Britanska vojska osniva jedinicu Facebook ‘ratnika’

0

Britanska vojska osniva specijalnu jedinicu ‘Facebook ratnika’ koji su vješti u korištenju društvenih medija i obučeni za nekonvencionalni tip ratovanja s obzirom na informacijsko doba u kojem se nalazimo.

Oni će se koristiti smartphoneima, društvenim mrežama i trebat će biti informirani u svakom trenutku. To će koristiti kao psihološko oružje, piše Guardian.

Jedinica zvana 77 Brigada formalno će se radom početi u travnju, a imat će oko 1500 ‘ratnika’. Sličnim ‘nesmrtonosnim oružjem’ već se koriste američka i izraelska vojska.

Ovaj britanski potez djelomično je i odgovor na događaje koji su vezani uz ruske akcije u Ukrajini kao i širenje Islamske države na Irak i Siriju. Osim stoga, IS društvene medije naveliko koristi za privlačenje boraca iz cijelog svijeta.

Izraelske obrambene snage imaju jedinicu za društvene medije još od 2008. godine i aktivna je na 30 platformi – i na šest jezika.

Britanska jedinica, 77., nosit će ime u čast Chinditsa, britanske gerilske skupine koja je sudjelovala u drugom svjetskom ratu i u Burmi se borila protiv Japanaca.

facebook komentari