Connect with us

“br. 4589 OO iz Djelovodnika”: Otvoreno Pismo Boži Vukušiću

Published

on

Poštovani i dragi brate Božo Vukušiću,

Već dugo se nismo čuli, od vremena kada ste još bili u Njemačkoj u “pržunu” i tražili od mene neke papire glede Joze Vrbića. Od tada pa do danas mnoge stvari su se izmjenile, a još uvijek nije onoliko i onako kako smo mi to htjeli i na čemu smo intezivno radili za cijelo vrijeme naše političke emigracije od 1945. pa sve do 1991.

Naš zajednički prijatelj Nedjeljko Miličević i ja smo mnogo razgovarali o Vama i o Vašim knjigama i otkrivanjima Udbaških zločina i njihovih doušnika. Osobito ova zadnja knjiga DJELOVODNIK  je vrlo dobra, jer mnoge nepoznate do sada nama stvari otkriva. Ali još uvijek postoji jedna zbunjenost, kako to neki tvrde i govore i naš prijatelj Nedjeljko Miličević, ja i neki drugi smo uvjerenja da samo Vi i Vice Vukojeveć možete pojasniti one KRATICE koje je Udba stavljala kod svakog imena, kao na primjer: OK, OO, PO, POK, POO, itd., dok kratica “S” je sama za sebe jasna, jer se radi o “Suradniku” Udbe, a suradnik je DOUŠNIK . Naprimjer za mene, Mile Boban, br. 4589 je napisano OO što bi moglo značiti: “Operativna Obrada (nad “O”sobom ili “O”bjektom).

Dragi prijatelju Božo Vukušiću bilo bih mi drago da mi se glede ove teme javite, a usput i iz Vašeg kuta da mi malo pojasnite ulogu ili uloge tih Udbaških kratica. Ja ću ovo proslijediti i našem prijatelju Nedjeljku Miličević. Ovo dolje niže priloženo sam nedavno stavio na jedan hrvatski portal u nadi da se netko javi i donese nešto što bi nam uzajmno moglo pomoći a nikako odnemoći.

faksimil udbaKnjiga Božo Vukušić i Vice Vukojevića DJELOVODNIK šefova bosansko.hercegovačke Udbe 1970-1992. je jedan korak dalje prema ilustraciji jugoslavenskih i Udbinih zločina, kao i korak dalje za otkrivanje svih onih koji su za svoje osobne probitke radili radili i špijunarali za Udbu.

Ti ćeš se složiti sa mnom da je naša hrvatska emigracija bila izmješana milijunama Hrvatica i Hrvata iz svih krajeva Hrvatske, među kojima je bilo na tisuće i tisuće rodbinskih i prijateljskih povezanosti. Mnogi smo se uzajmno poznavali i posjećivali.

Udbi to iz njihova oka nije izmaklo. Mnoge naše majke i očevi nisu znali pisati, a Udbaši i njihovi došnici su znali doći kod tih naših roditelja i nagovarati ih da pišu svojim sinovima koji su u redovima hrvatske političke emigracije, da se okane svakog rada protiv svoje zemlje, a da nisu ni spomenuli njihovu Jugoslaviju.

Bilo je roditelja kojima je u njihovo, roditeljsko ime, Udba pisala pismo ili pisma svojoj djeci u emigraciju, te čak rekli ucviljenim roditeljima da će oni to pismo poslati, tako da se one ne muče i nepotrebno idu na poštu. Tada bi Udba preko svojih, kako su ih zvali, Operativaca dotičnome poslala ili osobno uručila pismo, a u Udbinu kartoteku stavili: Držao ga na vezi taj ili taj, te stave tu ime bilo kojeg Udbaša.

Zato se nije niti čuditi, dragi moj, da još i dan danas ima mnogo Hrvata koji bi iskreno izjavili da je Udba uvijek lagala i da joj nije vjerovati; ali čim netko iziđe s nekim imenima koje je u svoje vrijeme, u vrijeme zloglasne Jugoslavije Udba stavila u svoje dosije, odmah ti isti Hrvati počnu vjerovati Udbi i njihovim lažima, da ih ni sami dragi Bog nebi razuvijerio u protivno.

S iskrenim i srdačnim pozdravima ostajem u prijateljskim odnosima.

Bog! Mile Boban s kamenjar.com -a

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading