Pratite nas

Herceg Bosna

Bugojno: Hrvati izbačeni iz svih nadzornih odbora

Objavljeno

na

Po scenariju već viđenom na državnoj razini, prilikom izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, bošnjački političari Bugojna izabrali su za predsjedavtelja Općinskog vijeća Bugojna Vlatka Glavaša. Izboru Glavaša, za Hrvate Bugojna njihova Željka Komšića, prethodilo je formiranje nove većine u Općinskom vijeću Bugojna. Čini je osam vijećnika Liste za Bugojno kojoj se na posljednjoj sjednici OV pridružio i jedan vijećnik BOSS-a, te sedam vijećnika SDP-a. U oporbi ostaje pet vijećnika SDA, tri iz Saveza za bolju budućnost i dva iz HDZ BiH, uključujući i Gretu Kunu, smijenjenu predsjedateljicu Općinskog vijeća. Podsjećam, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora većinu u OV Bugojna formirali su SDP, HDZ BiH, SBB i BOSS, a zajedno su imali 13 vijećnika od ukupno 25. Raspad ovakve koalicije krenuo je nakon što su vijećnici HDZ BiH odbili podržati prijedlog SDP-a da se Zukanu Helezu, aktualnom ministru za pitanja branitelja u Federaciji BiH i predsjedniku ŽO SDP-a SBŽ, uruči priznanje u povodu Dana općine Bugojno. “Helez je iz prava izveo na desetke stradalnika HVO-a i nema naznaka da je popis konačan, većinom bivših logoraša logora Armije BiH u Bugojnu, i to je razlog što smo mi bili kategorički protiv dodjele bilo kakvog priznanja Helezu. Vijećnici HDZ BiH samo su se držali našeg stava“, potvrdili su nam u Koordinaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna.

Žestoka rasprava

Nametanju Vlatka Glavaša za predsjedatelja OV Bugojna žestoko se usprotivio Miroslav Zelić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ BiH. “Molio bih vijećnika Vlatka Glavaša da iziđe za govornicu i javnosti kaže po kojoj osnovi prihvaća kandidaturu za predsjedatelja Općinskog vijeća. Neka kaže i koliko je puta izašao za ovu govornici i zauzeo se za prava Hrvata Bugojna. Niti jednom otkako je izabran za vijećnika! A zašto bi se i zalagao za prava Hrvata kada je izabran glasovima Bošnjaka, i to iz većinski bošnjačkih i mjesta etnički očišćenih od Hrvata; Odžaka, Golog Brda, Rovne. I danas su ga za predsjedatelja izabrali Bošnjaci. Što se nas Hrvata tiče, Glavaš je bugojanski Komšić”, izjavio je Zelić. Sam Glavaš nije reagirao na Zelićeve prozivke, ali jest Ilhan Bušatlić, predsjednik Kluba Liste za Bugojno. “Neće valjda tebi Zeliću Glavaš odgovarat ni objašnjavat što je radio!”, izjavio je Bušatlić nakon čega je Zelić replicirao; “Naravno da neće jer ono radi i govori ono što od njega traže oni koji su ga izabrali, a to nisu Hrvati već Bošnjaci”. Smijenjena predsjedateljica Općinskog vijeća Greta Kuna ističe kako svoju smjenu ne doživljava osobno, već kao napad na instituciju predsjedatelja Općinskog vijeća koja je u Bugojnu od ove godine po prvi put profesionalizirana.

“Mnogi će moju smjenu tumačiti na krajnje prizeman način. Ja nisam ostala bez posla, profesorica sam u školi. Ono što meni osobno najviše smeta jest činjenica da Bošnjaci kao partnere u vlasti žele isključivo vazale i sluge pokorne, a ne hrvatske političare s kojima mogu surađivati na ravnopravnoj osnovi. Dok se na državnoj razini pokušava pronaći rješenje za provedbu presude “Sejdić – Finci”, nama u Bugojnu se nameću novi Komšići, a stranka koja je dobila najviše povjerenja hrvatskog biračkog tijela grubo gura iz vlasti. Vlatko Glavaš dobio je ukupno šest glasova Hrvata u selima s hrvatskom većinom, Crnićima, Bristovima, Kandiji, Čaušlijama, Lugu. Većinu je dobio u selima u kojima Hrvati danas uopće ne žive ili nikad nisu ni živjeli“, kaže Greta Kuna, smijenjena predsjedateljica Općinskog vijeća.

Smjena uprava

Na istoj sjednici na kojoj su izabrali novog predsjedatelja Općinskog vijeća, nova većina smijenila je upravna i nadzorna vijeća svih javnih poduzeća u Bugojnu i izabrala nove, jednonacionalne. Donosimo sastav novoizabranih upravnih i nadzornih vijeća te imena privremenih ravnatelja javnih ustanova imenovanih od građanske, a ne nacionalne opcije kako su se požurili novu većinu u Bugojnu nazvati pojedini sarajevski mediji. “Ovim postupkom je poslana jasna poruka bugojanskim Hrvatima kako ne trebaju mislit svojom glavom niti kojim će jezikom govorit, a ni u koju i kakvu školu će ići njihova djeca. Ne trebaju se ‘zamarati’ ni nazivima ulica niti birati svoje predstavnike jer oni zapravo ne znaju što je za njih dobro. Za sve će se pobrinuti bošnjački političari”, poručuje ironično Miroslav Zelić, predsjednik Kluba HDZ BiH u Općinskom vijeću Bugojna..

Vecernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati