kako bi izbjegao otkrivanje i odletio u neku

drugu zemlju.

Ukupno vrijeme leta od pet sati poslije napuštanja Kuala Lumpura znači da bi Boeing 777 mogao preletjeti dodatnih 2.200 nautičkih milja, što znači da je mogao stići do Pakistana ili arabijskog mora.

Iako se još uvijek ne zna postoje li dokazi koji upućuju na terorizam ili otmicu, istražitelji još uvijek nisu odbacili tu mogućnost.

Rolls Royse i Boeing odbili su komentirati izvješća da je zrakoplov letio još nekoliko sati. Proizvođači motora usko surađuju sa malezijskim vlastima, koji su demantirali takvu informaciju.

Malezijski ministar prometa i obrane Hishammuddin Hussein opovrgnuo je izvješća da je zrakoplov letio još četiri sata nakon što je izgubljen s radarskih zaslona.

Inzistira da je posljednji kontakt sa zrakoplovom ostvaren u 1.07 sati po noći.

– To su netočni podaci, rekao je Hussein na konferenciji za novinare.

– Pretražili smo područje sa satelitskih snimki i nismo pronašli ništa, rekao je Hussein ističući kako su kineske vlasti te snimke objavile greškom.

Šest dana nakon misterioznog nestanka koji je izazvao masovnu međunarodnu potragu, do sada nije dala nikakve rezultate te se sve više širi.

Zrakoplovi su pretražili područje gdje su kineski sateliti primijetili moguće ostatke, ali nisu pronašli nikakve tragove olupine, potvrdili su dužnosnici iz Kuala Lumpura.

Indija se uključuje u potragu za malezijskim zrakoplovom

Indijsko ministarstvo obrane naredilo je da indijski vojni brodovi i zrakoplovi na području Andamana i Nikobara tragaju za malezijskim zrakoplovom koji je u subotu nestao s 239 putnika i članova posade.

Stožer oružanih snaga održat će tijekom dana sastanak na kojem će odlučiti kako sa drugim zemljama uskladiti napore na pretraživanju, nakon čega će biti angažirani brodovi i zrakoplovi. “Trenutno dogovaramo pojedinosti”, rekao je za Reuters glasnogovornik indijskog zapovjedništva. (H)

jutarnji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati