Bošnjaci iz Sandžaka i BiH podržali konvoj potpore turskom premijeru Erdoganu

0

Konvoj koji je organizirala Unija europskih turskih demokrata je u četvrtak krenuo iz Beča u namjeri da podrži turskog premijera Recepa Tyyipa Erdogana.

Konvoj sačinjen od Turaka iz dijaspore iz Austrije, Njemačke, Mađarske i Bosne i Hercegovine koji je krenuo iz Beča u četvrtak kao potpora turskom premijeru Recepu Tyyipu Erdoganu, stigao je u Beograd u petak.

Šef Unije europslih turskih demokrata i voditelj bečkog ogranka koji je organizirao konvoj, Abdurrahman Karayazili je izjavio da su anti-korupcijska djelovanja od 17. prosinca iscrpila kako Tursku, tako i Europu, ali ipak žele da se stabilnost u Turskoj nastavi bez obzira na sve.

Bošnjaci s područja Sandžaka na jugu Srbije i iz Bosne i Hercegovine također sudjeluju u konvoju.

Karayazili je izjavio da su ovaj događaj organizirali da bi izrazili potporu nacionalnim zahtjevima i pozvali sve muslimane na zajedništvo i jedinstvo.

Očekuje se da će konvoj sačinjen od stotina vozila stići na granicu Kapikule između Bugarske i Turske kasnije tijekom dana.

[box_warning]

SAMO U BIH SE MOLI ZA OKUPATORA: Danas u Bosni i Hercegovini zajednička molitva za Erdogana i Tursku

Na inicijativu studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), a povodom aktualnih zbivanja u Turskoj, danas će nakon klanjanja džuma-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu biti održana molitva za podršku turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, javlja Anadolu Agency (AA).

Inicijativu studenata podržali su i iz Unije turskih studenata (MTTB), učenici Gazi Husrev-begove medrese i brojni pojedinci.

Musa Kose, jedan od organizatora aktivnosti, je za AA kazao da su pokušaji slabljenja Turske počeli protestima u Gezi parku u maju 2013. godine, a kulminirali događajima potkraj decembra, te da su turski studenti u saradnji sa bosanskim kolegama odlučili da na ovaj način pruže podršku, kako premijeru Erdoganu, tako i poštivanju volje turskog naroda.

Istakavši da je Erdoganova izjava „Nama su dovoljne molitve iz BiH“, koju je izgovorio na skupu u Ankari po povratku iz Pakistana, bila vodilja inicijative, Kose je kazao da će se studenti i drugi građani nakon klanjanja džume-namaza okupiti ispred džamije i pomoliti se za premijera Erdogana i Tursku.

Ukazavši da direktni uticaj napretka Turske na poboljšanja života i u BiH, Kosen je kazao da će, u slučaju da to odobri Islamska zajednica u BiH, slične aktivnosti biti provedene i u drugim bh. džamijama.

Uporedo s tim, ovoj akciji se pridružio i Halil Brzina, predvodnik nakšibendijske tekije u sarajevskom Mejtašu, čijom inicijativom će u 34 bosanskohercegovačke tekije biti održana molitva podrške premijeru Erdoganu i Turskoj.

Nekoliko zeničkih udruženja građana najavilo je da će naredne sedmice uputiti zajedničko saopćenje podrške Erdoganu i Turskoj.

Podsjećamo da je prošlog petka, odlukom Islamske zajednice Crne Gore, u svim džamijama te zemlje održana molitva za Erdogana i Tursku.

[/box_warning]

(Anadolija/av)

facebook komentari