Pratite nas

Reagiranja

Brkić o Ilčiću: ‘Nadridemokršćani, nadridomoljubi i nadrikatolici’ svima dociraju

Objavljeno

na

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić oštro je odgovorio na kritike Hrastovca Ladislava Ilčića, koji je napustio savjetničko mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova.

“Nije to nikakav raskol, već početak kampanje za lokalne izbore. G. Ilčić se očito probudio iz zimskog sna pa s jedne strane koristi benefite. Do jučer je bio savjetnik i uredno je primao plaću, a sad odjednom taj partnerski odnos zbog kojeg je i bio savjetnik odjednom nije vjerodostojan. To govori o njemu i njegovoj vjerodostojnosti”, kaže Brkić, prenosi N1

Na pitanje ne misli li da je HDZ napravio zaokret u odnosu na demokršćanski smjer.

“Koliko ja znam, ne, ali izgleda da su uvijek bolji ovi koji su nadridemokršćani, nadridomoljubi i nadrikatolici pa svima dociraju, ali to govori samo o njemu”, kazao je.

Bi li Hrast bio u Saboru da nije HDZ-a, upitan je zatim.

“Mislim da cijela javnost zna da Hrast ne bi bio u Saboru bez HDZ-a”, odgovara.

Na kritike Ilčića, da HDZ ne stavlja obiteljske i druge vrijednosti u prvi plan kaže da je HDZ demokršćanska stranka desnog centra, koja ima svoje tradicionalne vrijednosti, ideologiju i politiku, te “koliko ja znam, a recimo da ipak nešto znam o HDZ-u, politika te stranke se nije nimalo promijenila u odnosu na te vrijednosti”.

Svatko na političkoj sceni, dodaje, ima pravo na svoj stav, ali njega treba staviti u kontekst vremena i okolnosti, a to su u ovom slučaju – lokalni izbori.

“Da bi nešto postigao, očito se mora distancirati od HDZ-a s jedne strene, a s druge, kad su u pitanju benefiti, onda ih itekako koristi”, kazao je Brkić.

Ladislav Ilčić dao ostavku na mjesto posebnog savjetnika Davora Ive Stiera

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

HASANBEGOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: ‘Ova odluka je povratak cenzure iz vremena komunizma’

Objavljeno

na

Objavio

“NDH bila nacistička i fašistička tvorevina”: Ustavni sud donio važnu i dalekosežnu odluku.

Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom, pita Hasanbegović

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima još nije dalo preporuke za tretman tih režima, a Ustavni sud već je jasno definirao NDH kao negaciju temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Stoga je teško očekivati da bi Vijeće svojim preporukama, koje Vlada namjerava pretočiti u zakon, moglo ići ispod razine odluke Ustavnog suda kojom je poništena odluka Općinskog vijeća Čačinaca od 11. travnja 1997., a kojom je jedna ulica dobila naziv 10. travnja. Izdvojeno je mišljenje imao sudac Miroslav Šumanović, izabran prošle godine kao kandidat HDZ-a, koji smatra da nije na Ustavnom sudu da određuje povijesne istine i da ne postoji društveni konsenzus o karakteru NDH.

Prije desetak dana skupina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, uputila je apel protiv propisivanja službene istine. Njega je dosad online potpisalo preko tisuću ljudi. Hasanbegović ističe da su htjeli upozoriti upravo na stvari kakva je odluka Ustavnog suda.

– Značajan dio ozbiljne srednjostrujaške historiografije krši tu odluku. Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom?

Ova odluka predstavlja poziv na povratak cenzure iz vremena komunizma. Moj bi stav bio jednak i da je Ustavni sud, skupina nekompetentnih ljudi izabranih temeljem političke trgovine, procjenjivao jugoslavenski komunizam. Pozivam premijera Plenkovića da raspusti Vijeće, jer je Ustavni sud već dao pravorijek, rekao nam je Hasanbegović.

Dakle, podizanje (vraćanje) biste Ive Lole Ribara i crvena zvijezda petokraka sukladne su ustavnim vrednotama hrvatske države. Za Dom spremni i Ulica 10. travnja nisu.
Još malo pa će i svi Hrvati koji su rođeni 10. travnja biti proglašeni protuustavnom kategorijom. Jadni smo, da jadniji ne možemo biti.

facebook komentari

Nastavi čitati