Pratite nas

Događaji

Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica

Objavljeno

na

Uzajamno Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica održano je u četvrtak 22. prosinca u Dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola

Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio vicekancelar mr. Janko Lulić. Na početku, u ime svećenika okupljenima se obratio generalni vikar Biskupije mons. Josip Ćorić.

Božić, to je kada ne tražimo sebe nego druge, kada ne tražimo za sebe ljubav, ispunjenje i radost, nego za druge, naglasio je, poručivši kako je Božić milosno vrijeme darivanja u kojem neprijatelju darujemo oproštenje, djetetu dobar primjer, sebi poštovanje, a svim ljudima ljubav.

– Tako naš Bog, koji je ‘Bog s nama’, postaje i Bog po nama i djeluje po našoj poslušnosti i zauzetosti za njegovu stvar, djeluje po svećenicima koji ga i dalje utjelovljuju u svetim sakramentima, djeluje po Crkvi koja njegovu istinu nezaustavljivo naviješta svijetu, djeluje po Bibliji koja je njegova Objava i koja nas neprestano nadahnjuje po dobroti čovjeka koji svjedoči Kristovu ljubav i djeluje po nadahnućima u molitvi koju danas ne treba zanemariti – zaključio je mons. Ćorić osvrnuvši se u nastavku na brojne događaje u biskupiji.

U ime redovnica okupljenima se obratila s. Martina Dragičević, predstojnica samostana Školskih sestri franjevki u Kloštar Ivaniću. Istaknula je kako kao pojedinci i kao društvo živimo u vremenu velikih lutanja, frustracija i iznevjerenih očekivanja, nesigurnosti i zatvaranja, ispraznosti, praznog potrošenog vremena i utrnulih nada te nam je zato potrebna radikalna obnova i nada u novi početak.

–  Valjalo bi stoga, osobito ovoga Božića, stalno sebi šaputati u uho, da je jedna od glavnih poruka Božića potreba za novim početkom, potreba promjene čovjeka, potreba revolucije odozdo, od čovjeka, koja ne uklanja i ne mrzi drugoga, nego koja ga voli i koja se rađa za njega –  poručila je s. Martina.

Obraćajući se okupljenima, biskup Košić zahvalio je svima na suradnji i svemu dobrom učinjenom u protekloj građanskoj godini podsjetivši kako je biskupija ove godine bogatija za tri svećenika i dva đakona, ali i kako su put vječnosti otišli vlč. Stjepan Vuksan, vlč. Franjo Vrbanić i vlč. Alojzije Petranović. Biskup je istaknuo i kako je u ovoj Godini djece u Biskupiji svakako najvažniji događaj otvorenje i početak rada dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene u Selima.

– Uz sve što gradimo u Biskupiji moramo znati da smo upravo mi ljudi, vjernici, svećenici, redovnice, najvažniji. Mi koji svjedočimo vjeru u Isusovo rođenje i njegov spasenjski dolazak, mi koji navješćujemo ovog Božića radost. Neka ta radost, Krist bude u našim srcima čvrsta i što dublje usađena – rekao je biskup poželjevši okupljenima blagoslovljen Božić i sretnu novu 2017. godinu.

Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio vicekancelar mr. Janko Lulić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Svečano predstavljena jubilarna poštanska marka 7. gardijske brigade “Puma”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvatska pošta

Udruga veterana 7. gardijske brigade “Puma“, u suorganizaciji s Hrvatskom poštom i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka te proslavljene brigade Hrvatske vojske svečano predstavila jubilarnu poštansku marku 7. gardijske brigade “Puma”.

Tijekom svečanog programa okupljenima su se obratili predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Robert Puja, ratni zapovjednik 7. gardijske brigade stožerni brigadir Željko Dvekar, član Uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlov koji je ujedno i predstavio jubilarnu poštansku marku, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

U ime udruge veterana 7. GB Pume, Puja je istaknuo kako je ovo prigoda kakvu nemamo često – predstavljanje prve jubilarne marke hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata. Ponosan je jer je to jubilarna marka 7 GB Puma, prva u ediciji hrvatski Domovinski rat koji će Hrvatska pošta i ubuduće nadograđivati markama hrvatskih postrojba iz Domovinskog rata.

Dvekar je kazao da je vrlo teško reći nešto o ratnom putu ‘Puma’ koje je osnovao bivši predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da su ‘Pume’ tijekom rata ostvarile iznimne uspjehe i sudjelovale u najvažnijim operacijama i akcijama HV-a.

Parlov je rekao kako je iznimno zadovoljstvo što je Hrvatska pošta izdavanjem prigodne poštanske marke dala svoj doprinos u obilježavanju ove važne
obljetnice gardijske brigade. Dodao je da je motiv ove prigodne markice amblem ‘Puma’, nominalne vrijednosti 7,69 kn, a namijenjena je za korištenje i u domaćem i u međunarodnom poštanskom prometu.

Ministar Medved zahvalio je autoru i suradnicima jer smo danas svjedoci u spomen na legendarne ‘Pume’ koje su svojim herojskim sposobnostim i znanjem dokazali da su bili i ostali jedna od elitnih postrojba hrvatskih Oružanih snaga. Hrvatskim braniteljima je poručio da svjedoče o ljudskj hrabrosti, odlučnosti i neizmjernoj ljubavi prema domovini. Vaša odanost domovini, 90 poginulih i 1 nestali pripadnik, te više od 500 ranjenih, svjedoče o veličini jedne generacije odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu, rekao je ministar.

Jakop je ‘Pumama’ poručio da mogu biti ponosni na svoju ulogu u Domovinskom ratu, na sve doprinose i zasluge u obrani i oslobađanju domovine, na sve žrtve na ratnom putu kojima svi dugujemo trajnu  zahvalnost. Ovaj događaj to i dokazuje – da možete i trebate biti ponosni, dodao je.

Stričak je naglasio golem doprinos sjevera Hrvatske u obrani, naoružavanju i oslobađanju zemlje. Istaknuo je da su varaždinski policajci među prvima priskočili obrani Vukovara.

Deur je rekao da je današnji dan veličanstven za svakoga hrvatskog vojnika, gardista, ratnog zapovjednika. Ovdje svi zajedno pokazujemo snagu iz koje se stvara hrvatska država, a to je zajedništvo koje prikazujemo, dodao je.

Sedma gardijska brigada ‘Puma’ slavi 25. obljetnicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Išarana bista Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fah

Bistu Ive Lole Ribara, koja je prije sedam dana vraćena u park u Prilazu baruna Filipovića, nepoznati počinitelji su nešto prije deset sati išarali plavim sprejom, a ispod imena i prezimena nacrtali ustaško znakovlje.

Zagrebačka policija kazala je da je u jutarnjim satima zaprimljena i evidentirana dojava o tom vandalizmu.

Policija istražuje tko je na bistu nacrtao ustaško slovo “U” i pošarao je, a osumnjičenih još nema, izvijestili su.

Bista je vraćena 10. listopada, a na istom je mjestu stajala do 1991. kada ju je netko ukrao.

Autor je akademski kipar Kosta Angeli Radovani, a izradila ju je Ljevaonica umjetnina ALU.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati