Bosna i Hercegovina – ničija zemlja.

Otputujmo malo u budućnost, prošlost je nerazjašnjenja, sadašnjost neizvjesna. Idemo „vidjeti” što se događa u imaginarnoj budućnosti.

Godina je 2020. Završili su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Još jedni izbori u kojima su se svi natjecatelji odlučili baviti stvarima za koje nisu nadležni. Da ne kažem koju grdniju riječ.

Piše: Ivan Crnjac

U Mostaru opet nije bilo izbora jer Hrvati ne žele ispoštovati odluku Ustavnog suda koji kaže da je trenutni zakon diskriminatoran jer je nedopustivo da se vrijednost glasa ne mjeri jednako. Naime, glas Hrvata u pojedinim gradskim područjima tri puta je vrijedni od glasa Bošnjaka. Gotovo na dnevnoj bazi hrvatske i pro – hrvatske stranke organiziraju javne tribine i okrugle stolove gdje se govori o nužnosti izbora. Hrvati traže i podjelu grada iako su Bošnjaci nepokolebljivi u nastojanju da grad ostane cjelovit. Hrvati ne daju Bošnjacima na razini Federacije ono što sami traže u Mostaru. Bošnjački gradonačelnik je redovito meta kritičara koji mu prebacuju šerifovanje gradom. Te kritike dolaze najčešće od pro – hrvatskih i hrvatskih, tobožnih lijevih i progresivnih stranaka.

Ni u drugim sredinama Bosne i Hercegovine ne cvjetaju ruže. Ni ostali cvjetovi. Bošnjaci imaju svoje, Srbi svoje, Hrvati svoje utvrde. Bošnjaci često javnost upozoravaju na to kako su diskriminirani jer kod Bošnjaka postoji opravdan strah od tog da bi im Hrvati na izborima uz pomoć stranaca mogli ispopunjavati i Domove naroda i izabrati člana Predsjedništva.

Ponovno!

Bošnjački član Predsjedništva uz pomoć kolega iz Bošnjačke demokratske zajednice radi sve kako bi što brže uveo zemlju u EU. Unatoč tome, pojedini istaknuti bošnjački intelektualci koji su pod utjecajem hrvatske politike mu stalno dociraju i u kolumnama ga napadaju pakirajući mu optužnice iz prošlosti koje su davno pale.

Bošnjaci se uzdaju i u pomoć susjedne Republike Bošnjačke. Tamo je na vlasti stranka koja se ne trudi pretjerano pomoći svome narodu u Bosni i Hercegovini. Jedne prilike je tako čak i predsjednik parlamenta Republike Bošnjačke kazao studentima bošnjačkog univerziteta, inače jedinog u BiH na bošnjačkom jeziku, kako je bošnjački zahtjev za reorganizacijom države i većinskim bošnjačkim entitetom „škakljivo pitanje”.

Medijska i politička scena u Republici Bošnjačkoj nije previše naklonjena Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Tako se mediji više bave referendumom koji se održava u RS – u nego svakodnevnim problemima Bošnjaka u Federaciji koja po svemu sudeći postaje isključivo hrvatski entitet. Zahtjevi Bošnjaka ne nailaze na razumijevanje, a Bošnjaci iz Republike Bošnjačke ih s vremena na vrijeme proglase i ekstremima i smeta im što ih ima velik broj u glavnom gradu Bošnjačke. Bez obzira na sve, velik broj Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine navija za Republiku Bošnjačku na sportskim natjecanjima i bude gost na priredbama koje su u interesu Republike Bošnjačke koju Bošnjaci u BiH doživljavaju svojom.

Javni emiteri u Bosni i Hercegovini Bošnjake redovito proglašavaju fašističkim narodom koji ima fašističke tendencije. Posebno FTV, ta kuća je utvrda pesudo – lijevih hrvatskih političkih opcija. Bošnjaci se zbog tog okreću medijima u Republici Bošnjačkoj jer im Hrvati ne dozvoljavaju čak ni dobijanje kanala u sklopu javnog servisa gdje bi sva tri naroda mogla biti informirana na vlastitom jeziku. Jedini put nade za Bošnjake je Bošnjački narodni sabor koji su prije nekoliko godina Bošnjaci ponovno oformili pokušavajući kroz tu nadstranačku pro – bošnjačku organizaciju riješiti svoje pitanje.

Doduše, postoji i nekoliko političkih subjekata u Republici Bošnjačkoj koji su skloni i voljni pomoći Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. To treba kazati. Predsjednica Republike Bošnjačke, gospođa Alinda Grahbehar Kitčehajević deklarativno podržava zahtjeve Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, no Bošnjaci su skeptični prema njoj jer Kitčehajevićeva podržava američku politiku naslijeđenu još od Billa Clintona koja u Bosni i Hercegovini djeluje suviše hrvatski orijentirana.

Prošli su lokalni izbori u BiH. Najjača stranka u Bošnjaka, odnosno BDZ, uvjerljiva je pobjednica, male stranke poput BDZ – a 1990 ili Bošnjačke stranke prava nisu ostvarile dobar rezultat jer su i same sudjelovale u pro – hrvatskim vladama koje je podupirao i Visoki predstavnik tvrdeći da je pet trećina od sedamnaest. Ipak, izbori su Bošnjacima ostavili gorak okus u ustima jer su zbog „Pravilnika o izborima u Bosni i Hercegovini” izgubili načelničku poziciju u Novom Travniku. Razlika je bila mala i hrvatski kandidat je zbog zakašnjele pošte pobjedio bošnjačkog za svega stotinjak glasova.

Hrvati su pokušali napraviti Bošnjacima smicalicu i u Stocu tako što je hrvatski kandidat za načelnika uz pomoć svojih istomišljenika prisilno zaustavio izborni proces kazavši da je kriv BDZ jer je htio provesti namještanje izbora. U velikoj većini hrvatskih i pro – hrvatskih medija kandidat je proglašen zvijezdom, protiv njega su pisali samo kolumnisti sa lokalnih bošnjačkih portala, a podršku je dobio i od hrvatskog političkog vrha. Tužiteljstvo i sudovi u Bosni i Hercegovini, za koje se smatra da su pod direktnom kontrolom hrvatskih političara, ne pokušavaju riješiti problem Stoca a to dodatno frustira Bošnjake.

Situacija u Bosni i Hercegovini se mora mijenjati ukoliko Hrvati žele opstanak Bosne i Hercegovine. Hrvati moraju shvatiti da je nužna i potrebna izmjena izbornog zakona i reorganizacije države, makar na razini Federacije jer će u protivnom Bošnjake natjerati da se ponovno samoorganiziraju i osnuju svoju Bošnjačku republiku Herceg Bosnu. U ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini Bošnjaci ne žele živjeti i Hrvati će to, htjeli – ne htjeli, morati prihvatiti.

Piše: Ivan Crnjac/Prvi.tv

NAPOMENA (iako nepotrebna) Tekst je satiričnog karaktera i ima veze sa stvarnošću.

 

facebook komentari

  • Ljudevit Posavski

    Oni koji zagovaraju treći entitet (jedan dio Hrvata i njihovih političara iz Hercegovine), niti ne pomišljaju na povratak Posavine kao sastavnog dijela trećeg hrvatskog entiteta, već se zalažu samo za podjelu Federacije BiH. Zaboravili su ili “otpisali” 200 tisuća protjeranih Hrvata iz BH entiteta “rs”. Zbog toga Čović i Dodik jesu prijatelji, kako se inače i oslovljavaju u međusobnoj i čestoj komunikaciji.

  • Tyrex Rex

    ….”evo naše vojske” vikaše muslimani po cijeloj Bosni.Nema veze tko dođe, musliman će uvijek pod gospodarovu čizmu.