Pratite nas

Naši u svijetu

BUNJEVAČKI HRVATI: I U SRBIJI JE HRVAT TEŠKO BITI

Objavljeno

na

Bunjevački Hrvati u Srbiji, odnosno Vojvodini izloženi su neprestanoj dekroatizaciji i asimilaciji velikosrpske politike.

Od kada su došli na prostore Podunavlja i Potisja u 17. stoljeću bili su izloženi najprije mađarizaciji za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, a zatim srbizaciji u vrijeme velikosrpskih previranja  Vuka Karadžića.

A za vladavine Slobodana Miloševića, plasirana je, promicana  i financijski podržana opcija “posebna Bunjevačka nacija” samo da se ne izjašnjavaju kao Hrvati.

Dana 12. listopada 2016. godine jedan dio posrbljenih  Bunjevaca, njih oko 16 000, zatražilo je da se preispita i proglasi nasilnom asimilacijom odluka iz 1945 godine, po kojoj su  Bunjevci i Šokci Hrvati. A što je pozadina takvog zahtjeva nije teško zaključiti!

Dekroatizacija Bunjevaca je dio projekta Velike Srbije kojim  bi se sasvim zatrlo postojanje Hrvata kao naroda uopće. Srpskim vlastima nikako ne odgovara da se Bunjevci  izjašnjavaju kao Hrvati, jer im onda moraju priznati status nacionalne manjine i dati im sva prava koja im kao nacionalnoj manjini pripadaju..

Sve je to u skladu sa Načertanijem Ilije Garašanina iz 1844 godine u kojem su Hrvati potpuno izostavljeni, jer kao narod ne postoje, oni su pokatoličeni Srbi.

Ta politika ima svoj kontinuitet preko Memoranduma 1 i 2  SANU, a cilj je uvijek isti -Velika Srbija! Dekroatizaciju Bunjevaca najbolje je opisao Tomislav Žigmanov  bunjevački Hrvat i filozof;

”Milošević je odlučio Hrvate u Vojvodini umjetno podijeliti,pa je financijski podupirao organiziranje Bunjevaca ,,davao im novac  za izdavanje knjiga i novina ,a oni su kao sluge za uzvrat lovili  Hrvate po Vojvodini kako bi ih Milošević mogao slati na frontove. Dolaskom Koštunice Bunjevci proživljavaju renesansu. Hrvatska politička elita u Vojvodini i vodstvo DSHV a nisu dorasli  rješavanju tog problema, a vlasti u Hrvatskoj za njega su  posve nezainteresirane”.

pulgeriPolitika ”Divide et impera” i ovdje je dala rezultate! Mnogi se Vojvođanski Hrvati i danas izjašnjavaju kao Bunjevci ,jer i u Srbiji je Hrvat teško biti!

Nije teško dokazati da su Bunjevci Hrvati! -Prvo po onome što karakterizira jedan narod, a to su; jezik, vjeroispovijest, povijest, kulturna baština i zajedničko porijeklo.

Bunjevci su usprkos svim nedaćama kroz stoljeća uspjeli  sačuvati svoj jezik, kulturnu baštinu, pjesme i  pisanu hrvatsku riječ. Bunjevci su plemenita grana hrvatskog naroda, a obitavali su u zapadnoj Hercegovini i zaleđu Dalmacije,  odakle su se selili na područje Like i Gorskog Kotara.

-Drugo, dovoljno je slijediti njihov povijesni put dolaska na prostore gdje još obitavaju,odnosno područje Bačke u Vojvodini. Krenuli su u 17. stoljecu sa područja Hercegovine pod prijetnjom i najezdom Turaka prema zapadu i stigli do Senja 1605 godine.

Naselili su se po Velebitu, lici i Gorskom Kotaru. Pod stalnom prijetnjom Turaka i Mlečana krenuli su. predvođeni  franjevcima, sa stokom prema Podunavlju i nastanili se od Sombora do Pešte. Danas obitavaju u Subotici, Somboru, Tavankutu i drugim mjestima.

12.listopada 2016 godine u Vukovaru je održan znanstveni kolokvij o položaju Hrvata kao manjine u okolnim zemljama.

backaNa skupu je sudjelovao i Tomislav Žigmanov kao ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Dražen Živić, voditelj Područnog centra Instituta Ivo Pilar  u Vukovaru tom je prigodom izjavio

” Položaj hrvatske manjine u okolnim zemljama je raznolik. Pri čemu je najsloženija situacija u Srbiji. Želimo i na ovaj način senzibilizirati javnost,ali i institucije Hrvatske države da se dodatno uključe kako bi se taj  položaj poboljšao”

Moj skroman doprinos je i ovaj članak da se šira javnost  upozna sa teškim uvjetima u kojima Bunjevci žive. Skrenula bi pozornost vlastima u RH i vođama  Srpske nacionalne manjine u RH, da bi položaj Hrvata Bunjevaca i njihova prava trebalo izjednačiti sa položajem i pravima koja Srbi, kao nacionalna manjina imaju u RH, po principu reciprociteta.

Što znači da ista prava i participiranje u vlasti koja Srpska manjina ima u Hrvatskoj, trebaju imati i Hrvati Bunjevci u Vojvodini odnosno Srbiji!

Lili Benčik/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati