Bradley Manning oslobođen optužbi za pomaganje neprijatelju!

0
Američki sud danas je Bradleyja Manninga oslobodio optužbe da je pomagao neprijatelju!

Vojnik koji je odavanjem državnih tajni WikiLeaksu prouzročio najveće curenje tajnih informacija u povijesti SAD-a time je izbjegao doživotnu kaznu zatvora. No, Manning se nije izvukao. Kako je tijekom procesa pred vojnim sudom priznao krivnju za deset od ukupno 22 točke optužnice, proglašen je krivim za većinu točaka optužnice. Pet od njih odnosi se na špijunažu, a kumulativne kazne za njih bi mogle doseći i do 100 godina zatvora! Očitovanje o kazni trebalo bi početi u srijedu oko 9.30 sati.

  • Presudu je oštro kritizirao i Amnesty International koji je istaknuo da su ”vladini prioriteti naopaki”. “Američka vlada odbila je istražiti vjerodostojne navode o mučenju i druge zločine unatoč uvjerljivim dokazima. Ipak, odlučili su osuditi Manninga koji pokušao učiniti pravu stvar”, istaknuo je AI.

CNN podsjeća da je Manning posljednje tri godine proveo u pritvoru te da je otvoreno priznao kako je proslijedio dokumente WikiLeaksu. Učinio je to jer je smatrao da američki narod mora znati istinu o pravoj cijeni rata.

Mogao biti osuđen na doživotni zatvor

Manningu se sudilo za najveće neautorizirano curenje povjerljivih državnih tajni u američkoj povijesti. Da ga je sud u Marylandu proglasio krivim, mogao je biti osuđen na doživotni zatvor.

Vlasti su ga okrivile za isporuku oko 700.000 povjerljivih dokumenata. Tužitelji su pokušali dokazati da je cijelo vrijeme bio svjestan kako tim činom pomaže al-Qa’idi.

Raskrinkao zločine američke vojske

Čak punih sat vremena Manning je pred sudom objašnjavao motive koji su ga naveli na taj čin. Tvrdio je da je bio zgrožen krvožednošću pojedinih američkih vojnika. Naveo je i slučaj helikoptera koji je bez vidljiva razloga napao grupu ljudi u Bagdadu. Tada su stradali civili, djeca i novinarska ekipa Reutersa. Kazao je da ga je to bacilo u duboku depresiju.

M.P./Agencija VLM

facebook komentari