BRUNA ESIH: “Zbog uvredljive izjave o Gračanima nikada neću gostovati kod Šprajca!” (VIDEO)

60

Predstavnica sam autentičnog, Tuđmanova HDZ-a, za razliku od Prgometa! S druge strane, protivnica sam političke trgovine poput one s Pupovcem – rekla je Esih u Bujici…

“Zadnja dva dana bila su vrlo naporna i turbulentna, prepuna dojmova i emocija. Ovo su velike stvari u životu jednog čovjeka, ne smatram to procesom u koji ulazim sama, nego s mnogim ljudima koji zajedno sa mnom ovo proživljavaju”, rekla je Bruna Esih gostujući u srijedu u Bujici na Z1 i pridruženim televizijama, nakon što je u utorak objavila kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba.

Podršku Esih dali su general Željko Glasnović, odvjetnik BBB-a Davorin Karačić, poznat hrvatski demograf dr. Stjepan Šterc, ali i kolumnist portala direktno.hr Krešimir Kartelo. Bujica je objavila i izjavu saborskog zastupnika HDZ-a dr. Zlatka Hasanbegovića u kojoj je podržao Esih na zadnjim parlamentarnim izborima.

“Bruna Esih ima sve predispozicije da bude sjajan kandidat. Takvi ljudi su budućnost ove države, koji nemaju udbaške veze i dosjee s kodnim imenima u Beogradu. Ona nije osoba opterećena nepotizmom”, rekao je Glasnović.

“Nova, mlada osoba koja iza sebe ne vuče negativne repove, a koja je pokazala izuzetnu hrabrost i sposobnost borbe za ono što smatra ispravnim. Silno želi raščistiti zločine komunističkog režima, naravno da kao takva smeta mnogim ljudima u ovoj zemlji. Velike stranke do sada kao da su slale kandidate koji su namjerno trebali izgubiti od Bandića, ali s njom to nije slučaj”, rekao je Karačić i dodao da je pitanje hoće li i do kada HDZ-ov kandidat Drago Prgomet ostati vjeran toj stranci.

Podršku kandidaturi dao je i dr. Stjepan Šterc.

“Potpuno je jasno da podupirem novu osobu koja je u politički život ušla kao znanstvenica, a nije tražila svoj put kroz politički sustav, to je nova vrijednost. Mora se razlikovati da je Esih sadržajno apsolutno dio HDZ-ovog biračkog tijela, iako ona formalno nije u stranci, dok neki kandidati HDZ-a sadržajno ne pripadaju HDZ-u. Pojava Brune Esih na političkom obzoru potpuna je novost i biračko tijelo to je godinama čekalo. Zato je podržavam”, jasan je bio Šterc.

“Mislim da će Bruna Esih biti prepoznata kao autentičan predstavnik HDZ-ove politike. Starčevićanstvo je utemeljeno u izvore HDZ-a i birači će to prepoznati. Minimalno troje kandidata dolazi iz iste političke obitelji, svi su međusobno već surađivali. No, ona je jedini ozbiljni protukandidat svima njima, ali i njihovim politikama”, rekao je Kartelo.

Puštena je i izjava Zlatka Hasanbegovića.

“Esih poznajem duže od deset godina, ona je moja dobra prijateljica i suradnica s Instituta Ivo Pilar, znam je kao predanu osobu. Godinama smo surađivali na različitim inicijativama vezanim za utvrđivanje broja žrtava ratnog i poratnog terora komunizma. Zajedno smo radili i u udruzi Hrvatski križni put. Sve ono što zastupamo i radimo neće ostati mrtvo slovo na papiru”.

‘VRH HDZ-a ME RASTUŽIO, NISAM SE MIJENJALA JA U ZADNJIH 6 MJESECI, NEGO NEKI DRUGI…’

Gošća Bujice rekla je da je počašćena riječima potpore, kazavši kako je u cijelu priču ušla srcem. “Ovo je situacija o kojoj do prije nekoliko mjeseci nisam ni sanjala. U parlamentarnoj kampanji sam govorila, ponovit ću, nisam ja ta koja je prepoznala trenutak, nego građani. Dat ću sve od sebe da ne razočaram ljude koji su za mene glasovali i koji će ponovno glasovati. Uvijek sam vjerna svom narodu i Bogu”, rekla je Esih.

Voditelj je spomenuo kako joj predbacuju ovaj potez s obzirom da je u Sabor ušla preko HDZ-ove liste, iako je ona ta koja je toj stranci donijela peti mandat i najveći broj glasova iza Andreja Plenkovića u prvoj izbornoj jedinici. Među njima je prednjačio Branko Bačić.

“Gospodina Bačića poštujem, on je predsjednik mog kluba u HDZ-u iz kojeg nemam potrebu izaći. Moja motivacija u zadnjih šest mjeseci nije se nimalo promijenila, jer s istim porukama idem i sada. Ovo su lokalni izbori i teme su drugačije, ali svjetonazorska pitanja su legitimna i dio svake političke utakmice.

Neću ih poticati, ali neću ih ni zaobilaziti kao neki drugi. Reakcije iz HDZ-a ponešto su me i rastužile. Ne postoji niti jedan razlog da netko bude začuđen mojom odlukom jer sam od početka upozoravala na stvari koje nisu dobre za HDZ. Samtrala sam se dijelom te stranke, iako sam bila nezavisna zastupnica. Bila sam transparentna i upozoravala da ću glasovati protiv nekih stvari. Ništa nisam radila bez znanja Kluba. Neka se drugi zapitaju o sebi”.

‘DIO SAM AUTENTIČNOG HDZ-a’

Dodala je kako ne želi reći niti jednu neprimjerenu riječ protiv kolega u Klubu i da bi s njima voljela dijeliti daljnju političku sudbinu.

“Razumijem situaciju u kojoj se neki od njih nalaze. Ja sam nezavisna zastupnica, ne činim ništa protivno Statutu stranke, ali ni protivno svojim uvjerenjima. Kada sam stranci donijela 10 i pol tisuća glasova, dala sam ih na povjerenje HDZ-u. Nisam se prijetila da ću se izdvojiti u drugi klub, iako su to neki očekivali.

To mi ne pada na pamet. Smatram se dijelom autentičnog, Tuđmanovog HDZ-a! I sada računam na glasove HDZ-ovih birača, ali neću ići u sukobe sa strankom. Smatram da ima mjesta i za mene. Na klubove HDZ-a znaju doći i gospoda iz HSS-a i predstavnici manjina, nadam se da barem jednako kao i oni mogu biti partner HDZ-u”, poručila je gradonačelnička kandidatkinja za Zagreb.

Zašto Andriji Mikuliću smetaju manjine u Gradskoj skupštini, a ne koalicija sa SDSS-om na nacionalnoj razini, pitao je voditelj.

“To je politička trgovina kao što se radi i u Saboru. Nigdje u Europi ne postoji takav sustav izbora manjina kao u Hrvatskoj. Ne govorim protiv manjina, mislim da trebaju uživati i uživaju puna prava, ali protiv sam političke trgovine čiji je glavni predstavnik gospodin Pupovac”, kazala je Bruna Esih u Bujici dodavši da je njen izlazak na izbore najbolji odgovor takvoj vrsti trgovine.

‘Prgomet nije najbolje rješenje za HDZ, još manje za rušenje Bandića’

Komentirala je i HDZ-ovog kandidata Dragu Prgometa.

“Mislim o njemu kao i o drugim saborskim kolegama, znam ga nešto manje, ne mogu reći da čovjeka osobito poznajem. Što se tiče njegovog odabira, s njim se ne slažem, ali to ne govori o mojem mišljenju prema njegovim ljudskim i stručnim kvalitetama. No on nije najbolje rješenje za HDZ, a još manje pobjedničko rješenje za Milana Bandića”.

Voditelj je ponovio Prgometov stav kako ne želi komentirati Trg maršala Tita dok ne stigne odluka Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

“Povjerenstvo bi svoju odluku trebalo donijeti u roku od godinu dana, ali ona je daleko od datuma izbora. Prgomet prije izbora neće dobiti odgovor koji ga zanima. On se nije ponio ništa drugačije prema tom pitanju od ostalih kandidata. Bandić je imao dovoljno vremena da to učini, ali on trguje malo s lijevima, malo s desnima, malo sudjeluje u procesijama, malo nosi Tita na reveru. On računa na sve glasove.

Gospođa Švaljek je s druge strane za provođenje referenduma, s čime se apsolutno ne slažem. To je prebacivanje odgovornosti na građane. Kada ju je jedna novinarka pitala kako bi glasovala na referendumu o Titu, rekla je da njen stav nije bitan. Stav, i njen i moj, je bitan! Ne zanimaju sve građane ta pitanja, ali neke sigurno da. Što se tiče referenduma, niti jednim referendumom nije se odlučivalo o imenovanju trgova. Potrebno je donositi odluke. Naravno da sam za uklanjanje one ploče s najljepšeg zagrebačkog trga. To je stvar higijene, odnosno jedno civilizacijsko pitanje. Za Josipa Broza Tita nema mjesta u Zagrebu!”, jasna je bila Esih.

Dodala je da su komunalne teme bitne jer od njih živimo svaki dan, ali da su svi programi po tom pitanju slični te da nisu važni samo programi nego ljudi.

“Pitanje je tko ih može i želi provesti. Koja će ekipa biti čista i ta koja će se riješiti klijentelizma, sukoba interesa, rođačkih veza itd. To su bitne stvari o kojima trebamo razgovarati”.

Voditelj je spomenuo da su ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bile na ‘eventu’ Sandre Švaljek u Gliptoteci kada je predstavljala svoj program te da su sudjelovale u njegovoj izradi.

“Očito je nešto što je dopušteno jednima, drugima nije. Ne vidim zašto sam ja trn u oku nekima, a osobe koje su sudjelovale u pripremama drugih kandidatkinja nisu sporne?! Ja sam svoje mišljenje o spomenutim gospođama dala već prilikom formiranja Vlade, što im se nije svidjelo. Jasno sam rekla da sam protiv izbora Dalić i Obuljen te da to nije odraz vrijednosti glasača koji su svoj glas dali HDZ-u. To je jasan pokazatelj da se u šest mjeseci nisam promijenila ja, nego neki drugi”, dodala je Esih.

O ‘TRGOMETU’ KOD KOTROMANOVIĆA, HASANBEGOVIĆEVOJ KAVI S PLENKOVIĆEM…

Bujanec je podsjetio na fotografiju Drage Prgometa sa Zoranom Milanovićem i Antom Kotromanovićem, što je Esih komentirala ovako: “Ona je bila u medijima u gotovo istom trenutku kada se sve dogodilo, građani su ne baš biranim riječima popratili tu fotografiju, vjerujem da nisu zaboravili ono što su tada mislili”.

Komentirala je i zajedničku fotografiju Plenkovića, Prgometa i Hasanbegovića na zagrebačkoj špici, koju je nazvala simpatičnom.

“Gospodina Hasanbegovića vrlo dobro poznajem već 15 godina, on je izrazito komunikativna osoba, čovjek koji je odrastao u centru grada, Cvjetni trg je njegov životni prostor i habitus. Ovime su htjeli započeti Prgometovu kampanju, što je u redu i simpatično, a gospodin Hasanbegović koji je prolazio pristojno se pridružio pozivu na kavu.

Napravljena je velika pompa da se u mom stožeru ljute na ovo, pa i ja osobno. Osobno ga poznajem puno bolje od drugih i znam motive zbog kojih je tamo sjeo. Kolege smo jako dugo, u svim životnim situacijama bili smo podrška jedno drugome. Povezani smo i obiteljski, do te mjere da si možemo čitati misli. On je član HDZ-a i nema namjeru istupiti, on je to jutro sjedio sa svojim stranačkim kolegama. To je apsolutno legitimno”.

‘IMALA SAM DOJAM DA SE PLENKOVIĆ SLAŽE SA MNOM OKO PROŠLOSTI…’

Voditelja je zanimalo zašto HDZ ne izlazi s jakim kandidatima na izbore u Zagrebu, ali i drugim velikim gradovima.

“Neću o HDZ-u, govorit ću o svom programu, kao i to da Bandića nitko nema namjeru maknuti. Da im on ne odgovara, tamo više ne bi bio! HDZ je mogao pripremati nekog boljeg kandidata za tu funkciju. Ja svoju kandidaturu nisam puštala van jer sam smatrala da HDZ čeka kako bi izašao s jakim kandidatom.

S takvom namjerom se išlo, to pouzdano znam. Razmatralo se s jednim jakim imenom, a ja u tom slučaju zasigurno ne bih izlazila na izbore jer ne bi bilo potrebno. Pa zaboga, to je najveća stranka u Hrvatskoj, a nemaju jakog kandidata u Zagrebu”, rekla je Esih koja nije htjela otkriti ime. Voditelj je s druge strane sugerirao da je riječ o Goranu Mariću.

Komentirala je i sastav Vijeća za suočavanje s prošlošću.

“To Povjerenstvo sigurno nije rezultat i mojih nastojanja, jer to nije način na koji se može krenuti u jedan obuhvatni projekt suočavanja s prošlošću. Ja sam jedina bila u kampanji i to je bilo moje geslo, na temelju toga imala sam i prvi razgovor s gospodinom Plenkovićem. Dala sam određene prijedloge, ali on ima potpuni legitimitet odlučiti u suprotnosti s mojim preporukama, iako tada nisam dobila dojam da se on sa mnom ne slaže.

Tada sam dobila nadu da će se u Hrvatskoj napokon javno pokrenuti stvari kada su u pitanju žrtve komunističkog režima. S povjerenstvom se ne slažem jer je u u samom startu formirano kako bi došlo do nekih kompromisa. Ni jedna stranka nije dobila povjerenje za nove kompromise. U Saboru već imamo deklaraciju koja je kompromis po ovom pitanju”.

NE MISLIM SE PRODAVATI ZA KIKIRIKI!

Bujanec je podsjetio na skandaloznu izjavu RTL-ovog voditelja Zorana Šprajca koji je rekao da su u zagrebačkim Gračanima navodno otkrivene žrtve “domaćih izdajnika i okupatora”.

“Zagreb je velika grobnica, o tome sam razgovarala i s ministrom branitelja Tomom Medvedom, Rekao je da su se ipak počele pokretati neke stvari. Time se nažalost bavi samo jedan sektor u Ministarstvu, ali on radi čuda s obzirom koliko ljudi ima na raspolaganju.

Mene je izjava gospodina novinara o ‘domaćim izdajicama’ doista frapirala, smatram je izrazito necivilizacijskom. Gospodin Šprajc u javnosti kotira kao progresivan i tolerantan čovjek, a iz njegovih usta čujemo da sam ja ‘ekstremna desničarka’. Po meni je svaka žrtva jednako vrijedna, zaslužuje grob i da svaka majka za svojom djecom jednako plače. Ja tako nešto nikad ne bih rekla”, jasno je poručila Bruna Esih i dodala: “Nakon ove izjave, nikada neću gostovati kod Šprajca, iako me zvao! Ne mislim se prodavati za kikiriki!”.

Što se tiče njenog konflikta s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom u Saboru, rekla je da nije mislila biti gruba, ali da je on odgovorio na sebi svojstven, dramatičan način.

“DORH u svojim godišnjim izvješćima uvijek odgovara istom rečenicom o istrazi komunističkih zločina, ali u posljednjem izvješću nije bilo ni te jedne rečenice. Obećao je da će se na moju intervenciju tema ipak naći u izvješću za 2016. godinu. Valjda opet neće staviti copy paste rečenicu”.

Komentirala je i aferu Anke Mrak-Taritaš i njeno preplaćivanje obnove kuća u Gunji od 1.700 eura po kvadratu, što je bila tema prethodne Bujice.

“Danas su me pitali jesam li ja najmanje iskusna kandidatkinja. Naravno da jesam, nije to teško utvrditi, ali kao što vidimo iz ovakvih priča, iskustvo nije jamstvo poštenog pristupa i stvarnih promjena koje trebaju Zagrepčanima i Zagrebu. Nedostatak iskustva po ovom pitanju uistinu smatram prednošću”.

Jedna od najbitnijih točaka njenog programa bit će demografija. Esih je dodala da je Zagrebu potreban Ured za demografiju, a Hrvatskoj ministarstvo koje bi se bavilo isključivo tim područjem. Što se tiče njenog stožera, rekla je da je do prostora došla putem oglasa i da je uredno plaćen. Napomenula je kako bi bilo neprimjereno da je prostor dobila od Grada, što je slučaj s većinom njenih protukandidata.

Zahvalila se braniteljima i njihovim obiteljima koji su se kao volonteri stavili na raspolaganje njenom stožeru, a dodala je da će imena s liste objaviti ubrzo. “To će biti časni, jasni i pošteni ljudi, bez repova, ali i neki koji imaju veliku simboliku u javnom djelovanju”.

Njena zamjenica bit će bivša zamjenica Zlatka Hasanbegovića dok je bio ministar kulture Ana Lederer. Za kraj je najavila da ide na utakmicu Hrvatska-Ukrajina u petak s djecom, ali i sa Zlatkom Hasanbegovićem. U Maksimiru će navijati s istočne tribine.

Bruna Esih: Na mojoj listi će biti ljudi koji su najveći stručnjaci u svom području, ljudi bez ikakvih repova i simbolizirat će nešto

 

facebook komentari

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Idemo!!! Još jedna epska bitka za Zagreb i Hrvatsku je pred nama! Pokažimo koliko nas ima i koliko vrijedimo!

  • Begovi-i-Age-Glamoca

   Ima vas sve manje u BiH a nevrijedite nista jer ste agresori

   • Tyrex Rex

    Šuti i budi miran tamo u rezervatu dok i to imaš obrezani.

    • Begovi-i-Age-Glamoca

     Moj je obrezani i Masallah je, Moj je bijo veći u 5om osnovne nego tvoj sada a ako si žensko onda znaš ehhhhhh.. biće nasa BiH, agresori van

     • Tyrex Rex

      Mali ISIL-ovac moja kita nije tvoj problem, glavno je da ste vi prokuženi kao i ta vaša multi kulti politika savašim sultanom Bakirom,Neće to više tako ići.Ne,ne ovaj puta obrezani,

      Masallah…!

    • srka

     I ja sam obrezan.
     🙂
     by Srka®

     • Tyrex Rex

      Srka ja ti ne mogu tu ništa pomoči.
      Pa zna se dogoditi da doktori i previše odrežu.

     • srka

      Od viška glava ne boli.
      😄
      by Srka®

     • Maks

      Nije vrag da trazis.:-)))))

   • Dusko Besenic

    Vi,”Bošnjaci”,moralno ste ispali gori od srbijanaca! Pa,pas ne grize ruku koja ga hrani,ali vama je to normalno! Sjeti se tko vas je spasio od istrebljenja,tko je liječio vaše ranjenike,tko je primao vaše izbjeglice,preko koga vam je stizalo oružje,hrana,gorivo i oprema i to u vrijeme kada ste podlo napadali HVO! Za nas ste veći ološ od srbadije! Neka vam vaš “Alah” da dug i bolan život,jer ste takav zaslužili!

    • Nemoj Duško tako. Bošnjaci su postali od čistog hrvatskog prezimena BOŠNJAK. Ja osobno imam sestru koja se je udala za hrvatskog prezimena BOŠNJAK. Dakle, po svim ljudskim i međunarodnim propisima, pravilima i kriterijama ovi naši današnji takozvani “bošnjaci” su čiste HRVATSKE PASMINE, postali su od prezimena BOŠNJAK “bošnjaci”. Živjeli oni nama tisuće godina a mi im na sprovodu bili!

     • Afrika Afrika Afrika

      Bosnjaci se nikada nece odricati Bosnjaka katolicke vjere,inace vidim da vasi roditelji nisu bili sovinisti i nacionalisti jer su vam dali srpska imena- Milan i Dusko i nadam se da ih se ne stidite,jer na kraju krajeva,ime je samo ime.

     • Begovi-i-Age-Glamocs

      Zato smo mi posebna Bosanska nacija sa posebnim Bosanskim imenima a koje su sve ljepša jedan od drugog a nabrojat ću samo neka: Samir, Mujo, MustafA, Bajro, Enver, Nijaz, Nezir, Ejub, Hilmija, Halil, Tahir, Edhem, Alija, Mehmed i Nehmedalija.. Zivla Bosna

     • Istina

      Bosna je jedna od povjesnih hrvatskih pokrajina. Grad u kiojem ja živim, a danas se nalazi u BiH, je 62 godine stariji od Bosne.

      Imena koja si nabrojao su imena agresora.

     • Begovi-i-Age-Glamoca

      Jeste jeste al u qu

     • srka

      Prostaklukom se ništo ne postize…naprotiv…
      by Srka®

     • Begovi-i-Age-Glamoca

      Kada bolje razumiješ mognes razumjeti obučnog Bosanca i Bosansku dušu biće ti jasnije, dotada ostavljam te sa hrvatskom logikom i hrvatskim jezikom da naglabas i pripadaš moju zemlju agresoru u tvojoj i njihovoj masti, poslje Ahmića prozora Mostara no paseran excusr moi

     • Tyrex Rex

      Bošnjooki ne laprdaj !

     • Begovi-i-Age-Glamoca

      Upravo presudom za agresiju ti ko agresor gubiš pravo na moju zemlju jer ćemo ko odštetu potraživati cjelu BiH kako bi u miru bez agresora u našoj zemlji i kući mogli jesti krompir sir i janjce

     • Tyrex Rex

      Za bosnjackih 23% treba formirati jednu komisiju od Srba i Hrvata da pitaju svakoga posebno da li želi nazad u pravoslavlje ili katolike. Ostaviti im izbor na referendumu. Prije glasanja svaki musliman treba i da pročita tekst na glasačkom papiru gdje će stajati slijedece: “Ja Poturica svečano se odričem ove genocidne vjere fanatika koju su nam precima nametnuli krvoloci mongoloidni Turci.Tražim oprost od Svetoga duha za grijehe mojih predaka i odbacujem ovu vjeru pedofila Muhameda”. A kada to pročita i potpiše kojoj se vjeri vrčaca, odmah u crkvu da ga odvedu da se prekrsti i pomoli Bogu za oproštaj grijehova predaka Poturica??

     • ehhhh

      samo ovo na kraju je tacno a inace nista, mi smo dobri ljudi sa tradicionalnim Bosanskim jelovnikom koji nikada nije ukljucivao ovo sto ti nama serviras, ne jedemo smece

     • Istina

      Jedna od Muhamedovih žena imenom Aiša nije imala ni 9 godina. Za njega svatko tko nije prihvatio Islam, on je bio nevjernik i cijeli Kur’an je pun poziva na rat protiv nevjernika. Ja ga doživljavam kao jednog od Antikrista koji imaju doći prije drugog Kristova dolaska.

     • srka

      To ti vidiš tako iz svog kuta i tijekom 21-og stoljeća!
      Ne bi ti sada u detaljima pojašnjavao zašto je to tako…najvjeroatnije i sam znaš…
      by Srka®

     • Istina

      Stoljeće nema veze s tim. Njegove izjave i postupci su za svaku osudu bez obzira na stoljeće. Neka vjeruje u šta tko hoće, ali ja o njemu imam negativan stav.

     • Tyrex Rex

      Nemam ja ništa protiv ničije vjere ali poznata je stvar tko je bio Muhamed, punim imenom: Ebu al-Kasim Muhammed Ibn Abdullah Ibn Abdul-Muttalib Ibn Hašim. Muhamed apostol Islama je propovijedao ubijanje, ratovanje, vojna osvajanja, grabljenje plijena.O momogamiji da i ne pričamo.

     • Sivooki

      Zar 9 godina u 7. stoljeću nije bilo 9 godina…?

     • Tyrex Rex

      Uvijek je bilo 9 godina i biti će.

     • srka

      Uffff Rexe!
      Ti si ovdje indirektno i mene osobno izvrijedjao.
      Nije u redu.
      Ne moze se tako naprijed!
      by Srka®

     • Maks

      Ovaj agabeg se izgleda zaljubio!

     • Dusko Besenic

      Šta i ti padaš na srbijansku mitologiju o “njihovim imenima”?? A od kuda onda ta imena i kod Slovenaca, Čeha i Slovaka,a modificirana kod Poljaka i Ukrajinaca?Pitanje svih pitanja: znaš li koliki je nekad bio narod Hrvata?

     • Istina

      Turski putopisac Evlija Čelebija govori da su Bošnjaci jedno od najčišćih hrvatskih plemena. Da su naziv dobili po rijeci Bosni koja je bistra i čista voda i da je stoga Bosna dobila naziv Bosna. Isto tako, Evlija Čelebija govori da ga je kroz Bosnu pratilo 30 hrvatskih gazija (junaka). U vrijeme Turske agresije gazija (junak) je mogao biti samo musliman, a ne i kršćanin ili pripadnik neke druge vjere. Znači, Evliju Čelebiju je kroz Bosnu pratilo 30 Hrvata koji su po vjeri bili muslimni.

     • Dusko Besenic

      Milane,znam ja i dosta više od ovoga što si ukratko spomenuo…i kakav je ETNIČKI sastav tzv muslimana. Vidio si da sam stavio u znake navoda Bošnjaci,jer se odnosilo na one koji to sebi pripisuju,a islamske su vjeroispovjesti i sada potpuno okrenuti Turcima. Neznanje rađa probleme. Pavelić je jedini vodio ispravnu politiku prema muslimanima i gdje bi mu bio kraj da je bio tako mudar i u svemu ostalom?!

     • Tyrex Rex

      Bravo za komentar !

    • Afrika Afrika Afrika

     Nase i vase izbjeglice je primala Dalmacija u Hrvatskoj i hvala im za to
     (nadodao bih jos,bosnjacke izbjeglice su za to vrijeme potrosile u Hrvatskoj nekoliko stotina milijuna maraka),i nikome ne pada na pamet da Grude i Posusje smatra i poistovjecuje sa Hrvatskom i ne daj boze da Varazdinca Zagrebcana ili Istrijana poistovjecuje sa Grudjaninom ili sa nekim iz Rakitna.Kamenjar oko Gruda nikada nije mogao hraniti ni Grudjanina,a kamo li Bosnjake.

     • Begovi-i-Age-Glamica

      Iz ra kit na hahaha su najbolji.. brunda nije losa, dombra je, jel može Aga? Kod mene je glamocki krompir od kile

     • Maks

      Da , tad ste se nazivali islamska nacija , prije toga Hrvati muslimanske vjeroispovjesti – danas kompromis “bosnjaci tri imena nacije u kratkom vremenu, bas ste ozbiljni!!!

     • cleuna892

      Što te novce niste potrošili u Srbiji?

   • Istina

    Agresori su Turci koji su te poturčili i osunetili. Begovi i age su ratni zločinci. Turska mora platiti ratnu reparaciju nama autohtonom hrvatskom narodu jer je izvršila agresiju na hrvatsku zemlju. Da išta vrijediš, onda bi nešto znao, a da nešto znaš, ne bi se ni javljao. Stoga, poklopi se ušima i šuti.

   • srka

    Islam u Hrvata danas je na zalost vrlo rijetka pojava. Po popisu pučanstva 2011. u Hrvatskoj živi 62.977 muslimana, od čega ih se 9 647 izjašnjava Hrvatima. Većina potomaka ljudi iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore koji su tijekom turske okupacije prešli na islam danas se u nacionalnom smislu smatra Bošnjacima, dok malen broj njih imaju izgradjen hrvatski nacionalni identitet, a dio se i dalje izjašnjava Muslimanima. Bosanskim se muslimanima tijekom ustaškog režima (1941.-1945.) otvorila mogućnost izjašnjavanja Hrvatima. Restitucija hrvatske nacionalne svijesti bila je otežana zbog toga što se dio muslimana iz oportunih razloga u Jugoslaviji priklonio srpstvu, dio je pribjegao bježanju od nacionalnog formiranja, držeći se samo vjere i čekajući kako će se stvari formirati, a dio je još bio pod utjecajem

    Ideologiju bošnjaštva su po mojim stručnim promatranjima provukli i pomagali iz austro-ugarske vlasti a zarad opstruiranja hrvatskog prava na Bosnu i Hercegovinu i spriječavanja brojčanog jačanja hrvatskog nacionalnog korpusa.
    U čemu su na zalost gledajući nakon više desetleće i uspijeli u tome!
    Takve su stvari trajale skoro dva i pol desetljeća, zbog čega se dio Hrvata islamske vjere otudjio od hrvatstva. Muslimani koji su bili već prije nacionalno formirani kao Hrvati odmah su stali uz hrvatsko ime. Poslije drugog svjetskog rata Hrvati su bili stigmatizirani kao ustaše i kao genocidni narod. Izjašnjavanje kao Hrvat islamske vjere automatski je značilo etiketu ustaše i državnog neprijatelja i strahovite progone. Napuštanje hrvatstva i bježanje pod promovirano anacionalno muslimanstvo i jugoslavenstvo značilo je ekskulpiranje od sramotnog biljega ustaštva, zbog čega se većina islamskih Hrvata u domovini priklonila tome. Zbog polastoljetne odvojenosti, otudjila se od hrvatskog nacionalnog osjećaja. Formirao se konvertitski mentalitet s mržnjom prema prijašnjem identitetu. Islamski Hrvati u emigraciji zadržali su hrvatsku nacionalnu svijest. Cijelo vrijeme Jugoslavije i poslije nakon raspada iste islamski Hrvati po svijetu bili su izloženi strahovitim pritiscima, prvo od jugoslavenske diplomacije i tajne službe, a poslije od doseljenih odnarodjenih hrvatskih muslimana, izbjeglica i prognanika iz BiH, kojima je zbog polustoljetne jugoslavenske propagande svaka ideje hrvatstva bila kriva za sve, a osobito za rušenje idolizirane Jugoslavije.

    Rezime: žalosna je spoznaja da je to tako kako i je…
    Budimo iskreni, ta polistoljetnja jugoslovenština te komunizam podijelio je i Hrvate katoličke vjeroispovijesti…na Partizane, komuniste ili što li već…
    Tu se treba poraditi na ispravku povijesnih pogrešaka a nikako nasijedati na udbaško- prekodrinske ublehe!

    by Srka®

    • Bravo, skra. Ne da tu ima komad beside, nego tu ima dosta i logike: zašto je to danas kako jest. Uzmimo samo HRVATSKO ISLAMSKI CENTAR u Torontu. Zamislili su ga Hrvati islamske i katoličke vjeroispovijesti. Izgradili su ga i jedni i drugi. Dr. Asaf Duraković, dr. Marin Sopta, Tajib Ćordić i niz drugih Hrvata su bili u tom Odboru. Službeni ime je bilo kako sam gore naveo. Ja i danas imam Službenu Povelju na hrvatskom i engleskom jeziku odobrenu od strane Canadskih vlasti.
     Poslije Domovinskog rata, dakle 1995. neki nerazumljivi i nezamislivi vrag unišao je u glave i moždane (po)nekih Hrvata islamske vjeroispovijesti i počeli sami sebe izbacivati iz Matične Hrvatske Narodnosti i ubacivati se u neku hibridno/izmišljenu “bošnjačku” do nikada prije postojeću narodnost.
     Volim riječ kolege Srke kada kaže “Budimo iskreni”, pa zato i ja sada kažem: Budimo iskreni i priznajmo da ne postoji “takozvani bosanski jezik”. To govorim zato što, kada bi se Hrvati i Srbi službeno dogovorili i međunarodnim zakonom zabranili takozvanim bošnjacima upotrebljavati hrvatske i srpske riječi, onda se uistinu svi trebamo zapitati KOJIM BI SE JEZIKOM TI BOŠNJACI SLUŽILI? Čitajući kako oni pišu, bliži su srpskom govornom jeziku nego hrvatskome. Drugim riječima, ako hoćemo biti iskreni, ti samozvani bošnjaci govre srpskim a ne “bosanskim” jezikom. Žalostno ali istinito. mi to možemo požaliti ali nikako ignjorirati.
     Pozdrav svima!

     • srka

      Pozz Milane,
      Pokušati ću ukratko…
      Nekada davno s Nijemcima su označeni svi koji govore i rabe njemački kao materinski jezik.
      Nijemački jezik postojao je čak i onda kada nitko nije ni sanjao da će se stvoriti Njemačka ili pak Austria kakvu mi danas poznamo.
      To je bio jezik naroda koji nije poznavao granice.
      Tek sa rastom nacionalizma u Europi, pojavljuje se i po prvi put ideja o Nijemačkoj …o drzavi koja bi okupila u svojim granicama narod koji govori istim jezikom.
      To što je Austrija nakon 1871 godine otišla drugim putem, ima veze sa politikom dinastija i interesa Habsburske. Jednostavno rečeno, jedna država bila je premala za “Hohenzollern i Habsburgovce”.

      Po nekakvim mojim promatranjima mogu skoro sa sigurnošću reći da je do 1945 godine velika većina austrijanaca sebe smatrala kao njemce i da bi se pridružili zajedničkoj drzavi.
      Tijekom Trećeg Reicha austrijanci su zapravo bili isto što i danas ili nekoč Bavarci, Saksonci, Franci, itd…

      Što se dogodilo…vidimo i svjedoci smo svi…
      Napomenuo bih samo da je taj germanski narod iste kršćanske vjeroispovjesti te svjetonazora…i opet se spletom okolnosti uspijelo podijeliti danas na Austrijance i Nijemce.

      S’Hrvatima je to bilo još lakše…da se ne bih ponavljao…gore sam pojasnio…

      S’krenuo bih samo još pozornost Milane, da ja osobno ukoliko opazim da se netko deklarira kao Bošnjak, da mu to neću osporavati…jer smatram da je to sloboda i pravo čovjeka…
      S’druge strane, ukoliko dodje do dijaloga kako-zašto…ja uvijek kazem kako ja na to gledam i da bi se trebalo korak po korak poraditi na ispravku povijesnih pogrešaka…ali nikakl na silu.

      by Srka®

     • Begovi-i-Age-Glamocaac

      Austrijanci mrze Nijemce i smatraju ih nacistima a i ovi njih mrze, pričaš gluposti

     • Begovi-i-Age-Glamocaac

      Pa mene neinteresuje kako ti gledaš i doživljavaš moju zemlju jer nikada moju zemlju nemozes jače osjećati od mene koji je autohtoni Bosanac

     • sjena

      Da ,politika se planira na 25,,,50,,pa i 100 godina unaprijed i to je tako na žalost malo osoba ( ženskih, muških ) to shvaća ,a kamoli djeluje u tom smislu.
      za dom !

     • sjena

      Poštovani ,što se tiće jezika (naroda carigradskog kulturnog kruga ) sjećam se Sarajevskog “Oslobođenja ” ,tiskovine ,ala zagrebačkog “Vjesnika ” i t.d.,jezik kojim su se služili bio je veoma blizak “srbskom ” , a recimo zenički “Vijesnik ” bio je čišći od zagrebačkog “Vjesnika ” .Inaće oni su se trudili biti uz skute beogradske čaršije !!!
      za dom !

    • Begovi-i-Age-Glamoca

     Je li ima nešto loše u tome sto smo mi posebna država i nacija? Meni nema i ha mislim da mi Hrvatskoj kao većem agresoru na BiH I’d Srbije beduguhemo nista poslje Ahmića i genocida u prozoru osim odštetnih zahtjeva sa papirom i pecetom od Haga po presudi šestorci, čist račun duga ljubav

     • srka

      Pogledaj ispod moj upis usmjeren Milanu…usporedba Nijemačka- Austria.
      Pojasniti će ti se netke stvari.

      Spletom nesretnih okolnosti, desetljeća oportunizma…učinili su svoje!
      Da se razumijemo, po mojim stručnim promatranjima kolikl ste krivi vi, isto toliko su krivi i Hrvati katoličke vjeroispovjesti!
      by Srka®

     • ehhhhh

      aj sta ti znas o Bosni?! Za pocetak nauci Bosanski jer kako na hrvatskom mozes razumjeti Bosnu i zeliti nam dobro? ne ide to tako

     • srka

      Vidi jahro, lahko je tebi mene prozivati kao nekoga ko ne razumije BiH.
      Nije ti to u redu.
      by Srka®

     • Begovi-i-Age-Glamoca

      Jeste, meni nemozes žaliti Dombro na jeziku agresora, ne ide to tako, prije svega mi smo u vrijeme Tita bili Bosanska država u nemogućim vremenima a ti nama sheres kako se treba ukinuti medjunarodno priznanje moje države i Time pljuješ na nasu krv znoj i suze, ne ide to tako, ti direktno zastupaš hrvatsku tj agresorsku hegemoniju kroz fašističku logiku NDH na moju zemlju, NDH je kriva za nestanak 30 % Bosanske nacije jer Bosanci nisu za fašizam i zlo koje su nama Hrvati i NDH u drugom svjetskom ratu nanetnuli, mi smo dombri ljudi a ti si glasnogovornik zla

     • Sivooki

      Propaganda temeljena na lažima.

     • Istina

      Ima loše. Živite na hrvatskoj zemlji. Gradite svoju državu i naciju negdje drugdje, a ne na hrvatskoj zemlji.

     • Begovi-i-Age-Glamoca

      U BiH nista nije hrvatsko, nikad nije bilo i neće biti, agresor se može povuci iz moje zemlje po presudi Hrvatskoj za agresiju na BiH

     • Tyrex Rex

      Kozoljubac još si ovdje,Nije ti još dosta???
      Što za početak radiš na Hrvatskome portalu.Zar ti se toliko sviđamo da ne možeš bez nas.

     • Istina
     • Begovi-i-Age-Glamoca

      Jeste na tvojim izmišljenim i prerađenim slikama, u stvarnom životu nije, fali ti jos neki potez ba karti ili kako pokojnik sa mirogoja reče, yebes nas kada nemozemo ni muslinane u gornjem valufu pobjediti hahaha hahahahahaha

   • Maks

    Begovi i age turci i poturice.

 • Begovi-i-Age-Glamoca

  Ehhhhhhhh da se nasmijem i da im kazem da dok je nas 15 Begova i Aga Glamoca, svi nadljudi seljačke krvi, Kepeca medj nama nema, sa jučerašnjeg sijela sa 2 nasa seljaka a gdje smo popili DVI flase rakije i pojeli dva janjeta, Glamoč neće ući u hrvatsku nikada jer je uvjek bijo Bosna i u to ime i u ime najboljeg krompira i sira na svjetu, Zivla Bosna..iduće sjelo smo zakazali u većem obimu u malkocevcima a koje je dobilo ime po najvećem Begu i junaku Malkoc-Begu

 • Dusko Besenic

  Svaka čast gospođi Esih! Pokazala je ovim bezmudim HDZ-ovcima kakav treba biti stav izvornog HDZ-ovca,a ovo je, uglavnom, sada samo jedno jato poltrona i kalkulanata koji ližu g…. svakome tko se popne na čelo stranke,pa tako i ovom projugoslavenu Plenkoviću! Kada ćete ga konačno prepoznati,tko je i kakav je?? Kada bude stavio u svoj ured onu bistu koju je Predsjednica izbacila s Pantovčaka??!

 • Ivan Tetkovic

  SVI POLITICARI KOJI SE ODAZIVAJU TELEVIZIJI RTL I NOVOJ TELEVIZIJI, NISU SIGURNI DALI SU VECI DOMOLJUBI ILI JUGOFILI.AKO SE ZNA DA JE RTL UDBASKO-KOMUNISTICKA TELEVIZIJA,a NOVA TELEVIZIJA,PORED MNOGIH OPOMENA I DALJE EMITIRA PROGRAM SA BARJAKOM,CRVENO PLAVOM BIJELOM BOJOM.