Pratite nas

Pregled

Branko Borković–Mladi Jastreb: Nezamislivo je da se i danas progoni HOS-ovce kao što su to neki činili i 1991. godine

Objavljeno

na

MLADI JASTREB U BUJICI! Borković u kontranapadu: “ZDS ne treba zabranjivati – on mora postati službeni pozdrav Hrvatske vojske!”

Manolić je progonio HOS 1991. godine, a oni koji sada progone ‘Za dom – spremni’, njegovi su ljudi – izjavio je Mladi Jastreb u Bujici.

Gostujući sinoć u Bujici, Branko Borković – Mladi Jastreb podsjetio je javnost kako je kao ratni načelnik pješaštva Hrvatske vojske rješavao status pripadnika HOS-a i još 1994. započeo s legalizacijom njegova znakovlja i pozdrava ‘Za dom – spremni’. Žestoko se obrušio na one koji bi skidali ploču u Jasenovcu: – To su jugoslavenski fašisti! Oni ne priznaju pravo hrvatskog naroda na samoodređenje i vlastitu državu.

Mi smo ti koji smo devedesetih ratovali protiv velikosrpskog fašizma. I kad god mi potegnemo pitanje 90-ih i karaktera njihove agresije, oni nas vraćaju u 2. svjetski rat. Oni ne žele prihvatiti Miloševićev fašizam kao realnost, oni glume ljevicu, a zapravo su jugo-fašisti. Hrvatska nema ljevicu, ja bih bio sretan da je imamo i da je zaista hrvatska.

Komentirao je Markovininu Novu ljevicu: – Oni nastupaju s pozicija skojevaca od prije 2. svjetskog rata. Ovo kao da je priprema za neke radikalne istupe pa čak i terorističko djelovanje! Oni su u stanju ponovo na pošte postavljati bombe! I „šarafcigeri“ govore o tome…

ZBOG PUPOVCA MU OTKAZALI GOSTOVANJE U „OTVORENOM“

Branko Borković trebao je prošli tjedan gostovati u emisiji „Otvoreno“ Hrvatske televizije na temu HOS-a i ploče u Jasenovcu, no gostovanje su mu otkazali uz „obrazloženje“ da je Pupovac uvjetovao svoj dolazak otkazivanjem Mladom Jastrebu! Borković: – Na HTV-u su se dogodile neke promjene, ali cenzura očito i dalje vlada!

To govori o tome da još uvijek živimo u nezdravom društvu i da se još puno moramo potruditi da se demokratiziramo. Bez obzira što je HTV takav zatvoren, mi i dalje moramo inzistirati na tome da se otvori i da gledatelji koji plaćaju pretplatu dobe pristup pravim informacijama. Ja sa zahvaljujem što ste mi vi dali šansu da gledateljima pružim prave informacije i istinu.

ŠTAFETA SMRTI

Borković se prisjetio i „štafete smrti“, nezabilježenog junaštva HOS-ovaca u Bogdanovcima kod Vukovara: – Prekratka je jedna emisija da govorimo o tome. Pripadnici HOS-a iz Bogdanovaca svojim su tijelima osiguravali izvlačenje ranjenika i civila iz Bogdanovaca, nakon što su upali u minsko polje!

Danima su ležali u minskom polju… Taj pakao je iskusio i Ivica Jurčan, koji je poslije završio i u srbijanskom logoru… On je svjedok vremena i danas živi u Bogdanovcima. Zamislite, svojim vlastitim tijelima su probijali minska polja, svjesno su išli u smrt da bi očistili prolaz za ranjenike i civile. To su činili pod oznakom HOS-a i uz pozdrav ‘Za dom – spremni’, a sada bi taj pozdrav netko htio zabraniti!

‘ZA DOM – SPREMNI’ TREBA UVESTI U HRVATSKU VOJSKU!

Borković je žestoki protivnik već i same rasprave o kriminalizaciji pozdrava ‘Za dom – spremni’. Smatra da ne treba šutjeti i samo se braniti pa predlaže kontranapad: – Taj pozdrav ne treba zabranjivati, već ga treba uvesti kao službeni pozdrav u Hrvatsku vojsku! To sam predlagao još prije dvije godine i to se može učiniti po modelu kune.

Oni koji su bili protiv kune devedesetih, sada su protiv ZDS, no njih nismo slušali ni prije 25 godina pa ne moramo ni danas. Pozdrav ‘Za dom – spremni’ ne poziva ni na kakvu mržnju, za razliku od komunističkog pozdrava ‘Smrt fašizmu’ ili četničkog pozdrava ‘Sloboda ili smrt’. Za razliku od kokarde i zvijezde koje su počinile mnoga velika zlodjela na kraju 20. stoljeća i na području Hrvatske i na području BiH, pod pozdravom ‘Za dom – spremni’ nije počinjen niti jedan zločin!

Kada bismo uveli ZDS u Hrvatsku vojsku ne bi se ništa značajno promijenilo. Neko kraće vrijeme pojedinci koji su vrištali i zbog kune, vrištali bi opet, a poslije toga bi tražili neke druge modele za provociranje hrvatskog naroda.

Borković je komentirao i subotnje navijanje na Poljudu: – Nadam se da ministar Vlaho Orepić nakon skandiranja na Poljudu neće ići sa 10 tisuća prekršajnih prijava protiv pripadnika Torcide i BBB-a koji su dostojanstveno skandirali ‘Za dom – spremni’. Iako je moguće da će se naći poneki nadobudni sudac koji ne diše hrvatski i koji nije lustriran pa je spreman progoniti našu mladost koja tako lijepo i veličanstveno navija.

MANOLIĆ JE PROGONIO HOS 1991. – A DANAS ZDS PROGONE ‘MANOLIĆEVCI’

Nezamislivo je da se i danas progoni HOS-ovce, kao što su to neki činili i 1991. godine – rekao je Borković i dodao: – I prije 25, 26 godina, progonilo se te hrabre ljude. Ubili su Antu Paradžika, Blaža Kraljevića, mnoge druge… U Vinkovcima je dignuto skladište municije u zrak, a u Zagrebu su izrešetali jeep Zvonimira Hodaka, koji je na Vojnom sudu branio čelnike HOS-a. Hapsili su i nas koji smo došli iz Vukovara…

Sve su to radili Josip Manolić i ekipa! Neki od naših progonitelja su danas u zatvoru u Muenchenu, ali nisu vrijedni spomena! Famozna Manolićeva komisija napravila je veliko zlo i HOS-ovcima i Vukovarcima. Optuživali su nas čak da radimo za KOS! I oni koji bi danas skidali ploču u Jasenovcu i zabranjivali pozdrav ‘Za dom – spremni’ na tragu su iste politike Manolićeve komisije.

U Bujicu se iz Dubrovnika javio stonski župnik i ratni vojni kapelan Južnog bojišta don Miljenko Babaić koji je između ostaloga, izjavio da je HOS iznimno zaslužan za to da Dubrovnik nije pao u četničke ruke.

Don Miljenko je napomenuo da se pozdravom ‘Za dom – spreni’ nisu pozdravljali samo HOS-ovci već i pripadnici većine drugih formacija Hrvatske vojske. Žestoko se obrušio i na HNS-ovog gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića koji želi skinuti veličanstveni mural koji je Torcida Mokošica izradila u čast hrvatskih gardijskih brigada.

Senzacionalno javljanje don Miljenka Babaića možete pogledati od 34. minute emisije. U 47. minuti pušteno je spektakularno skandiranje Torcide i BBB-a sa subotnjeg derbija – ZDS, a u 22. minuti Bujice pogledajte ekskluzivni video na kojem jedan od čelnika Mosta i saborski zastupnik iz Metkovića – Nikola Grmoja brani pozdrav ‘Za dom – spremni’ i sam tako pozdravlja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati