Bolje “Most na Dravi” nego “Most na Neretvi”!

47
Ilustracija

Ostavka Davora Ive Stiera na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova nije iznenadila Andreja Plenkovića. Očekivao ju je, kaže, jer je neuobičajeno da politički tajnik stranke, k tome i osoba visoko pozicionirana u Vladi, ne sudjeluje u stranačkim pregovorima oko stvaranja nove parlamentarne većine.

Doduše, na izričito novinarsko pitanje – znači li to da će Stier morati napustiti i funkciju političkog tajnika stranke – rutinski odgovara kako o tome nisu razgovarali. Ipak, redoslijedom funkcija kojima kiti svog donedavno najbližeg suradnika – najprije spominje stranačku, a tek potom Vladinu – Plenković suptilno poručuje da očekuje odstup Davora Ive Stiera i s mjesta političkog tajnika HDZ-a. Drugim riječima, Stier će moći nastaviti jačati demokršćansku sastavnicu stranke, ali ne kao politički tajnik. I ne će to biti prvi put da se Davor Ivo Stier razletio terenom kako bi svoje ideje predstavio članstvu. Još početkom 2014. godine, uoči izbora za Europski parlament, dakle u vrijeme Karamarka, pobirao je pljesak obilazeći ogranke HDZ-a diljem Hrvatske. Ipak, birači nisu izdašno honorirali te aktivnosti. Ostao je u debeloj sjeni Andreja Plenkovića, a još više Ruže Tomašić, provukavši se u Europski parlament kroz iglene uši.

Na Stierovu potrebu jačanja demokršćanstva u stranci Plenković odgovara vizijom HDZ-a kao stranke desnog centra po mjeri europske obitelji pučkih, narodnjačkih stranaka. U čemu je razlika? U onom “demo” sigurno nije. Bit će da je u pitanju ipak ovo drugo – kršćanstvo! To drugo, iako u nazivima nekih moćnih stranaka te europske grupacije stoji čak i kao prvo, danas više ne predstavlja čvrsto sidro ne samo Europske Unije, nego ni europske obitelji narodnjačkih stranaka. U vremenima posvemašnje relativizacije svih tradicionalnih vrednota opstaje tek kao formalni relikt prošlosti. No, stremljenja vanjskog središta moći nisu jedina prednost Plenkovićeve paradigme u odnosu na Stierovu u pokušaju transformacije HDZ-a.

Na krilima izvrsnih rezultata polučenih na lokalnim izborima, koje su tek u manjoj mjeri zasjenili zagrebačka opomena i poneka gorka pilula (Knin, Gospić,…), Plenkoviću je uspjelo i tzv. preslagivanje – nova Vlada s još većim udjelom HDZ-ovih dionica. Nakon Karamarkove Vlade s 6 ne-HDZ-ovih ministara (uključujući predsjednika Vlade) najprije je u rujnu prošle godine sastavio Vladu s 4 ne-HDZ-ova ministra (ali s predsjednikom Sabora izvan HDZ-a), da bi mu u posljednjem miješanju karata pošlo za rukom složiti Vladu sa svega 2 ne-HDZ-ova ministra, povrativši i mjesto predsjednika Sabora.

Premda je nakon ohrabrujućih rezultata lokalnih izbora izgledalo da bi “blitzkrieg” u vidu novih parlamentarnih izbora rezultirao još povoljnijim rezultatom za HDZ i njegove pouzdane partnere (Bandić, Čačić), čini se da mjesta tomu realno nije bilo. Nestrpljivo se, naime, očekivala injekcija bolesniku na izdisaju, Agrokoru, nasušno potrebna prije početka turističke sezone. Čudesnom podudarnošću sretna se vijest poklopila s objavom sporazuma o novoj parlamentarnoj većini. Na užas pobornika krilatice “što gore, to bolje” Agrokor i koloplet tvrtki ovisnih o njemu nisu se raspali u rasulu, već je novim zaduženjem kupljeno vrijeme da se preustroj provede uz što manje žrtava. Situacija je to nalik onoj povlačenju na pričuvne položaje u ratu pred silovitim naletom protivnika. Nipošto nije svejedno provede li se takva operacija organizirano ili kaotično u neredu, iako se u oba slučaja (privremeno) gubi nadzor nad teritorijem.

Premoštenje “Mosta na Neretvi” “Mostom na Dravi” mnogima nije najbolje sjelo, uglavnom onima vođenima više emotivnim, nego zdravorazumskim razlozima. Takvi sad poput žene nezadovoljne najnovijim muževljevim ispadom računovodstvenom preciznošću, gotovo taksativno, iznose sve povijesne grijehe HNS-a podsjećajući na sablasti prošlosti koje tamo više ne stanuju (Mesić, Pusić). Naime, nakon što je s “Mosta na Dravi” kao “šrafincigerom” sastrugana hrđa u vidu jugofilije i akutnog oblika antifašizma, pa to još popraćeno demonstrativnim izlaskom čete izvorno HSLS-ovih profesionalnih dezertera predvođenih Jozom Radošem, ideološke razlike između dva “Mosta” vidljive su tek mikroskopom. Naime, i jedni i drugi su praktično lišeni bilo kakvog iole opipljivog sadržaja ideološke prirode. Kad se tu i tamo izjasne po tim pitanjima, to čine samo kako bi se dodvorili očekivanjima nastrano pristranih medija.

Razlika između sjevernog i južnog “Mosta” ipak postoji! Dok su ikonoklasti s Neretve neumorno rušili graditelje – koji su, uza sve ljudske slabosti svojstvene Božjem stvorenju stvorenom na Njegovu sliku i priliku, bili spremni činiti djela na dobrobit, radost i korist šire zajednice (Karamarko, Mamić, Todorić) – pritom koristeći i štiteći naslijeđenu aparaturu u ključnim državnim službama (Cvitan-Bajić, Ostojićeva ostavština u MUP-u), njihovi pragmatični pandani s Drave više su skloni štovanju boga Mamona. Drugim riječima, spremni su ostaviti postrani tih nekoliko rečenica nabiflanih u novoj kumrovečkoj školi profesorice Pusić čim osjete da su im izvori financiranja ugroženi. Sada još, u fazi privikavanja, iskazuju naučene obrasce ponašanja samo kako se ne bi baš preko noći rastrojila stranka čiji odvjetak u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ionako jedini posjeduje parlamentarni potencijal. U stvarnosti su već duboko svjesni kako je raspad koji je uzeo nezaustavljivog maha neminovan. U takvim okolnostima, ako bi se i dogodilo kakvo iskakanje koje bi vodilo prema obnovi smjera kurikularne reforme na liniji Budak-Jokić s pogubnim utjecajem na hrvatski jezik i povijest, uz kulturnom marksizmu imanentno zanemarivanje tehničkih predmeta (STEM područja), HDZ sada raspolaže više nego dostatnim arsenalom poluga za njegovo suzbijanje. Kao krajnja mjera odvraćanja u pričuvi čeka nešto čvršći i stabilniji “Most na Dravi” (izborni pobjednici, župani, varaždinski Čačić i međimurski Posavec) za što su, doduše, neophodni novi izbori. No, nakon isplate kredita Agrokoru igra i ta opcija. Stoga, bude li se HDZ u takvoj, tek hipotetskoj situaciji ponio kao nijemi promatrač devastacije obrazovnog sustava, to ne može drugo značiti nego da se s tim slaže.

Rezimirajmo, “srednja velika koalicija” s Mostom koja je u svojim njedrima gojila zatečene SDP-ove kadrove i nastavila njihovu politiku u osjetljivim resorima pravosuđa i unutarnjih poslova zamijenjena je “malom velikom koalicijom” s, poput filetirane ribe, očišćenim HNS-om pri čemu je HDZ-ov utjecaj u vlasti bitno povećan. I sve to još uz nepromijenjeni položaj Pupovčevog SDSS-a u usporedbi s onim u prethodnoj Vladi koju su podržavali i nacionalno odgovorni zastupnici Hasanbegović i Esih.

No, veći utjecaj uključuje i veću odgovornost što se posebice odnosi na područja pravosuđa i policije. Tako ćemo konačno dobiti odgovor na pitalicu koja se nametala pred rujanske parlamentarne izbore – u čemu je razlika između Karamarkovog i Plenkovićevog HDZ-a? Pomalo maliciozan odgovor je glasio – Plenkovićem HDZ-u, za razliku od onog Karamarkovog, doista je svejedno čiji će biti MUP i Ministarstvo pravosuđa, HDZ-ovi ili Mostovi. Da za Karamarkova HDZ-u to nije bilo slučaj, pokazuje žar kojim su se mostovci rukama i nogama borili upravo za ova ministarstva. Potom su se, ne manje gorljivo, trudili slijediti u stopu Josipović-Ostojić-Jovanovićevu (JOJ) politiku obračuna s hrvatskim nogometom – s tom močvarom koja donosi financijsku dobit, punjenje a ne pražnjenje državnog proračuna i visoko mjesto na svjetskoj ljestvici kakvo Hrvatska u bilo kom drugom području može samo sanjati. Recentna bračka divljanja (m)ostoja-jugenda predstavljaju bolan podsjetnik na posljedice politike tetošenja huligana na tribinama, autocestama, vlakovima, trajektima, barkama, … ali i huškanja na “huligane u ložama”. Ministri od Plenkovićeva povjerenja identičnih inicijala (D.B.) imat će priliku ovakvu politiku dokončati, ili je možda nastaviti, o čemu će zacijelo ovisiti i vrednovanje rezultata Vlade u očima biračkog tijela. Uz navedeno, bliži se kraj školske godine, a time i još jedan ispit, svojevrsna matura Plenkovićeve Vlade na temu smjene veleposlanika koji nedolično predstavljaju Hrvatsku, ili kako se predsjednica Republike još zimus izrazila – ponašaju se kao da predstavljaju domicilne zemlje, a ne Hrvatsku. Dometnimo tomu kako se u ne tako davnoj prošlosti za takva djela koristio samo jedan izraz za što je bila propisana i jedna jedina vrsta kazne. Odgovor na ovo pitanje željno se iščekuje, između ostalog i u svijetlu razlaza Plenkovića i Stiera.

Za razliku od neuralgičnog pitanja veleposlanika gdje se, logično, propitkuju razlozi oklijevanja, u vezi odnosa s europskim središtem moći Plenković je najčešće neutemeljeno kritiziran, a u nedostatku argumenata i ismijavan. Posebno je u tome glasan dio desnice, tradicionalno pogubljen u prostoru i vremenu. Poslovično oboružan manjkom strpljenja i viškom taštine zdušno je prigrlio posprdnu, feralovsku terminologiju (“briselski ćato”, “sin vojne lekarke”, …) čiji je rodonačelnik od euro-birokrata neovisni, introvertirani Zoran Milanović. Skeptike sigurno ne će razuvjeriti, ali polako se naslućuje kako ima neka mala razlika između “Euroslavije” i Jugoslavije. Možda upravo u tome što kapitalistička neoliberalna kominterna financira izgradnju Pelješkog mosta, dok je onomad u socijalističkom bastionu bratstva i jedinstva Hrvatska izgrađivala HE Đerdap i TE Obrenovac? Promatrano s nebeskih visina gdje caruju velike ideje vjerojatno se radi o jednom posve prizemnom detaljčiću. Ipak, spuštanje na zemlju pokazat će kako korisnici EU fondova namijenjenih razvoju infrastrukture i domaćoj proizvodnji dobro znaju da se ne radi samo o tome, ma koliko u to teško bilo povjerovati korisnicima sredstava iz državnog proračuna koja troše uglavnom na kupnju uvozne robe. E, sad kad bismo još ovo povezali s dinamikom iseljavanja iz Hrvatske i nezavidnom demografskom slikom …

Ništa bolje u tim vrednovanjima ne prolazi ni tradicionalno biračko tijelo HDZ-a. Uporno stavlja sva jaja u jednu košaru, a može u njih barem deset – jadaju se dežurni mudrice i pismoznanci. Kako to nerijetko biva, ono što učenim ljudima zaslijepljenim fiks idejama često nije jasno, običnom čovjeku čista srca i zdrave pameti jest. Od razmrvljenosti ništa dobra, u nacionalnu memoriju duboko uklesana je poruka koju je Hrvatima ostavila tegobna povijest. Svjesno ili podsvjesno, izborno tijelo HDZ-a osjeća da bi rastakanjem vodeće hrvatske stranke, kao organizacijske strukture i emocionalne snage koja je stvorila hrvatsku državu, mogućnost bilo kakve značajne promjene otišla za dulje vrijeme u nepovrat. Ako pod trećim putem smatramo sposobnost kreiranja većih društvenih i političkih promjena sukladnih interesu hrvatskog naroda, drugog okruženja pogodnog za njegov nastanak jednostavno nema na vidiku. Uostalom, HDZ je i nastao kao “treći put” pored anacionalne i nacionalne varijante (mentalnih) komunista, čiji su danas slijednici SDP i nedavno izlučeni dijelovi HNS-a okupljeni oko Vesne Pusić i Joze Radoša. Pojava Tomislava Karamarka na političkoj pozornici, bez obzira na njegovo histerično uklanjanje prije nego što je uspio doći na štih, podgrijala je nadu da je treći put moguć i danas. Ostali instant treći putići, stazice, zidići, mostići tek su dimna zavjesa kreatora javnog mnijenja pod nadzorom vladajućih gremija. Svjesno toga, HDZ-ovo biračko tijelo ostaje lojalno stranci koja iza sebe ima djela, pa i kad mu vodstvo nije u svim elementima po volji. Pritom ga se ne ustručava upozoriti ako krene u nepotrebno eksperimentiranje, poput nedavnog pokušaja “prgometizacije” kao oglednog primjera otupljivanja unutarnje pokretačke snage stranke. U razrađeni motor ne treba ulijevati neadekvatno gorivo, pouka je ove epizode.

Koliko god to bilo teško prihvatiti, Hrvati su još od onog zlokobnog 3. januara okrugle godine u vlastitoj, međunarodno priznatoj državi na NEPRIJATELJSKOM terenu, samo za razliku od onih koji su povjerovali da vrag ne postoji i kako je konačno došlo vrijeme da procvjeta tisuću cvjetova, HDZ-ovo biračko tijelo ne kupuje tu priču. Vladari iz sjene, koji su otada opet otvoreno ovladali Hrvatskom (medijima, nevladinim udrugama i mnogim državnim institucijama), su svjesni kako im u političkoj areni samo HDZ predstavlja ozbiljnu prijetnju (izvan nje tu su još Katolička crkva i hrvatski nogomet i zato su stalno na udaru medijskih vučjih čopora). S drugima će lako, pa i s onima dobrih namjera koji bi htjeli sami i po svom! Opasan je jedino HDZ – i to svaki HDZ – bio “divlji” i “ekstreman” kao Tuđmanov i Karamarkov, ili pripitomljen i podatan kao Sanader-Kosoričin. A i takav nije bio dovoljno pitom da ne bi bio priveden u lancima na optuženičku klupu, jer mu se nije moglo vjerovati. Ne će vjerovati ni HDZ-u kakvog nastoji stvoriti Andrej Plenković. Čak i uspije li u tom naumu.

Andrej Plenković dosad u bitnome nigdje nije pogriješio – od porezne reforme, preko sprječavanja naglog sloma Agrokora, sve do racionalne zamjene destruktivaca u Vladi s kakvim-takvim konstruktivcima. Drugo nije bilo moguće, jer još tanja većina koju bi činili oni koji su se unaprijed iz nje međusobno “ekskomunicirali” to sigurno nije. Uzevši u obzir i jačanje HDZ-a izmjereno izborima, otvaranje pitanja čelnika stranke u ovom bi trenutku bilo apsurdno, tim više što se ne nazire čovjek kalibra koji bi ga mogao zamijeniti. To, uostalom, zorno ilustrira činjenica da se Plenkoviću nitko nije usudio suprotstaviti u srpnju prošle godine kad je pitanje predsjednika HDZ-a bilo na stolu. Eventualna ideološka skretanja i kriva srastanja, što suradnja iz nužde s ideološki bezličnim ostatkom HNS-a sama po sebi sigurno nije, a na čiju mogućnost upozoravaju neki kadrovski odabiri i operativni propusti, treba pokušati neutralizirati unutarstranačkim mehanizmima, ako je to moguće. U suprotnom, ne preostaje drugo, nego strpljivo održavati poziciju i graditi strukturu unutar stranke spremnu uskočiti kad se za to ukaže prilika, odnosno potreba. Žmigavac u tom smjeru dao je i Tomislav Karamarko u nedavnom intervjuu jednom dnevnom listu. Na upit o mogućnosti političke suradnje s Esih i Hasanbegovićem, odgovara kako kao član Hrvatske demokratske zajednice u Institutu kojeg je nedavno osnovao može surađivati sa svima koji se zauzimaju za Hrvatsku temeljenu na vrijednostima Domovinskog rata.

Grgur S./Kamenjar.com

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Clanak je nesto tendenciozan: s jedne strane proklamira da HDZ treba podrzati bez obzira sto trenutno radi i kamo ide, a sa druge da je Plenkovic bez greske i nezamjenjiv. Trenutacna HDZova vrhuska zustro radi na tome da HDZ postane povjesni pojam a vlast se u konacnici ucvrsti hibridizacijom s SDP. Plenkovica je nepotrebno komentirati. Njegova kadrovska rjesenja sve govore za one koji zele cuti.
  Sto se tice izgradnje Peljeskog mosta (kome se beskrajno veselim), vidjeti cemo hoce li ta sretstva biti utrosena da hrvatske gradevinske firme obave posao, ili ce ispasti da je euRopa dala ta sredstva sama sebi i svojim firmama. A mozda ce se traziti da se pomognu i firme u regionu, Zivi bili pa vidjeli.

  • Agromentum

   Hrvatske firme će sigurno od toga profitirati. Ali sam izvođač radova će biti vjerojatno neka strana firma. Austrijski STRABAG ima iskustva u gradnji mostova.
   https://uploads.disquscdn.com/images/9bdca173490a2aee756acce575cc93f8347f03af7a586d2e0f9a82d3f1fcebef.jpg

   • Dusko Besenic

    Je,uz ostalo ima iskustva u pobiranju ,,vrhnja”! Interesira me do kada ćemo sami sebe smiještati u primitivne provincijalce?

   • Omnes Omnibus

    Naravno da ce dobiti mrvice sa stola, ali nisam na to (minimalisticki) mislio

    • Paulaner Paulaner

     Bilo bi dobro, da mi imamo firme koje same mogu izgraditi ovako zahtjevne mostove.
     Ovo je jako zahtjevan i odgovoran posao, koji mogu obaviti samo oni najbolji u svijetu.
     Moj muz radi i jendoj takvoj firmi. Vodeci su u svijetu za jedan segment u gradnji mostova. Tko zeli sigurnost i kvalitetu, ne gradi most bez njih..
     I most dr. Franje Tudjmana u Dubrovniku, su mnogi pokusali urediti bez firme moga muza ali nije islo. Dok oni nisu uzeli stvar u svoje ruke, nista od svega.

 • Dora

  Naručitelj članka – središnjica HDZ! Moramo li ovo čitati?

  • Stackenschneider

   Zakaj tak mislite!? Ako vam članak nije po volji, ondak ga etiketirate kao naručenog?

  • Maks

   Most je odavno s Pusickom , podrzali su je skupa s Oreskovicem jedina razlika je da ih je Plenkovic razotkrio i sad moraju javno.Tko ne vjeruje nek pogleda sjednice sabor – Pusicka, Petrov, Stazic, Grmoja , Maras, Bulj, Pernar, Panenic, Mrak – nova koalicija udbaske orjune, bio bi politicki slijepac kad bi vam dao lajk:-))))

 • Dusko Besenic

  G. Grgur je prihvatio napisati jedan proziran i ljigav promo pamflet, po ugledu na isto takve ,,majstore” na suprotnoj političkoj opciji ! Mislio sam napisati nekoliko kritičkih primjedbi, ali je bez smisla, jer bi trebalo komentirati baš skoro svaku tvrdnju koju je iznijeo, a to bi bila tekstualna ,,kobasica” barem ravna njegovoj. Čisti gubitak vremena! Čudi me stav Urednika “Kamenjar-a” da pripusti nešta takvo na svijetlo dana??

  • Alan B’Stard

   Grgur je dugogodišnji kolumnist portala. Zar želite da ga cenzuriraju?

   • Dusko Besenic

    A jesmo naivni :)))

    • Alan B’Stard

     jašta! morase malo mućnit glavon

  • Maks

   Grgur je hrvatska, domoljubna opcija.

  • Sivooki

   Duško, na prvu loptu nije dobro skakati.
   Često stvari nisu onakve kakvima izgledaju…
   Grgur S. je vrlo dobar analitičar….
   A oni koji skupno pjevaju istu pjesmu – ne nalaze se ovdje…

   • Dusko Besenic

    Hvala na savjetu,prijatelju, ali nećeš čekati da te zmija ujede, pa da joj onda zgaziš glavu? Zato ovdje iznosimo NAŠA mišljenja, da možda nešto ,, izbistrimo”. Ti izneseš svoje mišljenje, ja svoje, netko treći svoje….čitamo, razmišljamo, uspoređujemo, doznajemo i to ponekad (?) donese kvalitetu. Inače, Dijana Majhen napiše istu stvar, ali na ,,nježniji” način i ti ne reagiraš na to? Steći ću utisak da imaš nešto protiv mene zbog iznošenja vlastitog stava?? Ne poznajem dosadašnji domoljubni (?) rad g.Grgura, ocijenio sam ovaj njegov uradak kako ga JA doživljavam, a ne kako bi netko htio da ga doživim :))) LP

    • Sivooki

     Neću više, časna pionirska.

     • Dusko Besenic

      Hvala prijatelju….poželjne su mi objektivne kritike, iako ironiziraš :))

    • Diana Majhen

     sivi i ja se dugo znamo, samim tim poznat mu je moj stil pisanja. zna da ja nikada nikoga prva ne napadam i ne vrijedjam. a mislim da ti je on pokušao nešto reći, ja ću biti direktnija. osobno sam objavila dosta članaka upravo od ovog kolumniste zato što su mi bili dobri. s dosta toga u ovom se članku nisam složila i to sam i napisala. al ne mogu radi jednog članka s kojim se ne slažem proglasiti kolumnistu lošim ili plaćenim. mislim da je to ono što ti je sivi htio reći, neka me ispravi ako griješim.

     • Maks

      To ti je kulturni Dule , ima on i boljih salje na psihijatriju, udbaski provokator , ljigav i takve komplimente…

     • Diana Majhen

      ponovno si zločest 😀 po meni on odlično piše. vidi puno stvari i postavlja se prema većini vrlo slično kako se i ja postavljam. samo mora shvatiti kako mi tu svi skupa nismo jedni drugima neprijatelji, nego samo neistomišljenici po pitanju plenkija. ne bi se smjeli medjusobno napadati, nego razmjenjivati mišljenja. odoh u krpice, laka ti noć

     • Maks

      Nije odlično samo zato sto je protiv plenkovica, on napada svakog tko imalo pozitivno napise o HDZu – takvim komplimentima. Ima nekoliko slucajeva samo zadnja tri cetiri dana, pogledaj kako vrijedja Grgura, neki dan napao ovdje Stinu tvrdu istim glupostima kao i Grgura – ti poznas stinu. Ja sam ga pitao prije mjesec samo “koga umjesto pupavca – odgovor udbaski provokator , ja njemu Dusanka i sad vodi rat.

     • Dusko Besenic

      Čovječe, lijepo sam te zamolio da me ne primjećuješ ovdje i ne komentiraš, kao što i ja postupam u odnosu na tebe. Ako hoćeš klikni mi plus ili minus, kao što i ja radim tebi i…gotova priča. Ti si “prepametan” za mene, a i u skoro svim stvarima nismo jednako “kalibrirani”, pa je najpametnije da se mimoilazimo, bez obzira na tvoju veliku želju da svakoga “naučiš pameti”. Još te jednom ljudski i ljubazno molim da me “ne vidiš”, bez obzira na “ludosti” koje pišem. Unaprijed hvala.

     • Maks

      Ma kome ces ti braniti da odgovara na tvoje glupost, sjedis cijeli dan i cekas u zasjedi da naidje “adezeovac kojeg bi napao !!!! S kojim pravom ti pises “G. Grgur je prihvatio napisati jedan proziran i ljigav promo pamflet” , prema tvojim glupostima napisao je clanak za nobela, moj samo zaljubljeni Dule. Grgur nije jedini, neki dan Stinu tvrdu i jos neke, jedini argument su ti uvrede, vrijedjaj tko ti dozvoli.

     • Dusko Besenic

      Razumiješ manje nego što sam mislio. Nisu svi tvoje pameti i shvaćanja. Smatraš da mi je cilj “napadati HDZ”. Jako prizemno, ali ni to nećeš shvatiti, kao ni puno toga drugoga. Reći ću ti još samo ovo: za mene je HDZ kao žena koju voliš i vjeruješ joj, a onda te ona prevari i to počinje raditi sve češće. Razumiješ? Nije ni bitno. Sada ću te blokirati jer ne želim više vidjeti ni jedno slovo od tebe. Ipak ti želim puno zdravlja i sve najbolje u životu. Bok.

     • Maks

      Portal je tu da se diskutira , postoje argumenti pro i kontra, moze bez uvreda + niko nije samo u pravu, niko ne zna sve, kroz diskusiju se dozna ponekad i nesto novo. Nisam ja protiv tebe nego tvog stila, znam da volis Hrvatsku i necu te zvati udbaskim provokatorom kao ti mene. Ja sam te upitao koga umjesto Pupovca prije mjesec dana koji cirkus ti pravis, mogao si nekog navesti. Znaj da ti ne vidis mene a ja vidim tebe, to ti je glava u pjesku.) )))

     • Saga

      Maksi, molim te daj mi poveznicu na članak gdje je napao Stinu.
      Ne mogu vjerovati…

     • Maks

      Ma napao odprilike ovako kao Grgura. Moram pronaci.

     • Maks

      He he , naudarili mu minuse da bi ga potopili, jadnici. http://kamenjar.com/andrej-plenkovic-ovim-smo-okoncali-jednu-politicku-epizodu/

     • Dusko Besenic

      Ako dozvoljavaš, ja ću ti pomoći….pred 10 dana, tekst: ,,Plenković: ovime smo okončali jednu političku epizodu.” Imati ćeš prilike vidjeti kako sam ,, grozan i netolerantan”….ni blizu kao tvoj prijatelj. LP
      P.s. a vidim da ti i laže…baš onako ,, fer i objektivno” :)))

     • Istina

      Ja sam ga blokirao. Knjigu koju ste pročitli i dobro zapamtili nema više smisla čitati.

     • Dusko Besenic

      Pa,evo, i ja sam ga blokirao i baš je dobar ovaj način,jer blokirani i dalje može biti vidljiv drugima, ali barem nije onom koga iritira, iako znam da će pljuvati u svakoj prilici. Svatko ima svoj nivo.

     • Istina

      Znam da može biti vidljiv drugima, ali je pretjerao. Neka on svoje frustracije i komplekse liječi negdje drugdje, a ne s mojih leđa.

     • Maks

      Pa ti si ovdje najvise izfrustriran i iskompleksiran zastupnice propale opcije.

     • Diana Majhen

      ni ja nisam napisala da je samo radi plenkovića, nego općenito se slažem sa velikim djelom njegovih promišljanja

     • Maks

      To mi je jasno:))) Eno potjerali su jednog mirnog komentatora , covjek pisao puno o bibliji , malkoc pravdao Plenkovica – Dule i Istina , onaj Maminjo napadali ga poput osa dok covjek nije odjavio profil. Ni jedne uvrede ili psovke , covjek pisao samo istinu.

     • Diana Majhen

      ne kužim, tko je koga potjerao, na stranici ništa o tome ne vidim osim da je netko izbrisan

     • Maks

      Taj izbrisao svoj profil, nije izgovorio ruznu rijec na portalu nije ni pretjerano branio HDZ , malo pozivao na glas razuma. Ima jos stranica s puno komentara gdje su ga napadali, lijen traziti.

     • Diana Majhen

      ne znam, nisam vidjela ni čitala dok je bio tamo

     • Maks

      ja sam vidio a zaboravio nik. ima jos takvih stranica sa puno vise komentara , njegovi nestali od ovih stoje ,mogu ti pronaci.

     • Dusko Besenic

      Hvala ti na pojašnjenju, koje mi je dobro došlo. Što se tiče dotičnog kolumnista, pa i bilo kojeg drugoga, podpadaju pod okrutno pravilo posla kojim se bave….mogu tisuću puta biti odlični, a onda od jednog trenutka (ili samo jednokratno) krenu kako nije dobro i …razumiješ kako ide dalje? To je kao da cijeli rat stavljam život na kocku za nas i onda u jednom trenutku počinim izdaju. Šta će me obilježiti? Šta se Sivoga tiče, nemam baš ništa protiv njega, iako vidim da nismo baš neki politički istomišljenici (u nijansama) i da ga pomalo iritiraju neki moji tekstovi, pa me je malo bocnuo u živac, ali to ne uzimam tragično jer je Sivi kvalitetan i lucidan čovijek i sa njime se može na pravi način biti i neistomišljenik. Čak je to i ono poželjno sučeljavanje različitih stavova, koje na kraju daje nešta pozitivno. Možda sam (ne možda, sigurno) ponekad preoštar, ali takav sam na prvom mjestu i prema sebi. Teško, glupo i nepotrebno?! Laku noć.

     • Diana Majhen

      naravno, svatko od nas tko nešto napiše mora biti spreman na kritike, to uopće nije upitno. ako se kritike ne mogu podnijeti, ne treba se pisati. al je stvaru tome na koji se način te kritike iznose

     • Istina

      Kritike da, ali bez vrijeđanja, lažnog optuživanja i sl.

     • Diana Majhen

      da, to je to

  • Maks

   Ako trazis neki portal gdje je zabranjeno pohvaliti HDZ odi na imbex pa mlati tamo praznu slamu.

 • Vladimir Dananić

  „To drugo, iako u nazivima nekih moćnih stranaka te europske grupacije
  stoji čak i kao prvo, danas više ne predstavlja čvrsto sidro ne samo
  Europske Unije, nego ni europske obitelji narodnjačkih stranaka.“

  Imati u nazivu „kršćanstvo“ uz istodobno negiranje kršćanstva kao takvog znači lažno predstavljati kršćanstvo. A sve „kršćanske“ stranke u EU su sudjelovale u izbacivanju ma samo i spomena kršćanstva iz temeljnih dokumenata EU.

 • Diana Majhen

  zašto u ovo ubacivati karamarka, kad ono što je on izjavio veze nema sa ovim što piše u članku. dakle, karamarko je rekao sa onima koji se zauzimaju za hrvatsku temeljenu na vrijednostima dr. to isključuje sve avnoje, antifašiste i sl na kojima se temelji ideologija hns.a, a trenutno i ideologija pupovca i sdss-a, jer ipak ne mogu javno proklamirati četništvo. dakle, potpuno drugčije od ovoga što plenki radi, pa nema smisla pozivati se na karamarkove izjave.

 • Bolje Most (Ćuprija) na DRINI nego mostovi na Neretvi i na Dravi…

  Tko želi potonje znati o političkom djelovanju HSS prije stvaranja NDH i Internaciju u Radni Sabirni Logor Jasenovca predsjednika HSS dra. Vladka Mačeka, preporučio bih im da potraže svih 15 nastavaka koje je Vjekoslav Maks Luburić, general Drinjanin opisao u novini OBRANA 1965/1966, a ja sam ih ovdje na portal otporas.com stavio u trideset (30) nastavaka. Tu će Mirjana Petir i mnogi drugi uistinu saznati pravi istinu iz prve ruke, kao je i zašto došlo do internacije dra. Vladka mačeka.

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA: piše general Drinjanin (1 …
  otporas.com/povodom-smrti-vladka-maceka-pise…

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA. (1) Nekoliko osobnih uspomena na Stjepana Radića, Dr. Vladka Mačeka i Dra. Juru Krnjevića. Radić i Maček su mrtvi. Dr.

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA (24) – Otporaš
  otporas.com/prigodom-smrti-vladka-maceka-24

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA, piše general Drinjanin (24) MAČEK NIJE BIO U JASENOVCU (drugi (2) dio) HRVATSKA I USTAŠTVO (47) Kada se narod bori, on se bori za …