Pratite nas

Politika

Božićna poruka kardinala: U crkvi i društvu potrebni su istinski susreti

Objavljeno

na

[dropcap]Z[/dropcap]agrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je vjernicima božićnu poruku u čije središte stavlja važnost susreta

Kardinal Bozanić poručio je da su u Crkvi, a posebice u hrvatskome društvu potrebni istinski susreti, razgovori, zajednička traženja i nastojanja. „Čovjek je rođen za susret i svako udaljavanje od njega narušava, ne samo njegov izvorni poziv, nego nagrđuje i sliku koju je Bog po ljudima ostavio svijetu. Ali, treba reći i to da se dobri plodovi susreta ne mogu očekivati tamo gdje je polazište nepoštivanje drugoga i sebičnost, zlonamjernost ili neistina. O tome svjedoče biblijske stranice vezane uz Kristov dolazak na svijet”, pojašnjava kardinal te ističe da na četrdesetak mjesta papa Franjo u svojoj apostolskoj pobudnici “Radost evanđelja” (Evangelii gaudium) spominje susret i susretanja.

Primjećujući da se vjernici pred proslavom otajstva Božića i ove godine nalaze sa svime što žive: sa svojim nadama, svojim dvojbama i nesigurnostima, sa svojim radostima i zadovoljstvima, kardinal ističe: „Vjera, važnost koje smo razmatrali tijekom Godine vjere, urasla je u tkivo naših iskustava i prožela okolnosti koje pokazuju društvene promjene u širokome rasponu od antropoloških do gospodarskih pitanja”. „U svemu tome nije stran osjećaj da u takozvanoj zapadnoj civilizaciji živimo razdoblje koje ne uspijeva pronaći svježinu; kao da je narušena i iscrpljena nutarnja snaga koja održava cjelinu. Čini se da baš tu treba tražiti polazišta uznemirujućih tragova nesuglasica koje lako prelaze u sukobe svake vrste. Ispod površinskoga sloja vidi se nametljiva sebičnost koja na sve suptilniji način promiče model međuljudskih odnosa u kojima čovjek želi vladati nad drugim čovjekom, uvjetovati ga i iskorištavati. Sve to rađa plodovima međusobnih razilaženja, udaljavanja i razdora”, upozorava kardinal, poručivši da se tomu suprotstavlja otajstvo Božića koje je puno više od prigodnoga slavlja po kojem bi se uspjelo oživjeti lijepe osjećaje i na trenutak pobjeći od težine svakidašnjih briga. „Božić je poveznica, točka ponovnoga početka, da bi se bolje razumjela vrijednost ljudske osobe i stvorenoga svijeta, kao i vrijednost ljudske povijesti. Kristovo utjelovljenje je uporište za nove polete, i nakon kušnja i poraza. Božić je susret Boga i čovjeka”, ističe kardinal.

Ističući kako je susret izazovna stvarnost za vrijeme u kojemu živimo, kardinal primjećuje da dok na svim razinama osjećamo sve šire mogućnosti uporabe novih sredstava, da bismo bolje komunicirali, vidimo da je u opasnosti i sama vrijednost susreta. Zbog toga je stavio poseban naglasak na susrete koji se događaju u krilu župne zajednice. „Župa treba očitovati predivnu mrežu raznih vjerničkih susreta”, ističe zagrebački nadbiskup te poziva sve da porade na tome kako bi župni prostori bili istinska i ugodna susretišta braće i sestara u Kristu, uvijek otvorena svima koji traže Boga, „jer nitko nije isključen iz radosti koju donosi Isus”. Kardinal posebno ističe da pokrenuta i dobro prihvaćena inicijativa kateheza za odrasle, organizirana po župama Zagrebačke nadbiskupije, omogućuje vjernicima da se susreću, da zajedno produbljuju određene teme, da izmjenjuju misli i stavove, da se međusobno bolje upoznaju, da grade zajedništvo, kako bi bili jedni drugima od potpore u vjerničkom životu i svjedočenju.

Evanđelje, prema kardinalovim riječima, ima svoju društvenu dimenziju. „Današnji nam svijet nameće obrambene stavove: sumnjičavost, nepovjerenje, strah od drugih, strah da ćemo izgubiti svoju privatnost. Nasuprot tome kršćanski nas ideal poziva na nadilaženje tih zapreka. Kršćanin je po vjeri pozvan uvijek se iznova upuštati u rizik susreta s drugim, s njegovim radostima i nadama, bolima i tjeskobama”, poručuje kardinal.

„Dok u našoj hrvatskoj domovini često slušamo vapaje za razumijevanjem, za osjetljivošću i za sigurnošću, nismo oslobođeni onih gibanja koja se opiru preobražavajućemu Susretu, začetomu u krilu Blažene Djevice Marije i rođenom u Betlehemu. On nije došao samo za neke, nego za sve, a susret s Njim se događa u svakome srcu koje prihvaća svjetlo Istine”, ističe kardinal, poručivši da slavlje Rođenja Gospodinova traži otvorenost, jednostavnost i poniznost, a onaj tko se zatvara u sebe ostaje uskraćen za ljepotu susreta.
U božićnoj poruci zagrebački nadbiskup poziva sve vjernike, misleći posebno na sve koji trpe i osjećaju težinu života, na osobni susret s Božićem, a to je, prema njegovim riječima, najkraći put do radosti – „za nas osobno i za ljude koje susrećemo”.

Svim vjernicima i ljudima otvorenima za Božju ljubav; obiteljima, očevima i majkama, djeci i mladima, djedovima i bakama, kardinal Bozanić od srca je zaželio sretan i blagoslovljen Božić te radosnim susretima s Bogom ispunjenu novu 2014. godinu.

Božića poruka kardinala Bozanića predstavljena je na konferenciji za novinare 18. prosinca u prostorijama pastoralnih ureda u Branjugovoj ulici u Zagrebu. Božićnu poruku predstavili su pročelnik nadbiskupijskog Tiskovnog ureda Ivica Budinšćak i voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc koji su zahvalili novinarima na dosadašnjoj suradnji.

Bitno.net

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

VIDEO – Žestoka rasprava o referendumu u emisiji Otvoreno

Objavljeno

na

Objavio

To nije antisrpski referendum nego antikorupcijski. Želimo osigurati da birači budu oni koji će moći djelovati na političare. Kada smo skupili više od 300 000 potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakona smo to već željeli, rekla je Željka Markić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

S njom se nije složio saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. – To je antimanjinska, antisrpska inicijativa protiv manjina.

Na neki način ovim se želi zabiti klin suradnje između manjina i Vlade desnog centra. Važan je i javni servis koji ima ulogu u zaštiti manjina. Inicijativa je došla od jednog marginalca gospodina Đapića i kroz javni servis postala aktualna, rekao je Milošević.

Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO, rekao je da su mu Miloševićeve uvrede kompliment, a da je sve počelo kad je Sanader sklopio sporazum sa SDSS-om. – Na ove uvrede ne želim uopće odgovarati, a kad dolaze od predstavnika SDSS-a, meni su kompliment. Smatram da su pojedini predstavnici manjina u Saboru prešli granicu dobrog ukusa. Svi građani Hrvatske moraju imati jednaka prava i moraju biti politički Hrvati. To se postiže izbornim sustavom, naša inicijativa je potpuno ustavna. Neke stvari koje su relikt iz prijašnih 20 godina, treba mijenjati. Problem nastaje kada je premijer Ivo Sanader 2008. godine sklopio sporazum sa SDSS-om, rekao je Anto Đapić.

Dodao je kako su oni, pod platformom tadašnje Hrvatske stranke prava, na izborima osvojili 93 000 glasova i jedno mjesto u parlamentu, dok su manjine sa 40 000 glasova dobile 8 saborskih mandata.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako je legitimno zabiti klin suradnji desnog centra i manjina, ali da inicijativu koju predvode Markić i Đapić ne smatra ozbiljnom. – Ja sam skeptičan kada o manjinskim pravima govore gospodin Đapić i Markić, bez namjere da ih vrijeđam.

Ono što je postala tema kao zajednička inicijativa gospođe Markić i Đapića, nije točno. Što se tiče ovoga što je rekao gospodin Milošević, slažem se da bi to bilo smanjenje stečenog prava nacionalnih manjina. Ali, apsolutno je legitimno pokušati zabiti klin između Vlade desnog centra i nacionalnih manjina. Zato što se desni centar ne zalaže dovoljno za njih, rekao je Bauk. Ipak, Bauk je dodao da su nacionalne manjine nekoliko puta prevarene od strane njihovih predstavnika.

– Prevara nacionalnih manjina je manja od ove HNS-ove prevare, ali mislim da se predstavnici nacionalnih manjina ne zalažu dovoljno za njihova prava, smatra Bauk. Saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak napomenuo je kako je najvažnije “da manjine ne smiju igrati ulogu arbitra u sastavljanju parlamentarne većine”.

– Ne možemo govoriti o referendumu jer još ne znamo što bi on značio i kako bi izgledao. Od 92. godine imali smo različite modele i mijenjali zakon svakih nekoliko godina. Zastupnici srpske nacionalneodne manjine su, koliko je meni poznato, također tražili izmjene zakona. Mislim da je ovo pitanje ustavne pozicije i položaja zastupnika nacionalnih manjina. 2008. sam u znanstvenom radu rekao da nije primjerena uloga zastupnika manjina kao arbitara u formiranju Vlade, rekao je Podolnjak.

Ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ) rekao je da nema države u okruženju koja ovoliko štiti nacionalne manjine, ali također smatra da bi izborni zakon mogao biti bolji.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Krešimir Planinić: Ne trebamo zastupnike nacionalnih manjina u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru nisu potrebni, zašto ne bi bili na listi SDP-a, HDZ-a, Mosta ili neke druge stranke kao zastupnici, kazao je za N1 Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Nacionalne manjine mogu ostvarivati svoja prava na lokalnim razinama i u Saboru su njihovi zastupnici nepotrebni, kazao je Planinić u razgovoru za N1.

Upozorio je na to da predstavnici nacionalnih manjina u Sabor bivaju izabrani sa samo 300-injak glasova dok drugi trebaju dobiti u prosjeku po 14.000 ili 15.000 glasova da bi ušli u Sabor.

Takav je sustav nepravedan i zatire jednakost prava glasa, smatra Planinić, koji je ukazao i na to da u većini europskih država ne postoji sustav kakav ima Hrvatska.

Ovakav pristup getoizira nacionalne manjine što nije dobro ni za njih same, pretvara ih u neku enklavu, upozorio je Planinić te je istaknuo da je važno da izborni sustav odražava volju naroda.

Osam predstavnika u Sabor je sasvim neprimjereno, a i zatire jednako i opće pravo glasa iz Ustava, smatra, a na pitanje koji bi način uređenja novog izbornog sustava bio najbolji, kaže da je to pitanje na koje bi odgovor trebala dati široka rasprava te je podsjetio da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala još 2011. okrugli stol na tu temu.

Naš stav je jasan – smatramo nepravednim sustav u RH što smo i više puta govorili i drago nam je da je ta tema u fokusu, a promjenu izbornog sustava smatramo početkom svih reformi, istaknuo je Planinić, koji je rekao da nisu razgovarali s bilo kojim političarem o tome.

No, očekuju podršku od svih, pa i političara, u dobroj vjeri i volji, a što se tiče metoda kao mogućnost nije odbacio referendum jer je i to jedan od demokratskih alata.

facebook komentari

Nastavi čitati