Pratite nas

Događaji

Brok (CDU): Grabar-Kitarović povesti će Hrvatsku u bolju budućnost i ‘prekinuti stare veze’

Objavljeno

na

SKUP POČEO MINUTOM ŠUTNJE ZA ŽRTVE NAPADA U PARIZU

U srijedu navečer održan je završni skup predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u zagrebačkoj dvorani Dom sportova, na kojem se obratila okupljenima prije drugog kruga izbora 11. siječnja.

Završni predizborni skup Kolinde Grabar-Kitaroviæ

Grabar Kitarović je svoj govor započela dijeljenjem dojmova nakon tisuća prijeđenih kilometara po Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Vojvodini. Kaže kako je razgovarala sa tisućama i tisućama ljudi, čula je tisuće i tisuće priča. Ono što je nikako ne veseli jest činjenica da je život u Hrvatskoj težak.

Osvrnula se i na to kako predsjednik Josipović smatra da je takav život u Hrvatskoj pravi put te nastavlja kako su promjene koje su potrebne Hrvatskoj, promjena vlasti. ”Sva sreća da sam u životu naučila izlaziti iz stranputica i labirinata i zato ćemo Hrvatsku odvesti u pravom smijeru”, rekla je Kolinda.

Najavila je kako će predložiti moratorij na ”sve ovrhe, pogotovo za nezaposlene” i održati konferenciju o tome što treba poduzeti u gospodarstvu da bi Hrvatska izašla iz krize. Nastavila je da će Oružane snage i policija biti najbolji jamac sigurnosti i protiv bilo kakvog zveckanja oružja s druge strane granice. Također je napomenula kako će obnoviti savez s Njemačkom, nakon što je prozvala vlast zbog ”lex Perković”.

Joseph Daul, predsjednik Europske pučke stranke, obratio se okupljenima pozdravima na hrvatskom. Daul je zahvalio na izrazima sućuti zbog žrtava terorističkog napada u Francuskoj.

“Ovi predsjednički izbori obećanje su za bolju Hrvatsku. Oni će odrediti vašu budućnost i hoće li Hrvatska ići naprijed ili natrag. S Kolindom, Hrvatska ide naprijed. Hrvatskoj je potrebna promjena i obnova”, rekao je Daul. “Morate biti ponosni na jednu takvu osobu u vašim redovima, ona je ta koja će obraniti dostojanstvo hrvatskih građana”, poručio je Daul. “Draga Kolinda, znam da ćeš se boriti protiv korupcije i za pravosuđe koje funkcionira i zato sam uz tebe i zato smo svi uz tebe”, rekao je Daul te izrazio uvjerenje kako će predsjednička kandidatkinja HDZ-a odnijeti izbornu pobjedu.

Okupljenima se obratio i Elmar Brok, predsjednik Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. “Ponosan sam biti kod stranke koja je Hrvatskoj donijela slobodu i nezavisnost te omogućila put u Europsku uniju”, izjavio je Brock. “Draga Kolinda, došao sam te podržati jer sam uvijek cijenio tvoj rad u Europskoj uniji”, rekao je Brock te dodao kako se ona zauzimala i pokazala kako ima znanje, ali i simpatičnost.

Brock je prenio pozdrave Helmuta Kohla i Angele Merkel. “Vidio sam da si ti ta koja će Hrvatsku odvesti u budućnost i mladim ljudima dati novu perspektivu, da se Hrvatska vrati na pozornicu i spriječe stare veze, koje ovdje nisu dobrodošle”, rekao je Brock. “Socijalisti svi govore o budućnosti, ali nemaju uspjeha u sadašnjosti”, izjavio je Brock. “Mi iz Europske pučke stranke želimo Europu koja ima budućnost, Europu kršćanstva, snage i prosperiteta”, rekao je njemački predstavnik te istaknuo kako današnji napad u Parizu pokazuje veliku nesigurnost i nedostatak mira u svijetu.

Okupljenima se obratio i Tomislav Karamarko koji je uputio posebne pozdrave braniteljima koji i danas u Savskoj pokušavaju doživjeti zadovoljštinu. “Ova vlast nije ništa drugo do jugonostalgije i jugofilije, dopustila je sebi da relativizira ulogu Franje Tuđmana i branitelja”, rekao je Karamarko, što su okupljeni prekinuli skandiranjem “Izdaja”.

Karamarko se prisjetio kardinala Kuharića, koji je govorio da “se možemo povlačiti, ali to povlačenje ima svoj kraj jer postoji crta iza koje nema povlačenja”. Osjećam da sam s obje pete na toj liniji”, rekao je Karamarko te pozvao na dostojanstvo i borbu za mlade, nezaposlene i invalide. Predsjednik HDZ-a istaknuo je kako su najboljeg kandidata pronašli u Kolindi Grabar-Kitarović te kako HDZ “tri godine ne zna za poraz” i to zato jer su se vratili svojim temeljnim doktrinama. “Vjerujte mi, prijatelji, mi ćemo ih razmontirati na idućim parlamentarnim izborima”, rekao je Karamarko te napomenuo kako će sadašnjoj vlasti biti žao kad se dogodi kraj “lažne socijaldemokracije u Hrvatskoj”. Predsjednik HDZ-a izrazio je uvjerenje u izbornu pobjedu. (Direktno.hr/Kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati