Božić prema julijanskom kalendaru

15

Kršćani koji se u bogoslužju koriste julijanskim kalendarom slave danas Božić. Među ostalima to su srpska, ruska, makedonska i crnogorska pravoslavna Crkva, prenosi HRT

Vjernicima Srpske pravoslavne Crkve Božić kao blagdan mira i ljubavi čestitali su i patrijarh Irinej te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Svečanu božićnu liturgiju u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg predvodio je mitropolit Porfirije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je Božić vjernicima koji ga slave prema julijanskom kalendaru.

U izjavi za HRT, pravoslavne vjernike u Hrvatskoj pozvao je da čuvaju vjerski i nacionalni identitet, unaprjeđuju pravoslavnu kulturu i slobodno posjećuju svoje svete hramove jer im to, rekao je, jamče hrvatski zakoni koje trebaju poštovati.

Pozivam ih da budu dobri građani svoje države, da se brinu o njenom napretku i općem dobru, da budu dobri susjedi umajući na umu premudrog Salamona: “Bolje susjed blizu, nego brat daleko”, rekao je patrijarh Irinej.

Pozvao je Hrvate i Srbe da nastave živjeti zajedno u uzajamnom prihvaćanju i miru. Usprkost svemu zajedno živimo i danas ovdje u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, tako treba i da ostane zauvijek, kazao je.

Kardinal Bozanić čestitao Božić patrijarhu Irineju

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu čestitku patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve gospodinu Irineju, u kojoj stoji:
foto FaH / Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘Isus Krist, savršena Očeva Riječ, utjelovljenjem je preuzeo ljudsko obličje, sjedinjujući se tako sa svakim čovjekom. U otajstvu Božića Isus Krist se objavljuje kao istinska novost koja nadilazi sva ljudska traženja i čežnje.

Tu za čovjeka neizrecivu novost Bog je objavio u utjelovljenoj vječnoj Riječi, da bismo i mi živjeli za druge. Radost i bogatstvo Kristova utjelovljenja usmjereni su na sve ljude.

Vaša Svetosti, zahvaljujem Vam na čestitkama koje ste mi uputili prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

U ozračju božićne radosti, srdačno čestitam Božić Vama, Vašem svećenstvu, monaštvu, kao i svim vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve te želim obilje Božjeg blagoslova u novoj 2017. godini.’

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  „Vaša Svetosti..“

  Ovo je bogohuljenje. Onaj koga se u Katoličkoj Crkvi naslovi s „Vaša SVETOSTI“, priznaje mu se i VLAST u Katoličkoj Crkvi. Razkolnici i krivovjerci ne mogu imati nikakvu vlast u Katoličkoj Crkvi. Jedan krivovjernik čestitao drugom.

  „Može li slijepac slijepca voditi? Ne će li obojica u jamu upasti?“ (Lk 6,39)

  • Plavac Plavi

   “Sveti oče” reći ću krivovjerniku kard.Bozaniću da više ne bogohuli!! 🙂

  • Sivooki

   Eno i Puljić kardinal prošle godine arhiepiskopu veli “vaša svetosti”… morat ćemo ih sve ekskomunicirati… ? Ne misliš li da je to samo uobičajeno oslovljavanje crkvenih velikodostojnika ( o tome tko je što bio reći će svoje na kraju Bog… znaš da je rekao da će se kukolj tek na kraju odvajati…)

   • Malleus_Haereticorum

    Nicejsko-carigradsko vjerovanje:

    „I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Otca i Sina…“

    „ A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.“ (Heb 11,6)

    „Tko god pretjera i ne ostane u nauku Kristovu, nema Boga. Tko ostaje u nauku, ima i Oca i Sina. Ako tko dolazi k vama i ne donosi tog nauka, ne primajte ga u kuću i ne pozdravljajte ga. Jer tko ga pozdravlja, sudjeluje u njegovim zlim djelima.“ (2 Iv 0,10)

    • Sivooki

     Pa što ću sad ja…? To su kardinali… ne možemo ih sve ekskomunicirati…?!

     • Malleus_Haereticorum

      Oni su se sami ekskomunicirali.

     • Sivooki

      Ajme majko.

     • Malleus_Haereticorum

      „Nato reče Gospodin: “Čujte što govori nepravedni sudac! Ne će li onda Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ (Lk 18,8)

      Zaista, hoće li naći vjere na Zemlji? Isus Krist se to nije zapitao tek tako, da nešto kaže.

      „Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu. Vikahu iza glasa: “Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar ne ćeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?” I svakome je od njih dana bijela haljina i rečeno im je neka se strpe još malo vremena dok se ne izpuni broj njihovih sudrugova u službi i braće njihove koja imaju biti pobijena kao i oni.“ (Otk 6,9)

      Žrtvenici (što znači samo jedan jedini žrtvenik, jer je Krist jedan), katoličkih crkava građeni su na grobovima svetih. Vidimo da svetci na Nebu nisu baš oduševljeni s tolikim grijehom na Zemlji i da s nestrpljenjem očekuju Božju osvetu.

      Znam da ne želiš odgovarati na pitanja, jer se bojiš odgovora. Ali, zar ti je zaista toliko važno slijediti nekoga tko je na sebe obukao određene haljine, a za vjeru ne mari ni malo? Nevažno mu je proizlazi li Duh Sveti i od Otca i od Sina, ili samo od Otca; nevažno mu je smatraju li muslimani Isusa Krista Bogom, ili samo prorokom (i muslimani su naša braća, zar ne?), nevažno mu je što protestanti sve vrijeme i na svakome mjestu pogrđuju Presvetu Majku Mariju (i protestanti su naša braća, zar ne?), nevažno mu je je li Isus Krist pravi Bog I PRAVI čovjek, a ne samo Bog (i kopti su naša braća, zar ne?) itd. itd.

      Brat je mio, ma koje vjere bio–eto, to je njihov slogan. Ma tko šljivi vjeru, ma tko šljivi zakučaste detalje, dogme, obrede, cijeli Nauk. Kažu oni, važno je samo to da Bog ljubi sve ljude. Zaista želiš slijediti takve i biti u zajedništvu s njima? Ako zaista to želiš, onda s tobom i s bilo kim drugim takvim čovjekom ne ću više prozboriti niti jednu riječ o pravoj vjeri. Nakon svega, nema smisla.

     • Sivooki

      A mi uvijek istu kozu deremo, moj malju.
      Ako je Bog stvorio sve ljude, a jest, i ljubi ih sve,dapače, iščekuje ih dršćućim srcem i žele da se svi spase.
      Promisli, ako si roditelj, voliš li svu svoju djecu, brineš li za njih jednako…? Znam sa sigurnošću da roditelj više skrbi i pati zbog djece koja su u opasnosti, nevolji, na stranputici, nego za one koji su na sigurnom…
      Bog je otac, on se nada i izgleda stalno : hoće li se vratiti zabludjeli sin…?
      Zar misliš da on ne koristi tisuće načina da rasvijetli svoje stvorenje o dobru i zlu… Heretici imaju svoju kaznu već ovdje : zastrtu istinu, stranputice koje vode u nezadovoljstvo, krive životne ciljeve, nedostatak smisla…Onaj tko iskreno traži Istinu, naći će je. A Bog se želi približiti i muslimanima i protestantima i pravoslavcima. Koristi svakakve metode, čak i one koje mi ne bismo ni u snu očekivali.
      2.vatikanski je otvorio širom vrata Crkve, potakao je pupoljke da se rascvjetaju i pokažu svijetu mladu, živu, cvatuću Crkvu, a ne rigidnu, zatvorenu, okamenjenu, osuđujuću…
      Moj ispovjednik kaže : sjeti se koliko je Bog tebi oprostio. Možeš li ti onda ne oprostiti? Krist je molio za svoje progonitelje iako se nisu ganuli i smilovali. Sv. Pavao kaže da bismo mi možda dali svoj život za nekoga tko je dobar, ali Krist je dao svoj život za nas dok smo još bili grješni, užasni, mrzitelji… Eto, moj Bog je divan Bog, ljubi osobito grješnike i želi ih ljubavlju skloniti k sebi…
      Sjeti se carinika Mateja i njegove bratije s bludnicama na večeri, kad su farizeji odmahivali glavama i govorili da on nije nikakav prorok ni učitelj, jer ne bi jeo s grješnicima…. dalje znaš.

     • Malleus_Haereticorum

      „Možeš li ti onda ne oprostiti?“

      „To rekavši, dahne u njih i kaže im: “Primite Duha Svetoga. Kojima odpustite grijehe, odpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.“ (Iv 20,22)

      Nije ti jasno značenje riječi „kojima ZADRŽITE“? Isus Krist NIJE rekao da svima i uvijek moramo oprostiti, nego je rekao upravo suprotno.

      Kažeš Bog se želi približiti pa zbog toga olabavljuje svoje Zapovijedi, valjda zato da se ljudi ne bi uvrijedili. Podpuno si zaglibio. Bog ne daje svoje Zapovijedi uzalud.

      „…dalje znaš.“

      Da, samo ti to ne želiš znati. Naravno da nije potrebno obraćene (a takvih danas gotovo da i nema) pozivati na obraćenje, nego je potrebno neobraćene pozivati da se obrate, da se okane svojih grijeha. A oni se ne okanjuju, zato što im navodni Kristovi učenici govore da se i ne trebaju obratiti. Svi su dobri. I ateisti. Katolička Crkva (što znači Isus Krist) je očito pogriješila kad je ustanovila sakramente i sav Nauk, sa svojim bezbrojnim mučenicima koji su umirali na užasne načine doslovce zato što nisu htjeli zanijekati nijednu jotu prave vjere. Sve je to bilo rigidno, užasno i nepotrebno. Valja ići širokim putevima, a ne gnjaviti sebe i druge s pronalaženjem uzkog puta (tu je Krist očito pretjerao, pa ne može put biti tako uzak da ga samo malobrojni pronalaze). Važno je da mi imamo lažnjak koji se zove 2. vatikanski koncil, a Isus Krist mora kapitulirati pred tolikom navalom onih koji Ga mrze. Pa ne će ih valjda sve pobiti?

      Hoće.

     • Sivooki

      A gdje ja velim da Bog “olabavljuje” svoje zapovijedi…? Oprostiti drugome, kao što je Krist oprostio nama – na to ništa ne veliš? Zar nije sveti Pavao rekao da je umro za nas koji smo bili grješnici, a ne dobri? Žao mi te je, jer niječeš ono što jest Crkva, 2. vatikanski, kardinale… mislim da nije lako živjeti pazeći što je tko zgriješio.
      Znam da postoje takvi koji negiraju noviju povijest Crkve, ali mi se čini da je to otpad od nje, a ne papa i kardinali

     • Plavac Plavi

      “Uzalud ti trud sviraču!”

     • Malleus_Haereticorum

      „Oprostiti drugome, kao što je Krist oprostio nama – na to ništa ne veliš?“

      Aha. Opet tražiš od mene ono što sam ne činiš. To ti je kukavičko ponašanje. Ali, da ti i na to kažem ponešto:

      „Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.” A ženi reče: “Oprošteni su ti grijesi.” “ (Lk 7,47)

      MNOGI su grijesi oprošteni, a ne SVI. K tomu još imamo i Božju „jednačbu“–komu se malo oprašta, malo ljubi, a komu se puno oprašta, puno ljubi. A što misliš koliko se oprašta onima koji uobće ne ljube Boga? (znam da si kukavica i da ne ćeš odgovoriti)

      Slijedi ti svoje „kardinale“ i „papu“ kad baš hoćeš. Imat ćeš dobru zabavu u tom sotonističkom cirkusu sve dok Bog ne kaže: „Gotovo je,“

     • Sivooki

      Kako znaš komu opraštam ili ne..?
      Za one koji ne ljube Boga, Krist je dao život, mučenici su davali i daju život. Tako Bog hoće spasiti sve.
      Ne smatram ni sebe ni tebe kukavicom, ne znam zašto ti to činiš…?
      Ako ja slijedim Papu i kardinale KC, koga TI slijediš..? Kako se ne bojiš?

     • Plavac Plavi

      Pa, napisao sam da je on “sveti otac”, koji govori ex cathedra!! 🙂