Bosna i Hercegovina nije ispunila niti jedan od tri zakona o plinu

  0

  Tajništvo Europske energetske zajednice (ECS) ponovno je upozorilo Bosnu i Hercegovinu kako nije ispunila niti jedan od tri zakona o plinu koje je prema Sporazumu o energetskoj zajednici obvezna provesti.

  Postojeća zakonska regulativa nije usklađena s obavezama BiH, a zakonski okvir na državnaoj razini nikad nije donesen usprkos brojnim upozorenjima, ali i neuspješnim pokušajima donošenja koje su poticali i predstavnici Europske komisije u Bruxellesu.

  Usprkos javnom protivljenju iz Republike Srpske, naša zemlja mora do lipnja ove godine uspostaviti regulatorno tijelo za pitanja plina na državnoj razini, a pod prijetnjama sankcijama, vlasti su se na to krajem siječnja ove godine ponovno obvezale. Osim toga, dva entiteta su obvezna izvršiti adekvatno pravno, funkcionalno i knjigovodstveno razdvajanje poduzeća za plin koja se bave aktivnostima prijenosa, distribucije, skladištenja prirodnog ili ukapljenog prirodnog plina (LNG) od onih poduzeća koja se bave aktivnostima proizvodnje i/ili opskrbe. Upravo zbog ove direktive EU-a prije par mjeseci je izbio spor između EU-a i Rusije oko izgradnje Južnog toka gdje su vlasnik plinovoda i dobavljač plina ista kompanija – Gazprom, a čiji se jedan krak očekuje i prema BiH, odnosno RS-u gdje vladajući SNSD to koristi kao jedan od glavnih predizbornih aduta. Jedna od obveza je i adekvatno definirati i objaviti i mrežnu tarifu te u skladu s rokovima otvoriti tržište BiH i različito tretirati državne i granične prijenose.

  Usklađivanje zakona

  Davne 2007. godine definiran je osnovni zakonski okvir. Republika Srpska je donijela Zakon o plinu RS-a, dok u Federaciji BiH imamo Uredbu o organizaciji i regulaciji sektora plinskog gospodarstva FBiH. Nakon toga je Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH pripremilo nacrt zakona o plinu – koji još nije usvojen. Problem na koji ukazuje Europska energetska zajednica je da navedenim zakonima nije definirano regulatorno tijelo na državnoj, niti na federalnoj razini unutar ovlasti tog entiteta. I dok s jedne strane Regulatorna komisija za energetiku RS-a ima nadležnost nad ovim sektorom, u FBiH je za ove poslove zaduženo nadležno ministarstvo.
  Tijekom sastanka ministara Europske energetske zajednice i BiH o energetskim pitanjima, koji je održan u Bruxellesu 28. siječnja 2014., sudionici su razgovarali o odluci D/2013/04/MC – EnC Ministarskog vijeća Energetske zajednice o nepoštivanju određenih obveza BiH propisanih sporazumom. Predstavnici BiH su se složili da BiH mora hitno uskladiti svoje zakonodavstvo sa sporazumom. Kako bi BiH mogla ispuniti međunarodne obveze kao potpisnica sporazuma, svi sudionici ovog sastanka su se složili da “relevantni glavni akteri moraju tijesno surađivati i koordinirati svoje aktivnosti”.
  U objavljenim zaključcima s ovog sastanka navodi se da će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sazvati sastanak u roku od dva tjedna od sastanka ministara Europske energetske zajednice i BiH te svih relevantnih tijela vlasti kako bi se koordinirali sljedeći koraci te kako bi BiH mogla ispuniti obveze iz sporazuma. No, lipanjski rok se približava, a nikakvi konkretni koraci u tom smjeru nisu napravljeni.

  Rok se približava

  U svom zaključku, Ministarsko vijeće Energetske zajednice pozvalo je BiH ne samo da u potpunosti ispuni uvjete iz Drugog energetskog paketa EU-a, nego da odmah uzme u obzir ispunjavanje odredbi iz Trećeg energetskog paketa EU-a koje je BiH u obvezi ugraditi u svoje zakonodavstvo do početka 2015. Kako se rok za provedbu Trećeg paketa bliži, ovaj jaz između preuzetih i ispunjenih obveza je sve veći. Vlasti BiH još uvijek nisu poduzele nužne korake kako bi osigurale poštivanje uvjeta iz Sporazuma o energetskoj zajednici. Ministarsko vijeće Energetske zajednice dalo je rok našoj zemlji do lipnja ove godine, a FBiH i RS zajedno s državnih Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa moraju poduzeti “mjerljive” aktivnosti kako je to zaključeno na sastanku od 28. siječnja ove godine.
  – U slučaju da BiH ne ispuni dane obveze do navedenog roka, Ministarsko vijeće će to smatrati teškim i trajnim kršenjem sporazuma, što će za posljedicu imati da će Vijeće zadužiti Tajništvo Energetske zajednice pokrenuti nužni postupak propisan sporazumom – navode iz ovog tajništva, piše Dnevni list.

  facebook komentari