Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na još jednoj međunarodnoj crnoj listi

  0

  Bosna i Hercegovina mogla bi se uskoro naći na međunarodnoj crnoj listi zbog neispunjavanja obaveza na planu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, a posljedice toga mogli bi osjetiti njenu građani.

  Ovo upozorenje je danas u razgovoru za Agenciju  Fena u Sarajevu uputio Jan Kleijssen, šef delegacije Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval komitet) koja boravi u višednevnoj posjeti BiH.

  Ključne obavaze koje BiH još nije ispunila su usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH nedavno jednoglasno utvrdilo i uputilo u parlamentarnu proceduru, te izmjene Kaznenog zakona BiH u ovom segmentu, koje su nedavno “pale” u parlamentu.

  – Osnovni cilj posjete je da pomognemo nagovoriti vlasti u BiH, posebno parlament BiH, da ova dva zakona trebaju biti usvojena – poručio je Kleijssen.

  Kleijssen je pojasnio da je Moneyval monitoring mehanizam Vijeća Europe, ali da primjenjuje svjetske standarde protiv pranja novca i financiranja terorizma.

  Podsjetio je da je Moneyval 2009. godine usvojio izvještaj o BiH, koji djelomično ponavlja zaključke donesene 2005. godine, znači prije devet godina, o određenom broju nedostataka u zakonodavstvu BiH i dao je konkretne preporuke što treba učiniti da BiH bude na nivou međunarodnih standarda.

  – Moneyval je bio veoma strpljiv, imao je razumijevanja zbog kompleksnosti BiH i dao je vlastima dovoljno vremena da riješe situaciju. Međutim, Moneyvalova pravila procedure predviđaju da popravke trebaju biti urađene u određenom  roku, a ako se to ne dogodi, on ima na raspolaganju niz koraka koje može poduzeti. Iako postoji akcijski plan, potrebni zakoni nisu usvojeni. Daljni korak je bio pismo generalnog tajnika Vijeća Europe vlastima BiH u kojem je ukazao da to treba uraditi, ali ni to nije dalo rezultate – kazao je on.

  Četvrti korak je slanje ove delegacije na visokom nivou da nagovori vlasti da usvoji ove zakone, jer naredni korak nakon ove posjete može biti da Moneyval izda priopćenje za javnost da BiH ne ispunjava međunarodne standarde protiv pranja novca i financiranja terorizma, što će imati neposredan učinak na stav međunarodnih financijskih institucija.

  Kleijssen navodi da će u slučaju BiH to značiti mnogo teže poslovanje za bh. kompanije, a pogodit će i obične građane BiH. Naime, ovo priopćenje će biti poslano i globalnom tijelu FATF (Financial Action Task Force), koje ima tzv. “crnu listu”.

  – Ako bi BiH bila stavljena na tu “crnu listu”, to bi svako financijsko poslovanje s BiH učinilo objektom veoma strogog nadzora.
  Naprimjer, pogodilo bi doznake koje dijaspora iz inozemstva šalje u zemlju, u oba entiteta i Disktrikt Brčko, budući da će slanje novca u BiH biti mnogo kompliciranije jer će financijske institucije biti krajnje oprezne i praviti mnogo kontrola da novac nije “opran” ili namijenjen za kriminalne svrhe – upozorio je Kleijssen.

  Naveo je kako zastupnici iz Republike Srpske postavljaju pitanja koja “nisu vezana za suštinu zakona”, nego za proceduralna pitanja u vezi s odnosima RS-a s državom BiH.

  – Zaista se nadamo da će parlamentarci razlučiti ova dva pitanja i koncentrirati se na zakon i njegovu suštinu, jer zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti kakav je trenutno u proceduri nije savršen, ali bi bio veliki korak u omogućavanju BiH da ispuni svoje obaveze – rekao je Kleijssen.

  Također se nada i da će izmjene Kaznenog zakona biti ponovo razmotrene i izglasane.

  – Još je otvoren prozor, mi smo tu da pomognemo nagovoriti  bh. vlasti, uključujući parlamentarce iz RS-a da je u njihovom interesu, u interesu građana da ne miješaju suštinu ovog zakona s proceduralnim pitanjima ili političkim pitanjima o kojima možda treba raspravljati, ali ne u kontekstu ovog zakona – rekao je Kleijssen.

  Prozor se zatvora. Naredni plenarni sastanak Moneyvala je u travnju i Moneyval do tada očekuje konkretne rezultate ove posjete na visokom nivou.

  – Ako to izostane, Moneyval će biti obavezan svojim proceduralnim pravilima, te obavezom da čuva svoj kredibilitet, kredibilitet Vijeća Europe i u jednom trenutku neće imati drugog izbora osim da objavi javno priopćenje. Zato snažno ohrabrujemo sve parlamentarce da preuzmu odgovornost u interesu građana ove zemlje – zaključio je Kleijssen.

  Fena

  facebook komentari