Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica

0
sisačka biskupija

Uzajamno Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica održano je u četvrtak 22. prosinca u Dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola

Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio vicekancelar mr. Janko Lulić. Na početku, u ime svećenika okupljenima se obratio generalni vikar Biskupije mons. Josip Ćorić.

Božić, to je kada ne tražimo sebe nego druge, kada ne tražimo za sebe ljubav, ispunjenje i radost, nego za druge, naglasio je, poručivši kako je Božić milosno vrijeme darivanja u kojem neprijatelju darujemo oproštenje, djetetu dobar primjer, sebi poštovanje, a svim ljudima ljubav.

– Tako naš Bog, koji je ‘Bog s nama’, postaje i Bog po nama i djeluje po našoj poslušnosti i zauzetosti za njegovu stvar, djeluje po svećenicima koji ga i dalje utjelovljuju u svetim sakramentima, djeluje po Crkvi koja njegovu istinu nezaustavljivo naviješta svijetu, djeluje po Bibliji koja je njegova Objava i koja nas neprestano nadahnjuje po dobroti čovjeka koji svjedoči Kristovu ljubav i djeluje po nadahnućima u molitvi koju danas ne treba zanemariti – zaključio je mons. Ćorić osvrnuvši se u nastavku na brojne događaje u biskupiji.

U ime redovnica okupljenima se obratila s. Martina Dragičević, predstojnica samostana Školskih sestri franjevki u Kloštar Ivaniću. Istaknula je kako kao pojedinci i kao društvo živimo u vremenu velikih lutanja, frustracija i iznevjerenih očekivanja, nesigurnosti i zatvaranja, ispraznosti, praznog potrošenog vremena i utrnulih nada te nam je zato potrebna radikalna obnova i nada u novi početak.

–  Valjalo bi stoga, osobito ovoga Božića, stalno sebi šaputati u uho, da je jedna od glavnih poruka Božića potreba za novim početkom, potreba promjene čovjeka, potreba revolucije odozdo, od čovjeka, koja ne uklanja i ne mrzi drugoga, nego koja ga voli i koja se rađa za njega –  poručila je s. Martina.

Obraćajući se okupljenima, biskup Košić zahvalio je svima na suradnji i svemu dobrom učinjenom u protekloj građanskoj godini podsjetivši kako je biskupija ove godine bogatija za tri svećenika i dva đakona, ali i kako su put vječnosti otišli vlč. Stjepan Vuksan, vlč. Franjo Vrbanić i vlč. Alojzije Petranović. Biskup je istaknuo i kako je u ovoj Godini djece u Biskupiji svakako najvažniji događaj otvorenje i početak rada dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene u Selima.

– Uz sve što gradimo u Biskupiji moramo znati da smo upravo mi ljudi, vjernici, svećenici, redovnice, najvažniji. Mi koji svjedočimo vjeru u Isusovo rođenje i njegov spasenjski dolazak, mi koji navješćujemo ovog Božića radost. Neka ta radost, Krist bude u našim srcima čvrsta i što dublje usađena – rekao je biskup poželjevši okupljenima blagoslovljen Božić i sretnu novu 2017. godinu.

Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio vicekancelar mr. Janko Lulić.

facebook komentari