Britanija upozorava da bi neovisna Škotska mogla izgubiti sredstva EU-a

2

‘Nitko ne zna sa sigurnošću koliko bi vremena trebalo neovisnoj Škotskoj da postane članica EU-a.”

[dropcap]V[/dropcap]elika je Britanija u petak upozorila da bi Škotska mogla izgubiti milijarde funti iz fondova Europske unije ako na glasovanju u rujnu odluči raskinuti 307 godina dugu vezu s Engleskom jer vjerojatno ne bi imale jednake uvjete članstva kao i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Škotska proeuropska vlada na čelu sa čelnikom Škotske nacionalne stranke želi ostati u EU-u ako Škoti 18. rujna glasuju da napuste Ujedinjeno Kraljevstvo i govori da će se o uvjetima članstva pregovarati nakon glasovanja za otcjepljenje i dana neovisnosti u ožujku 2016. godine.

No britanski ministar vanjskih poslova William Hague je objavljujući vladinu devetu analizu stanja u Škotskoj rekao da ljudi ne trebaju imati dvojbe da će Škotska, ako napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, morati ponovno istaknuti kandidaturu za članstvo u EU-u i o njemu pregovarati.

On je rekao da ti razgovori mogu trajati godinama i da bi Škotska mogla izgubiti između 1,65 i 3,5 milijardi funti kada je moćnije države Unije natjeraju da prihvati nepovoljnije uvjete za članstvo i izgubi svoj dio prava ne refundiranje koja uživa Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hague je rekao da bi Škotska mogla biti natjerana pridružiti se eurozoni, što škotska vlada kaže da ne namjerava učiniti nego zadržati britansku funtu.

“Nitko ne zna sa sigurnošću koliko bi vremena trebalo neovisnoj Škotskoj da postane članica EU-a no jedno je sigurno – nije razumno od škotske vlade očekivati, kako tvrde, ‘glatku tranziciju'”, rekoa je Hague u govoru.

Posljednja analiza je objavljena dok rasprava o škotskoj neovisnosti postaje sve žešća na obje strane granice. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da pokret za neovisnost ima potporu samo trećine glasača no zagovornici ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu upozoravaju da je još oko 15 posto Škota neodlučno.

politikaplus.com

facebook komentari