Pratite nas

Buđenje bez nogometa

Objavljeno

na

Za one koji više vole fantaziju nego japansku zbilju.

Marta je organizirala sve, od prijateljice koja je imala za svaku prigopdu alibi, do prekrasnog izleta u šumu i prenoćišta u jednoj zanimljivoj drvenoj baraci. Udaljeni od svijeta, nevidljivi za oko, nedostupni za bilo kakav GSM signal, izvan dohvata bilo kakve televizijske ili radijske frekvencije smjestili smo se kao da niakda ne ćemo ni izići iz ove barake i onoga što smo oboje odlučili, ali nismo planirali.

img_0011

Nekoliko boca crnog vina, svjetlo kao iz početka elektrifikacije Dalmatinske Zagore, šuma kao iz nekog romana o zapuštenim područjima u kojima se vrzmaju duhovi i vile. Daleko od bilo kakvog pitanja, osim onoga o načinu i dubini užitka. A užitak je bio ljepši od najljepšeg divljeg cvijeta koji je pupao u zapuštenom vrtu.
Nogometna noć je bila prekratka za sve ono što smo htjeli, morali ili željeli reći jedno drugome. Nismo se poznavali niti fizički, niti tjelesno, nidi duhovno, samo konvencionalno. Bili smo kao susjeti, ali stranci rođeni zajedno u nekom svijetu iz magle, svijetu koji do tada nisam poznavao. Kao da smo lutali dolinama i proplancima života tražeći obrise vlastitog sna, žudnje i sreće. Izravnost koja je ušla u polumrak barake je bila osvajajuća. Nisam niti sanjao da je moja susjeda osoba tako osebujnih ideja, a ne samo osebujniog izgleda.

Susretali smo se čitavu noć u gutljajima, pogledima, dodirima, zagljajima, riječima. Uranjali smo jedno u drugo i prolazili svjetove koji su nas pozivali da ih otkrijemo, a mi smo se čudili svoj ljepoti tih novih, ali tako poznatih iskustava. Divili smo se bojama i preljevima koji su se prelijevali s jednih usana na druge, prelazili s jednog tijela na drugo, oblačili naše strahove u nježnost i nježnost pretvarale u osmijeh u očima, kapljicu želje na usnama i blagi dodir na svakom dijelu tijela.
Nevjerica i radoznalost je ispunjala kratke predahe u kojima smo se pitali što se to događa, prelazili smo tisuće kilometara udaljenosti između različitih svjetova u kojima smo živjeli i pronalazili identične točke na kojima smo se možda nekada davno rastali.

Prvi put u životu sam spoznao ljepotu neprestanih valova užitka koji je prolazio, dolazio, odlazio i ciklički se vraćao ne želeći prestati, zarobljavajući nas u svojoj fantastičnoj ljepoti novoga, zabranjenoga i neočekivanoga.
Miris je ispunjao svaku poru i svaki trenutak, dodirivao je tijelo i širio se dušom ulazeći u dubinu. Dahom smo se dodirivali, milovali smo sjenu trepavica i vrškove noktiju. Blagost pogleda, nježnost poljubaca i jačina želje je postajala svake sekunde intenzivnija i ljepša. Prestanak nije imao vremena da se zakači za bilo koju potrebu koja bi nas, pa samo i na sekundu, mogla odvojiti jedno od drugoga. Trans je potpuno krivi izraz za stanje u kojemu smo se našli bez plana, bez namjere i bez želje da ga prekinemo voljnim gestama ili razmišljanjem o posljedicama ulaska u svijet novih priča o nevjerojatnim bojama našeg susreta.
Nogomet i samba su bili užitak za one koji ne poznaju pravi smisao užitka i za one koji nikada nisu osjetili svu opojnost iznenandoga susreta i nepalaniranog putovanja.
Snovi su bili dio našeg sjedinjenja, potpuno realni i potpuno plastični. Nisu to bili snovi spavanja, nego snovi neodvajanja. Medeni osjećaj opijenosti nas nije napuštao do ranog jutra kada sam prvi put doživio da je buđenje u stvari najljepše kad se ne probudiš.

Ornela Vištica uvjerljivo je najljepša Hrvatica!

Ornela Vištica uvjerljiva je pobjednica Večernjakova izbora za najljepšu Hrvaticu. Mostarska glumica dobila je čak 4564 vaša glasa ili 33,64 posto u anketi koja je trajala tjedan dana. Na drugom je mjestu voditeljica Tatjana Jurić, koja je prikupila gotovo upola manje glasova od Ornele – 2348 ili 17,22 posto, a treća glumica Nataša Janjić s 1738 glasova ili 12,73 […]

6 comments

DODATNA OPREMA

Potaknut upisom koji je promišljeno i mudro postavila Nina Vujicic, a koji se tiče prigovora na ekstremnu dodatnu opremu neke familije na plaži, i kolikoćom i kakvoćom, jer mislim da se radilo i o suncobranu koji je zaklanjao pogled, dao bih dvije-tri napomene, piše prof.dr. Kristijan Krkač (1) Možda je to samo ekstreman slučaj iste […]

5 comments

Goli studenti pomažu farmerima

Studenti veterine skinuli su se za kalendar. Prihod od prodaje kalendara namijenjen je farmerima koje je pogodila suša. [ad id=”68099″] Studenti veterine sa sveučilišta u Sydneyu slikali su se goli kako bi prikupili novac za uklanjanje posljedica suše koja je pogodila australske farmere. Na fotografijama privatne dijelove pokrivaju tek strateški postavljene domaće životinje. Takav kalendar postao […]

53 comments

VinkoVukadin

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati