Pratite nas

Bosna i Hercegovina neće uvesti sankcije Rusiji

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina za sada se neće pridružiti mjerama koje Sjedinjene Države i Europska unija poduzimaju kako bi kaznile Rusiju zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine jer Predsjedištvo BiH protivljenjem srpskog člana nije postiglo suglasnost o tome, objavljeno je u srijedu u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović je na sjednici državnog vrha održanoj tijekom dana glasovao kako protiv prihvaćanja prijedloga rezolucije o Ukrajini što će biti podnesen općoj skupštini Ujedinjenih naroda 27. ožujka tako i protiv sankcija ruskim dužnosnicima odgovornim za ugrožavanje suvereniteta Ukrajine koje želi provesti Europska unija.

Za pridruživanje BiH mjerama međunarodne zajednice protiv Rusije glasovali su predsjedatelj Predsjedništva BiH bošnjački član Bakir Izetbegović i hrvatski član Željko Komšić.

Prema poslovniku o radu Predsjedništva BiH u ovakvim slučajevima prijedlog spornih odluka ponovo će biti na glasovanju na narednoj sjednici državnog vrha. Ne bude li ni tada suglasnosti odluka može biti donesena dvotrećinskom većinom no u tom slučaju ostaje mogućnost da Radmanović zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odnosno interesa entiteta a nakon toga bi parlament Republike Srpske odlučivao o prihvatljivosti odluka.

Već sada je izvjesno kako će parlament RS u takvom slučaju odbaciti sankcije protiv Rusije jer je to najavio predsjednik RS Milorad Dodik čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima potrebnu zastupničku većinu za donošenje svih odluka.

Rezoluciju o potpori teritorijalnom integritetu Ukrajine koja će u četvrtak biti podnesena UN-u predložile su SAD uz potporu 41 države, uključujući tu sve članice Europske unije.

Iz regije jugoistočne Europe rezoluciju uz BiH za sada nisu podržale ni Srbija niti Makedonija.

Europska je unija pak od BiH zatražila da se pridruži izjavama visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton o uvođenju restriktivnih mjera protiv osoba i insitucija koje ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Te mjere podrazumijevaju zabranu putovanja nekim ruskim dužnosnicima i zamrzavanje njihove imovine no Radmanović ni s tim nije bio suglasan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati