Božo Žepić: Bez stranaka koje budu imale većinu u Domu naroda Parlamenta BiH ne može se formirati stabilna vladajuća večina

4

Koalicija SDA, DF – Savez za promjene, bez HDZ-a BiH i koalicije koju predvodi SNSD, uz podršku još jednog ili dvojice zastupnika s natpolovičnom većinom u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, pravno gledajući može formirati Vijeće ministara. No, takav potez bio politički pogrešan, takva vlast praktično nefunkcionalna i program takve vlast teško provodiv, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis profesor Božo Žepić.

-Ako se za formiranje Vijeća ministara traži obična natpolovična parlamentarna većina, onda onaj tko u poslije izbornom koaliranju dokaže da tu većinu ima, može formirati izvršnu vlast. U svijetu je uobičajeno, ali nije i pravno obvezujuće, da to moraju biti stranke pobjednice. U ovom slučaju se pokazalo da SDA, kao vodeća pobjednička stranka bošnjačkoga naroda, ne želi SNSD, kao pobjedničku stranku iz reda srpskoga naroda, za koalicijske partnere na državnoj razini, a da im je, ipak, poželjan HDZ-e BiH. Time je HDZ-e gurnut na poziciju «uzmi ili ostavi». To mu se već dogodilo na federalnoj razini nakon izbora 2010. godine –  podsjeća akademik Žepić.

Zato, dodaje, HDZ-e mora, polazeći od vlastitih stranačkih, ali i ukupnih hrvatskih nacionalnih interesa, procjenjujući što je racionalno, odnosno što se gubi a što dobiva jednim ili drugim izborom, donijeti tešku odluku. Sada im je, napominje, ipak nešto lakše, jer HDZ već ima iskustvo s federalnom razinom. Odluka je stvar stranke i njezina lidera, kaže akadenik Žepić.

Ako se za formiranje Vijeća ministara traži obična natpolovična parlamentarna većina, onda onaj tko u poslije izbornom koaliranju dokaže da tu većinu ima, može formirati izvršnu vlast. U svijetu je uobičajeno, ali nije i pravno obvezujuće, da to moraju biti stranke pobjednice. U ovom slučaju se pokazalo da SDA, kao vodeća pobjednička stranka bošnjačkoga naroda, ne želi SNSD, kao pobjedničku stranku iz reda srpskoga naroda, za koalicijske partnere na državnoj razini, a da im je, ipak, poželjan HDZ-e BiH. Time je HDZ-e gurnut na poziciju «uzmi ili ostavi». To mu se već dogodilo na federalnoj razini nakon izbora 2010. godine – podsjeća akademik Žepić.

Pojašnjavajući zbog čega bi, po njegovom mišljenju, formiranje vlasti od strane potpisnica „sarajevskog sporazuma“ (SDA, DF- Savez za promijene) bilo „politički pogrešno, nefunkcionalno i teško provedivo“, akademik Žepić prosuđuje da bi to bilo politički pogrešno, nefunkcionalno i teško provedivo.
-Politički je pogrješno, zato što politički trusna država BiH, treba što stabilniju i legitimnu vladu, što je vrlo upitno ako se ne poštuje izborna volja jednoga, a moguće i dva naroda, glede njihova izbornoga povjerenja u stranke pobjednice. Nefunkcionalno je, pak, budući da još više usložnjava ionako komplicirani proces donošenja političkih odluka i zakonskih rješenja. Teško je provedivo, s obzirom na dvodomni sustav, institut vitalnog nacionalnog interesa i mogućnosti njegove legalne uporabe (ali i zlouporabe), te inertnost, sporost i neučinkovitost ustavnoga sudstva – smatra prof. Žepić.

Upozorava, međutim, kako bi vlast uspostavljena bez SNSD-a i HDZ BiH – naravno ukoliko SNSD bude imao većinu u srpskom klubu u Doma naroda Parlamenta BiH, a HDZ BiH će je sigurno imati u hrvatskom- teško funkcionirala.

-Budući da Dom naroda ravnopravno usvaja sve zakone, realno je pretpostaviti da će pobjedničke stranke koristiti sve mogućnosti, a osobito ovu, da dokažu kako bez njih formirana vlast ne može funkcionirati, niti zemlju voditi u željenom pravcu -prema Europi. Očito je da bi BiH kao podijeljeno društvo i država pod polu-protektoratom, ušli u stanje još dublje krize i unutarnje razjedinjenosti – upozorava akademik Žepić.
U međunarodnoj zajednici, dodaje, ili toga nisu svjesni, ili im to više odgovara da bi već jednom poduzeli energične i učinkovite ustavne promjene u pravcu preuređenja cijele zemlje.

Zamoljen da pojasni što bi praktično značilo potezanje vitalnog interesa hrvatskog ili srpskog kluba u Domu naroda Parlamenta BiH na zakone kojeg bi skupštinska većina, u kojoj ne bi bilo HDZ BiH i SNSD-a, usvojala u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, akademik Žepić kaže bi u tom slučaju slijedile blokade.

-Sporo i dugotrajno donošenje političkih odluka i zakonskih rješenja, dosadašnja je karakteristika političkoga sustava BiH, koji je u biti «sustav blokada». To je pogubno po proces provođenja reforma i usklađivanja BiH zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Načelo ustavnosti i ustavno sudstvo u BiH već su uveliko degradirani, što potvrđuje podatak o 84 neprovedene odluke. Sud nema instrumente da ih sam provede, niti autoritet da privoli one koje je na to obvezao, a oni su se već privikli da se ovdje može neustavno raditi bez ikakvih posljedica po njih. Najbolji je primjer za to Odluka Ustavnoga suda o neustavnosti Statuta Grada Mostara. Formira li se ovakva vlast stanje može biti samo gore, a nikako bolje – zaključio je akademik Žepić u izjavi za  Hrvatski Medijski Servis. (hms)

facebook komentari

 • peppermintt

  evo mi građani BiH dajemo ponudu Merkelici pripojite nas vašoj državi u europskoj uniji, bit ćete bolje gazde i upravnici naših dobara nego naša lopovska politička elita, znat ćete uložiti, znat ćete potaknuti rast a povjerenja u znanje vještine i kompetencije domaćeg čovika već imate. Uredit ćete i ovaj dio Europe u svim segmentima od socijalnim do inih prednosti. I osigurat našim potomcima odrastanje u demokratskom društvu.Jedino tako se možemo riješiti naših krpelja koji ionako smao gledaju kako će i komu prodati našu didovinu, naše nasljeđe, e onda ga mi sami radije poklanjamo onomu tko će to znat cijenit i unaprijedit
  eto ko da bi nam bilo loše.

  • Uz zakone kakve ima njemačka, može odmah!

   • peppermintt

    Normalno , bit ćemo jedna od pokrajina, evo izborit ćemo se ovako i za učenje jezika i naše kulture sigurna sam našu posebnost bi više poštivali Nijemci nego naši lopine

    • Svejedno bi poštovali državnu zastavu,a imali bi pravo koristiti i svoju! Plaćali bi smo porez ali bi se novac i vraćao i ulagao