‘Bošnjaci neće ukinuti RS, Srbi BiH, a Hrvati ne će dobiti entitet’

32

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je večeras u intervjuu za BHRT da će svi u BiH morati prihvatiti određene realnosti – Bošnjaci da ne će ukinuti Republiku Srpsku, Srbi da ne će ukinuti Bosnu i Hercegovinu, a Hrvati da ne će napraviti treći entitet.

BakirIzetbegovic15sUnutar tih realnosti svi ćemo, živeći s druga dva etniciteta i snažnom grupom ostalih građana, morati praviti neka srednja rješenja – rekao je Izetbegović.

On tvrdi da će Dragan Čović svoje zahtjeve morati svesti u realne granice i nešto što je prihvatljivo i Bošnjacima, a to je mehanizam koji će Hrvatima omogućiti da izaberu koga hoće, ali ne nekom nacrtanom kartom ili izbornom jedinicom koja će segregirati nekoga.

Izetbegović je istakao da je najskloniji koaliciji na državnom nivou sa strankama iz obitelji europskih narodnih stranaka kojim pripadaju PDP, HDZ i SDA.

Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP/SDS u Republici Srpskoj. Vidjet ćemo da li oni imaju snagu da naprave većinu u Skupštini, ali u svakom slučaju poštivat ćemo volju naroda i surađivati s SNSD-om i pokušati utjecati da SNSD bude konstruktivniji. Bez potrebe su zaustavljali mnoge reforme i put BiH ka NATO-u i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je prvi prioritet u bh. vanjskoj politici Bruxelles, ali da ne treba zanemarivati prijateljstvo s bilo kim tko može pomoći Bosni i Hercegovini.

Komentirajući pojedine navode o njegovom servilnom odnosu prema Turskoj, Izetbegović je odgovorio da oni koji to tvrde na nespretan način pokušavaju biti “vazali Zapada” neosnovano vrijeđajući turske lidere koji su izlobirali MAP za BiH, koji BiH daju vrlo povoljne kredite, prijeteći arapskim investitorima da će provjeriti porijeklo njihovog kapitala, a da takvo dodvoravanje ni Zapad ne cijeni.

On smatra da vlast na državnom nivou može biti formirana puno brže nego prošli put, za dva do tri mjeseca, kao i na nivou Federacije BiH, ali da su male šanse da u Federaciji BiH dođe do suradnje sa Savezom za bolju budućnost – Fahrudin Radončić za kojeg tvrdi da sam svojim izjavama zatvara vrata suradnji.  Razlog vidi u Radončićevoj prljavoj kampanji koju naziva bolesnim fenomenom koji će morati rješavati, ne precizirajući na koji način.

Naveo je da u obzir dolazi samo Demokratska fronta – Željko Komšić, a da je SDP-u vrijeme “da se odmori”.

Prioriteti SDA će biti euroatlanske integracije, snažna borba protiv korupcije i ekonomski bum u BiH, ali za to joj, uz koalicijske partnere, trebaju i poluge vlasti a to su premijerske pozicije i najjača ministarstva što nam kao izbornim pobjednicima pripada – rekao je Izetbegović.

Po njegovom mišljenju, prethodni saziv Predsjedništva BiH imao je dosta dobru suradnju, ali očekuje da će novi saziv biti bolji, te ističe da je jako važno popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata, iz čega će krenuti oporavak svega drugog u BiH.

Dnevnik.ba

facebook komentari

 • cleuna

  Ne vidim kako on ovom izjavom misli popraviti odnose Hrvata i Bošnjaka.
  Kakva je to realnost da dva konstitutivna naroda imaju svoj entitet a trećemu se to brani?
  Vidi se da izmetbegović nije odustao od politike “trebamo se dogovoriti ali da bude kako mi hoćemo”.
  Sada je na Čoviću red da ispuni obećanja zbog kojih je i dobio povjerenje naroda ili će i njega snaći szdbina Jurišića i Budimira ako i sada ne zauzme jasan stav i otvoreno ne kaže ono što narod od njega očekuje.

  • Daran Mardi Bašić

   Ma lupa

   • cleuna

    Tako je.
    Ali zato,nakon ovoga,blokirati,blokirati i samo blokirati.
    Koja BiH na ovaj način i zašto bi to nama bila važnija ova crkotina od naših osobnih interesa?

   • Gabro Vuskic

    Ne radi se to toliko koliko on lupa, koliko se radi ot ome koliko će on nas Hrvate sa svih barikada ujediniti, pa i one koji su sipmatizeri “U” na FES, granica na DRINI.

  • DA, Čović je dobio mandat! Imaju priliku ostvariti određene Hrvatske interese! Ako se u ovom mandatu ništa ne pomjeri, onda svejedno slijedi propast BiH!

   • cleuna

    Čović nikako ne smije pristati na unitarizaciju koju otvoreno zagovara Izetbegović.Ako mu u ovome popusti to će biti njegov kraj.

    • Alan B’Stard

     Ti bi bila veleizdaja. To ne ce napravit.

     • cleuna

      Ne bi smio,ali mene brine to što on izbjegava jasno i glasno iznijeti stav o trećem entitetu.

     • Rekao je jasno da će radit na federalizaciji

     • peppermintt

      Da to je zapravo prijedlog koji je podržan 🙂

     • peppermintt

      zapravo izbjegava kazati koji modus on podupire, mislim Čova je iskusan političar i pušta probne balone i polako navikava na ideju 🙂

 • Daran Mardi Bašić

  Ali je nećeš ni unitarnom napraviti niti dijelom “novog otomanskog imperija “

  • srka

   Je’s siguran Matane?
   😀

   by Srka®

   • Daran Mardi Bašić

    Mrš majmune

    • srka

     Ogranicen i jos je obitelj zakazala u uzgoju nesretnika…

     by Srka®

   • Daran Mardi Bašić

    Naravno da jesam .Je li pokušavate to još od 1995.A sada su tvoji lažljivci odustali i od RS.
    Pušiona pa sad mislite od Hrvata ćete uzeti .

    • srka

     Moji nisu…moji znaju kak to ide…i kurs je uvijek samo u jednom smjeru…a polit- elita Bošnjaka za me nije omjer!
     Yok!
     by Srka®

 • Brko

  bude, bude. samo polahko. sabura bakire, sabura.

 • peppermintt

  saće Bakirče izvadit one “zlatne kašike” pa će lipo papit njegovi bošnjaci 😛
  nego evo ih men se čini u nas ovdi, sastali se Čova i bakirče oćel što “dogovorit ” vidit ćemo, uglavnom kad prođu kroz grad sve mora stat mirno :))

  • cleuna

   Bojim se da se s Izetbegovićem neć postići dogovor.
   Sama ova njegova izjava u startu govori što on zapravo hoće.
   Ne može biti dogovora s onima za koje je svaki kompromis poraz,a upravo je odlika bošnjače politike.Mi moramo jasno reći da nam glavni cilj zaštita Hrvatskoga naroda i Hrvatskih Nacionalnih interesa a ne očuvanje BIH pod svaku cijenu.Što se mene tiče,prije bih tražio neko sredstvo koje bi pospiješilo raspadanje ove lešine jer već na veliko zaudara.

   • peppermintt

    Znaš nema on baš takve kvalitete tako daa… neće biit problem Čovi s njim,
    siti se da Bakirova obitelj ima adresu u Zagrebu , najgori su ovdi oni ko fole gradžani zlaja i ekipa

    • cleuna

     Tu adresu im pod hitno ukinuti…više cvijeća, manje smeća.
     I kako to da ima adresu u “agresorskoj državi”…lojava bagra je to s kojom se nikada ne zna i kojoj nikada nije za vjerovati.

     • peppermintt

      eko okoliš veliš, a morti “plaćaju poreza ” :)))

     • cleuna

      Tu je više štete nego koristi.

     • peppermintt

      :))) je
      a vidiš SDA je zapravo bio i ostao saveznik HDZ i to pouzdan, nikada SDA nije pozvao svoje glasače da daju glas protu HDZ -a , to su činjenice.
      Druga stvar je što su sudjelovali i surađivali s nelegalnom platformom ali budimo realni i Dodik je di mu je pasalo 🙂

     • cleuna

      Ma nisam ja Dodikov fan.Ali samo kažem da nakon svega ja u lojave nemam povjerenja .Izmetbegović me posebno iritira svojim istupima i izjavama (sjeti se intervjua u “Večernjem listu”) u kojima se želi prikazati kao neki “mirotvorac” a istovremeno će iskoristiti svaku priliku da nam podmetne klin.

     • peppermintt

      Znam da nisi 🙂 samo ja nemam povjerenja u naše to je meni naj problem, što nikako stat s njima na zelenu granu već 20 godina. Druga dva zapravo samo koriste naše slabosti, to ti je nažalost realnost
      A suradnja s Dodikom , a što je zapravo uradio za Hrvate u entitetu rs pozitivno ? ništa niti će , a opet zašto i bi kad mu se potpora i suradnja ni čime ni ne uvjetuje.
      SDA je vodeća stranka u muslimana , i veliki je sukob između muslimana SDP-a SBB i ostalih , ako naši odigraju pametno imamo izvrsnu priliku stvari posložit

 • srka

  Genocidna tvorevina će nestati…samo polako i pametno…ma strpljenje je vrlina…a i Albanci imaju recept…za mashalla…
  by Srka®

  • peppermintt

   genocidnu treba kao prvo prekopati i pronaći sve žrtve nesrbe, zatim sve one koji napuniše te grobnice privesti pravdi , ostalo se bude samo posložilo.
   isto vrijedi i za zločine iz reda muslimanskog naroda, Hrvati su i tu najdalje otišli i minimum je neprocesuiranih zločina.