Pratite nas

Događaji

Bojnik Danijel Kos pilot air tractora koji je jednim preletom spasio živote vozačima na požarom ugroženoj autocesti

Objavljeno

na

Usred požara što su poharali i zadarsko zaleđe Zlatko Premužak iz Dugog sela se prije koji dan sa svojim kamionom punim kemikalija zatekao u Smilčiću,  u prometnom čepu.

“Vatrogasac viče “Bježi, bježi. Gori tu sa strane” i ja krenem nazad, ali više ne mogu nazad. Odjednom kolona iza mene, auti se skupili, Čehi, Mađari, Nijemci, turisti zuje, gube se tamo, ne znaju kud će”, svjedoči Zlatko.

Veliki kamion s prikolicom više nije mogao okrenuti na cesti. Kad ga je već počela hvatati panika, spas je stigao doslovno u posljednji čas, javlja RTL

“Odjednom naleti avion i zalije on grmlje i trnje, ali i malo moju kabinu. On se stvorio ono – ja na krivom mjestu, on na pravom mjestu”, dodaje Zlatko.

Čovjek koji je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme je bojnik Danijel Kos, 40-godišnji protupožarni pilot koji air tractorima upravlja zadnjih 11 godina. Taj dan on pamti kao jedan od najdinamičnijih dana u po mnogočemu rekordnoj protupožarnoj sezoni.

“Nakon povratka u bazu, nakon slijetanja, sjedio sam u kancelariji, slušao radio i čuo nekog gospodina koji se javlja u eter i zahvaljuje se da smo mu spasili kamion, odnosno drugim riječima njegovu egzistenciju, je l’. Naravno da mi je bilo drago to čuti da smo nekome mogli pomoći”, poručio je bojnik Danijel Kos, pilot.

Spašavanje života i stambenih objekata uvijek je prioritet, pa je Zlatko imao sreće što je air tractor izbacio i drugu vodenu bombu prije odlaska na novo požarište u Kistanjama gdje se vatra približavala kućama.

“Ta dojava je došla par sekundi prije odbacivanja vode, odbacili smo vodu, na tu određenu poziciju da spriječimo nadiranje vatre prema vozilima na prometnici i uputili se prema Kistanjama”, dodaje Danijel.

U tom danu gasio je u Smilčiću, Kistanjama i Kožinu,  pola sata odmorio dok se u Zemuniku punilo gorivo, i onda opet gasio u Pristegu, Popovićima, ponovno u Smilčiću i pred sumrakuz autocestu na dionici Benkovac-Pirovac.

Gdje su sve gasili i kome su pomogli sačuvati maslinik, vinograd ili mukotrpno izgrađenu kuću, obično i nemaju vremena razmišljati.

“Kada se dogodi takvi slučaj kao gospodin što se javio preko radija tek tada razmišljamo i postanemo svjesni da mi zaista pomažemo ljudima u situacijama koje baš i nisu ugodne. I to je dobar osjećaj”, kazao je pilot.

Skromno će čovjek koji kao ni drugi pripadnici njegove eskadrile ne voli da ih se naziva herojima jer oni samo rade ono što najbolje znaju.

“To je njegov posao, ali moglo se svašta dogoditi da on nije naišao taj tren. Da nije naišao, moglo je zahvatiti kabinu, a ja vozim boju, razrjeđivač, nije to šala baš”, kaže Zlatko.

Zato se Zlatko i imao potrebu zahvaliti preko medija, a bojnika Kosa je usred našeg razgovora prekinuo poziv na novo požarište. I danas će nekome njegova pomoć biti dragocjena.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati