Bošnjaci snimaju film o Herceg Bosni, žele promijeniti povijest

7

Jedino reagirali čelnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, ovih je dana s redateljem Avdom Huseinovićem potpisao ugovor o početku snimanja dokumentarnog filma pod nazivom “Herceg Bosna, zločin i kazna”. Film će biti sniman na području bivših logora “koji su nastali kao posljedica formiranja Herceg Bosne”, a premijera dokumentarca planirana je polovinom iduće godine, objavio je Savez logoraša u BiH na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Na ovu vijest zasad su jedino reagirali čelnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH čiji je predsjednik Anđelko Kvesić film nazvao očitim primjerom širenja mržnje, ali i iskrivljavanja povijesti u režiji Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH. “Historia est magistra vitae”, kaže stara latinska izreka koja za Savez logoraša u BiH i njegova predsjednika Jasmina Meškovića očito ima drukčije značenje.

“Oni povijest žele preusmjeriti svojim željenim tijekom”, kaže Anđelko Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH. On naglašava kako su povijest BiH pisali i hrvatski logoraši, njih 14 tisuća koji su prošli kroz 331 logor Armije BiH. “Nazivanje logora Armije BiH sabirnim centrima u kojima su pripadnici Armije BiH vježbali borilačke vještine samo je dio nastojanja čiji je cilj iskriviti povijest na štetu Hrvata i njihovih žrtava”, naglašava Kvesić. Za predsjednika i članove Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata film koji o Herceg Bosni govori u kontekstu zločinačke tvorevine nedopustiv je način širenja mržnje koji zahtijeva žurnu reakciju.

“Pitam se tko financira film čiji je isključivi cilj širiti mržnju, zakonom nedopuštenu i kažnjivu radnju”, pita se Kvesić koji apelira na sve hrvatske političke, kao i predstavnike hrvatskih udruga da i sami reagiraju na govor mržnje i pokušaj iskrivljivanja istine u režiji Saveza logoraša u BiH. “U ratu su nas, logoraše tukli, danas nas pokušavaju slomiti riječima, a jezik ostavlja mnogo dublje rane na srcu i duši od fizičkih tortura”, ističe Anđelko Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH s nadom da Udruga kojoj je na čelu neće ostati usamljena u reagiranju na pokušaj da se Herceg Bosnu okarakterizira kao zločinačku tvorevinu čiji akteri zaslužuju primjerenu kaznu s jedne strane, dok zločini nad hrvatskim logorašima u BiH ostaju nekažnjeni. (AP/VL)

facebook komentari

 • Agromentum

  Bolje bi im bilo da pometu najprije pred svojim pragom. Moremo i mi snimati filmove o tzv. Armiji BiH i šta su sve radili i s kim su bili u savezu.

  • Alan B’Stard

   Ne samo da moremo, nego bi trebali. Umjesto da placam jasmile i pejakovice nuzan je koji film o obrani Herceg Bosne

  • peppermintt

   što se čekalo do sad ?

   • Zar nemamo redatelja koji bi našao vrijednim snimiti takav film! u 20 godina nula filmova!

    prosjek se ne može matematički niti izračunati

    • cleuna

     Osim Jakova Sedlara,ja ne poznam redatelja koji bi možda snimio tako nešto.
     “Naši” redatelji su odreda okrenuti “regionu”.

 • peppermintt

  ma uporabite riječi “poznate ” Jasmile- mrš !!

 • Herceg-Bosna

  talibanska posla,,