Pratite nas

Buduća hrvatska vlast će operativno poduprijeti popis žrtava komunizma

Objavljeno

na

Utvrđivanje pune povijesne istine svakako će pripomoći i popis žrtava II svjetskog rata i poraća koje priprema Komisija za hrvatski martirologij, a operativno će ga pomoći i buduća hrvatska vlast – kazao je sinoć u Čitluku prof. Tomislav Đonlić, predsjednik HDZ-ovog odbora za obrazovanje, predstavljajući knjigu Apokaliptični dani, autora fra Janka Bubala.

đonlić

Knjiga fra Janka Bubala „Apokaliptični dani“, koja je tiskana u nakladi Vicepostulature postupka mučeništva «Fra Leo Petrović i 65 subraće, Gradskog kulturnog središta Vrgorac i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, predstavljena je u nedjelju navečer u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku.

Radi se o autobiografskoj knjizi hercegovačkog franjevca fra Janka Bubala koji je kao svećenik s narodom proživljavao turbulentne događaje Drugog svjetskog rata na prostoru zapadne Hercegovine, uključujući i zatvaranje te nekoliko izvođenja na strijeljanje.

O knjizi su govorili čitlučki župnik fra Miro Šego, povjerenik Komisije za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkaljskoj biskupiji fra Miljenko Stojić, te prof. Tomislav Đonlić, predsjednik HDZ-ovog odbora za obrazovanje.

Prava bi šteta bila da se nije pojavila ova memoarska knjiga. Povijest je u njoj prikazana onakvom kakvom se zaista dogodila, a ne onakvom kakvom su je htjeli proglasiti komunisti. Fra Jankove riječi potvrdila su i iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškoga. Do sada je pronađeno i otkopano 60-ak tijela, a ima ih još. Mučenički franjevci i mučenički hrvatski puk sve su to izdržali. Dobro bi bilo da jednoga dana tako pričaju i o našim mukama u ovo tzv. suvremeno vrijeme, vrijeme, kažu, napredka, zapravo nazadka – istaknuo je fra Miljenko Stojić.Đonlić: Buduća hrvatska vlast će poduprijeti provedbu popisa žrtava komunizma

đonlić2

Ocjenjujući knjigu kao iznimno dragocjen izvor povijesnih činjenica, prof. Đonlić se osvrnuo i na sam karakter Titovog partizanskog pokreta.

-Bez obzira što današnji biološki i politički sinovi nekadašnjih Brozovih komesara ili OZNA-nih povjerenika sustavno šire fraze o nekakvom jugoslavenskom socijalizmu s ljudskim likom, evidentno je da je Titov partizanski pokret bio sastavnim djelom jednog totalitarnog sustava koji je nasilnim metodama, zločinima ogromnih razmjera i na potpuno istoj matrici uspostavio svoju vlast na prostoru od Vladivostoka do Trsta. Obimi zločina koji su se u to vrijeme događali ni danas nam nisu poznati. Knjiga fra Janka Bubala predragocjeno je svjedočenje o događajima u kalendarski iznimno kratkom razdoblju i  na jednom mikrolokalitetu – istaknuo je tijekom predstavljanja prof. Tomislav Đonlić.

Đonlić je istaknuo da će buduća hrvatska vlast operativno pomoći provedbu popisa žrtava komunističkog sustava, koji preko Komisije za hrvatski martirologij zajedno pripremaju HBK i BK BiH.

Nastavak procesa utvrđivanje istine o komunističkim zločinima ne može se osporiti zahvaljujući činjenici o postojanju više od tisuću do sada poznatih masovnih grobnica na području Hrvatske i BiH. Utvrđivanje pune povijesne istine svakako će pripomoći i popis žrtava II svjetskog rata i poraća koje priprema Komisija za hrvatski martirologij, a operativno će ga pomoći i buduća hrvatska vlast. Naravno, ne ova koja je sad na Pantovčaku i Banskim dvorima – zaključio je prof. Đonlić.

Predstavljanju knjige prethodila je koncelebrirana  sv.misa koju je predslavio čitlučki župnik fra Miro Šego.
Damir Šimić/hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Akademik Davorin Rudolf: Premijeri mogu pitanje zaljeva riješiti uz kavu u pet minuta!

Objavljeno

na

Objavio

Slovenska  strana, točnije ministar vanjskih poslova Erjavec, svojedobno je izjavio kako se problemi s Hrvatskom ne mogu riješiti u idućih sto godina. Čini se kako se od te izjave do danas ništa nije promijenilo.

Hrvatska je izišla iz arbitraže, a nakon govora našeg premijera Plenkovića na zasjedanju Oće skupštine UN-a Slovenci su otkazali sastanak u Zagrebu.

Gostujući iz splitskog studija u Studiju 4, Davorin Rudolf naglasio je kako pitanje granica  nije stranačko pitanje . To je vitalno nacionalno pitanje.  Trebamo mogučnost opoziva političara koji strše s neodmjeenim i za Hrvatsku štetnim izjavama.

Potpuno je neshvatljiva pretenzija Slovenije da čak i nalaže našem predsjedniku Vlade što mora govoriti kad je na međunarodnim pozornicama.  U svojoj sam karijeri susretao mnoge ministre vanjskih poslova, ali ovakvog kao što je ovaj slovenski još nisam nikad, naglasio je Rudgolf. Više od oštre reakcije Ljubljane zanimljivije su mu oštre reakcije u zemlji. Nastup Vesne Pusić koja je govor Plenkovića prozvala štetnim, politički je nedopustiv, neutemeljen i diletantski. Ostao sam jako začuđen, naglasio je.

Granica na moru je crta sredine, jednako udaljena od obje obale. Sud je presudio da Sloveniji ide 4/5 zaljeva ili 80 posto, obrazlažući presudu na redikulozan način. Srećom ta presuda nije na snazi jer je naš Sabor donio odluku da napuštamo arbitražu, podsjetio je Rudolf. Zalaže se za model kondominij ili koimperij (zaljev Fonseca, Bodensko jezero..) kojim, kada nema teritorijalnih pretenzija, bi se Hrvatska i Slovenija složile da Savudrijski zaljev bude zajednički, da dijelimo suverenost, da nema granica, da ga zajednički koristimo – za ribolov, plovidbu i što je izuzetno za važno ekologiju. Spor koji traje već 27 godina, premijeri mogu dogovoriti uz kavu u pet minuta, poručio je!

Neka međunarodna zajednica uhvati Ljubljanu za uši i pita što oni to prijete, što oni hoće. Samo strpljenja, bit će sve u redu, zakljućio je Rudolf.

Akademik Davorin Rudolf: Predlažem kondominij – rješenje koje nije ni prohrvatsko ni antislovensko

facebook komentari

Nastavi čitati

Povijesnice

25. rujna 1991. – Embargo na uvoz oružja

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće sigurnosti UN-a 25. rujna 1991. jednoglasno je prihvatilo rezoluciju pod brojem 713 kojom se uvodi „potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji“.

Rezoluciju je činilo osam točaka koje su trebale pomoći u rješavanju jugoslavenske krize, pri čemu je naglašena potreba za mirnim rješenjem i dijalogom, iako je, naravno, zabrana državama članicama UN-a da Jugoslaviji isporučuju bilo kakvo oružje i streljivo imala najveću važnost.

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država James Baker na sjednici Vijeća sigurnosti istaknuo je srpsku vladu i Jugoslavensku narodnu armiju kao glavne krivce za tragične posljedice rata na području Hrvatske, ali međunarodna je zajednica rezolucijom 713 upravo napadnutoj republici najviše naštetila, piše HRT

Naime, Hrvatskoj je prije rata oduzeto gotovo sve oružje Teritorijalne obrane, dočim je JNA, koja je već u tom razdoblju otvoreno stala na stranu srpskih pobunjenika, odnosno velikosrpske politike, bila jedna od najbolje naoružanih europskih vojski. UN –u je potvrda ispravnosti odluke bila činjenica da je Budimir Lončar, ministar vanjskih poslova Jugoslavije, podupro donošenje  rezolucije.

Već je 1. listopada JNA iskoristila odluku o embargu i uputila ultimatum Vladi Republike Hrvatske da će napasti sve vitalne objekte ili poduzeti akciju velikih razmjera ne prekine li se oružani sukob, nakon čega su počeli granatirati Dubrovnik i zatvarati obruč oko opkoljenog Vukovara i drugih napadnutih hrvatskih gradova.

Rezolucija broj 713 bila je prva UN -ova rezolucija  donesena za rješavanje krize u Jugoslaviji, no za napadnute Hrvate bila je pogubna. Embargo na uvoz oružja imao je dalekosežne posljedice jer je, s obzirom na goleme zalihe streljiva i nemjerljivu nadmoć u naoružanju, UN praktično olakšao srpskom agresoru osvajanje novih teritorija.

Napadnuta Hrvatska, a uskoro i Bosna i Hercegovina, platile su ovu nepravednu odluku tisućama izgubljenih života.

facebook komentari

Nastavi čitati