Pratite nas

Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na još jednoj međunarodnoj crnoj listi

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na međunarodnoj crnoj listi zbog neispunjavanja obaveza na planu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, a posljedice toga mogli bi osjetiti njenu građani.

Ovo upozorenje je danas u razgovoru za Agenciju  Fena u Sarajevu uputio Jan Kleijssen, šef delegacije Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval komitet) koja boravi u višednevnoj posjeti BiH.

Ključne obavaze koje BiH još nije ispunila su usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH nedavno jednoglasno utvrdilo i uputilo u parlamentarnu proceduru, te izmjene Kaznenog zakona BiH u ovom segmentu, koje su nedavno “pale” u parlamentu.

– Osnovni cilj posjete je da pomognemo nagovoriti vlasti u BiH, posebno parlament BiH, da ova dva zakona trebaju biti usvojena – poručio je Kleijssen.

Kleijssen je pojasnio da je Moneyval monitoring mehanizam Vijeća Europe, ali da primjenjuje svjetske standarde protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Podsjetio je da je Moneyval 2009. godine usvojio izvještaj o BiH, koji djelomično ponavlja zaključke donesene 2005. godine, znači prije devet godina, o određenom broju nedostataka u zakonodavstvu BiH i dao je konkretne preporuke što treba učiniti da BiH bude na nivou međunarodnih standarda.

– Moneyval je bio veoma strpljiv, imao je razumijevanja zbog kompleksnosti BiH i dao je vlastima dovoljno vremena da riješe situaciju. Međutim, Moneyvalova pravila procedure predviđaju da popravke trebaju biti urađene u određenom  roku, a ako se to ne dogodi, on ima na raspolaganju niz koraka koje može poduzeti. Iako postoji akcijski plan, potrebni zakoni nisu usvojeni. Daljni korak je bio pismo generalnog tajnika Vijeća Europe vlastima BiH u kojem je ukazao da to treba uraditi, ali ni to nije dalo rezultate – kazao je on.

Četvrti korak je slanje ove delegacije na visokom nivou da nagovori vlasti da usvoji ove zakone, jer naredni korak nakon ove posjete može biti da Moneyval izda priopćenje za javnost da BiH ne ispunjava međunarodne standarde protiv pranja novca i financiranja terorizma, što će imati neposredan učinak na stav međunarodnih financijskih institucija.

Kleijssen navodi da će u slučaju BiH to značiti mnogo teže poslovanje za bh. kompanije, a pogodit će i obične građane BiH. Naime, ovo priopćenje će biti poslano i globalnom tijelu FATF (Financial Action Task Force), koje ima tzv. “crnu listu”.

– Ako bi BiH bila stavljena na tu “crnu listu”, to bi svako financijsko poslovanje s BiH učinilo objektom veoma strogog nadzora.
Naprimjer, pogodilo bi doznake koje dijaspora iz inozemstva šalje u zemlju, u oba entiteta i Disktrikt Brčko, budući da će slanje novca u BiH biti mnogo kompliciranije jer će financijske institucije biti krajnje oprezne i praviti mnogo kontrola da novac nije “opran” ili namijenjen za kriminalne svrhe – upozorio je Kleijssen.

Naveo je kako zastupnici iz Republike Srpske postavljaju pitanja koja “nisu vezana za suštinu zakona”, nego za proceduralna pitanja u vezi s odnosima RS-a s državom BiH.

– Zaista se nadamo da će parlamentarci razlučiti ova dva pitanja i koncentrirati se na zakon i njegovu suštinu, jer zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti kakav je trenutno u proceduri nije savršen, ali bi bio veliki korak u omogućavanju BiH da ispuni svoje obaveze – rekao je Kleijssen.

Također se nada i da će izmjene Kaznenog zakona biti ponovo razmotrene i izglasane.

– Još je otvoren prozor, mi smo tu da pomognemo nagovoriti  bh. vlasti, uključujući parlamentarce iz RS-a da je u njihovom interesu, u interesu građana da ne miješaju suštinu ovog zakona s proceduralnim pitanjima ili političkim pitanjima o kojima možda treba raspravljati, ali ne u kontekstu ovog zakona – rekao je Kleijssen.

Prozor se zatvora. Naredni plenarni sastanak Moneyvala je u travnju i Moneyval do tada očekuje konkretne rezultate ove posjete na visokom nivou.

– Ako to izostane, Moneyval će biti obavezan svojim proceduralnim pravilima, te obavezom da čuva svoj kredibilitet, kredibilitet Vijeća Europe i u jednom trenutku neće imati drugog izbora osim da objavi javno priopćenje. Zato snažno ohrabrujemo sve parlamentarce da preuzmu odgovornost u interesu građana ove zemlje – zaključio je Kleijssen.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade: Želimo da naši partneri Hrvatsku percipiraju kao odgovornu članicu UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Prvog dana boravka u New Yorku, tijekom kojeg će sudjelovati na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem susrelo se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Tom prilikom predsjednik vlade istaknuo je da je važan dio politike Vlade održavati kontakte kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te se u tu svrhu rade programi koji novim generacijama hrvatskih ljudi diljem svijeta mogu približiti što je Hrvatska danas i koje su njezine vrijednosti 2017. godine.

„Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje brojne smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da će se dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek iskoristiti za kontakt s hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Republika Hrvatske ove godine obilježava 25. obljetnicu članstva u UN-u te je  predsjednik Vlade Plenković podsjetio na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske primljena u ovu svjetsku organizaciju.

„Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da smo ostvarili sve ključne nacionalne zadaće: integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Očekuje da će sljedećih nekoliko dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim gospodarskim i socijalnim izazovima, kao i izazovima koje pratimo na globalnoj sceni – od problema terorizma, migracija, siromaštva, razvojnih pitanja te participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

„Odgovorna smo članica UN-a, odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

„Republika Hrvatska snažno podupire nastojanja novog glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u reformi organizacije UN-a“, odgovorio je predsjednik Vlade na novinarsko pitanje, dodavši da bi govor predsjednika Donalda Trumpa trebao pokazati kako njegova administracija i on osobno vide multilateralizam danas te kako se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa.

„Očekujem da će nam govor otkrili glavne konture američke vanjske politike koja bitno utječe na sve ostale“, zaključio je premijer Plenković.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i nekoliko bilateralnih susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati