BOEING JE OTET I NALAZI SE NA TAJNOJ LOKACIJI? ‘Letio je još 4 sata nakon nestanka’

0

Američki antiteroristički stručnjaci razmatraju mogućnost da je avion s 239 putnika preusmjeren na tajnu lokaciju

Američki istražitelji koji rade na slučaju nestanka zrakoplova Malaysian Airlinesa smatraju kako je zrakoplov letio još četiri sata nakon što je posljednji put viđen na radaru,

što je pojačalo njihove sumnje u moguću otmicu zrakoplova.

JOŠ UVIJEK NITI TRAGA IZGUBLJENOM BOEINGU ‘Malezijske vlasti strahovito loše vode potragu’

S druge strane, na temelju podataka s motora zrakoplova koji se automatski zapisuju i prenose do hangara za održavanje, dužnosnici sumnjaju u to da je letio ukupno još pet sati nakon nestanka, doznaje Wall Street Journal.

S obzirom na te informacije američki istražitelji zaduženi za antiterorizam razmatraju mogućnost da je zrakoplov s 239 putnika preusmjeren na tajnu lokaciju ‘kako bi se kasnije upotrijebio u druge svrhe’.

Vladini stručnjaci za terorizam sada istražuju je li pilot ili netko drugi namjerno onemogućio radio vezu iz kokpita kako bi izbjegao otkrivanje i odletio u neku

drugu zemlju.

Ukupno vrijeme leta od pet sati poslije napuštanja Kuala Lumpura znači da bi Boeing 777 mogao preletjeti dodatnih 2.200 nautičkih milja, što znači da je mogao stići do Pakistana ili arabijskog mora.

Iako se još uvijek ne zna postoje li dokazi koji upućuju na terorizam ili otmicu, istražitelji još uvijek nisu odbacili tu mogućnost.

Rolls Royse i Boeing odbili su komentirati izvješća da je zrakoplov letio još nekoliko sati. Proizvođači motora usko surađuju sa malezijskim vlastima, koji su demantirali takvu informaciju.

Malezijski ministar prometa i obrane Hishammuddin Hussein opovrgnuo je izvješća da je zrakoplov letio još četiri sata nakon što je izgubljen s radarskih zaslona.

Inzistira da je posljednji kontakt sa zrakoplovom ostvaren u 1.07 sati po noći.

– To su netočni podaci, rekao je Hussein na konferenciji za novinare.

– Pretražili smo područje sa satelitskih snimki i nismo pronašli ništa, rekao je Hussein ističući kako su kineske vlasti te snimke objavile greškom.

Šest dana nakon misterioznog nestanka koji je izazvao masovnu međunarodnu potragu, do sada nije dala nikakve rezultate te se sve više širi.

Zrakoplovi su pretražili područje gdje su kineski sateliti primijetili moguće ostatke, ali nisu pronašli nikakve tragove olupine, potvrdili su dužnosnici iz Kuala Lumpura.

Indija se uključuje u potragu za malezijskim zrakoplovom

Indijsko ministarstvo obrane naredilo je da indijski vojni brodovi i zrakoplovi na području Andamana i Nikobara tragaju za malezijskim zrakoplovom koji je u subotu nestao s 239 putnika i članova posade.

Stožer oružanih snaga održat će tijekom dana sastanak na kojem će odlučiti kako sa drugim zemljama uskladiti napore na pretraživanju, nakon čega će biti angažirani brodovi i zrakoplovi. “Trenutno dogovaramo pojedinosti”, rekao je za Reuters glasnogovornik indijskog zapovjedništva. (H)

jutarnji.hr

facebook komentari