Pratite nas

Intervju

Bujanec dao intervju slovenskoj Nova24TV: Neću govoriti protiv svog premijera izvan Hrvatske!

Objavljeno

na

Imam zamjerke na Plenkovića u svjetonazoroskom pogledu, ali kao Hrvat neću govoriti protiv svog premijera izvan Hrvatske. Slovenci i Hrvati nemaju problema jedni s drugima, probleme rade potomci oficira JNA – poručio je voditelj i urednik Bujice Velimir Bujanec gostujući u subotu na slovenskoj NOVA24TV u emisiji ‘Eksploziv’ Dejana Kaloha.

Zanimljiv trenutak u emisiji dogodio se kada je Bujanec pričao o svom nedavnom intervjuu s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem. Spomenuvši nezavisnu državu Kosovo, Bujanec se okrenuo prema kameri, mahnuo i rekao: – Pozdrav svim Srbima koji žive u Sloveniji!

“Gospodina Plenkovića poznajem duži niz godina. Dok se svojedobno kandidirao za mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a prvi sam mu, dok se šminkao prije emisije, rekao da će jednog dana biti premijer. Imamo dobre odnose, mislim da je fin i pristojan čovjek, visoko je obrazovan, sjajno govori više jezika i dobro predstavlja Hrvatsku u svijetu. Imam neke zamjerke u svjetonazorskom i kadrovskom pogledu u zadnje vrijeme na račun njegove politike, ali smatram da kao domoljub i hrvatski novinar, za razliku od ljevičara, izvan granica svoje zemlje ne trebam govoriti bilo što loše o svom premijeru. To ne bi bilo pristojno. Posebno zato što on dolazi iz svjetonazorskog kruga koji mi možda nije najbliži, ali mi je ipak bliskiji od SDP-ovog,“ rekao je Bujanec.

SDP JE U RASULU, PA JE PLENKOVIĆ OPUŠTEN…

Bujanec je za sebe dodao da, za razliku od mnogih drugih novinara, nema problema reći da je svrstan i da pripada desnoj opciji.

 

„Plenković je u datom trenutku bio jedina osoba koja je po drugi put mogla srušiti Zorana Milanovića. Bivša komunistička partija, SDP, danas je u potpunom rasulu. Da je 1945., oni bi pucali jedni po drugima. Moram priznati, uživam to gledati. Bolje je da se oni kolju međusobno, nego da kolju nas! U takvoj situaciji kada je SDP izložen velikim unutarnjim sukobima, Plenković dobro zna da ne bi loše prošao na prijevremenim izborima, pa je opušten. Doduše, nije korektan prema desnici, desnom krilu vlastite stranke niti platformama koje se sada pojavljuju izvan HDZ-a. No, autentični HDZ i nacionalna suverenistička desnica su kao jedna obitelj gdje si s jednim bratom malo više dobar, s nekim malo manje, ali ipak smo braća. Protiv svog premijera u Sloveniji ne želim govoriti,“ objasnio je urednik Bujice na slovenskoj televiziji u Ljubljani.

SLOVENCI I HRVATI NEMAJU PROBLEMA JEDNI S DRUGIMA, PROBLEM SU POTOMCI OFICIRA JNA S BALKANSKIM GENOM!

Komentirao je odnose Hrvata i Slovenaca između kojih, kako je rekao, nikada nije bilo ozbiljnog sukoba i progovorio o onima koji proizvode lažne antagonizme.

“Ljudima treba reći kakve su to barabe; u Sloveniji, kao i u Hrvatskoj, postoji upliv balkanskog gena koji nema veze sa Slovencima, niti Hrvatima. Slovenci su pristojni ljudi, ali imaju problema s došljacima koji su došli s oficirskim obiteljima JNA i koji nisu pravi Slovenci, a šalju pogrešnu sliku o Sloveniji u Hrvatskoj i drugdje. Ne bih se iznenadio da tipovi kao što je sin Zorana Jankovića koji je bio za zabranu Thompsona – slušaju Cecu, a Thompson, kojeg zabranjuju, Slovencima je prodao 2000 karata. Komunistička djeca i unuci u Hrvatskoj žele se pokazati velikim Hrvatima na mržnji prema Slovencima, a u Sloveniji se žele pokazati velikim Slovencima kada je u pitanju treniranje strogoće prema Hrvatskoj. Jugoslaveni s obje strane granice guraju nas u sukob, kako bi dokazali svoj lažni patriotizam. Primjer je Thompson, oni koji ga zabranjuju u Sloveniji uopće ne znaju ni tri rečenice iz njegovih pjesama, no postoji i hrvatski prijatelj Janez Janša koji je htio ići na njegov koncert i koji zna da Marko Perković ni u jednom svom istupu, niti u jednoj pjesmi nije uvrijedio ni jednog Slovenca, za razliku od nekih drugih pjevača koji su to činili, a nastupaju po Sloveniji.”

KAZNU ĆU PLATITI, A OSTOJU RANKOVIĆA TAJ ĆE NADIMAK PRATITI DO KRAJA ŽIVOTA!

Komentirao je kaznu koju mu je u tužbi Ranka Ostojića za klevetu izrekao Općinski sud u Osijeku.

“Osuđen sam jer sam u emisiji razotkrio zataškavanja, od strane bivšeg ministra unutarnjih poslova, smrti hrvatskog branitelja iz Vukovara Darka Pajičića. Policajac srpske nacionalnosti, sin jednog četnika fizički je nasrnuo s leđa na Pajičića, udario ga je žestoko glavom u zid, raskolio mu pola glave i zabranio hitnoj da mu pruža prvu pomoć, a zanimljivo je da je video-snimka cijelog događaja nestala iz policije. Objavio sam niz dokaza, svi svjedoci su bili uz mene, no to nije bilo dovoljno da me sudac, koji se očito nečega boji – oslobodi. Drugo, ono što bi se trebali zabrinuti svi novinari, pa i ljevičarski, je da sam kažnjen jer sam mu dao nadimak i nazvao ga Ostoja Ranković. Tvrdio je da mu se rugam po nacionalnoj osnovi, što nema veze sa zdravim mozgom! Ostoji Rankoviću sam dao nadimak po šefu Titova represivnog aparata koji je toliko zloupotrebljavao čak i taj komunistički represivni sustav da je na Brijunima smijenjen. Prvi sam novinar u Europi koji je osuđen jer je jednom političaru dao nadimak, ali to će vrlo vjerojatno pasti na višoj instanci! Ostoji će ostati taj nadimak dok je živ, a kaznu ću lako platiti s obzirom da imam 300 tisuća gledatelja u Hrvatskoj i još više u dijaspori…”

 

BUJANEC: MILANOVIĆ JE PAPAK, STRAŠILA SE NE BOJIM JER SAM JASTREB, A NE VRABAC!

 

Bujanca su Slovenci pitali i za prijetnje koje mu je u centru Zagreba izgovorio Stipe Milanović, otac bivšeg premijera Zorana Milanovića.

“Kad bih se bojao strašila, bio bih vrabac ili čvorak, a ja se ipak smatram jastrebom! Incident sa Milanovićevim ocem uspio sam policiji prijaviti tek u trećem pokušaju, jer su inspektori bježali od mene kada su čuli o kome je riječ. Prijatelji su me nagovorili da ga prijavim, iako sam znao da policija neće napraviti ništa i u startu nisam bio za to. Ipak, mediji su sve prenijeli, čovjek mi je prijetio pred pet svjedoka. S druge strane, bilo je i utjecaja na svjedoke, što sam i dokazao fotografijom i zbog čega su starog mogli pritvoriti, ali nisu. Kafić gdje smo ih snimili rasturile su Milanovićeve službe. Nakon svega, moj odgovor njima je – Milanoviću, izgubio si izbore, ispao si papak dva puta, drago mi je da u Hrvatskoj takva vrsta komunista nije na vlasti niti će ikada više biti,“ poručio je Bujanec.

Pričao je i o antisemitizmu koji su jugoslavenski komunisti provodili u Hrvatskoj 45 godina i to na klasnoj osnovi.

“Riječ je o potomcima šumskih bandita koji u Hrvatskoj ni do danas Židovima nisu vratili njihovu imovinu, što predstavlja velike problem u odnosima Hrvatske i Izraela. I bivši predsjednik RH Ivo Josipović živio je u stanu u Palmotićevoj ulici, u zgradi koja nikada nije vraćena židovskim vlasnicima. Hrvati su jasno osudili rasne zakone koji su bili naša sramota pune četiri godine, od 1941. do 1945. Znači, mi smo smogli snage suočiti se s prošlošću i osuditi neprihvatljivi rasni antisemitizam, ali jugoslavenski komunisti nikada nisu osudili svoj vlastiti – klasni antisemitizam koji su provodili punih 45 godina, a koji se temeljio na pljačci imovine otete uglednim industrijalcima, poduzetnicima i ljudima koji su krvavo stjecali svoj imetak,”  podsjetio je Bujanec.

O napadima na sebe s ideoloških pozicija, rekao je kako je priča o krajnjoj desnici izmišljotina dominantno lijevih medija koji se lažno nazivaju ‘mainstream’ mediji kako bi sebe mogli primaknuti centru: „Smatram se umjereno desnim voditeljem, nemam problema s time. Javno podržavam političare poput Trumpa ili Orbana.”

ESIH ĆE UĆI U POVIJEST KAO OSOBA KOJA JE SKINULA TITA IZ CENTRA ZAGREBA!

Komentirao je Brunu Esih, Zlatka Hasanbegovića i Željka Glasnovića koji su krenuli u osnivanje nove stranke, što također zanima Slovence. Rekao je kako će po njegovim procjenama, na sljedećim izborima ta opcija osvojiti 15 do 20 zastupnika bez čega se neće moći sastaviti Vlada, dodavši da se nikada više neće dogoditi da dr. Zlatko Hasanbegović ne bude ministar kulture ili čak i nešto više.

“Bruna Esih je najljepša hrvatska političarka, uz bok je hrvatskoj Predsjednici. Ponosan sam da autentičnu, nacionalnu i suverenističku politiku u Hrvatskoj predvodi majka troje djece, visokoobrazovana osoba bez ikakvih afera. U Zagrebu je dobila duplo više glasova od HDZ-ovog Drage Prgometa, a u Gradskoj skupštini dobila je pet mandata bez kojih Bandić neće moći sastaviti vlast. Jedini uvjet za početak razgovora je da se skine Trg maršala Tita, a ona će ući u povijest kao osoba koja ga je skinula!“

Što se tiče Hasanbegovića, rekao je da je riječ o najpametnijem i najobrazovanijem saborskom zastupniku.

“Prijatelji smo 26 godina, još iz doba HOS-a i HSP-a koji je svoje dragovoljce obučavao na Kočevskom Rogu zahvaljujući Janezu Janši. Ono što smo kao tinejdžeri sanjali, doživjeli smo nakon dva i po’ desetljeća – da sudjelujemo u kreiranju političkih događaja u zemlji! O tome neki mogu zaista samo sanjati, a nama su se snovi ostvarili; meni na medijskom, a Hasanbegoviću na političkom planu…”

Slovenskog voditelja zanimalo je što Bujanec misli o general Glasnoviću: „On je junačina, čovjek impresivne biografije. Lik za film! Partizanski zločinci njegovu majku mučili su na najmonstruoznije načine. S bratom blizancem zbog komunista morao je bježati u Kanadu. Bio je u Legiji stranaca, u kanadskoj vojsci, ima najveća odlikovanja, ratovao je po svjestskim bojištima i vratio se kao dragovoljac s bratom u Hrvatsku, bio je na prvoj crti, ispred svih… Četnici su mu zarobili brata, mučili ga, čim su shvatili tko je, odrezali su mu uho, bušilicom su mu bušili koljena, palili su mu cigarete po tijelu u bolnici u Banjaluci… Čudom je ostao živ. Ima li časnijeg čovjeka od njega?! A njemu netko dijeli lekcije u Saboru. Pred Glasnovićem se samo mogu pokloniti. Cijeli Sabor i cijela Vlada.“

ZABRANJUJU THOMPSONA, ALI NE I BORU ČORBU, KOJI JE SLOVENCE NAZIVAO ‘BEČKIM KONJUŠARIMA’ – NIJE VAM LAKO!

Što se tiče Tita, rekao je da je o njemu u 2017. godini bespredemetno raspravljati.

“To je kao da raspravljamo o grofu Drakuli! Kao što je glupo raspravljati o bilo kojem zločincu bilo koje ideologije, tako je glupo raspravljati o Titu. Ja ću kao desničar bez problema osuditi bilo koji zločin, nema veze tko ga je počinio. To je ljudski i civilizacijski. Pa ako je Slovenka u osmom mjesecu trudnoće živa zazidana u okno Barbarinog rova i to po naređenju Tita, on je zločinac. Što se tu ima više raspravljati. Dovoljan je samo taj jedan slučaj da on nigdje i nikada više nema ni ulicu ni trg. Kakvi su to ljudi koji slave tipa koji je izdao zapovijed da se trudnu ženu sa nerođenom bebom živu zaziđe u Hudu jamu?! Oni slave Jugoslaviju, to nema veze s antifašizmom. Oni ne daju Tita jer još uvijek sanjaju tu državu, nikada je nisu preboljeli, kao ni svoje privilegije i slavljenje nerada. Ne mogu oni podnijeti ni slovensku ni hrvatsku zastavu, njihova zastava je plavi-bijeli-crven s crvenom zvijezdom petokrakom. Ne mogu podnijeti ni pravog Slovenca ni pravog Hrvata jer imaju komplekse. Nisam im ja kriv što su ih po Sloveniji i Hrvatskoj pravili oficiri JNA koji su ovdje došli s istoka!”

Podsjetio je i na kaznu Vijeća za elektroničke medije zbog koje je Z1 ugašena na tri dana.

“Mi smo prva televizija u Europi kojoj je zabranjeno emitiranje na tri dana jer se naš voditelj usudio reći tipovima iz SPC-a da ne mogu pjevati četničke pjesme i poslije toga glumiti ekumenizam. Zabranila nas je osoba koja je na čelu vijeća, a u komunizmu je surađivala sa KOS-om JNA, pa čak i sa sovjetskim službama, na nacionalnoj televiziji trgala je lančiće sa križevima našim voditeljicama,” rekao je Bujanec i zaključio: “Thompson ne može u Maribor, ali može Bora Čorba koji je Slovence nazivao ‘bečkim konjušarima’. Vrijeđao Vas je najgorim riječima, baš kao i Đorđe Balađšević, a Thompson, koji nikada nije rekao nijednu ružnu riječ protiv Slovenaca, njemu se ne dopušta pjevati! Njegova slovenska publika je uskraćana bez i jednog argumenta. Shvaćam da vam nije lako!“

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Grčić je, zanemarujući struku, pripremao i ugovarao EU projekte daleko ispod potrebne razine!

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dala je opširan intervju za Slobodnu Dalmaciju. Intervju koji je vodio urednik SD-ova tjednog priloga „Spektar“ Hrvoje Prnjak, prenosimo u cijelosti:

Koliko možemo biti zadovoljni dosadašnjim povlačenjem EU sredstava? Znam da je pitanje slojevito, no kakva bi bila vaša generalna ocjena?

Za brzo i uspješno korištenje EU fondova neophodno je pojednostavniti procedure, pomoći krajnjim korisnicima u pripremi i sufinanciranju, ubrzati ugovaranje, prilagoditi kriterije potrebama korisnika. Posebno je važno uložiti znatna sredstva u pripremu projekata i otkloniti osnovne prepreke, a to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, presporo sudstvo i dugotrajni postupci dobivanja rješenja, odgovora i potvrda državne uprave. Te prepreke ne usporavaju samo korištenje EU fondova, nego i provedbu svih ostalih projekata financiranih iz drugih izvora te tako smanjuju razinu investicija i razvojni potencijal Hrvatske. Na svim ovim preduvjetima se dugo nije radilo, Vlada je počela otklanjati prepreke, ali rezultati se ne mogu vidjeti odmah. U 2018. ćemo moći sagledati ozbiljnije rezultate Vlade i novo stanje u provedbi.

Nekidan je bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio da je u njegovo vrijeme iskorištenost EU sredstava bila na 87 posto, kritizirao je Vladu za usporavanje korištenja EU fondova i zapitao gdje ste sad Vi da na to upozorite. Što kažete na to?

Bivšem potpredsjedniku Vlade Grčiću nikako ne idu brojke i postoci. Može sad otvoriti stranice Europske komisije i vidjet će da je čak i u ovom trenutku iskorištenost EU fondova iz razdoblja 2007.-2013. ispod postotka o kojem on govori i iznosi 80 posto. Ako govori o ugovorenosti, upravo tu i je problem i na to sam ga upozoravala. Ugovorenost je trebala biti znatno iznad 100 posto da bismo imali šansu uspješno koristiti sredstva. Vlada radi punom parom i popravlja nepopravljivo, godine su iza, projekti se nisu pripremali i ugovarali na razini na kojoj su trebali. Kako sam i rekla, u 2018. ćemo moći dati prve ocjene uspješnosti rada ove Vlade.

Nema dugo, Vlada je odobrila zapošljavanje upravo kadrova koji bi se bavili EU natječajima i povlačenjem sredstava. Navodno je problem i prelazak državnih službenika koji znaju raditi taj posao u privatni sektor, odnosno, u susjedne zemlje koje „barataju“ pretpristupnim fondovima. Jesmo li zakasnili s tom kadrovskom „obnovom“?

Ljudi su jedan od glavnih preduvjeta uspješnog korištenja EU fondova. Konačno smo dobili Vladu koja je to prepoznala i pokrenula zapošljavanje. Plaće tih ljudi se većim dijelom financiraju iz EU fondova, tako da zaista dosadašnja zanemarivanja izgradnje kapaciteta za korištenje EU fondova nisu imala opravdanje. Pred Vladom je sad uvođenje sustavnih edukacija, testiranja i praćenja kvalitete rada zaposlenih jer nas greške mogu skupo stajati. Nikad nije kasno za kadrovsku obnovu i promjenu u pozitivnom smislu, ali obnova tek tijekom 2016. i 2017. odražava se na brzinu provedbe i razinu iskorištenosti sredstava. Kadrovski smo trebali biti ojačani i spremni još 2013. godine.

Kako se što bolje pozicionirati kad je riječ o korištenju EU fondova u bliskoj budućnosti, pred nama je novo razdoblje za povlačenje sredstava?

Već sad bismo trebali raditi na strateškim dokumentima za buduće razdoblje i utvrditi u njima što kao država na kojem području, i to geografski i tematski, želimo postići. Odmah pripremati i projekte te novu perspektivu dočekati na način da već u prvoj godini krenemo s implementacijom. Samo tako ćemo se moći dobro pozicionirati u novom proračunu. Na kongresu Europske pučke stranke održanom na Malti izborili smo se da u dokument EPP-a „Europa osigurava našu budućnost“ uđe amandman kojim se traži da kohezijska politika ostane proporcionalno jednako zastupljena u EU proračunu kao u sadašnjem razdoblju i to je važna politička poruka Europskoj komisiji.

Dosta toga se promijenilo otkako smo se pridružili EU-u; od krimske krize, sankcija Rusiji, odnosno, EU-u od strane Rusije, suočili smo se s izbjegličkim valom iz Sirije i drugih zemalja, tu je i teroristička opasnost koja je postala europska realnost… Koliko se to sve odrazilo na funkcionalnost samog EU-a, odnosno, ideju snažne Unije?

Zaista je ovo vrlo turbulentno razdoblje u kojem se nalazi Europa i cijeli svijet. Odgovor Unije cijelo vrijeme je stabilnost, sigurnost, povjerenje, jačanje zajedništva i solidarnost, uz rad na mjerama za ubrzanje gospodarskog rasta. Sve prepreke i krize pojačale su potrebu za jedinstvom. Čak 74 posto ispitanika iz svih država članica smatra da je puno više zajedničkih točaka koje spajaju EU nego onih koje bi razdvajale EU. Građani žele snažnu i stabilnu Europsku uniju.

Kako Hrvatska može biti lider u jugoistočnoj Europi? Koliko je to uopće važno pitanje?

Hrvatska ima najnovije iskustvo procesa pristupanja Europskoj uniji. Sve zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje u jugoistočnoj Europi korištenjem naših znanja i iskustava mogu biti brže u ispunjavanju i dobrom razumijevanju postavljenih kriterija te implementaciji u praksi. S iskustvom u prekograničnoj suradnji i makroregionalnim strategijama možemo se pozicionirati i kao lider i promotor važnih zajedničkih infrastrukturnih i razvojnih projekata – što je predsjednica s Inicijativom tri mora i započela. Naravno ta Inicijativa ima i puno šire značenje i obuhvat. Upravo to je pravi put, istaknuti se kvalitetnim idejama, znanjem i izvrsnošću i tako se pozicionirati kao lider.

Što mislite, kojom dinamikom će se odvijati daljnje širenje EU-a? Tu prije svega mislim na države u našem susjedstvu?

Raduje me što je predsjednik Europske komisije Juncker u svom govoru o stanju Unije u srijedu u Europskom parlamentu istaknuo da će u sljedećem razdoblju broj članica biti sigurno povećan sa 27. Nijedna država u ovom trenutku nije spremna, ali vrata Unije su otvorena, naravno kada se ispune zadani kriteriji. Još je dosta posla pred državama kandidatkinjama i o tome redovno raspravljamo u Europskom parlamentu, ali europska perspektiva je neupitna.

Brexit je, među ostalim, intenzivirao i polemike oko proračunske i općenito financijske budućnosti Unije. EU proračun će sada biti „tanji“ za oko 11 milijardi eura godišnje, ističe se princip štednje, da svaki uloženi euro mora donijeti dodanu vrijednost, kako je to rekao povjerenik Europske komisije za proračun Guenther H. Oettinger. Upravo se vode razgovori o višegodišnjem financijskom okviru, što u našoj javnosti prolazi nekako nezapaženo, ali to nipošto ne znači da je riječ o nevažnom pitanju. Jednom ste kazali da proračun EU-a svakog Europljanina stoji manje od cijene jedne šalice kave dnevno. Što mislite, hoće li se to mijenjati?

Proračun će se sigurno mijenjati. Jedna je mogućnost povećati izvore financiranja, odnosno prihode i doprinose država članica, a druga je smanjiti rashodnu stranu. Puno je izglednije smanjenje rashodne strane, ali i to je problem s obzirom na nove prioritete na razini EU-a, poput zajedničke obrambene politike, koje u budućnosti treba financirati, a jednako su nam važne i dosadašnje politike, poput kohezijske, koja je od posebnog značaja za Hrvatsku. U svom govoru Juncker je istaknuo da će u svibnju 2018. biti predstavljeno kako će budući proračun zadovoljiti sve ambicije i osigurati da možemo ispuniti obećano. Iz ove najave mogli bismo iščitati da će se ipak ići na povećanje doprinosa država članica u proračun, uključivanje novih prioriteta za financiranje, ali i osiguravanje kontinuiteta kohezijske i poljoprivredne politike.

Upozoravali ste kako regulativa u području kohezijske politike treba biti donesena najkasnije do sredine 2019. godine. Što sve to može značiti za Hrvatsku u predstojećem razdoblju, što će biti s datumima provedbe ako regulativa bude kasnila?

Bilo bi jako važno regulativu za novo razdoblje imati već u 2018. kako bi države sve pripreme za korištenje EU fondova završile do početka novog razdoblja i u prvoj godini započele provedbu. S obzirom na Brexit i rasprave koje se vode, teško možemo očekivati regulativu prije 2019., dobro će biti ako je usvojimo u ovom sazivu Komisije i Parlamenta. Upravo zbog toga države članice bi trebale sve pripreme odraditi neovisno o regulativi i nakon donošenja regulative napraviti samo prilagodbe, ako budu potrebne. U protivnom, u novom razdoblju provedba će kasniti i države članice neće uspjeti iskoristiti sredstva EU fondova.

Svako toliko se povede i priča o Europi u „dvije brzine“, u kojoj bi naprednije zemlje napredovale još brže, a zaostalije bi države-članice bile isključene iz nekih procesa? Bi li to oslabilo EU? Vi zastupate koncept jake monetarne i ekonomske unije?

Tako je. Baš sam predala amandmane i u raspravama o ekonomskim politikama za eurozonu, isticala da se eurozona ne može razvijati bez jedinstvenog pristupa državama članicama u i izvan eurozone, usprotivila sam se posebnom proračunu za eurozonu dok u njoj nisu sve države članice. Jako me obradovalo što je predsjednik Juncker u svom govoru istaknuo da vidi jedinstvenu Europu u kojoj će sve članice biti i članice monetarne unije, i bankovne unije i Schengena. Time se sve ove rasprave prekidaju. Nema Europe više brzina, svi ćemo biti jednaki, ravnopravni i solidarni. Državama koje nisu trenutno u monetarnoj uniji pomoći će se instrumentom tehničke pomoći da što prije zadovolje kriterije. Postavio je vrlo ambiciozan rok za ostvarenje ovog cilja – 30. ožujka 2019. To su dobre vijesti za nas u Hrvatskoj.

Koliko je bliska budućnost u kojoj će hrvatsko gospodarstvo biti spremno za uvođenje eura?

Za ulazak u eurozonu postoje dvije vrste kriterija: ekonomski kriterij i pravni kriterij. Jedan od uvjeta pravnog kriterija je da nema monetarnog financiranja, odnosno da Središnja banka ne smije financirati državni proračun. Jedina država koja to poštuje, a da je izvan eurozone, jest Hrvatska. Od ekonomskih kriterija zanimljiv je onaj koji se veže na stabilnost tečaja. Jedine dvije države izvan eurozone koje imaju stabilan tečaj i vode takvu politiku su Bugarska i Hrvatska. S obzirom na to da Hrvatska ispunjava sve uvjete pravnog i veliki dio ekonomskog kriterija, možemo reći da se kao država de facto nalazimo u eurozoni, ali de jure ne i zato nam je važno što prije i formalno postati dio monetarne unije.

Prije ljetne stanke u EP-u, u povodu izglasavanja rezolucije o razvoju ambiciozne industrijske strategije EU-a, ukazali ste da se udio industrije u BDP-u EU-a tijekom zadnja dva desetljeća smanjio s 19 na manje od 15,5 posto. „Cilj nam je to promijeniti i do 2020. postići razinu od 20 posto udjela u BDP-u“, kazali ste. Gdje je u toj priči Hrvatska? Gdje smo mi u priči o reindustrrjalizaciji, s kojim kapitalom je to uopće moguće očekivati?

U odnosu na pretkriznu 2008. godinu, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je na kraju 2016. bila niža za 6 posto dok je prosječno u ostalim državama članicama jugoistočne Europe narasla za 14 posto. Dakle, pred nama je veliki posao na oporavku i razvoju industrije. Za ostvarenje tog cilja potreban je potpuni preokret: smanjenje ovisnosti o sirovinama iz drugih zemalja, povećanje energetske učinkovitosti, obrazovanje u skladu s potrebama industrije, povezivanje industrije i znanosti, poticanje inovacija. Za to moramo koristiti sva raspoloživa sredstva EU fondova, Europski fond za strateška ulaganja, povoljne izvore financiranja iz EIB-a, EBRD-a i drugih institucija.

Mađarska se solidarizirala sa Slovenijom i objavila je da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u. Očito je riječ o nastavku diplomatskog sukoba sa Slovenijom nakon nedavne arbitraže drugim sredstvima…

OECD je ekonomska organizacija koja štiti poslovnu klimu te lobira za svoje članice, pomaže znanjima, analizom dobrih praksi i razmjenom iskustava. Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak – demokracija i poštivanje ljudskih prava, slobodno-tržišna ekonomija, BDP po glavi stanovnika – koji je bar jednako visok onom najsiromašnije članice OECD-a. Slovenija se poziva na vladavinu prava, a baš temeljem toga ne bi smjela pribjegavati ucjenama i državu koja ispunjava sve kriterije kočiti u procesu učlanjivanja u OECD. Do rješenja trebamo doći razgovorima i dogovorima, ne zato što nam je članstvo u OECD-u neophodno, nego radi razrješenja bilateralnih pitanja i uspostave dobrih odnosa sa susjedima. Mislim da smo sad na dobrom putu. Premijer je sazvao i sve čelnike parlamentarnih stranaka, ne znam kad se to zadnji put u Hrvatskoj nakon pregovora dogodilo.

Najavljuje se i reforma javne uprave. No, nije ovo prva Vlada koja to najavljuje, isto kao i recimo, olakšavanje uvjeta poslovanja za poduzetnike, promjenom famozne „antipoduzetničke klime“. Je li država napokon u stanju pokazati da je spremna mijenjati samu sebe, počevši od javne uprave?

To je definitivno jedna od najvažnijih reformi i mislim da za to više nema prostora za čekanje. Vlada je toga svjesna i vjerujem da su sve pripreme u tijeku. Ta reforma treba rezultirati dobro opisanim i propisanim poslovnim procesima i procedurama u svim ministarstvima i ostalim državnim institucijama pa temeljem toga jasnom podjelom poslova, prava i odgovornosti, koja je temelj za uklanjanje preklapanja i praćenje kvalitete, brzine i uspješnosti obavljanja posla. Bez toga nema niti sustava prepoznavanja izvrsnih kadrova, motiviranja i nagrađivanja. I za lokalne jedinice treba utvrditi mehanizme usporedbe, postaviti kriterije praćenja uspješnosti i na temelju (ne)uspješnosti rada ih reorganizirati.

Dosta ekonomskih analitičara pohvalno je govorilo o poreznoj reformi i vođenju državnih financija… No, porez na nekretnine ipak se pokazao problematičnim, pa je premijer nakon žestokih reakcija u javnosti najavio „odgodu“ primjene. Je li Vlada tu napravila „korake“, prije svega u komunikacijskom smislu?

Vlada čitavo vrijeme u prvi plan stavlja partnerstvo, transparentnost, otvorenu i jasnu komunikaciju. Ne želi nametati rješenja nego ih donositi zajedno sa zainteresiranim stranama. U slučaju poreza na nekretnine tek kada su se počele prikupljati potrebne informacije za njegovu implementaciju postalo je jasno da građani nisu dovoljno upoznati sa značenjem i ciljevima ovog poreza. Vlada nije tu da zastrašuje ljude nego da bude partner i služi građanima. Zato je i donesena odluka da se dok građani ne budu spremni za novo rješenje – a koje je doneseno s ciljem pojednostavljenja i manjih nameta – ne ide s primjenom.

Ovo je primjer kako neka dobra rješenja zbog „loše percepcije“ nastale od prije ne mogu zaživjeti u praksi. Najvažnija je poruka svima da je Vlada pokazala da joj je stalo do stavova građana, da sluša i nema velikih ega koji pošto poto provode ono što su zamislili. To je zaista demokratizacija društva.

U Hrvatskoj se, eto, još uvijek više strasti diže oko tema iz prošlosti, negoli oko uspješnosti korištenja EU fondova. Komunizam i fašizam, ploča sa spornim natpisom „Za dom spremni“ i dalje su važne teme u domaćoj javnosti?

Komunizam i fašizam su našem narodu nanijeli jako puno zla. Braniteljski pozdrav u grbu HOS-a „Za dom spremni“ nešto je sasvim drugo od pozdrava koji se veže uz ustaše. Prema braniteljskom pozdravu i svemu vezanom uz branitelje gajim duboko poštovanje i zahvalnost. Međutim, mnogi su propatili od ljudi koji su vikali „Za dom spremni“ u Drugom svjetskom ratu, kao i od zločina partizana i kasnije komunizma. Sigurna sam da je našim braniteljima i svima nama na prvom mjestu jaka Hrvatska na vrhu ljestvice razvijenosti europskih država, i zato smatram da je vrijeme da osudimo zlo i totalitarne režime, uklonimo njihova obilježja i okrenemo se poduzetnicima, gospodarstvu, znanju, izvrsnosti, ustrajnom i vrijednom radu.

Ovaj tjedan je Europski parlament u Strasbourgu usvojio izvješće kojim se pozdravlja pristupanje Europske unije Istanbulskoj konvenciji o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te se pozivaju države članice da je što prije ratificiraju. Za usvajanje izvješća glasalo je 489 zastupnika, uz 114 glasova protiv i 69 suzdržanih. Zašto ste bili suzdržani?

Ne volim biti suzdržana, ali u ovom slučaju to je najbolje odražavalo moj stav. S jedne strane podržavam Istanbulsku konvenciju jer sam za nultu stopu tolerancije nasilja nad ženama, a s druge strane sam protiv ove Konvencije jer sam protiv nametanja rodne ideologije i uvjeravanja žena da je odluka o pobačaju odluka o njihovu tijelu, a ne o životu i smrti drugog bića. Takve konvencije ne bi trebale ulaziti u svjetonazorska pitanja i to nametati državama. Tada ne bi bilo problema s ratifikacijom u pola država članica EU-a.

Sastav Vlade je dosad doživio nekoliko promjena u hodu, zadnju zbog koaliranja s HNS-om. I Vaše ime se spominjalo u kontekstu izbora ministara nakon pobjede HDZ-a na izborima prije godinu dana, no na kraju niste postali jedna od ministrica. Žalite li za tim na bilo koji način?

Uvijek je izazov i želja biti u Hrvatskoj i raditi u Vladi. Ovaj put smo se tako posložili, trebao je netko od ekonomista ostati i u Europskom parlamentu s obzirom na to da je u Vladi četvero izvrsnih ekonomista, doktora znanosti.

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Biskup Košić: Dobio sam tri prijetnje. Ljevičari bi ubijali i nakon 70 godina

Objavljeno

na

Objavio

– Kada bi se provela lustracija, tada bi i naša dijaspora – a računa se da još toliko Hrvata živi diljem čitavoga svijeta koliko nas ima u RH – sudjelovala u tome da se ovdje pokrenu investicije – tvrdi biskup Košić

Sisačkom biskupu Vladi Košiću ne može se reći da je neprincipijelan. Kritizirao je bivšu Vladu Zorana Milanovića, Ivi Josipoviću spočitavao što kao agnostik ide na hodočašća, Most je prozvao jer je bio spreman na koaliciju sa SDP-om, a danas je tu HDZ-ova Vlada premijera Plenkovića, za koju također smatra da nije demokršćanska jer je u koaliciji s HNS-om.

Koja bi to Vlada i kakva bi po Vama onda trebala biti na vlasti u Hrvatskoj?

Volio bih kada bi u Hrvatskoj bili na vlasti političari koji su izraz biračkog tijela i njegove volje, što sada nije slučaj. Naime, kada je na snazi ovaj i ovakav izborni zakon, moguće je da nam život određuje jedna minorna politička skupina i čak nacionalna manjina. Zato se ja zalažem za izmjenu izbornog zakona. Sjetite se kako je u Milanovićevoj Vladi ministar Bauk svojim notornim iznošenjem neistine spriječio referendum koji je pokrenula udruga U ime obitelji upravo radi izmjene izbornog zakona. On je tada tvrdio da je u RH 4,5 milijuna birača što je nemoguće jer je tada bilo toliko stanovnika u RH, a ne birača. Mislim da je ta izmjena zakona pretpostavka boljeg, dapače jedino pravog, demokratskog funkcioniranja naše države.

Je li trebala ostati spomen-ploča poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu?

Ta je spomen-ploča trebala ostati u Jasenovcu jer su tamo ti naši branitelji poginuli za našu domovinu. Ako nisu smetali kad su ginuli za Hrvatsku, zašto bi smetali danas, 26 godina poslije? I ako su se tada, kad je bilo najteže, tako organizirali i uzeli svoje simbole, zašto to sada nakon toliko godina mijenjati? Moji Gromovi, koji su oslobađali Petrinju – jer sam i sam bio ratni župnik Petrinje i Hrastovice pa sam se s njima susretao i upoznao ih – imaju i danas svoj znak, pesnicu koja je uhvatila gromove s geslom: Jednom grom, uvijek grom. Pa kad to smiju i trebaju imati Gromovi, Tigrovi i sve druge postrojbe HV-a nastale u Domovinskom ratu, zašto to ne bi smjeli imati pripadnici HOS-a? A jednako su ginuli za domovinu, i to 1991.-1995., a ne 1941.-1945. Da, to što pozdrav „za dom spremni“ asocira na NDH nekima ne odgovara, ali nije to bila borba za NDH, nego za suvremenu modernu Hrvatsku. I zato treba ostati spomenik poginulim pripadnicima HOS-a. Ako je političkom trgovinom pogažena žrtva poginulih branitelja, doći će, nadam se, vlast koja će taj spomenik vratiti tamo gdje mu je mjesto. Problematizira se samo mjesto Jasenovac, no o tome bi trebali dati službeno mišljenje stručnjaci, povjesničari i forenzičari. Dok toga nema, politika se poigrava sa žrtvama, ali i s istinom o Jasenovcu, a to nije dobro!

Na Facebooku branite pozdrav “za dom spremni”, potpisnik ste i peticije koju je pokrenuo akademik Pečarić da se taj pozdrav vrati u uporabu u vojsci.

Mnogo je primjera da su taj pozdrav koristili Hrvati u borbi puno prije Drugog svjetskog rata. Npr. Nikola Šubić Zrinski braneći Siget 1566. pošao je u odlučujući boj s povikom: „U boj, za dom!“ Tako je uostalom to 1876. Hugo Badalić, pisac libreta opere Nikola Šubić Zrinski, napisao. K tome je i ban Josip Jelačić pozdravljao svoje vojnike pozdravom: „Za dom!“, a oni su odgovarali: „Spremni umrijeti!“ Kada bismo sve što je bilo u NDH željeli izbaciti iz upotrebe, tada bi bio dugačak popis tih riječi i simbola, a to nije moguće ni potrebno. Ja se pitam kako su se pozdravljali domobrani, redovna vojska NDH? A i oni imaju povijest još od Prvog svjetskog rata pa preko Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata. Kad bi se sve što je postojalo u NDH trebalo ukinuti, zašto su u Domovinskom ratu ponovno oživljeni domobrani, kao vojne postrojbe? Ako je NDH i kompromitirala pozdrav ZDS, opet su ga u najpozitivnijem smislu očistili i afirmirali upravo pripadnici HOS-a koji su se borili i mnogi poginuli za modernu Hrvatsku.

Pobornik ste lustracije. Smatrate li da je moguće danas provesti lustraciju u Hrvatskoj?

Lustracija je moguća još uvijek jer u javnom su prostoru i danas prisutni oni koji su, kako bi to rekao biskup Egidije Živković, okrvavili ruke. Lustracija je u Makedoniji uvedena prije dvije godine, a Hrvatska i Slovenija jedine su dvije zemlje iz bivšeg komunističkog bloka u EU koje nisu provele lustraciju. Ljudi koji su bili dio represivnog totalitarnog sustava ne bi smjeli obnašati javne službe. Samo je o tome riječ i mislim da to moramo kad-tad učiniti. Proces dovođenja pred lice pravde ubojica i zločinaca iz Drugoga svjetskog rata i poraća ide tako sporo, gotovo nikako, jer nije bilo lustracije. Mi činimo što možemo, udruge također, ali država bi to morala preuzeti i već jednom riješiti. Očito to nije moguće kad još uvijek mnogi „s okrvavljenim rukama“ drže mnoge uzde našeg društva i štite sebe i svoje.

Koristite društvene mreže. Koliko su one uopće korisne u društvu, “pomažu” li ili ne u podjelama i hoćete li i dalje prijavljivati one koji vam prijete?

Ja sam dobio već treću prijetnju. Zanimljivo je da je u svim slučajevima – barem su se tako i u prve dvije, koje nisu otkrivene – potpisivali kao Antife, a bilo je to i nakon kritika na račun prijašnjih vlada, kao i u posljednjem slučaju. Dakle, tzv. ljevičari su nasilnici, oni bi još i danas likvidirali i ubijali. Nije li neobično da se nisu ni poslije 70 godina promijenili? I nije li neobično to da je posljednja osoba koja mi je prijetila i dalje član SDP-a, kojeg su i lokalni i nacionalni šef te partije, umjesto da ga isključe kao nepoželjnog, uzeli u zaštitu? Toliko o tome. No, moja je savjest mirna, ja nikome ne želim činiti nasilje, a pravo misli i govora nitko mi ne može oduzeti. I moja je prednost što se ne borim silom, nego istinom. I znam da me Bog štiti jer on je Istina. A danas je sudjelovanje na društvenim mrežama jedan od suvremenih načina kako doći do ljudi i navijestiti im evanđelje našega Gospodina. Pa i kad ne govorim izričito o evanđelju, ali kad govorim o istini koja se prešućuje, o pravednosti koja se progoni i o dobru koje se guši, ja naviještam Gospodina, rekao je sisački biskup Vlado Košić za tiskano izdanje Večernjeg lista

Biskup Košić komentirao ‘sramotno postupanje vlasti, šarafciger-vlasti’

facebook komentari

Nastavi čitati