Bruxelles: U velikoj protuterorističkoj akciji privedeno 16 osoba, uzbuna na najvišoj razini

0

Belgijska policija provela je u nedjelju navečer 19 pretresa u više bruxelleskih općina i tri u Charleroiju, 60 kilometara južno od Bruxellesa, pri čemu je uhićeno 16 osoba dok najtraženiji bjegunac Salah Abdeslam nije pronađen, objavilo je belgijsko tužiteljstvo na konferenciji za novinare.

[ad id=”68099″]

Salah Abdelslam je navodno viđen kako se automobilom kreće prema njemačkoj granici, javlja Telegraph. U pretresima u Molenbeeku u nedjelju navečer policija je upala i u kuću njegovog ujaka.

U Parizu su se danas susreli britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Francois Hollande koji su odali počast žrtvama Bataclana. U dvorani su, podsjetimo, 13. studenog teroristi ubili 87 osoba.

Policija je pokrenula široku protuterorističku akciju na više lokacija na području Bruxellesa, u općinama Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Foret, Woluwe-Saint-Lambert, te u gradu Charleroiju, 60 kilometara južno od Bruxellesa.

Privedeno je 16 osoba, a nije pronađeno nikakvo oružje ni eksploziv. Među privedenima nije Salah Abdeslam, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga. Sudac istrage u ponedjeljak će odlučiti hoće li privedene osobe biti zadržane.

Jedna osoba je ozlijeđena. Incident se dogodio u Molenbeeku, gdje je sejedna osoba automobilom zabila u policijski automobil, a policija je zatim otvorila vatru. Ostale akcije prošle su bez incidenata.

Belgijske vlasti u nedjelju navečer odlučile su zadržati razinu uzbune u Bruxellesu na najvišoj razini zbog mogućnosti terorističkih napada, zbog čega ni danas neće prometovati podzemna željeznica, a sve škole uBruxellesu bit će zatvorene.

“Pribojavamo se napada poput onih u Parizu, što znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Bruxellesu na više mjesta i u isto vrijeme”, izjavio je premijer Charles Michel nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti.

Belgijske vlasti su ovaj vikend na području Bruxellesa uvele 4. najviši stupanj uzbune, dok u ostatku zemlje opasnost ostaje na 3 na ljestvici od četiri.

facebook komentari