Bosić: Šansa koju ne treba propustiti, Ivanić: Neka malo više otvore vrata

0

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je danas u Sarajevu da su predstavnici Europske komisije došli s dobrom namjerom da pokušaju otkočiti procese u Bosni i Hercegovini te da se pokuša iskoristiti situacija koja je nastala nakon izbora u BiH.

Ivanić-BosićIzjavio je to nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini i povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

– Svaki izbori su nova šansa da na neki način pokušamo prevladati odnose koje smo imali u proteklih osam godina, a koji građanima BiH nisu donijeli ništa dobro, te da pokušamo napraviti nešto što bi otvorilo ekonomske perspektive – kazao je Bosić.

Smatra da s tog stanovišta na današnjem sastanku nije bilo nikoga “tko bi imao neki drugi ton” i ističe da nije bilo nikakvih uvjetovanja niti rokova, osim snimanja stanja “postoji li dobra volja u BiH da se dalje krene ovim putem.”

– Ovo je šansa koju ne bi trebalo propustiti – šansa da pokušamo na novi način definirati odnose koji bi stvorili drugačiju političku atmosferu, kao i da se okrenemo budućnosti, a ne da živimo stalno u prošlosti – zaključio je Bosić.

Ivanić: EU treba malo više “otvoriti vrata” za BiH

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kazao je danas u Sarajevu da se nalazimo na početku procesa u kojem Europska unija (EU) treba malo više “otvoriti vrata” za BiH te da je današnja sjednica bila u pripremi europskih institucija da donese tu odluku.

Istakao je da postoji dosta pozitivnih stavova zemalja članica EU, ali da postoje i određene rezerve prema BiH te da političari u BiH moraju svojim stavovima pokazati čvrstu volju da žele “nešto napraviti.”

– Druga novina u odnosu na druge inicijative jest da nije došao nikakav papir koji bi politički lideri bili prisiljavani potpisati – kazao je Ivanić dodajući da je Predsjedništvo BiH preuzelo na sebe obvezu da u sljedeća dva-tri tjedna pripremi papir koji bi trebao biti potvrđen od drugih.

Kako kaže, ovo je početak procesa i bit će puno opasnosti i mogućih “krivina”, ali naglašava da postoje elementi koji bi mogli dovesti proces do kraja te da bi u ovom četvorogodišnjem mandatu BiH možda mogla doći do pozicije da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Fena

facebook komentari