Bruxelles odbio hrvatske prigovore: ‘Srpski zakon nije sporan!’

10

Prigovor RH na zakon po kojem Srbija sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj Europska komisija je odbacila i prije nego što je Hrvatska blokirala Srbiju

[ad id=”93788″]

Jedan od ključnih zahtjeva Hrvatske, za koji traži i da se ugradi kao mjerilo Srbiji u pristupnim pregovorima s EU u poglavlju 23, onom o pravosuđu i temeljnim pravima, jest modifikacija zakona o nadležnostima “organa vlasti Srbije u procesuiranju ratnih zločina”. piše JutarnjiList

Ovih je dana to pitanje dobilo veću pozornost javnosti jer je Hrvatska, time što nije dala suglasnost na usvajanje izvješća Komisije o mjerilima za otvaranje tog poglavlja, zapravo blokirala napredak tog istog poglavlja, što se u javnosti predstavlja kao hrvatska blokada puta Srbije prema EU.

Pitanje je dodatno izazvalo tenzije jer se Srbija nalazi u predizbornoj kampanji. No, o tom pitanju već se dugo komunicira na relaciji Europska komisija – Hrvatska, ali postoje nesuglasice. Hrvatska je Komisiji jasno dostavila svoje argumente zašto takav zakon smatra neprihvatljivim. Ali Komisija je, nakon što je saslušala i Srbiju koja je isto tako EU dostavila svoje argumente, zapravo odbacila hrvatske primjedbe. To je jasno i iz non-papera, do kojeg je došao i Jutarnji list, koji je pripremila Europska komisija o hrvatskim argumentima o neprihvatljivosti nekih odredbi spomenutog srbijanskog zakona.

Hrvatska u svojim argumentima naglašava da takav zakon, kojim Srbija svoju kaznenu nadležnost proširuje i na šest drugih država nastalih na teritoriju bivše Jugoslavije, krši općeprihvaćena načela kaznenog i međunarodnog prava, načelo pravne predvidljivosti te posebno načelo nemiješanja u unutarnje poslove drugih država. Hrvatska navodi da pažljiva analiza tog zakona jasno pokazuje da se ne odnosi na načela univerzalne jurisdikcije, jer se ne odnosi na teritorij bilo koje države, već se ograničava samo na one s područja bivše Jugoslavije.

‘Hibridni princip’

“Ovaj zakon stvara novi hibridni princip, nepoznat suvremenom međunarodnom i komparativnom pravu”, navodi Hrvatska u svojim argumentima. Zagreb ističe da je Srbija jedina koja u svoju nadležnost proširuje kaznenu jurisdikciju izvan svog teritorija na selektivan način, na šest drugih država, te da Srbija krši i načelo primjene univerzalne jurisdikcije “u dobroj vjeri”.

Hrvatska kao primjer politički motivirane zloupotrebe tog zakona spominje i optužnicu protiv bosanskohercegovačkog političara Ejupa Ganića, koji je zbog te srbijanske tužbe uhićen u Uiedinjenom Kraljevstvu. Hrvatska citira i britanskog suca koji je Ganića oslobodio, uz obrazloženje da “ne vidi ništa što bi moglo opravdati ovu optužnicu osim politički motiviranog procesa”.

No, bez obzira na sve hrvatske argumente, Europska komisija smatra da međunarodno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom ekstrateritorijalnom jurisdikcijom ili “univerzalnom jurisdikcijom”. Taj zakon, prema mišljenju Europske komisije, “ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države” niti predstavlja miješanje u unutarnje poslove te države. Europska komisija čak navodi da bi, i kad bi Srbija ukinula odredbe o operativnom dijelu gdje se spominje nadležnost nad teritorijem bivše Jugoslavije, i dalje na osnovi univerzalne jurisdikcije mogla suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na hrvatskom teritoriju.

Teške konzultacije

Komisija smatra da bi dvije države same trebale svaki slučaj sukoba oko jurisdikcije riješiti međusobnom suradnjom. Ovih dana traju konzultacije između Hrvatske i Europske komisije, ali i s drugim državama članicama, kako bi se pronašao način da se proces pokrene i Srbija do kraja lipnja otvori poglavlje 23. Hrvatska vjeruje da bi neki od njezinih zahtjeva trebali biti i mjerila EU prema Srbiji u ovom poglavlju, bilo kao “prijelazna mjerila” koja se sada uvode ili kao mjerila za zatvaranje.

No ovlasti koje je Srbija sebi dala da sudi za zločine u susjednim državama nije jedino pitanje na koje Hrvatska ima primjedbe u ovom poglavlju, već su tu i ukupna suradnja Srbije s Haaškim sudom, kao i prava hrvatske manjine u Srbiji. piše JutarnjiList

[ad id=”93788″]

facebook komentari

 • Sivooki

  I sad nek mi netko reče da neće izabrati Becnu za genarlku u UN…. !!

  • Saga

   Dosta je bilo ponižavanja hrvatskih branitelja! Hoćemo li ih krvnicima isporučivati u vlakovima “bratstva i jedinstva” da ih razapnu?

   Ako je pusićketina cijena za ovo, spremna sam je platiti mirne savjesti sada i uvijek. Briga me za nju. Ionako će se Onaj koji sve vidi pozabaviti s njom kad za to dođe vrijeme.

   • Sivooki

    Bog je smeo, sa svima koji nam rade o glavi!!
    Ne želim vidjeti, ali moram vidjeti , da je Bog Europu osudio na najezdu “skakavaca”, da je popasu, drugo nije zaslužila!

    • vdanan

     „I odnese me u duhu u pustinju. Tu vidjeh Ženu koja sjede na skrletnu Zvijer, punu bogohulnih imena, sa sedam glava i deset rogova. Žena bijaše odjevena u grimiz i skrlet, sva u zlatu, dragom kamenju i biserju. U ruci joj zlatna čaša puna gnusobe i nečisti bluda njezina. Na čelo joj napisano ime – tajna: “Babilon veliki, mati bludnica i gnusoba zemljinih.”

     „I onih deset rogova što ih vidje i Zvijer – oni će zamrziti Bludnicu, opustošiti je i ogoliti, najesti se mesa njezina i ognjem je spaliti. Jer Bog im u srce stavi izvršiti naum njegov: da jednodušno predadu kraljevstvo svoje Zvijeri dok se ne ispune riječi Božje.”

     • Sivooki

      Slika govori tisuću riječi….

    • Boris Cyprýn

     Priroda kažnjava ljudske slabosti, kolebanja, kompromise a nagrađuje hrabre i poduzetne pojedince i narode koji biraju prave domoljubne vođe. Bog je uvijek
     tu da dade snagu pojedincu i narodu u pravednom pohodu.

  • Lilith

   Vidit ces da oce! Jos ce je predstaviti kao osvjezenje btj

 • vdanan

  „Europska komisija smatra da međunarodno pravo ne sprečava bilo koju
  državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom ekstrateritorijalnom
  jurisdikcijom ili “univerzalnom jurisdikcijom”

  Znam da se to ne će dogoditi, jer Hrvati nemaju svojih zastupnika u vlasti RH, ali ta bi vlast mogla onda uzeti sebi za pravo da sudi za ratne zločine u Srbiji. Ima ih bezbroj, a to su prije svega koncentracijski logori za Hrvate i ostale ne-Srbe iz rata od prije dvadesetak godina. No, sumnjam da je vlast u RH uobće shvatiti da se pojam „bilo koja država“ odnosi i na RH, jer je i ona, kakva je da je, „bilo koja država“. Milanović je rekao–slučajna. Eto, neka slučajna bilo koja država onda nešto poduzme da zaštiti čast i ugled svoga naroda, ako uobće zna koji to narod je. No, previše sam sanjario.

 • sjena

  Srbski zakon identičan je Brežnjevljevoj doktrini.Tko to ne vidi taj je SLJEPAC, NEZNALICA ,ČISTI BOLJŠEVIK.
  To je PRAKSA DVOJNOG SUVERENITETA,točnije države na koji se taj zakon odnosi NE MAJU SUVERENITET.

  Ovi telci iz evropske komisije ili ne znaju što su bitni Zakoni država ,ili su čisti POlitikanti.
  Naša diplomacija mora zadržati čvrste stavove ,jer su ispravni .
  za dom !

 • kršni

  Štrik nam je stalno oko vrata, malo popuste, malo zatežu….