Pratite nas

Hrvatska

ČAVOGLAVE SPREMNE ZA OLUJU

Objavljeno

na

Kako to već u Hrvatskoj ide, a ide baš kako i izgleda, a izgleda kao da živimo na rubu pakla, Hrvati se ne mogu dogovoriti ni oko najvažnijih datuma hrvatske povijesti, Dan pobjede svakako je jedan od tih datuma oko kojih ne bi smjelo biti dvojbe, posebno ukoliko se slažemo, a vjerujemo da bi se trebali složiti, oko činjenice da je Hrvatska stvorena pobjedom u Domovinskom ratu nad velikosrpskim fašizmom i ostacima zločinačke Titove armade, dakle, JNA, točnije, od onoga što je preostalo od nekoć četvrte vojne sile u Europi.

Kada bi u Hrvatskoj postojao konsenzus oko notornih činjenica, na način na koji to imamo u ostalim normalnim i demokratskim državama Europske unije, ne bi Hrvati imali čak dvije središnje proslave jedne pobjede i ne bi na jednoj proslavi slavio narod, a na drugoj režim čiji glavni akteri, poput predsjednika i premijera države, nisu ni sudjelovali u obrani zemlje od nadirućeg fašizma s istoka. Nažalost, Hrvatska je u mnogočemu posebna država pa i kad su proslave u pitanju. U Oluji je, dakako, oslobođen Knin, naredbom predsjednika Tuđmana i sjajnom izvedbom hrvatske vojske oslobođenjem Knina velikosrpskoj nemani slomljena je kičma, međutim, središnja pučka svečanost, na kojoj se tradicionalno okuplja oko 100 000 Hrvata iz svih dijelova Hrvatske te svijeta, i ove godine održati će se u nikad porobljenim Čavoglavama. Drugim riječima, četnici nikada nisu uspjeli zauzeti kultno mjesto Dalmatinske Zagore. Proslava u Čavoglavama je posebno atraktivna iz razloga što se tamo okuplja narod, bez režima i režimskog pokroviteljstva, točnije, hrvatski puk dolazi spontano kako bi podijelio međusobno radost uspomene na slavnu prošlost hrvatskog naroda, ali i tugu zbog svih onih kojih nema.

[B][I]Da vidimo tko će i ove godine zapjevati s Thompsonom, inače domaćinom čitavog narodnog spektakla, i što nas sve očekuje.[/I][/B]

Stiže još jedan Dan domovinske zahvalnosti, dan na koji zahvaljujemo Bogu na daru slobode i bližnjima koji su je nesebično uz puno žrtve ostvarili. Naravno, i ove godine Čavoglave su centar događanja, sve počinje 5.8. ga sv. Misom za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve poginule i umrle branitelje u župnoj crkvi sv. Ilije u Kljacima. Sv. Misu predvodi i propovijeda don Vinko Puljić. Nakon sv. Mise kod spomenika na groblju je odrješenje za sve pokojne branitelje. Donosimo program proslave u Čavoglavama:
Na posebnoj pozornici pored crkve nastupaju etno skupine iz kulturno umjetničkih društava.

 • – pjevačka skupina braća Matić Čavoglave
 • – KUD sv. Ilija Kljaci
 • – etno udruga Petrovo polje
 • – KUD Komaštre Ogorje
 • – KUD Naši korijeni Žepče (BiH)
 • – KUD Labišnica
 • – KUD Drežnig Rešetari-Nova Gradiška
 • – KUD Ban Neorić-Sutina
 • – HKUD Studenčica Ljubuški (BiH)
 • – HKUD Crnač Široki Brijeg (BiH)
 • – muška pjevačka skupina Staro-Topolje Slavonski Brod
 • – ženska pjevačka skupina Bijele ruže Proložac Gornji i Imotski
 • – pjevačka skupina obitelj Asanović Neorić
 • – ženska pjevačka skupina Nevenka, Mara i Stana Zagora
 • – diplar Ante Perković
 • – guslar Maroš Velić Trilj
 • – kuburaši Đurmanec
 • – puhački orkestar Sloga Trebižat-Čapljina (BiH)

U popodnevnim satima već tradicionalni defile bajkera Drniš – Čavoglave
Malonogometne revijalne utakmice odigravaju se na malonogometnom igralištu pored škole
Viteška igra Kumpanjija iz Smokvice sa otoka Korčule odigrat će svoj ples od boja i starinske plesove na malonogometnom igralištu pored škole
Triljske mažoretkinje i limena glazba imaju svoj cjelodnevni nastup
Veliki koncert: Thompson, Miroslav Škoro, Slavonia Band, Klapa Luna i Mate Bulić
Nakon koncerta veliki spektakularni vatromet.

tinolovka

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati