Pratite nas

Branitelji u ZHŽ-u još uvijek čekaju svoje naknade

Objavljeno

na

ŠIROKI BRIJEG – Iako je na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojeno 15 zaključaka o braniteljskoj populaciji, među kojima onaj kako predstavnici Vlade FBiH u dogovoru s Vladom ZHŽ-a moraju otkloniti barijere za isplatu braniteljskih invalidnina u navedenoj županiji, to se još uvijek nije dogodilo. Ovo je za dnevni list potvrdio Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata ZHŽ-a, kazavši kako njih još uvijek nitko nije kontaktirao niti razgovarao o ovoj problematici.

mladen-begic– Ovdje je izuzetno važno naglasiti kako su zaključci Doma naroda zajednički i HVO-a i Armije RBiH, odnosno klubova sva tri konstitutivna naroda, što im daje posebnu težinu, istaknuo je Begić.

Ustavni sud

Upravo zbog toga kategorički napominje da bi se oni bespogovorno morali provesti i to u zadanim rokovima. Uz to, jasan je u ocjeni kako je za provedbu ovih zaključaka jedino nadležna federalna Vlada i resorno ministarstvo unutar nje.
– Oni se moraju očitovati o zaključcima Doma naroda, a prema informacijama kojima ja raspolažem, to još uvijek nisu učinili. Iskreno se nadam kako će se to ovih dana dogoditi, što bi značilo da bi se zaključci počeli provoditi u djelo, naglasio je Begić. Uz isplatu osobnih invalidnina u općinama u ZHŽ-u, kao najvažniji zaključak sa sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH on označava onaj u kojem stoji da se mora izvršiti usuglašavanje svih zakona koji reguliraju braniteljsku oblast s presudama Ustavnog suda FBiH i bez odgađanja otkloniti sve posljedice koje su nastupile do presuda tog suda. Begić kaže da se u svim demokratskim zemljama presude Ustavnog suda provode, a ne komentiraju, pa bi se napokon s tom praksom trebalo početi u institucijama naše zemlje.

Osobne invalidnine

Posjetimo, početkom lipnja na trećem nastavku sjednice Doma naroda posvećene braniteljskoj populaciji usvojeni su zaključci, među kojima je za Hercegovinu zasigurno najzanimljiviji onaj koji se odnosi na navedenu isplatu invalidnina.

– U roku od 15 dana, u dogovoru s Vladom ZHŽ-a, potrebno je ukloniti prepreke reviziji, izvršiti povrat pečata u skupine za vojnu evidenciju i uspostaviti isplatu osobnih invalidnina koje su već nekoliko mjeseci blokirane u općinama Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude, jedan je od zaključaka.
Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez predložilo je, a Vlada FBiH usvojila, da se u ovim općinama obustavi isplata osobnih invalidnina sve dok se ne omogući nastavak revizije jer, prema njima, jedino se u ovoj županiji vrši opstrukcija. Na taj način brojni branitelji već mjesecima ne primaju svoje naknade, a do kada će takva situacija ostati, teško je prognozirati.

DnevniList

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati