Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović osnovali stranku! Evo kako se zove

20

Iako su u stranci razmišljali o mnogim drugim nazivima, imena najistaknutijih predstavnika desnice u Hrvatskoj stavljena su u ime stranke očito kako bi bili prepoznatljivi u svim izbornim jedinicama.

‘Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku’ bit će nova stranka na hrvatskoj političkoj pozornici. Osnovana je 1. lipnja, a 2. lipnja već je Ministarstvu uprave predan zahtjev za registraciju, piše Jutarnji list.

Bruna Esih predsjednica je stranke, Hasanbegović politički tajnik, stranka nema dopredsjednika nego samo predsjedništvo.

Iako su u stranci razmišljali o mnogim drugim nazivima, imena najistaknutijih predstavnika desnice u Hrvatskoj stavljena su u ime stranke očito kako bi bili prepoznatljivi u svim izbornim jedinicama.

Hasanbegović i Esih vjerojatno su procijenili da će izvanredni izbori doći mnogo prije pa su se stavljajući svoja imena u naziv stranke zbog prepoznatljivosti poslužili trikom koji je svojedobno izveo i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Budući da se zbog izbornog zakona ne može biti nositelj liste u svim izbornim jedinicama i dijaspori, Bandić je na sličan način postupio kada je u ožujku 2015. osnovao svoju stranku.

Bruna Esih u srijedu je propast pregovora s HNS-om nazvala HDZ-ovim javnim sramoćenjem vrha HDZ-a i njihovih birača i baze te otkrila da s Plenkovićem nije razgovarala oko podrške Vladi.

“Vidjet ćemo kakve su mogućnosti, možda danas netko izađe i kaže da idemo na nove izbore”, rekla je.

Esih je rekla i da predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nije imao nikakvu namjeru surađivati s njima jer je sada, kako kaže, potpuno jasno da je dogovor s HNS-om trebao biti završen.

“Sada nastupa posve nova situacija i moram se konzultirati s ljudima iz svoje stranke koju smo stavili u proceduru osnivanja”, rekla je Esih.

Ponovila je da je suradnja HDZ-a i HNS-a apsolutno neprirodna i da je njezin uvjet za potpis Gordanu Jandrokoviću bio da se ne ide u suradnju s HNS-om.

“Tada sam bila samostalna zastupnica, sada više nisam. Krenuli smo kao nova politička opcija i sada kada govorim i iznosim svoje stavove, onda to radim i u ime svoje stranke”, rekla je Esih.

O novim uvjetima HDZ-u nije željela govoriti. Dodala je samo da neće tražiti fotelje.

“Ako i sjednemo na pregovore i razgovore, naše se pozicije apsolutno mijenjaju. Uz jamstvo koje sam tražila kada sam davala potpis za predsjednika Sabora, sada bi se uvjeti u potpunosti mijenjali. Ti uvjeti bit će veći i ambiciozniji, ali ne u smislu davanja fotelja. To nam nikada nije bilo ni sredstvo, ni cilj jer smo se već prije mogli pobrinuti za takve stvari, a ne ići u samostalnu bitku”, rekla je Esih, piše Jutarnji list.

facebook komentari

 • Istina

  Moje čestitke. Sretno!

  • kostresh

   …i moj glas uz to.

   • Bobo Mostarac

    Za vas i moje čestitke i moj glas!
    A sada sistematske pripreme za parlamentarne izbore!
    Danas sa novom tehnikom u komuniciranju, čuda se dešavaju i to u vrlo kratkom roku! Idemo vratiti dijete svojoj majci!

 • Omnes Omnibus

  Sretno. Imate moj glas.

 • Lepant 1571

  Bravo i sretno!

 • Diana Majhen

  bar malo svjetlosti u našoj zemlji i malo nade.

 • Julija

  Bog vas blagoslovio…

 • Dusko Besenic

  BRAVO I SRETNO!!! Imate već jednog sigurnog glasača…mene!

 • EMINƎM

  moj glas ide samo za Vas

 • rođeni

  još se više veselim ovome sad kad je hdz otvoreno pokazao da su nakupina izdajnika hrvatskog naroda

  • Maks

   Jos nisu nista pokazali ovo je prva ponuda HNSa a neki su sve znali. Ja osobno sam jos uvijek skeptik, pogledaj sta je napisao Dikan, on je star i pametan , ima i bolje informacije.
   Josip Radeljak: Plenković je ipak veliki igrač SDP, HSS, HNS, MOST….
   svi teturaju kao da su grogirani, a HDZ
   na vlasti i raste!

   • EMINƎM

    Plenković je napravio raskol u svakoj stranci a to je SDP činio prije HDZ-eu

    • Maks

     Da ti pravo kazem meni je isto most ili HNS, nebi im dao obrazovanje i ne bi dao dirati u svjetonazor, Sigurno nisam zadovoljan, s druge strane ako uspije koalicija to je potop za Markic i cupriju koji su glavni krivci za ovu situaciju – tu sam malo zlurad. Most ode s SDPom gdje im je i mjesto.

     • EMINƎM

      ,misliš da Plenki trenutno ne čisti i svoje dvorište od smeća,,

 • miro

  Ija sam sa svojom obitelji od srca uz Vas.Sritno i ne dajte gnjidama da nam unište Lijepu našu!

 • Zdravko Sondic

  Puno uspjeha na parlamentarnim izborima.Treba se biti vjerodostojan prema biracima
  i iskren sa nacionalnim nacelima.U Lijepoj nasoj vise se nezna tko je lud a tko pametan.
  Moje cestitke sa nadom u uspjeh sa iskrenoscu i radom za boljitak vijecne na Bogom
  date Hrvatske.

 • prepri43

  Pošto su stajališta koja zastupate nalik mojima želim Vam u ovom trenutku svu sreću.Kad bi sdp bio jak kao ranije vaš korak ne bi pozdravio, jer on znaći razbijanje stranke na desnici. Vrijeme će pokazati koliko ste dobro promislili jer može broj glasova koje će te preoteti HDZ-u dovesti na vlast sdp. Biračko tijelo u Hrvata je izrazito nerazborito što je vidljivo iz komentara. Nije isključeno da među članovima HNS-a ima ljudi kojima je Hrvatska na prvom mjestu,dok se razlikuju u nekim drugim svjetonazorskim pogledima. Zato sudjelovanje takvih članova HNS-a s HDZ-om pozdravljam! Što se tiče ustupanja kurikulne reforme nju moraju voditi dosad izabrani ljudi,tu ne smije biti popuštanja! Za ostalo treba zahtijevati izrazito stručne osobe, koji su se dokazali svojom stručnošću i poštenjem te osobito domoljubljem!
  https://uploads.disquscdn.com/images/b45b8f2a477a7f2ae70d21ae4f0577d4aa3df17a09f16e793af187f2312ac714.jpg

 • Vladimir Dananić

  Vi ste jedina stranka u Hrvatskoj koja u svom imenu ima ime jedne žene, kao glavne osnivačice stranke. Premda je ime stranke nezgrapno zbog dužine, ono je ipak dobro i lukavo zato što je originalno i može se nabiti na nos svakom političkom „korektnjaku“, koji je u pravilu crveni fašist, kao primjer koji oni, crveni fašisti, jednostavno nemaju, a hvale se svojim nepostojećim i nekorektnim odnosom prema sudjelovanju žena u politici. U Hrvatskoj su po tom pitanju jedino desničari napravili konkretne korake, čemu svjedoči i ova nova stranka.
  Razumije se da možete računati i na moj glas.

 • Sivooki

  Sve pet, ali brate, tko vam dade takvo ime…??

 • bubnjar

  Kratica će biti NZH.