‘Bosna i Hercegovina! Ta je zemlja izgubljeni slučaj’

0

Među šefovima EU sve se otvorenije govori: ta je zemlja izgubljeni slučaj. Nikako da postane prava država, a kamoli članica EU.

U ponedjeljak, na svom redovnom Vijeću, šefovi diplomacija nepla­ni­rano, ali logično, nešto vi­še od pola sata, razgovarali su o Bosni. Riječ je uzelo njih dese­tak, nitko nije bio posebno iznenađen, jer su se svi ranije konzultirali sa svojim veleposlanstvima na terenu. Nitko nije ni marginalno doveo u pitanje Milanovićev odlazak u Mostar, štoviše, zanimao ih je neposredan uvid u stanje na terenu. Još im nije jasno o čemu se radi: nje­mački ministar Frank-Walter Steinmeier razmišljao je naglas jesu li događaji u Bosni po tipu novi ili su repriza već viđenog, piše Globus.

[dropcap]Š[/dropcap]vedski ministar Carl Bidlt dulje nego ostali inzistirao je na ekonomiji i na nedostatku bazične odgovornosti bosanskih političara. S razumijevanjem i ozbiljno prihvaćen je prijedlog Vesne Pusić da se hitno mora napraviti korak u europskim integracijama za Bosnu i Hercegovinu. Snažno ju je podržao Karl Erjavec, a u tom smislu diskutirao je i moćni britanski ministar William Hague, što znači da je jaka Britanija stala iza tog prijedloga. To je bilo prije iznošenje stavova, osvjetljavanje pozicija, a ne svađa ili uvjeravanje skeptika.

Ministri su također rekli da je bila “pogreška” zamrzavanje 45 milijuna eura iz IPA fondova, što je bila briselska kazna za kontinuirano neispunjavanje obaveza bosanskih lidera, njihovu nesposobnost ili nevoljkost, svakako odgađanje da ostvare dogovoreno. Spomenuo se, kratko i usput, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, kojemu će se, rekla je barunica Ashton, prijateljski sugerirati da se njegova izjava o europskim trupama u Bosni preširoko interpretirala u medijima, te potreba da se naglasi kako on nije u Bosni predstavnik EU. Ovo zadnje je jako zanimljivo.

Da nije bilo ovih demonstracija, Bosna i Hercegovina i dalje bi se vukla u vječno istim zaključcima Vijeća ministara vanjskih poslova, koji već godinama imaju sličan dosadni ton, a bili oni “jaki i oštri” ili diplomatski, ionako nikamo nisu vodili. Od te zemlje se gotovo odustalo. To daje za pravo onima koji tvrde da ne bi, da su i dalje mirno i dostojanstveno nešto tražili, ništa dobili niti u zemlji niti u Bruxellesu. Isto tako, prije ponedjeljka u Bruxellesu se nije mogla dobiti smislena izjava o tome kako vide nemire u Tuzli i Sarajevu, makar je bilo slabih prvih pokušaja da ih se usporedi s onima u Ukrajini. Poslije vikenda u Bruxellesu govore da postoji razlika između Ukrajine i Bosne ta da u Ukrajini imaju i jasne ciljeve i ljude koji bi mogli uskočiti na mjesto vlade koju smijene. Ali, u Bruxellesu nisu uočili važniju razliku: “Razlika je između ukrajinskih i bosanskih demonstracija i u tome da nigdje nismo vidjeli transparente i slogane kojima se priziva EU. Za ukrajinske demonstrante EU je cilj. Bosanski demonstranti se toga nisu ni sjetili, prema EU i u vezi s njom vlada u ovim demonstracijama šutnja, ignoriranje EU”, rekao je Bodo Weber, analitičar berlinskog analitičkog instituta Democratization Policy Council (DPC), koji odlično poznaje Bosnu i Hercegovinu i savršeno govori jezik.

Poklon vlasti. Ta primjedba drugačija je od one Vesne Pusić i ostalih ministara Europske Unije koji smatraju da je želja za pripajanjem Uniji još uvijek magnet, i najmanji zajednički naziv svih u Bosni i Hercegovini.

Ovaj put Bruxelles će stvarno nešto smisliti, i bit će to vrsta poklona vjerojatno vlasti u Sarajevu koja će se učvrstiti nakon nemira.

facebook komentari