Pratite nas

BiH

BOL NEDUŽNIH

Objavljeno

na

Kad normalan čovjek vidi da djeca ginu, mora mu se srce stisnuti, mora osjetiti duboku nutarnju bol. Nije to samo stvar empatije, to je stvar jednog dubljeg osjećaja života.

djecaDijete u sebi čuva ono iskonsko što smo mi odrasli već odavno izgubili. Nije slučajno Isus rekao budite kao djeca. Nije rekao budite infantilni, nego budite čisti, neposredni, bez zamršenih predumišljaja i pokvarenosti koju stvara um prepredenog čovjeka. Naravno, i kod neke djece može postojati stanovita zloba pa i okrutnost u igri. No dijete time još nije izgubilo nukleus svoje dječje nedužnosti, ono još nema svijest o moralnim posljedicama, ne može zaključivati kao što zaključuje um odraslog čovjeka. Dijete još živi u spontanitetu nedužnosti čak i kad je okruženo zlom.

Ono vidi neposredno, srcem, intuitivnim uvidom, bez unaprijed zadanih pojmova i definicija i racionaliziranja. I u japanskoj zen filozofiji postoji sličan koncept: da se vratimo u prvobitno stanje čistoće dječjeg uma, da stvari vidimo izvan naših dihotomija pobjede i poraza, uspjeha i neuspjeha, siromaštva i bogatstva, prijatelja i neprijatelja. Te stvarnosti, dakako, postoje, ali postoje jer ih mi podržavamo čak i po cijenu stradanja djece. Dijete nosi u sebi univerzalno čisto čovještvo. Pogledajmo djecu iz bilo kojih krajeva svijeta, bilo koje rase, u Africi, Europi, južnoj Americi, Aziji, svugdje su ta djeca prekrasna, nose u sebi nesvjesnu mudrost svijeta. Ako nam njihovo stradanje ne dirne srca, ako svijet ne stane na trenutak kad ona umiru od gladi ili ginu pod granatama, kad ih zlostavljaju, muče ili prodaju u bijelo roblje, ako je svijet indifirentan na činjenicu da njegova mizanscena zna biti vrlo podmukla za sigurnost i nedužnost djece, onda smo već dotaknuli samo dno postojanja onkraj svake nade da će se čovječanstvo promijeniti bez neke velike i apokaliptične katarze.

Bol roditelja koji oplakuje svoje dijete u Gazi ili bilo gdje u svijetu, nema ni svoju nacionalnost ni rasu, ona je primarno čisto ljudska bol i pred njom treba zastati. Istu bol osjeća i Izraelac i Palestinac. Patnja ne razlikuje tko je tko. Patnja je ljudska. Na žalost, i mržnja koja je proizvodi. Topovi bi morali zašutjeti na svim stranama jer ih nadglasavaju krikovi djece i vapaji očeva i majki. Svijet je ovo latentnog ludila i mržnje. Čemu sve to? Svi ćemo umrijeti i doći pred lice Gospodinovo. Odgovarat ćemo za svaku riječ i svako djelo. Zar nismo dovoljno zreli i osviješteni da iz nedavnih ratova ne izvučemo pouku kako se preko boli i patnje najnedužnijih ne mogu graditi nikakve civilizacije i poredci, politike i ideologije a da ne urode još većom mržnjom, fanatizmom i osvetom? Teško je gledati kako nedužni stradaju širom svijeta, od Ukrajine do Gaze i Izraela i osjećati se nemoćnim. Ili baš i nismo tako nemoćni? Nije li duh sila koja nadrasta ljudske strahove i ograničenja, a bol i patnja su mudre učiteljice života. Samo treba biti dobar učenik.

Zoran Vukman/velecasnisudac.com/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović naložio prisluškivanje i praćenje hrvatskih političara i gospodarstvenika!?

Objavljeno

na

Objavio

Tjednik Nacional u novom broju donosi dokumente koji, kako tvrdi, potvrđuju da agenti Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i poduzetnike.

Nacional u svom tekstu navodi da su dobili pravo na uvid u više tajnih izvještaja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji pokazuju da tajna služba vodi “specijalni rat protiv Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, vanjske politike hrvatske vlade i hrvatskog naroda u BiH”.

U autorskom tekstu Berislava Jelinića stoji da se Bakir Izetbegović sve češće spominje u hrvatskoj javnosti, a izvještaji OSA-e, na koje se Nacional poziva, rasvjetljavaju određene nepoznate procese i metode u provođenju, “bošnjačke politike koju Bakir Izetbegović javno afirmira”.

Nacional tvrdi da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zloupotrebljava OSA-u, te da njegov politički angažman, iz Hrvatske perspektive, treba gledati šire od tema islamske radikalizacije i pokušaja proizvodnje napetosti uoči najavljenog početka gradnje Pelješkog mosta.

List tvrdi da OSA špijunira hrvatske tvrtke, prisluškuju telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta, a sve zbog interesa za više gospodarkih događanja u Hrvatskoj, posebno za ona koja mogu utjecati na ekonomski i gospodarski život unutar BiH.

Nacional tvrdi da se OSA ima ogromno zanimanje i za HEP, i njegovo moguće širenje na BiH.

Jedan od temeljnih ciljeva Bakira Izetbegovića, sudeći prema tvrdnjama Nacionala, je i želja za podijelom Hrvata u BiH.

– Stvaranjem klime opće korumpiranosti hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama vlasti u BiH pokuša se diskreditirati rješavanje hrvatskog pitanja u BiH – tvrdi Nacional pozivajući se na svoje izvore.

Hrvate u BiH ocijenjuje se jedinim zainteresiranim narodom za euroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH.

-Postaje sve očitije da su Hrvati u BiH jedini iskreno zainteresirani za euroatlantsku integraciju i prozapadnu orijentaciju BiH. Republika Srpska u potpunosti se vezala uz Rusiju, dok je politika Bakira Izetbegovića naglašeno ovisna o politici Saudijske Arabije, Katara, Reccepa Tayyipa Erdogana i Turske koja se sve više odmiče od EU i NATO-a – navodi autor teksta.

Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, naznačen je kao ključni širitelj teza o korumpiranosti hrvatskih političara u BiH.

-Stvaranje klime opće korumpiranosti među Hrvatima u BiH se pripisuje Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije koji u medijima stalno potencira da je Hercegovina dio BiH s najviše kriminala – stoji u tekstu.

Prema Nacionalu, postoje i “ciljevi specijalnog obavještajnog rata kojeg je OSA usmjerila protiv hrvatskog političkog vodstva”.

-Više izvora Nacionalu je ispričalo da Bakir Izetbegović pokušava pronaći osobu koja bi preuzela političko vodstvo Hrvata u BiH, a koju bi mogao kontrolirati i preko koje bi zadovoljio potrebnu kvotu Hrvata za formiranje federalne i državne vlasti – navodi Nacional.

Nacional također podsjeća da bi OSA nominalno trebala štititi državne interese BiH-a, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji.

-Međutim, izvješća te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvijek tako, već se OSA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH-a. OSA nije jedina državna institucija u BiH-u kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda – ocijenjuje Nacional.

M.J/Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati