Borba za zračnu luku Donjeck i dalje traje, a obje strane tvrde kako pobjeđuju

0

Sudeći prema dostupnim informacijama, borba za zračnu luku Donjeck i dalje traje, a obje strane tvrde kako pobjeđuju. Iz Kijeva su prvo poručili kako su njihove snage preuzele kontrolu nad gotovo cijelom zračnom lukom nakon pokretanja nove ofenzive, no pobunjenici na istoku Ukrajine sada tvrde posve suprotno.

Kako prenosi novinska agencija AP, pobunjenici ističu kako su tijekom današnjeg dana u potpunosti preuzeli kontrolu nad zračnom lukom Donjeck, odnosno onoga što je ostalo od zračne luke Donjeck jer je prostor gotovo u potpunosti devastiran nakon više mjeseci žestokih borbi.

“Svi pokušaji ukrajinske vojske da preuzmu zračnu luku – i zadaju nam osvetnički udarac za poraz prošle godine – su propali”, istaknuo je danas lider pobunjenika, Aleksandar Zakarčenko, za vrijeme novinske konferencije u Donjecku.Za vrijeme konferencije optužio je ukrajinske snage za korištenje raketnih i artiljerijskih sustava snage kakvu njegovi borci “do sada još nisu vidjeli”.

Sam grad Donjeck žestoko je granatiran tijekom vikenda dok traju borbe za glavni terminal obližnje zračne luke, strateški ključnog prostora kojeg žele kontrolirati obje strane. Ovako razrušena, zračna luka Donjeck možda nema veliku važnost u ovom trenutku, no dugoročno ona je ključna za opstanak samoproglašene pobunjeničke Narodne Republike Donjeck, a također je riječ i o iznimno simboličkoj bitci između pobunjenika i Kijeva.

Glasnogovornik ukrajinske vojske, Andrej Lisenko, koji je još sinoć tvrdio kako su njihove snage preuzele potpunu kontrolu, danas samo kratko komentira kako je “situacija i dalje napeta”, no nije potvrdio povlačenje ukrajinskih vojnika.

Imajući u vidu kako informacije koje stižu iz sata u sat su poprilično kontradiktorne, za sada je još uvijek nemoguće reći tko će izaći kao konačni pobjednik ove bitke, no posve je jasno da bitka za zračnu luku Donjeck ulazi u završnu fazu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari