Pratite nas

“BROJ 55″ Prvi pravi film o Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Kristijan Milić: “Dugo sam se pripremao za ovaj film, to je mučna i teška priča. I glumcima i meni bilo je jako stalo da se snimi i na taj način oda počast stvarnim likovima koji su se borili za nas.”

Na Filmskom festivalu u Puli u nedjelju 20. srpnja premijerno će biti prikazan hrvatski igrani film „Broj 55“. Riječ je o prvom pravom filmu o Domovinskom ratu čiju režiju potpisuje Kristijan Milić, scenarij Ivan Pavličić. Film je za HRT snimila produkcijska kuća Telefilm Stanka Babića, a temelji se na istinitom događaju. U centru priče je prva satnija 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara koja dolazi na izvidnicu u selo Kusonje i dva dana i dvije noći tuče se s JNA, četnicima i srpskim specijalcima. Glavna ulogu nosi Goran Bogdan,  a glume još Marko Cindrić, Alan Katić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Knezović, Alen Liverić i Marinko Prga.

Kristijan Milić: Pogled kroz snajper

Film je dugo isčekivan zbog više razloga. „Broj 55“ je prvi veliki projekt Kristijana Milića nakon vrlo uspješnog filma „Živi i mrtvi“ koji je u Puli osvojio  8 od ukupno  11 Zlatnih Arena, te brojne međunarodne nagrade. „Broj 55“ je i prvi pravi film koji realno govori Domovinskom ratu i prvi je iz ciklusa 12 igranih filmova na tu temu. Snimanje je bilo dugo, budžet potrošen na pola snimanja, a završen je zahvaljujući pomoći MORHa-a, MUP-a i Ministarstva branitelja.

„Broj 55“ je priča o mladim momcima koji na početku agresije na Hrvatsku, u tenisicama i traperica uzimaju oružje i idu braniti Hrvatsku. O tome režiser Kristijan Milić kaže: „Dugo sam se pripremao za ovaj film jer je to jedna mučna i teška priča. I glumcima i meni bilo je jako stalo da se snimi i na taj način oda počast  stvarnim likovima koji su se borili za nas’.

U filmu nema niti jednog ženskog lika, o čemu Milić kaže: „Trebali smo se držati realnosti, a u toj priči nije bilo ženskog lika. Da smo ubacili ženski lik, djelovalo bi to malo na silu i pomalo groteskno.“

Scenarij potpisuje Ivan Pavličić, koji je s Milićem uigran tandem još od velikog hita „Živi i mrtvi“:  „Ovo je akcijski ratni film, ima tragičnu tematiku, ali će biti zanimljiv gledateljima“, kaže Pavličić.

Slaven Knezović i Goran Bogdan

Jedan od glumaca Marko Cindrić posebno je oduševljen filmom: „Ovo je film kakav Hrvatska još nije vidjela. ‘Broj 55′ je apsolutni ratni spektakl koji jako puno znači svima nama koji smo radili na njemu. Za mene nema veće časti nego biti dio ovakvog projekta u kojem pričamo istinitu priču o našim dečkima koji su dali živote za ovu zemlju. Hrvatska na filmu još nije odala počast dečkima koji su izašli van u tenisicama s puškom i išli braniti svoju zemlju. ‘Broj 55′ je prvi film koji o tome govori, mene je obuzeo iznutra i ne pušta me.“

U filmu glumi i Slaven Knezović, bez kojega gotovo da ne može proći nijedan hrvatski ratni film.

„Pojavio sam se u skoro svim hrvatskim ratnim filmovima, no to je neka neminovnost budući da sam jedan od rijetkih glumaca koji ima iza sebe iskustvo sudjelovanja u Domovinskom ratu. Odoru HV-a  sam nosio tri i pol godine,  vojsku sam napustio u činu pukovnika“’, kaže Knezović koji vjeruje da će se filmovi o Domovinskom ratu još dugo snimati.

Film traje 90 minuta, a velika pozornost posvećena je scenografiji.„Scenografija je senzacionalna, transporter koji se koristi u filmu izrađen je prema snimkama originalnog vozila u kojem su momci stradali“,  kaže Stanko Babić, izvršni producent filma.

Specijalni efekti djelo su Branka Repalusta, zahvaljujući kome  imamo prigodu vidjeti gotovo sve pješačko naoružanje koje se koristilo u vrijeme Domovinskog rata. Glazbu u filmu potpisuje Andrija Milić, (ozbiljan kandidat za Zlatnu Arenu), kameru Mirko Pivčević, montažu Veljko Segarić, scenograf je Damir Gabelica a kostimograf Vedrana Rapić.

Nakon Pule film će  premijerno biti prikazan u Zagrebu.

Inače, Hrvatska radio televizija od ekipe Kristijana Milića naručila je dvanaest igranih filmova na temu Domovinskog rata. Šest scenarija je napisano i odobreno za snimanje. Svi se, kao i „Broj 55“, temelje na istinitim događajima iz Domovinskog rata ( Vukovar, Maslenica,  Nuštar, Dubrovnik,  Bljesak, Oluja….).

Snimljen je tek “Broj 55″.  Ostali čekaju neka bolja vremena.  Upućeni u stanje na HRT-u kažu da novac nije problem.

Priča na kojoj je temeljen film dogodila se u jesen 1991. godine. Mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni skloniti se u kuću broj 55. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata. Paralelno pratimo napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja.

Film je posvećen ovim braniteljima koji su položili život na oltar Domovine:

Tijela svih poginulih  hrvatskih branitelja  pronađena su  9. siječnja 1992. u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku. Bili su ukopani s još 23 civilne žrtve iz Kusonja.

Svi koji će te u nedjelju biti u Areni  u Puli  na premijeri filma “Broj 55″ naklonite se. Naklonite se stvarnim junacima ove epske priče.

Piše Marko Marković/maxportal.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. listopada 1991. – Konvoj liječnika bez granica

Objavljeno

na

Objavio

Konvoj humanitarne organizacije „Liječnici bez granica“ tek je 19. listopada 1991. napokon propušten u opkoljeni Vukovar.

Jedan od pokušaja ulaska 11. listopada zaustavljen je zato što je u kolima Hitne pomoći navodno pronađena ručna bomba.

U međuvremenu, 13. listopada zadnji veliki pokušaj proboja prema Vukovaru nije uspio, a hrvatske snage zaustavljene su, uz velike gubitke, na ulasku u Marince.

Unatoč svemu Europska zajednica zatražila je prekid operacija JNA kako bi humanitarni konvoj ušao u grad.

Nakon što su uz brojne prijetnje i opstrukcije ipak uspjeli ući, „Liječnici bez granica“ izvukli su iz vukovarske bolnice 112 ranjenika. No s druge strane ulazak konvoja u Vukovar srpske postrojbe zapravo su iskoristile da poprave i učvrste napadačke položaje, piše HRT

Kada je 19. listopada konvoj oko 11 sati krenuo prema Nuštru preko Bogdanovaca i Marinaca, započela je pucnjava te je  kolona zaustavljena. Do 15 sati konvoj s ranjenicima još uvijek je bio u Bogdanovcima, a napadi teškog topništva JNA na Nuštar nisu prestajali.

Konvoj je stoga nastavio put prema Srbiji, ali je jedan  kamion naletio na minu pri čemu su ranjene dvije medicinske sestre iz Švicarke i Luksemburga.

Konvoj je ipak nastavio prema Šidu, a na povratku, kod Lipovca, preuzeli su ga hrvatski redarstvenici. Tako je, nakon više od 12 sati lutanja, konvoj stigao u sigurne ruke. Zbog svih opasnosti kojima su bili izloženi medicinski djelatnici i ranjenici, odustalo se od daljnjih pokretanja humanitarnih akcija izvlačenja ranjenika.

Mali dio ranjenika nekako je ipak uspio naći put do slobode izvlačeći se početkom studenog. No najveći dio pacijenata vukovarske bolnice, naočigled europskih promatrača, po okupaciji odveden je na Ovčaru i likvidiran, što će ostati upamćeno kao najprimitivniji oblik neljudskosti velikosrpskog agresora.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati