Pratite nas

Pregled

BUJICA: General Josip Štimac o odlasku pilota!

Objavljeno

na

I večerašnja Bujica bavila se odlaskom šestorice pilota Akro skupine Krila Oluje iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Najveća tragedija je da se sve ovo događa na 20. obljetnicu Oluje, zbog čega i sama proslava najvjerojatnije neće biti spektakularna kako bi trebala biti. 

U emisiji je gostovao general bojnik Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dok su u uvodnom prilogu govorili novinari Gordan Malić i Davor Ivanković te predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman.

“Danas su mediji objavili da je uzletio MIG 21. Vijest je o tome da MIG-ovi lete. To je politika potpunog rasula. Kao da postoji plan rješavanja hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odgovornost ministra obrane i zapovjednika Glavnog stožera je zajednička. Zajedno su odgovorni. Ta odgovornost prelazi granice političke odgovornosti u de facto kaznenu odgovornost. To je potpuno rasulo cijelog sustava, obrane i sigurnosti. Ne znam kako bih to nazvao nego sabotaža. Kod nas je to nesposobnost, rastresenost. U ozbiljnim zemljama za to se sudi”, rekao je Malić koji je ovime očito pozvao na ostavke Kotromanovića i generala Lovrića.

“Vrhunske pilote, to je elita u svakoj vojsci, to su najskuplja ulaganja koja imamo u ljude u bilo kojem sektoru, puštaju i poklanjaju drugima. Suluda politika koja nema opravdanja”, kazao je Tuđman.

“Zadnjih nekoliko godina stvorili smo čudo. Da jedna mala Hrvatska uspije stvoriti Akro grupu koja se u svijetu gleda kao najvrijedniji sastav pilotstva koje jedna zemlja ima. Nisam siguran što će poletjeti za obljetnicu Oluje. U Ministarstvu je bio veliki plan da se pokaže sve što Hrvatska ima. Toga sad neće biti, ostala su samo dva pilota koja su letjeli u Krilima Oluje. Nisam siguran koliko je pametno, s obzirom na stanje u MIG-ovima, izvoditi bilo kakav program”, izjavio je Ivanković.

Bujanec je u emisiji kazao da su Grci potpisali ugovore sa SAD-om o nabavi helikoptera od 180 milijuna dolara i dodatan ugovor o modernizaciji zrakoplova od 150 milijuna dolara, dok im mi šaljemo kanadere.

“To je pitanje proračuna. Teško da ćemo podići BDP, Hrvatska će u sljedećih nekoliko godina raspolagati s 4 i nešto milijarde kuna, i to treba rasporediti na sve što Ministartsvo obrane traži. Mi imamo i kopnenu vojsku, hrvatsku ratnu mornaricu i tu treba izbalansirati što će otići pojedinoj grani. Pitanje je li dobro izbalansirana raspodjela tih sredstava za MORH i koliki udio u tome ima HRZ? Obećano je da se taj proračun neće smanjivati, ali teško je očekivati da će se povećavati. Nelogično je da 80 posto sredstava koje dobije HRZ ode na kanadere. Njih ne bi trebalo financirati iz HRZ-a. U Španjolskoj se primjerice financiraju iz Ministarstva poljoprivrede”, rekao je Štimac.

Remont u Ukrajini očito nije napravljen

remont ukrajina[ad id=”40551″]

Dodaje da smo do kraja 2013. godine trebali imati pet ispravnih MG-ova.

“Sada je 2015., nismo sigurni imamo li jedan ili pet ispravnih MIG-ova. Tu očito nije napravljen remont, da je napravljen ne bi se trebali koristiti resursi HRZ-a. Mjesecima koristimo i naše hangare i naše tehničare da bi se pomoglo Ukrajincima da dovedemo u red te avione”, nastavlja gost večerašnje Bujice.

Dodao je da za sada još jesmo suvereni u zraku.

“Zbog napisa u medijima poput onih da Hrvatskoj takav mastadont poput Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ne treba, tražio sam formiranje povjerenstva koje će inicirati javnu raspravu gdje će postati jasno treba li nama HRZ”, dodao je general Štimac uz napomenu da ono ne bi trebalo biti samo stručno, nego i političko i gospodarsko.

Nastavio je da je stručnjaci odlaze i iz Instituta zrakoplovne medicine te da posao nabave nije lak zadatak za RH, ali nije tako ni problematičan.

“Jedna Mađarska, Slovačka, Češka, mogle su si priuštiti ovakve skupine. Imaju po jednu eskadrilu. Izgubili smo u ustroju, nastoji se postići da HRZ ne treba imati grana. Morate imati kopnenu vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo, ako to nemate, nemate mogućnost zaštite suverenosti, ili će inače to raditi netko drugi”, dodaje general.

Neće nitko ostati da upravlja avionima

Tvrdi da su Krila Oluje osnovana 2005. a po svemu sudeći, 2015. neće letjeti, tako ni za 20. obljetnicu Oluje. Problem je i sporan remont MIG-ova u Ukrajini.

“Upozoravao sam od kraja 2013. da je remont tih MIG-ova promašaj, ispada da se neće nikako uvesti ti avioni. Hoće li tih 12 aviona išta letjeti, ali kad bi se letjelo, razgovarao sam i s ljudima u eskadrili, da će biti potrebno bar još šest novih aviona da bi se moglo krenuti s obukom novih pilota. Oni stare, njih polako treba zamijeniti”.

U emisiji je utvrđeno da plaće pilota iznose između 7 i 10 tisuća kuna

U Bujicu se telefonski javio privatni pilot i novinar Miljenko Kniewald iz Zagreba koji ne sumnja u nužnost Kotromanovićeve ostavke.

“Apsolutno bi trebao iz moralnog čina ponuditi ostavku. Ovo su završni momenti eutanazije hrvatskog ratnog zrakoplovstva. SAD bi nam trebao biti primjer, tamo bi ovakav slučaj završio umirovljenjima, a pljuštale bi i ostavke. Tu će biti sada nemušti odgovori i nekakava smicanja odgovornosti, ali treba poštivati situaciju u kojoj se oni nalaze. Sigurno je veliki pritisak na njih. Predsjednica ima ovlasti u području vojske i nacionalne sigunosti da odlučno kaže da traži odgovornost. Druga strana će uvijek se nemušto praviti blesava, ali imamo nekog tko postavlja konkretna pitanja”, tvrdi Kniewald.

Komentirajući Jutarnji list koji je u pitanje doveo domoljublje pilota i žestoko se na njih obrušio, Štimac tvrdi da to nema veze sa stvarnim stanjem ni objektivnom analizom.

“Ti dečki nemaju nikakav ugovor koji bi ih vezao…Nitko ne može parirati katarskom šeiku. Dok se Hrvatska sjeti naći sredstva za nove avione, na njima neće imati tko letjeti”, zaključio je Josip Štimac.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Oglasio se DORH: Provodi se pretraga kod 15 osoba

Objavljeno

na

Objavio

DORH se oglasio o policijskoj akciji u Kulmerovim dvorima.

“Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, stoji u objavi.

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvoje Krešić/N1)

Zbog afere Agrokor od ranog jutra krenuli su pretresi na više lokacija. Policija je između ostalog ušla u Kulmerove dvore Ivice Todorića.

U tijeku je pretres doma bivšeg šefa financija Agrokora, Ivana Crnjca.

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor. Državno odvjetništvo već mjesecima provodi izvide, a jutros nešto prije 6 sati – policija je stigla u Kulmerove dvore, rezidenciju Todorićevih.  U kompleks Kulmerovih dvora ušla su dva policijska i dva osobna vozila, a jedno stoji ispred ograde. U Kulmerove dvore stigli su Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, odvjetnici Ivice Todorića.

Policija je ušla i u kuću Ivana Crnjca na Šestinskom vrhu te kuću Ljerke Puljić izvršne dopredsjednice Agrokora. Crnjac je bivši član Agrokorove uprave i bivši izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala.

Prema dostupnim informacijama, Ivica Todorić nije u Hrvatskoj. Todorić se jučer na blogu oglasio čak četiri puta. Upitao je hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl jer je Schwartz grupa u Hrvatskoj već sada veća od Konzuma, koji je u potpuno neravnopravnoj tržišnoj utakmici parirao najvećim europskim lancima. Ponovno iznosi optužbe na račun Martine Dalić i kaže kako je lex Agrokor učinio golemu štetu koncernu. Proziva i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega pita kako zna da će DORH pokrenuti istragu protiv njega. Todorić također prijeti novim kaznenim prijavama i sumnja u neovisnost revizije Price Water Housea.

Dok Ivica Todorić svoj blog redovito puni novim objavama – i dalje se postavlja pitanje odgovornosti tvrtke koja je prije obavljala reviziju za koncern, zbog golemih nepravilnosti u njegovim bilancama. Mnogi dioničari i investitori dovedeni su u zabludu.

facebook komentari

Nastavi čitati