Pratite nas

BOŽIČNI PRIJAM kod domaćina Vjekoslava Bevande

Objavljeno

na

Domaćin događaja, koji je po broju gostiju tradicionalno najveće okupljanje osoba iz javnog i političkog života BiH u predblagdansko vrijeme, bio je predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

[dropcap]N[/dropcap]aime, i ove je godine to središte najviših državnih institucija BiH bilo mjesto održavanja Božićnog prijama koji organiziraju najviši hrvatski dužnosnici u institucijama vlasti. Prijam je počeo intoniranjem himne BiH i skladbom ‘Tiha noć’. Domaćin događaja, koji je po broju gostiju tradicionalno najveće okupljanje osoba iz javnog i političkog života BiH u predblagdansko vrijeme, bio je predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. [pullquote_right]Brojna upaljena svjetla u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sinoć su izgledala posebno, svečano. Više stotina uzvanika došlo je na Božićni prijam. [/pullquote_right]Pozdravio je sve nazočne i uputio poruku. Usprkos sarajevskom smogu, tmurnom vremenu i još tmurnijoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, sinoć je u glavnom gradu bilo blagdansko ozračje. Tomu je umnogome doprinio i prigodno ukrašen prostor, ali i neizostavni sadržaji ovakvih događaja, a to su hrana, piće i glazba i brojni gosti iz svih sfera život u BiH. Uz spomenute „prateće sadržaje“ politički istomišljenici i protivnici razmjenjivali su čestitke i lijepe želje za iduću godinu, koja će, po mnogo čemu što predstoji, biti važna za sve građane BiH. Svjesni su toga i dužnosnici međunarodne zajednice i predstavnici diplomatskog zbora koji su sinoćnji prijam iskoristili kako bi domaćim dužnosnicima prenijeli poneku političku poruku, ali i pokušali doznati od njih što smjeraju raditi nakon što prođe božićno i novogodišnje slavlje. Pred mnogima od onih koji su sinoć uživali u blagdanskom ozračju brojni su izazovi već idućih dana. Državni proračun, ustavne promjene, Izborni zakon, samo su neke od tema kojima će se morati baviti idućih dana. Zbog toga ne čudi što su i brojni novinari iskoristili ovaj događaj kako bi od političkih dužnosnika dobili izjave o političkim aktivnostima koje nam predstoje nakon što blagdanska magija i radost iščeznu.

Uz najviše hrvatske dužnosnike Dragana Čovića, Božu Ljubića, Martina Raguža, Borjanu Krišto, Barišu Čolaka, Damira Ljubića, Marinka Čavaru i brojne druge koji rade u institucijama vlasti, Božićnom prijamu u Sarajevu nazočio je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Livro Gavran. Između ostalih bili su prisutni su i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH sa suprugom, predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, Denis Bećirević, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlament BiH, potpredsejdnik FBiH Mirsad Kebo, Fehim Škaljić, predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, glavni tužitelj BiH Goran Salihović, bivši premijeri FBiH Nedžad Branković i Edhem Bičakčić, brojni veleposlanici i međunarodni dužnosnici, a među njima prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Tamir Waser, te veći broj zastupnika u državnom Parlamentu, direktora institucija, agencija, kao i osobe iz javnog i kulturnog života. Prema izjavama nazočnih, rado su se odazvali i uvijek dolaze na ovo tradicionalno okupljanje koje svake godine prije božića upriliče hrvatski dužnosnici. Poruka mira i ljubavi, kako je predsjedatelj Bevanda naglasio, poslana je sinoć svima.

ZG/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo

Objavljeno

na

Objavio

Percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora se početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) izjavio je u utorak da je u posljednje dvije godine u toj županiji 5209 osoba odjavilo prebivalište, a 8500 ih je privremeno promijenilo boravište, te kako za zaustavljanje procesa iseljavanja, uz oporavak gospodarstva, treba mijenjati percepciju o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj je sve loše.

Odgovarajući na vijećnička pitanja o problemu iseljavanja na sjednici Županijske skupštine Anušić je rekao kako je glavni razlog iseljavanja gubitak nade u život na ovim prostorima jer se, uz, godine nerada, ljudima koji žele ostati ovdje preko medija godinama šalje pogrešna poruka kako u Hrvatskoj ništa ne valja i da je stanje katastrofalno.

Ocijenio je kako se percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan smatra da ljudi moraju početi vjerovati u politiku, policiju i pravosuđe, u sve ono što državu čini državom, u čemu veliku ulogu imaju mediji u kojima, kako je ocijenio, “stalno dobivamo primjere kako je u inozemstvu sve super, a ovde ništa ne valja”.

“Nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske, posebno ako ste Hrvat. Svagdje gdje odemo uvijek ćemo biti stranci, radit ćemo više nego ovdje, gdje još imamo besplatno školstvo, zdravstvo i slobodu govora, koja je nemjerljiva, u odnosu na druge zemlje. Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo”, poručio je župan.

Odgovarajući na pitanja o provedbi Projekta “Slavonija”, Anušić je podsjetio da je do 22. rujna u sklopu toga projekta ugovoreno 2,3 milijarde kuna nepovratnog novca iz EU fondova, a samo za tu županiju više od 812 milijuna kuna.

Većinom glasova za drugog potpredsjednika Županijske skupštine izabran je Goran Đanić, vijećnik HNS-a, stranke koja je u ovom sazivu dio vladajuće većine. S obzirom na to da je na konstiturajućoj sjednici u lipnju za prvog potpredsjednika izabran HDZ-ovac Ivica Čeme, vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković taj je izbor nazvao kršenjem demokratske prakse u kojoj je bilo uobičajeno da mjesto drugog potpredsjednika pripada oporbi, a bivši župan i vijećnik Snage Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić to je nazvao “političkom farsom”.

Vijećnik HNS-a Stjepan Ćuraj odgovorio je kako se tim izborom nije dogodilo ništa dramatično te da izbor potpredsjednika nije isti u svim sazivima Županijske skupštine, to jest da ovisi o dogovoru vladajuće većine i oporbe.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Mladen Pavković: Sramotna presuda sramotnom četničkom kapetanu!

Objavljeno

na

Objavio

Sramota. Dragan Vasiljković, (62), poznatiji kao kapetan Dragan, itekako može biti zadovoljan presudom Županijskog suda u Splitu.

Nepravomoćno je osuđen na samo 15 godina zatvora, a proglašen je krivim za dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na Policijsku postaju u Glini!

S obzirom da je u  australskom i splitskom pritvoru  već „odsjedio“ 12 godina, postoji mogućnost da će se vrlo brzo vratiti u Beograd, gdje će ga dočekati kao „narodnog heroja“. Eto, to je nama „naša borba dala“!

Ovaj ratni zločinac tijekom obraćanja sudu je izjavio  da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih „nitko nije optužen za nikakav zločin“. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Kapetan Dragan, koji ima i australsko državljanstvo, uhićen je prije 11 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2005. izručen je Hrvatskoj.

U cijelom tom  cirkusu oko jednog srpskog zlotvora, zanimljivo je da su od aktera u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu opet bolji prošli agresori nego žrtve. Naime, dovoljno je spomenuti presudu Veljku Mariću, Vladimiru Milankoviću, generalu Glavašu, Mihajlu Hrastovu, Norcu, Kordiću, braniteljima iz Lore i brojnim drugim Hrvatima, sudionicima rata koji su tri puta gore prošli nego razni Vasiljkovići.

Tako je samo primjera radi jedan nevini hrvatski branitelja Veljko Marić osuđen u Beogradu  na nevjerojatnih 12 godina zatvora, a Milanković po zapovjednoj odgovornosti na deset! A Kapetan Dragan na 15!

Koliko je dosad samo hrvatskim branitelja optuženo ili osuđeno? Navodno su ih „puni“ zatvori!

Aktualni gradonačelnik Grada Knina još je do jučer tvrdio da u tome kraju nije bilo četnika zadnjih 70 godina! Čemu, zašto?

Vjerujemo da će se sada javiti i razni „mirotvorci“ ala  Pusić, Teršelič, Stazić, novinari četničkih Novosti na čelu s Pupovcem, Matula, Josipović, Mesić i njima slični i „popljuvati“ ovu presudu, nakon koje oni, ali i Vasiljković mogu „slaviti“, jer je još jednom „dokazano“ da se – zločin isplati! (Vasiljković je u australskom pritvoru imao tretman kao u hotelu!)

I onda se neki čudom čude da je dosad oko tri tisuće hrvatskih branitelja izvršilo suicid, a da ih se najmanje još tri puta toliko pokušalo ubiti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

facebook komentari

Nastavi čitati