Pratite nas

Reagiranja

Branimir Bilić još jedna potencijalna žrtva ‘delikta mišljenja’ na HRT-u!?

Objavljeno

na

Portal Direktno.hr je u posjedu dramatičnog pisma urednika i novinara HRT-a Branimira Bilića koje je podiglo prašinu na Prisavlju do te mjere da je novinaru već sljedeći dan stigla prijetnja da će mu se brojati sati provedeni u zgradi HRT-a, bez obzira na njegov urednički i novinarski učinak, piše portal Direktno.hr.

Tako je Branimir Bilić još jedna potencijalna žrtva delikta mišljenja koji sustavno otkazima i prijetnjama zbog drugačijeg profesionalnog i kolegijalnog pogleda provode vladajući kadrovi na HRT-u.

Pismo Branimira Bilića Programskom vijeću HRT-a

Poštovane vijećnice i vijećnici Programskog vijeća HRT-a,

I.

Povod mog obraćanja Programskom vijeću HRT-a je kaotično i alarmantno stanje unutar IMS-a i HRT-a u cjelini,  izazvano negativnim programskim i upravljačkim postupcima, koji su u dužem vremenskom periodu doveli do PADA NOVINARSKE PROFESIONALNOSTI I SROZAVANJA UGLEDA HRT-a U CJELINI.

II.

Najnovije izravno emitiranje emisija „Inauguracija predsjednice RH“, te Predsjedničko sučeljavanje 2014/2015.“, kao i uređivanje i vođenje središnjeg HTV Dnevnika u proteklom polugodišnjem razdoblju – rezultat kojih su NISKA NOVINARSKA PROFESIONALNOST, ETIČNOST I ODGOVORNOST, TE POLITIČKA I SVJETONAZORSKA PRISTRANOST – opravdano su zabrinuli sve vrijedne i profesionalne djelatnice i djelatnike unutar HRT-a, koji su tiha većina, te s razlogom uznemirili hrvatsko društvo u cijelosti.

 1. Uređivanjem i vođenjem emisije „Inauguracija predsjednice RH 2015.“, urednica i voditeljica je svojom neprofesionalnošću, neetičnošću i niskom civilizacijskom i demokratskom razinom – uvrijedila profesionalno novinarstvo, zdravu pamet gledatelja HTV-a i osobu i instituciju predsjednice RH. Ponizila je HRT.

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da od urednice i voditeljice emisije zatraži JAVNU ISPRIKU svima koje je uvrijedila.

Unutartelevizijsko klanovsko svrstavanje nastalo i na ovom primjeru, profesionalno je nedopustivo, jer je nastavak starog modela zamjene „jednih partijskih profesionalaca, drugima“.

 1. Emisija „Predsjedničko sučeljavanje 2014/2015., posebno njezina moderatorica, banalizirala je i podcijenila profesionalno novinarstvo, a svojim „bigbraderovskim pristupom i kulturom štikle“ obezvrijedila je novinarsku etičnost i odgovornost, uvrijedila predsjedničke kandidate i gledatelje HTV-a. U cjelini, bilo je to najsramnije „predsjedničko sučeljavanje“ koje je sebi dopustila jedna javna europska televizija.

HRT i većinska hrvatska javnost tim su uratkom ostali zaprepašteni. 

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da od Uredništva, moderatorice i voditelja zatraži JAVNU ISPRIKU svima koje su uvrijedili.

 1. Uređivanje i vođenje središnjeg Dnevnika HTV-a u proteklom šestomjesečnom razdoblju, čija je cijena kod HTV gledatelja drastično pala – među ostalim obilježili su NISKA PROFESIONALNOST I KVALITETA, VISOKA IDEOLOGIZIRANOST, POLITIZIRANOST I POLITIČKA PRISTRANOST u korist vladajuće koalicije i bivšeg predsjednika RH.

Čitavo to vrijeme središnji HTV Dnevnici uvijek su bili više na usluzi političkim elitama, financijskim i korporacijskim središtima moći, nego građanima – gledateljima HTV-a, koji plaćaju pretplatu.

Predlažem Programskom vijeću da od urednika, urednica, voditelja i voditeljica Dnevnika HTV-a u spomenutom periodu, zatraži JAVNU ISPRIKU GLEDATELJIMA HTV-a.

 1. Koncepcije i izvedbe i nekih drugih emisija i sadržaja IMS-a, nerijetko su promicale lik i djelo političara, vladajućih ili oporbenih, te analize uvijek istih analitičara. Konkretan život građana bio je u drugom planu. Crno bijeli koncept novinarskih lijevo-desnih pristupa, promicanje najčešće stranačke ili partijske politike i interesa vladajućih i moćnih, kojima je IMS HTV-a često služio kao vlastito kućno kino – MARGINALIZIRALI SU KULTURU, OBRAZOVANJE, ZNANOST, DUHOVNOST, PODUZETNIŠTVO, HRVATSKU BAŠTINU I HRVATSKI JEZIK, VRIJEDNOSTI I VREDNOTE DOMOVINSKOG RATA I HRVATSKIH BRANITELJA, te unižavali dostojanstvo svakog čovjeka, koji treba imati svoje mjesto unutar IMS-a i HRT-a.
 2. Naprijed   iznesene ocjene koje su narušile ugled HRT-a razlog su što Programskom vijeću predlažem da od rukovoditeljice IMS-a zatraži DA SVOJ MANDAT STAVI NA RASPOLAGANJE. Iako po nepisanim pravilima i ona ima 100 dana za pokazivanje profesionalnosti, samostalnosti i odgovornosti. 
 3. Politika, posebice vladajuća, uz pomoć programsko-upravnog vodstva HRT-a i podobnih i pravovjernih novinara – aktivista, još jednom se grubo uplela u program HRT-a. Pokazalo se da svaki izborni politički pobjednik, bilo lijevi ili desni, HRT drži svojim izbornim partijskim plijenom. I na taj način bira svoje upravitelje, „i lijeve i desne profesionalce“, koji gledateljima HTV-a prodaju svoj svjetonazor, svoju politiku i interese za njihov novac.Problem IMS-a i programa HRT-a nisu jedna ili tri loše emisije, ili izravna prijenosa. Griješiti je ljudski i greške se mogu ispraviti i oprostiti.Problem HRT-a i IMS-a je PROMAŠEN SUSTAV I MODEL stranačkog, svjetonazorskog, prijateljskog, kumovskog i nepotističkog kadroviranja.

  Problem je sustav novinarske poslušnosti, podobnosti, autocenzure i neobrazovanosti, te nepostojanje empatije za opće dobro. Taj sustav treba promijeniti  kako bi programska većina kreativnog osoblja, PROFESIONALNO, SLOBODNO I ODGOVORNO MOGLA PROIZVODITI  KVALITETNE SADRŽAJE potrebne hrvatskoj javnosti. U tome je ključ opstanka HRT-a kao javnog dobra i javnog servisa.

  Uz to IMS i neki drugi programski dijelovi HRT-a u protekle su tri godine u nekim svojim programskim sadržajima, protivno zakonu o HRT-u i Ustavu, zapostavljali hrvatske i europske vrijednosti nauštrb promicanja sadržaja kulturno-duhovnog prostora takozvane „jugosfere“.

  Tako je i HRT ponekad više nalikovao televiziji tzv. Regiona, nego profesionalnoj, demokratskoj, hrvatskoj i europskoj javnoj radio televiziji.

  Programska kulturno-duhovna dekroatizacija Hrvatske je nedopustiva, kao što je zbog demokratskih i medijskih standarda nedopustiv pokušaj povratka HRT-a u „dobra stara vremena“ sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, koja su neusporediva s vremenom demokracije i pluralizma.

  Svi naprijed nabrojeni razlozi, kadrovski promašaji i programska lutanja, koji su unizili profesionalne HTV-e standarde i narušili ugled HRT-a u hrvatskoj javnosti – dovoljni su da Programskom vijeću predložim da od ravnatelja programa HRT-a zatraži STAVLJANJE MANDATA NA RASPOLAGANJE.    

   

 4. Programskom vijeću HRT-a predlažem da u roku od tri do šest mjeseci formira PROFESIONALNO STRUČNO MEDIJSKO POVJERENSTVO, koje će sačiniti stručnu analizu svih programa HRT-a. Analizu će Programsko vijeće HRT-a predstaviti Hrvatskom saboru i hrvatskoj javnosti, a sadržavat će ocjene programske kvalitete, njenu usklađenost s pozitivnim zakonima RH, hrvatskim i europskim vrijednostima i vrednotama, koje bi trebala promicati HRT, kao javna radio televizija.
 5. Programsko vijeće HRT-a će u razdoblju od tri do šest mjeseci sa svim relevantnim tijelima unutar HRT-a analizirati koliko su PAD KVALITETE PROGRAMA I SROZAVANJE UGLEDA HRT-a – povezani s negativnim kadrovskim i poslovnim odlukama, mogućim štetnim ugovorima glavnog ravnatelja i ravnateljstva HRT-a, toleriranjem sukoba interesa, mobinga, kršenja ljudskih i profesionalnih prava, cenzure, uvođenja kulture straha, otkaza zbog verbalnog delikta, izrazito loših međuljudskih odnosa, …

Predlažem Programskom vijeću HRT-a da tu analizu izradi POSEBNO POVJERENSTVO, koje će formirati Vijeće.

Kako glavni ravnatelj HRT-a, u zemlji i inozemstvu zastupa HRT i odgovoran je za cjelokupan HRT, Programsko vijeće HRT-a će nakon provedene šestomjesečne stručne analize odlučiti hoće li, ili ne od Odbora za informatiku, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, ZATRAŽITI RAZRJEŠENJE ILI SMJENU GLAVNOG RAVNATELJA HRT-a.

 

 1. Predlažem da Programsko vijeće HRT-a od stručnih agencija žurno naruči istraživanje na relevantnom uzorku O STUPNJU POVJERENJA HRVATSKIH GRAĐANA PRETPLATNIKA HRT-a U PROGRAME HRT-a, kako bi se o novoj uređivačkoj i kadrovskoj politici unutar HRT-a i izgubljenoj vjerodostojnosti HRT-a moglo što prije raspravljati na HRT-u i u Hrvatskom saboru. Sve to treba učiniti kako bi zbog interesa hrvatske javnosti, NEOVISNOST, SLOBODU, ETIČNOST I ODGOVORNOST KAO TEMELJE NOVINARSKE PROFESIONALNOSTI, kvalitetno, kreativno i stvarno, stavili u temelje novog javnog HRT-a.
 2. Predlažem Programskom vijeću HRT-a da od nadležnih tijela unutar HRT-a, žurno zatraži IZMJENE ETIČKOG KODEKSA HRT-a, kojim se krše profesionalna i ljudska prava i koji je protivan Ustavu RH.
 3. Predlažem Programskom vijeću HRT-a da zbog zaštite javnog HRT-a i hrvatske javnosti, od Hrvatskog sabora ZATRAŽI IZMJENE ZAKONA O HRT-u – po kojima bi članove i članice Vijeća HRT-a izravno birale hrvatske KULTURNE, ZNANSTVENE, OBRAZOVNE, DUHOVNE, CIVILNE, VJERSKE I MANJINSKE ustanove, udruge i zajednice. Takvo Vijeće biralo bi glavnog ravnatelja HRT-a kojeg bi potvrđivao Hrvatski sabor. Po tim izmjenama, poslovanje HRT-a nadzirao bi Hrvatski sabor, koji bi u Nadzorni odbor birao stručnjake.
 4. Poštovane vijećnice i vijećnici, od Vas tražim da sukladno vašim ovlastima žurno zaštitite HRT, kao javno kulturno i nacionalno dobro hrvatskog naroda i svih građana RH. Krajnje je vrijeme da se oduprete pokušajima i postupcima unutar i izvan HRT-a, koji od javnog servisa hrvatskih građana žele napraviti podložnu, neprofesionalnu, partijsku i nedemokratsku instituciju, koja će biti na usluzi krupnom kapitalu i politici, bogatima i moćnima.
 5. Svi postupci, mjere i prijedlozi koje ćete kao Programsko vijeće poduzimati, a koje se odnose na kadrovske i zakonske promjene i „grijeh HRT struktura“ – trebaju biti usmjereni podizanju kvalitete programa, trebaju biti demokratski i voditi računa o dostojanstvu svakog čovjeka na HRT-u i izvan HRT-a.    

Programsko vijeće HRT-a treba učiniti sve kako bi postojeće ljudske, profesionalne i tehnološke potencijale zaštitilo i unaprijedilo, koji bi protivno stvorenom kaosu, gledateljima mogli isporučivati vrijedne informativne, kulturne, obrazovne, znanstvene, dramske, dokumentarne, filmske, zabavne i športske sadržaje. Jer upravo je to zadaća HRT-a.

 

        Poštovane vijećnice i vijećnici, ne sumnjam ni malo u Vašu stručnost i

        profesionalnost. Međutim, potrebna je veća hrabrost i odgovornost

        Programskog vijeća HRT-a, kako bi se zaustavilo rastakanje HRT-a kao

        javnog dobra.

        Ukoliko uz nepostojanje političke, profesionalne i javne volje u hrvatskom

        društvu, ni Vi nemate snage za pozitivne promjene HRT-a, preostaje Vam da

        se ZAHVALITE NA SVOJIM ČASNIM DUŽNOSTIMA.

 

S poštovanjem i u dobroj vjeri,

Branimir Bilić, novinar-mentor HRT-a

[ad id=”40551″]

U Zagrebu, 2. 03. 2015.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Đakić: Vučić je smiješan. Što on ima sa zakonom?

Objavljeno

na

Objavio

Kada se već činilo da će dugo očekivani Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je ovih dana aklamacijom prihvaćen od svih političkih opcija u saborskom Odboru za veterane, biti naposljetku donesen konsenzsom i mirno, svoje primjedbe na zakon javno su iznijeli Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Ovaj potonji, srpski predsjednik, o Zakonu se referirao na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku.

– U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske. Takva definicija i unošenje u zakone… to je za nas izuzetno teško – kazao je Vučić u izjavi za Radio televiziju Srbije (RTS).

Istodobno, Pupovac je o zakonu govorio za Radio Beograd. – Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv jer se stvari koje su bile dio ratnih propagandi nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i u pogledu odnosa prema BiH i Crnoj Gori – naveo je Pupovac dodajući kako “ne može biti dobro da se Hrvatska neprestano vraća, održava i zaoštrava ratnu priču”.

Za Večernji list je najprije komentirao ministar branitelja Tomo Medved koji je kratko poručio kako su “odredbe novog zakona temeljene na Deklaraciji o Domovinskom ratu”. No novi prijedlog zakona kroz formulaciju “agresiju na RH izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u RH”, preciznije i šire imenuje sve agresore, s naglaskom na “veliki broj” Srba, dok Deklaracija ne spominje BiH te navodi oružanu pobunu tek “dijela srpskog pučanstva”, što je Pupovca i Vučića potaknulo na reakciju.

– Vučić je smiješan, što on ima sa Zakonom o hrvatskim braniteljima? Očito se boji naknade štete koju će Srbija prije ili kasnije morati platiti, koja se navodi u jednoj od pet pristupnih točaka Srbije u EU – kaže Josip Đakić (HDZ), predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

– Što se tiče formulacije o “dijelu” ili “velikom dijelu” Srba koji su sudjelovali u agresiji i koja je za njih sporna, može se lako usporediti broj Srba koji je tada živio u Hrvatskoj i onaj koji se protiv nje borio. No činjenica je da je taj broj bio velik – kaže Đakić.

Član Odbora Zdravko Ronko (SDP) kaže pak kako podržava većinu članaka ovog zakona, no kako bi bilo točnije napisati da je dio srpske nacionalne manjine sudjelovao u agresiji, a ne “veliki broj” jer je dio Srba branio Hrvatsku.

Zastupnik Mosta Miro Bulj ima nedvosmislenu poruku za Vučića. – Je li broj bio velik ili nije, to Vučić najbolje zna, kao jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gdje su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj koja će ga koštati 40 milijardi eura. Sramota je da Vučić uopće komentira naš zakon, a da mu Pupovac suflira – zaključio je Miro Bulj. Dodao je i kako činjenica da su Srbi 90-ih okupirali trećinu Hrvatske dovoljno govori sama za sebe.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

“Ne okreći se sine, nećemo te ni zvati”

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je Mario Vujević na svojem Facebook profilu objavio  ‘oproštajno pismo’ namijenjeno Hrvatskoj javnosti (a koje je prenio Index, Šprajc i ini..) u kojem je istaknuo svoje navodne razloge koji su ga potakli na odluku o odlasku na facebooku je Krešimir Budiša, HDZ-ov stručnjak za EU fondove na Facebooku objavio poruku naslova “Ne okreći se sine, nećemo te ni zvati”, koju prenosimo u cijelosti:

NE OKREĆI SE SINE, NEĆEMO TE NI ZVATI

Ako me išta ovih dana nanerviralo to je činjenica kojom su mediji prenijeli na sva zvona ovakav idiotski status, i šta nas već par godina svaki drugi dan “bombardiraju” sličnim litanijama svakog tko želi seliti u drugu državu.

Moj post međutim neće čitati Šprajc, neće ga sherat Index, Tportal, Slobodna, Jutarnji i Nova Tv, zašto – jer im ne odgovara tiha većina ovog naroda jer očito vode neku svoju bitku da natjeraju sve da odu i po mogićnosti što više njih.

Majstore, ako si se odlučio odseliti u “multi-kulti” zemlju – reci jel to samo po sebi treba bit neka strašna vijest? Ti si otišao iz HR, jer to je puna strašnih katolika, neko drugi je došao jer mu je tu lijepo i sigurno. Europska unija nam je dala slobodu kretanja i ulaza i izlaza pa široko ti polje, i tebi i svima koji imaju slično mišljenje.

I ako me dodatno nervira kod našeg naroda je negativnost u vezi svoje države, pa i od nekih političkih stranaka. Pa ljudi dragi jeste vi bili igdje van RH?
Otiđite bilo gdje istočno od RH, pa usporedite?
Do Tokija možda nema normalne države. A u Tokiju ljudi žive u hotelima kutijama i rade 23 sata dnevno uz 7 dana GO u godini.
Južno i jugozapadno od RH – isto nema normalnije države od RH, zapadno i sjeverozapadno – vjerojatno ima. I to je 5% populacije svijeta kojima je možda bolje.

A što znači “bolje”?

Ajmo reć da je pretpostavka da naš sugovornik iz ovog teksta ide u London kao oličenje multikulti svijeta i bogatstva.
Sestra mi je sad otišla na praksu u multi-kulti London. Nekidan je izvršen teroristički napad na metro, jučer hrpe napada kiselinom na normalne ljude, nesmiješ nigdje izaći od straha maltene. Hrpe bandi, kriminala i sveg. Jedan običan stan košta 3000 funti, živiš negdje 3 sata od posla i 3 nazad.
I znaš šta – ako bi uspoređivao na takav način -radi se o kraljevskoj džamahiriji, teroriziraju vlastiti narod, od himne, funte, onih crvenih mundira, i sto tradicija vezanih za kraljicu. A zapravo je samo – tradicija i povijesno naslijeđe.

Međutim da netko napiše ovakav status jer ide iz Londona jer ne podnosi kraljicu (koja btw nije svetac) mediji bi ga razapeli, a ne bi ga svi sherali s nekim ponosom i srećom. I s pravom bi ga razapeli jer su na svoju državu ponosni za razliku od ovakvih.

Jadan smo mi narod kad svakodnevno samo pljujemo sami po sebi, širimo neki bolesni negativizam, a ne bi za početak počeli od sebe, i što smo mi migli u svom životu mogli napraviti bolje, drugačije.

Što misliš jel ti Amerika do 25. godine da – besplatno školovanje i studij, besplatno zdravstvo, jeftine vrtiće, bolje i dulje porodiljne? Često i besplatne školske udžbenike.
Skoro pa besplatne studentske domove, i onda praksu od 500 eur misečno godinu dana da naučiš posao?
I ti onda napuniš 25 – i nemaš što nego pjenit “država je kriva”.

A ovakvom pacijentu je za početak RH dala putovnicu i PRAVO DA ODSELI – gdje god hoće.
Pitaj one iz Afganistana šta bi bilo da oni napišu ovakvo pismo. I pokušaju odselit.

Ma krivi smo mi ljudi sami. I svatko tko samo pljuje umjesto da gradi, bolje da mi ne piše komentare jer me ne zanimaju.
Uzmite život u svoje ruke, radite s ljudima na građenju bolje Hrvatske, a ne širite bolesnu propagandu o Irskoj, Dublinu gdje ljudi žive sa 13 pakistanaca i rade u Mc Donaldsu i to smatraju sjajnim životom i još nas svakodnevno bombardiraju s tim.

Učite od 7. godine, školujte se, čitajte puno, ne budite hejteri – i biti će vam najljepše u Hrvatskoj – najljepšoj zemlji svita.
Onaj tko je obišao svijeta, a i ja mogu reći da jesam, to će sigurno potvrditi.

Podsjetimo: Mario je na facebooku objavio slijedeći komentar:

ODLAZAK
Odlučio sam da uskoro odem tamo gdje ne žive vjerski fanatici koji s mrtvacima po ulicama teroriziraju vlastiti narod. Odlučio sam da odem tamo gdje domoljubi i ratnici ne ucjenjuju vlastiti narod i vlastitu državu 22 godine nakon rata, tražeći nove privilegije. Želim živjeti u građanskoj državi u kojoj će deklarirani fašisti za promicanje istog biti u zatvorima. Želim živjeti u državi u kojoj vjera i vjeronauk postoje samo u crkvama gdje im je mjesto. Vjeri kažem jedno veliko ne na ulicama, u školama i javnim ustanovama. Ne želim gledati šovinističke siledžije koje traže Srbe i Hrvate antifašiste da im naude.”

“Hrvatski čovjek će se probuditi tek kad ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je kasno. Želim živjeti multikulturalnost 21 stoljeća, a u bolesno nacionalističkoj državi to je nemoguće. Hrvatska postaje vjerski rezervat i ubrzo možemo očekivati svećenike kao voditelje dnevnika i teologe kojima je zemlja i dalje ravna ploča kako predaju filozofiju.

Degeneričan je utjecaj crkve na civilno društvo, i njihov pokušaj da realnost i zbilju zamjene maglovitim bajkama i smišljenim lažima. I zato ću ubrzo Hrvatskoj reći – zbogom. Još je malo ostalo do kompletne vladavine klerofašizma. Želim se buditi tamo gdje ne postoje Plenković, Kitarović, Markić, Hasanbegović, Bozanić i Marko Skejo. Tamo gdje vlada demokracija, a ne klerofašistički režim. Tamo gdje postoji budućnost bez fašista u svim strukturama vlasti. Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku”, objavio je na Facebooku Mario Vujević, nautičar iz Splita.

facebook komentari

Nastavi čitati