Pratite nas

BiH

Božo Ljubić: Ako ne promijenimo Izborni zakon, BiH će biti Mostar

Objavljeno

na

Hrvatski narodni sabor BiH na posljednjoj sjednici raspravljao je o aktualnim pitanjima u BiH. Jedno od njih je i prijedlog Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH.

U HNS-u kažu da opstrukcije ovog Zakona jasno pokazuju pokušaj dominacije nad Hrvatima u BiH. U slučaju odbijanja ovog prijedloga, HNS najavljuje sazivanje izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, kako su rekli donijeti strateške odluke.

O ovome, ali i drugim aktualnim pitanjima u BiH za N1 govorio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

“Gledatelji trebaju znati što sam točno izjavio. Kazao sam da se nadam da će prijedlog koji je HNS poslao u proceduru preko HDZ-a biti usvojen i na Zastupničkom domu. Ukoliko taj prijedlog ne dobije podršku, očekujem da one stranke koje su se protivile ovom prijedlogu predlože alternativni zakon koji će odgovoriti potrebama Ustavnog suda na temelju moje apelacije. Tek ako se dogodi da se izmjene ne usvoje pravovremeno, onda ćemo predložiti da se sazove izvanredno zasijedanje i donesu strateški važne odluke”, kazao je Ljubić za N1.

Dodao je da HNS ima pravo da donese takve odluke. “Mi smo obvezni i na to imamo pravo da donesemo odluke. Ne možemo više dopustiti da se izabere hrvatski član Predsjedništva na ovaj način, jer od toga ovisi život ljudi u mjestima gdje su dominantno Hrvati”.

Ljubić je kazao da se i bez usvajanja zakona izbori mogu raspisati, ali da se rezultati ne bi mogli implementirati. “Proceduralno, izbori bi se mogu raspisati, ali se ne bi mogli implementirati rezultati u cjelini. Mogli bi samo u RS-u, Brčkom i županijama. Ne bismo mogli izabrati niti predsjednika niti potpredsjednika FBiH. Vijeće ministara bi bilo obesmišljeno jer ne bi imalo kome upućivati prijedloge, koji moraju proći kroz Dom naroda i Zastupnički dom”, kazao je i dodao: “To je jasna poruka da se Izborni zakon mora izmijeniti.

Vidite što se desilo Mostaru, u tom slučaju bi cijela BiH bila Mostar. Ja potpuno jasno želim reći: Mi smo dali prijedlog. Svatko tko misli da može dati bolje rješenje koje će biti na tragu Ustavnog suda, mi smo spremni razgovarati o tome.

Ne možemo shvatiti da neke stranke odbijaju prijedloge, a ne nude nikakvu alternativu”. Šefik Džaferović je kazao da je SDA pripremila alternativu ovom prijedlogu. “Ja sam razgovarao tijekom sjednice Glavnog vijeća s Barišom Čolakom i Predragom Kožulom i oni ne znaju da je došao ikakav prijedlog. Niti formalno, niti neformalno. Ako jeste, onda je to veliki korak u pravcu dolaska do rješenja. Ako se sjećate, i sam dr. Dragan Čović je u par navrata kazao da upravo ovaj prijedlog je na tragu dogovora”, kazao je Ljubić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati