Pratite nas

Pregled

BUJICA: Josip Jurčević i Željko Olujić o koaliciji HDZ-a i HNS-a

Objavljeno

na

Koaliranje HDZ-a i HNS-a u Bujici su u srijedu navečer kritizirali novinar Tihomir Dujmović, povjesničar Josip Jurčević, prvi Glavni državni odvjetnik u samostalnoj Hrvatskoj Željko Olujić i saborski zastupnik te bivši član predsjedništva HDZ-a dr. Zlatko Hasanbegović koji je koaliciju nazvao političkim monstrumom i konkubinatom!

„Nemam riječi. To je potpuno neobjašnjivo, mimo svake pameti, frapiran sam! Još uvijek ne mogu doći sebi da nitko u Predsjedništvu HDZ-a nije imao potrebu pitati koliko će to koštati i što je sve obećano Vrdoljaku i ekipi,“ izjavio je Dujmović i dodao: “Vrdoljak je sjajan s vjetroelektranama, ali u političkom smislu – on ne postoji! Vlahušić je rekao da su im iz HDZ-a bili spremni dati što god su tražili, a ljudi koji vode najveću hrvatsku stranku nemaju potrebu niti pitati tko je pregovarao u njihovo ime i što je sve na stolu…“

Dujmović je dodao da je ovo pitanje taštine: „Svi su političari tašti, a Plenković osobito. On si ne može dopustiti situaciju ponavljanja poučka Karamarko, jer bi to bio njegov poraz!“

JURČEVIĆ: HDZ JE SURADNJOM S HNS-om DUGOROČNO NAŠTETIO SVOM IMIDŽU!

Prof. Jurčević je rekao da ovakve koalicije nisu neuobičajene u Europi, ali jesu u Hrvatskoj.

„U Njemačkoj su sve stranke i političari patrioti, ali u Hrvatskoj nije tako. Ovo je toliko kratkoročno i nestabilno da se ne zna koliko će izdržati, a dugoročno se ruši imidž HDZ-a kao stranke! Nijedna stranka nije tako radikalno i protuhrvatski radila kao HNS! Jedni su od glavnih zagovaratelja teze da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, što je imalo katastrofalne posljedice. Druga katastrofa je izjava Vesne Pusić da su ubijeni u poratnom razdoblju na Bleiburgu i Križnom putu zločinci kojima se nije uspjelo suditi! Ona je profesorica, zna što govori. Ona ruši sve temeljne vrijednosti onoga što predstavlja HDZ, a Ivan Vrdoljak slagao se s njom i davao vrlo slične izjave,“ rekao je Jurčević.

Olujić je također prozvao Pusić zbog izjave o ‘hrvatskoj agresiji’ na BiH, ali i Vrdoljaka zbog ekonomske katastrofe u koju je uveo Hrvatsku kao Milanovićev potpredsjednik Vlade.

„Pusićkina izjava o ‘agresiji’ na BiH je jedna od najšokantnijih izjava po hrvatski narod, to je veleizdaja! Nije temeljena na nijednom argumentu. Za HDZ je štetno da koalira s HNS-om, ali možda još i više da dođe do novih izbora zato jer se stvara dodatna nesigurnost u gospdoarskom smislu. Ljevica je poništena s političkog obzorja u Hrvatskoj. HNS je politički mrtav bez koalicije s HDZ-om.“

Olujić se složio s voditeljem Bujancem da je potpuno neshvatljivo zašto HDZ sada oživljava HNS, umjesto da ih se ostavi u političkom mrtvilu. Isto tako, napomenuto je da je Predsjedništvo HDZ-a jednoglasnu odluku o koaliranju sa HNS-om donijelo prije Predsjedništva HNS-a, dakle – bili su za suradnju i sa Pusićkom i drugom frakcijom… Također, u emisiji je konstatirano da argumenti o “ekonosmskom spašavanju” Hrvatske ovom koalicijom ne stoje, jer je upravo Vrdoljak u vrijeme koalicijske Vlade sa Zoranom Milanovićem bio osoba koju je HDZ najviše napadao i prozivao za put u gospodarsku katastrofu, a sada koaliraju s njime i nisu smjenili ni jednog HNS-ovog direktora iz javnih poduzeća.

HASANBEGOVIĆ: HNS JE KORUPCIONAŠKA, KLIJENTELISTIČKA I ANACIONALNA SKUPINA, A KOALIRANJE S NJIMA JE PRVORAZREDNA PRIJEVARA!

U emisiju se iz stožera nove političke stranke u Frankopanskoj javio dr. Zlatko Hasanbegović.

„Da sam ostao član Predsjedništva HDZ-a, bio bih jedini koji bih se usprotivio koaliranju sa HNS-om. Neupućeni su Plenkovićevu osobnu odluku o likvidaciji bivše parlamentarne većine vidjeli kao ‘nepromišljeni i hazarderski potez’, ali sada je potpuno jasno da je u pozadini stajao jasan cilj, dugotrajno pripreman različitim podzemnim kanalima uvođenja HDZ-a, mimo volje birača u koaliciju s notornom, korupcionaškom, klijentelističkom i anacionalnom skupinom. To je prvorazredna prjevara, političko-ideološki i protuprirodni blud, to je  politički konkubinat u kojem zbog vlastitog morala savjesti nisam želio sudjelovati. To je bio ključni razlog, ne i jedini, za pristupanje listi Brune Esih u Zagrebu,“ bio je rezolutan dr. Hasanbegović i dodao:

„Nema nikakve sumnje da je mimo zdrave logike gospodin Plenković nastojao izbjeći brze i skore izbore, pa i pod cijenu stvaranja ovog političko-stranačkog monstruma. Što se tiče izjave Gordana Marasa da se Plenković boji nas na izborima, njegovi razlozi i strahovi po mom sudu su opravdani!“

Hasanbegović je za Bujicu potvrdio da je procedura za osnivanje nove stranke s njime, Esih i Glasnovićem pokrenuta i da se ubrzo očekuje registracija.

„Ne obraćamo se pojedinim skupinama, nego cijelom hrvatskom narodu koji ne želi prihvatiti poniženje ove trgovine i konkubinata s interesnom sljedbom koja se zove HNS. Građani će imati priliku birati druge i vjerodostojne ljude okupljene oko nacionalne, suverenističke i slobodarske političke platforme,“ zaključio je dr. Zlatko Hasanbegović svoje javljanje na Z1.

OLUJIĆ: TEREN BRUNDA, KOALICIJA NEMA BUDUĆNOST!

Jurčević se složio sa Hasanbegovićem i dodao da je temeljna ideologija HNS-a nespojiva s konceptom HDZ-a i obrnuto.

„Druga priča je korupcijsko-klijentelistička dimenzija i tu bi moglo doći do zanimljivih procesa… Četiri ili pet HNS-ovaca koji će glasovati za koaliciju, nije dovoljno za većinu i tu bi moglo doći do nove drame! Postoji opasnost da se raskole obje stranke, ne samo HNS! Po sličnom modelu to se dogodilo u BiH, gdje je nastao HDZ 1990.“

OLUJIĆ: „Pozdravljam akciju gospodina Hasanbegovića i želim mu svako dobro u političkom djelovanju. Vjerujem da ima snagu i da će sa gospođom Esih i generalom Glasnovićem postići veliki uspjeh na izborima, kada god oni bili… No ne slažem se sa prof. Jurčevićem da bi se HDZ mogao raskoliti. HDZ je kompaktna i jedinstvena stranka, vrlo moćna u cijeloj Hrvatskoj. No, čujem da teren brunda i prije bi se mogle dogoditi još jedne promjene u vrhu stranke, nego raskol.“

BUJICA OTKRILA: UMIROVLJEN JEDAN OD ŠEFOVA OSJEČKOG PNUSKOKA KOJI JE ISTRAŽIVAO VRDOLJAKA!

Prema pouzdanim informacijama Bujice, jedan od šefova PNUSKOK-a u Osijeku koji je vodio je slučaj Vrdoljak i istraživao bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika HNS-a, potjeran je u prijevremenu mirovinu, a prethodno se protiv njega vodio namješteni disciplinski postupak. U jednoj od istraga kodno ime Ivana Vrdoljaka bilo je ‘Jabuka’, a u nekim transkriptima prisluškivanih razgovora i mjera u koje je upao Vrdoljak čule su se njegove riječi “keš, keš, keš”. Do smjene jednog od šefova osječkog PNUSKOK-a došlo je u vrijeme nove vlasti koja sada koalira sa Vrdoljakom.

„Vrdoljak je u svakom smislu sumnjiv, a Mrak-Taritaš je poznata po tome da je HDZ smatrala najvećom nevoljom hrvatskog naroda. Ona je kao podvala pokušana biti plasirana u Zagrebu, na svu sreću, biračko tijelo to je prepoznalo i nju porazilo,” komentirao je Jurčević.

SURADNJA ĆE VIŠE NAŠTETITI HDZ-u!

Željko Olujić osvrnuo se na savjetnike premijera koji su dogovarali koaliciju sa HNS-om.

“Plenković bi se trebao riješiti Šeksa, Božinovića i drugih koji ne predstavljaju istinsku jezgru HDZ-a. Ne bih se volio naći u Šeksovoj koži, prognoziram mu vrlo brzi pad,“ rekao je Olujić nakon što je u emisiji opet puštena izjava u kojoj je Šeks izbjegao odgovor o HNS-u na komemoraciji žrtvama pokolja u Macelju, zločinu koji je ta stranka besramno opravdavala.

Jurčević je zaključio: „Zabrinjava spremnost HDZ-a za ovu koaliciju. Pitanje je gdje će sve završiti. Ako s koalicijom izdrže do kraja mandata, to će više štetiti u izbornom smislu HDZ-u. Što su svi bolesniji, sve više pričaju o zdravlju!“

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kolinda Grabar-Kitarović pisala Kavazoviću: I dalje ostajem pri izrečenim stavovima

Objavljeno

na

Objavio

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, kao odgovor na njegova dva ranije upućena pisma, te poručila kako “i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”.

Kavazović je od Grabar-Kitarović tražio da pojasni javno izrečene tvrdnje o tisućama dobrovoljaca koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, ali i o radikalizaciji islama u toj državi.

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Kavazović je u izjavi za agenciju MINA izrazio zahvalnost Grabar-Kitarović na odgovoru ističući kako se s njom slaže da je “iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo”.

On je u posljednjem pismu od predsjednice Hrvatske i drugih organa i dužnosnika te zemlje tražio da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi”.

Također je zatražio od predsjednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi tvrdnje o tome da su muslimani u Bosni i Hercegovini i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Prethodno je hrvatska predsjednica izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska” nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu, koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Bošnjački dužnosnici u Bosni i Hercegovini protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

“Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je hrvatska predsjednica.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u izvješću objavljenom ranije navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom “sljedbenika džihadističkog salafizma”.

Upitana je li reakcija Bošnjaka, s obzirom na to izvješće, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tomu da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

Predsjednica: Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH, nego upravo suprotno

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. Odbacio je sve navode iz optužnice, posebno onaj da je imao zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu. Rekao je da je samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor preseli.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić završni su govor držale tri i pol sata i među ostalim rekle da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine, koja je sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Usto je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Ivan Šantek: Očekujem da će ‘kapetan Dragan’ biti osuđen za sve zločine

facebook komentari

Nastavi čitati