Pratite nas

Naši u svijetu

Capricija Penavić Marshal – Hrvatica iz Bijele kuće

Objavljeno

na

Baka Penavić plela je i čarape za Clintonove

U ormarima američkih predsjednika ne manjka dizajnerske odjeće, No u onima bivšeg predsjednika Billa Clintona i supruge Hillary spremljene su i posebne čarape i puloveri. Isplela ih je baka Penavić iz Širokog Brijega, a u Bijelu kuću su stigli kao dar oca Capricije Penavic Marshall, Hrvatice iz Širokog Brijega koja je u dvije američke administracije zauzimala najviša mjesta, piše Vecernji.hr

Za posjeta Hrvatskoj krajem 2012., Hillary Clinton ju je predstavila kao dobru prijateljicu od čijeg je tate Franka – Vrane po domaći, hercegovački – čula mnogo o Hrvatskoj.

– Imam puno rođaka. Sinoć sam upoznala još dvoje, nisam ih ni znala – govori nam Capricia Penavic Marshall u Zagrebu nakon inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Capricia je impresivne karijere – odvjetnica, odmah nakon škole pridružila se Clintonovoj kampanji. Kad je Bill Clinton ušao u Bijelu kuću, Hillary ju je odabrala za “društvenu tajnicu”, desnu ruke prve dame. Za Obame je preuzela vođenje Bijele kuće, kao šefica protokola. I tako je Capricia u Bijelu kuću donijela Hrvatsku.

– Tata je otišao SAD, zbog političkih razloga. Tražio je novi, bolji život i da, mislim da ga je našao, ali nije zaboravio odakle dolazi. Toliko sam ponosna što mi je običaje domovine učinio dijelom života, što me kao dijete vodio u Hercegovinu. Tako ja odgajam svog sina. Ali i u SAD-u smo živjeli hrvatski – u Clevelandu smo išli u hrvatski klub, na nogometne utakmice. Potom bi se jelo, plesalo… – govori.

Suprotno od tate Frane

Otac ju je zarazio politikom. Kad se počelo govoriti o kandidatu demokratske stranke Billu Clintonu, slušao ga je i tata.

– Bili smo na suprotnim stranama, on je bio za Reagana, a ja za Cartera i konstantno bismo vodili diskusije. Kad sam mu pokazala video s Billom Clintonom, zastao je i rekao: “To je taj, on će pobijediti, moramo biti jako oprezni” – smije se Capricia.

– I tad sam odlučila. Rekla sam, to je to, ja ću raditi za njega.

patricija marshall penavićFoto: Goran Jakuš/Pixsell; S Hillary je ‘kliknula’ zbog kvara zrakoplova, ali i ludo brze vožnje

Mlada pravnica krenula je ravno u Arkansas.

– Srela sam Hillary. Nitko nije htio raditi sa supružnikom, svi su htjeli raditi za kandidata. A ona me oduševila: bila je među stotinu najboljih odvjetnika, puna energije, artikulirana, njezin program je bio izvrstan. Tad sam si rekla: Želim biti tu i pomoći njoj da pomogne njemu. U timu je bilo tek nekoliko ljudi, tako da sam radila sve – govori Capricia.

Zbližio ih je – kvar zrakoplova.

– Zapravo sam ja bila zadužena za komediju – ističe. – Prvi, ali prvi put koji sam joj organizirala bio je za Louisianu. Stigla sam ranije, došla u zrakoplovnu luku, kad čujem kako netko viče: Zrakoplov joj slijeće na drugi aerodrom. O Bože. Trk u auto. Našla sam je, a onda manijakalno vozila do mjesta sastanka. Vikala je: Uspori, uspori! Kad se te večeri trebala vratiti kući, zrakoplov se pokvario. Tako smo nas dvije same sjedile sat i nešto i razgovarale o svemu. I zaista “kliknule”.

Capricia je bila Hrvatska u malom, ali su i Clintonovi i Obamini ipak o “starom kraju” najviše naučili od Capricijina oca.

– Donosio bi stvari. Donio je Clintonima u Bijelu kuću čarape i vestu koje je isplela baka, ali i vino. Usto, moj tata priča. Priča o Hrvatskoj, o zemlji, o povijest, i to je njima bio primarni izvor informacija – govori. Vino je izvrsno, ali ni ostala hrvatska hrana nije nimalo loša. Dapače…

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati