Branitelji razvili transparent ‘1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena’

2

Branitelji su u tuzi zbog noćas preminule braniteljice Nevenke Topalušić

Ni trećeg dana čak ni kiša ni olujno nevrijeme nisu otjerali branitelje koji prosvjeduju ispred zgrade Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj cesti. Branitelje je došao pozdraviti i general Mladen Markač, a razvijen je transparent “1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena”.

Branitelji su okupljeni u dva šatora. U veliki su donijeli grijalicu oko koje su se okupili 100-postotni invalidi kako bi se ugrijali. Branitelji kažu da ih je tisuće i da na smjene dolaze dežurati, a u šatorima ih je sad oko 150. Pomoć im pristiže još i iz Splita, a poslijepodne se očekuje dolazak i podrška biskupa, saborskih zastupnika i drugih.

Branitelji su u tuzi zbog noćas preminule braniteljice Nevenke Topalušić. Danas je ispred Ministarstva i dalje razvijen transparent “Mi smo je stvarali, političari je uništavaju”. Ispod transparenta branitelji su postavili sliku Nevenke Topalušić u invalidskim kolicima i u uniformi s crnom trakom. Ispod je postavljen vijenac, a branitelji dolaze i pale svijeće. U šatoru je postavljena i knjiga žalosti s kutijom u kojoj se skupljaju prilozi za preminulu braniteljicu.

Predsjednik predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur rekao je da su vlast, premijer Zoran Milanović i ministar branitelja Predrag Matić odgovorni za ovo što se događa s braniteljima.

Dražimir Jukić, jedan od branitelja, rekao je da je smrt Nevenke Topalušić tragična okolnost ali da zbog toga neće prekinuti prosvjed, iako će danas prosvjedovati u nešto mirnijem tonu.

Kako su nam rekli, nitko od nadležnih, ni ministar Matić ni njegov pomoćnik Bojan Glavašević, nije prošao ni ušao u zgradu Ministarstva.

– Vrata Ministarstva otvaraju se u 7, ali mi ministra nismo vidjeli da je ušao. Pošteni ljudi ulaze na glavna vrata, a oni se provlače iza kao miševi – rekao nam je Deur.

Jasenka Polić Biliško, umirovljena prosvjednica iz Zagreba koja nije braniteljica, ali sudjeluje u prosvjedu, rekla da je Glavašević jučer cijeli dan prolazio pokraj branitelja, gledao ih i smijuljio se te ih tako iritirao. (TL/VL)

facebook komentari

  • peppermintt

    Branitelji svoju hrabrost uvik pokazuju, međutim u uvjetima demokratskog političkog djelovanja očito ona nije dovoljna. Branitelji se tribaju povezati, oformiti jaku udrugu, na vodeća mjesta postaviti one između njih koji znaju, žele i mogu artikulirati njihove opravdane zahtjeve i djelovati kroz sustav. 🙂 Jer oni jesu naša snaga naše živo vrelo 🙂
    Slušam jučer ministra Matića lik doslovce govori kako je za svog mandata najveći njegov domet bilo upoznavanje s Angelinom Jolie, u nevjerici slušah ..ej mrtav ladan daje takve izjave…ko da je negdi na nekom silu pa zafrkancija pala…
    Kakvi su nam likovi u prvim redovima Bože mili……

  • nemojte tako

    Ehhh…protiv Jugoslavena a Jugoslaven pobijedio.