Pratite nas

Iz Svijeta

Borba za dominaciju u medijima: George Soros financira software za ‘provjeravanje istinitosti informacija’!

Objavljeno

na

Ovog listopada započinje testiranje novog softvera koji će, inicijalno, služiti novinarima za provjeravanje istinitosti informacija. ‘Full Fac’t je program za obradu podataka koji analizira izjave, provjerava izrečene informacije i utvrđuje njihovu točnost. Razvoj ovog programa financiraju mađarsko-američki filantrop George Soros i iransko-američki poduzetnik Pierre Omidyar, poznat i kao osnivač eBaya, piše The Guardian, a prenosi telegram.hr

Već ranije Google i Facebook su se angažirali oko borbe s tzv. fake news (lažne vijesti) nakon neugodnih rezultata američkih izbora. Obje firme sada se bore od širenja dezinformacija, ne navodeći po kojem kriteriju razlikuju vijesti. Uz podešavanje pretraživanja, Google pruža još novih načina kako bi korisnike mogli obavještavati o lažnim ili uvredljivim rezultatima. One sada uključuju opcije za identifikaciju zablude, uvredljivih rezultata, prijevare i “nepodržane teorije zavjere”.

Vrlo zanimljivo definiranje i selektiranje informacija, sjetimo se kako je Facebook maknuo portal narod.hr koji je na taj način potpuno neopravdano došao pod udar “cenzure” koja je trajala danima. Srećom, kasnije je dokazano da su optužbe protiv portala bile potpuno lažne, pa je profil portala vraćen.

‘Full Fact’ skenira izjave političara i odmah donosi procjenu o njihovoj istinitosti, na osnovu vlastite baze podataka koja okuplja ogroman broj činjenica. Inicijalna baza podataka je ručna, riječ je o simultanoj provjeri činjenica iz nekoliko tisuća izvora, dok će kasnije verzije softvera biti potpuno automatizirane.

Testiranje će prvo biti provedeno u Velikoj Britaniji, potom Južnoj Americi i Africi – gdje trenutno po Sorosu, vlada pošast lažnih vijesti zbog predsjedničkih izbora u Keniji, čiji mediji prenose lažne podatke o vodstvu trenutnog predsjednika Uhure Kenyatte.

‘Full Fact’ može skenirati tiskane i digitalne vijesti, ali i video prijenose uživo, u realnom vremenu provjeravati istinitost činjenica iznesenih u izjavama te na ekranu objavljivati jesu li izjave istinite ili nisu.

Nije potrebno biti previše inteligentan da se shvati da danas mediji imaju jednu od ključnih uloga u upravljanju političkim i drugim tokovima sadašnjosti i budućnosti. Premda se kod ovog Sorosevog softwarea očito prvenstveno radi o praćenju predsjedničkih kandidata i drugih političkih osoba u svrhu upravljanja predizbornim i drugim procesima u zemljama diljem svijeta,  stječe se dojam da dok je sve „štimalo“ nije bilo previše zabrinutosti glede informacija i medija.

Ali nakon Brexita i posebno pobjede Donalda Trumpa i otkrivanja brojnih medijskih afera, izmišljanja vijesti čak na velikim TV postajama i medijima, te usmjeravanja predizborne kampanje preko medija u korist Hillary Clinton, stvari postaju u najmanju ruku – složenije. Nepoželjni Donald Trump je očito izazvao tektonske potrese velikih razmjera, pa će sigurno veliki dio gornjeg projekta biti usmjeren protiv njega, a u širem kontekstu, po primjeru Kenije, i u drugim dijelovima svijeta.

Oni koji će ‘kontrolirati i upravljati’ dobivenim informacijama biti će brojne medijske kuće pod utjecajem Sorosa i njemu bliskih oligarha, kao i brojne civilne udruge koje on financira.

Dakle, počela je aktivna borba protiv manjih, neovisnih medija koji nastoje u javnosti prezentirati određene činjenice koje bacaju drugačije svjetlo na događanja u svjetlu politike, rodne ideologije, kršenja ljudskih prava (npr. zapostavljanja i kršenje ljudskih prava najugroženije skupine na Zemlji – kršćana), imigrantske politike i dr.

To sve očito smeta kreatorima svjetske političke scene, od kojih je jedan, vrlo važan milijarder George Soros, a kojeg su nedavno Mađarska i Izrael proglasili nepoželjnim u njihovim zemljama.

Zbog toga se, očigledno, poduzimaju i ovakve ‘sorosevske’ akcije, a sve u svrhu kontrole medija i informacija.

Primjera radi, kada je prošle godine podignuta velika medijska buka praćena brojnim lažima i izmišljotinama na račun ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, stvari je vrlo precizno dijagnosticirao i uočio admiral Davor Domazet-Lošo:

„Ovo je informacijski rat koji će eskalirati na višu razinu. Ovo je rat bez početka i kraja, bez vojnika i bez bojišnice. U tom se ratu ne ubija, taj se rat vodi isključivo preko medija i s medijima. Dakle ako nemate medije ne možete voditi taj rat. Vučji čopor nanjuši žrtvu koja mu odgovara i krene na njega. Paradigma tog rata je ministar Hasanbegović. I vi ste g. Juriču prošli na neki način ovih dana tu doktrinu vučjeg čopora. Napade izvodi više vučjih čopora. Kultura je upravo prostor kojim oni djeluju“, te dodao: „Vlast se valja na ulici. U Hrvatskoj su vlast preuzeli ti vučji čopori preko medija. Istovremeno oni žive od novca koji dobivaju od te države koju napadaju.“

Načelno za kraj budimo pošteni: kod Sorosa se radi samo o čistoj želji za dominaciju političkim, ekonomskim i gospodarskim prostorom. Sva njegova filantropija je velika obmana, a moć, novac i vlast – istina. Zato se i bori protiv medija koji bacaju drugo svjetlo na njegovo djelovanje i projekte koje on financira, spremno ih proglašavajući  kao ‘fake news’.

Premda ti mediji pišu istinu o Sorosu i njegovim ‘filantropskim’ projektima koji, očito, vode svijet u kaos i potonuće.

>>> Soroseva kampanja globalnog kaosa

>>> Orban u Europskom parlamentu: George Soros uništio je živote milijuna ljudi

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Objavljeno

na

Objavio

U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi “u skladu s definiranom granicom započelo proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučilo i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno”, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposrednu provedbu” presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj “spojnici” kojom bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu i govoreći o odnosima sa Slovenijom rekao je da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti. Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. “Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami”, zaključio je premijer.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

200.000 Katalonaca na ulicama zbog uhićenja nezavisnih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Oko 200 tisuća Katalonaca preplavilo je u utorak regionalni glavni grad Barcelonu zahtijevajući oslobađanje dvojice nezavisnih aktivista uhićenih dan ranije pod optužbom za poticanje na pobunu.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici dviju vodećih separatističkih skupina Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural, zadržani su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, pod istragom za poticanje na pobunu organiziranjem prosvjeda 20. i 21. rujna zbog akcije španjolske policije usmjerene protiv katalonskih separatista.

Zagovornici katalonskog samoodređenja izašli su na ulice zahtijevajući njihovo oslobađanje. Nosili su svijeće i transparente s natpisima “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Europo, pomozi nam”, te uzvikivali slogane poput “Niste sami” i “Van španjolskoj pravdi”.

Glasnogovornik katalonske separatističke vlade u utorak je izjavio kako uhićenja pokazuju španjolske institucije u gorem svjetlu nego za vrijeme diktatorskog Frankova režima.

“Ono što frankistički Sud javnog ćudoređa nije nikada učinio uspijeva njegovom sudskom nasljedniku 21. stoljeća”, kazao je glasnogovornik i ministar u katalonskoj vladi Jordi Turull nakon sastanka kabineta regionalne vlade u Barceloni.

Točno u podne na tisuće je ljudi u Barceloni prestalo s radom i izašlo na ulice zahtijevajući oslobađanje pritvorenika.

Uoči večernjih prosvjeda, Turull je najavio sudjelovanje regionalnih ministara ali ne i katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, te pozvao sudionike na miran protest.

Dužnosnici španjolske vlade ustraju u tome da su uvjeti pritvora zakoniti i odobreni od strane nezavisnog suca, bez političkih pritisaka. “Tu ne možemo govoriti o političkim zatvorenicima, već o političarima koji su zatvorenici”, rekao je u Madridu ministar pravosuđa Rafael Catala.

Zadržavanje Sancheza i Cuixarta u pritvoru moglo bi, međutim, dovesti do eskalacije sukoba koji je dosad bio uglavnom miran, ali koji već poprima obrise najozbiljnije političke krize u Španjolskoj od neuspjelog državnog udara 1981.

Premijer Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do četvrtka da opozove proglašenje nezavisnosti ili se suoči s aktivacijom članka 155. španjolskog ustava koji bi Madridu omogućio stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

facebook komentari

Nastavi čitati