Čekanje kiše ili gradnja vodovoda?

10

Četiri velika slova P u Vladinoj retorici označavaju kutove četverokuta na kojem bi trebala niknuti zgrada gospodarskog oporavka i razvoja: povlačenje, privlačenje, prodaja i promjene. Povlačenje bi se trebalo odnositi na europske fondove, no kako stvari stoje i kako dalje teku, puno više novca država uplaćuje u fondove Europske unije nego što iz njih izvlači, možda zbog nesposobnosti državnih institucija, ali možda i zbog politike Europske unije.

55742c52dd655dfe96ab7f94ea11eca7Za novac koji izdvajamo u EU već smo mogli izgraditi pelješki most. Ali ne, mi čekamo da se on vrati natrag kako bismo onda eventualno započeli njegovu gradnju. Vrlo simbolično, Srbija je za saniranje posljedica od poplave izvukla iz Unije, iako nije njezina članica, 60, a Hrvatska samo devet milijuna eura. A kako i bi kad su premijer i ministrica vanjskih poslova, dok je još voda ležala u kućama nesretnih ljudi, kazali kako mi nemamo pravo na novac iz tih fondova.

“Privlačenje” se odnosi isključivo na strane investicije, kao da domaće nisu barem jednako važne i dobrodošle. A nije baš da nismo posljednjih godina gledali pregršt stranih ulaganja i odlaganja i ništa im nije smetala “spora i neučinkovita administracija”. Pa na svakom ćošku su merkatori, ikeje, lidli, bauhausi, ili pak rajfajseni, unikredita, štojermerkiše, societegenerali, erste…

Nismo doživjeli ni jedno značajnije ulaganje u proizvodnju. Brzo su privučeni i “ulagači” u Inu, Plivu, u sve što je već postojalo i što je bilo profitabilno. I da, tu su i brojne agencije koje za strane mešetare kupuju i preprodaju milijune metara atraktivnog zemljišta, a predsjednik države obilazi američke biznismene nudeći im jadransko podmorje.

Privatizacija, prodaja ili rasprodaja posljednjih ostataka obiteljskog srebra i zlata zaista solidno funkcionira. Otišlo je u zadnjoj ofenzivi državno osiguranje, na redu je posljednja državna banka i autoceste, a onda elektroprivreda, šume i sama država kao takva. Sve to pod firmom kako je država loš gospodar, a prava je istina da su naši državnici (nikako samo ovi aktualni) loši, neodgovorni, sebični i nedobronamjerni gospodari države i zemlje.

Srećom, kad je voda došla do grla, kao da se budi uspavani narod, odlučivši sam preuzeti sudbinu u svoje ruke. Upravo se pokreće još jedan referendum kojim bi se zaustavila tzv. monetizacija autocesta, što je samo drugo ime za prodaju, ali i svega drugog što predstavlja nacionalno bogatstvo i što ne smije biti prćija ovog ili onog ministra, premijera ili predsjednika.

Pri svemu tome na velika se zvona govori o promjenama iliti, što je češće u uporabi, o reformama na koje se svi zaklinju, a da nitko nikada nije točno definirao što reforme točno podrazumijevaju. Ponekad se tu i tamo, i to vrlo sramežljivo, spominje reformiranje lokalne samouprave, odnosno smanjenje broja općina i županija, a da nitko ne pokazuje naročitu spremnost da se to i provede. Sve češće se i otvorenije, međutim, i to pod pritiskom budžetskog deficita, govori o nužnom smanjenju državne administracije i zaposlenika u javnom sektoru, odnosno o smanjenju njihovih plaća, kao i mirovina. Svi napori su usmjereni na to kako smanjiti rashode, a istovremeno što većim poreznim opterećenjima građana i privrede povećati prihode.

No je li to rješenje? Čini se kako su se iskristalizirale dvije opcije gospodarsko-socijalnog razvoja. Jedna se prepušta sudbini i čekanju Godota, odnosno sretnog trenutka da nam konačno krene, i druga koja bi određenim mjerama utjecala na poduzetništvo. Drugim riječima, dok jedni čekaju kišu, drugi bi gradili vodovode.

Hrvoje Marušić, poznati splitski poduzetnik i vijećnik te, što je ovdje važno, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika (nacionalnog) HDZ-a u kojoj se stvara gospodarski program ove stranke, koja s razlogom pretendira na vlast, ima drugačiju filozofiju. On se protivi naprosto rezanju koje znači nove brigade u armiji nezaposlenih, a posebno pogubnim smatra dizanje poreza na rad i potrošnju i uvođenje novih, poput poreza na nekretnine.

Kako već jedanaesti kvartal zaredom bilježimo pad BDP-a, što je samo izraz ukupnog pada gospodarske aktivnosti, tom rezanju nema kraja, ukoliko se nešto bitno i hitno ne promijeni na prihodovnoj strani, a put prema povećanju prihoda vodi preko stimulativne porezne politike.

Poreznim olakšicama, i to svih vrsta poreza, vrlo brzo bi se potaknulo, računa Marušić, poduzetništvo, i to prvenstveno ono malo i srednje, čime bi se onda omogućilo da realni sektor prihvati, uz nezaposlene, i ljude iz javnog sektora, koji se tamo pokažu kao višak. Njegova, dakle, filozofija, koja je na prvi pogled apsurdna, jest: manjim porezima do većih prihoda.

I on smatra potrebnim reformirati postojeću samoupravu u pravcu smanjenja broja područnih jedinica, ali i povećanja njihove efikasnosti i nadležnosti. Zašto bi država izdavala građevinske dozvole ili koncesije na pomorskom dobru kad to bolje mogu pojedini gradovi?

Nipošto, Marušićev je stav, a izgleda i HDZ-a kao stranke, da se ne bi smjela koncesionirati već postojeća infrastrukturna državna poduzeća, već bi se trebale davati samo koncesije za nove investicije, i to na principu javno-privatnog partnerstva. Zanimljivo je i korisno da je iz spomenute Zajednice na adrese poduzetnika poslan upitnik s pitanjima što bi oni promijenili u fiskalnoj, monetarnoj itd. politici, čega se do sada nitko nije sjetio.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Evo ja ću kometirati.

  Prilažem ovdje link salatu, pa kada kažem “salatu” tim želim reći da na ovom linku ima svašta vrlo interesantnog. Naravno za one kojima je dan dvadeset i deset sati na dan, kao, recim, meni, pa sam imao priliku sve pregledati. Ima dosta istinitih i poučnih stvari, ali kada pisac donosi stvari Komisije Saveza Komunista Socijalističke republike Hrvatske, onda je to prava salat, jer salata nije salat ako nije sa svim i različitim zeljarijama pomješane. Dakle, uživajte u pronalaženju istine…

  Page 1 of 11 1 2 3 4 5 > Last >

  1
  2345
  >
  Last »

  View First Unread

  Thread Tools

  Display Modes

  29.05.2013., 17:23

  #1

  Uživo Kavran

  čistokrvni starčevićanac

  Join Date: May 2013.

  Location: Čuvam kuću od ljutih neprijatelja

  Posts: 178

  Sabirni logor Jasenovac-Ustaška obrana

  Ovdje otvaram temu o Sabirnom logoru
  Jasenovac i to ne iz paušalnih i stereotipnih razloga već iz čiste i
  prijeke potrebe da se razjasni tko je i kako stradao i u kojem broju..U
  nastavku(kada izvedem sve što je napisao gospodin Kevo,koji je tu temu
  obradio vrlo detaljno obradio)ću navesti i imena tko je sudjelovao u
  tome,a to su većinom bili pripadnici Prvog Ustaškog Obrambenog
  Zdruga.Njihova imena uz određeni materijal o njima bit će prvi put
  objedinjen upravo ovdje na forum.hr-u.

  Tema je vrlo opširna i sastoji se od tri dijela;

  -prvi je dio opsežno izlaganje gospodina Keve

  -drugi je dio izvještaj gospodina Schmidlina iz Crvenog križa NDH koji je posjetio S.L.J(Sabirni logor Jasenovac)1944 godine

  -treći se dio bazira na imena i podatke o pripadnicima Ustaške obrane,postrojbe posebno postavljene od Poglavnika.

  Slijedom nastavljam sa prvim dijelom.Kako je materijal opširan bit će
  potrebno i mjesta da se usklade i vaši komenatari,pa se shodno tome
  nadam dobroj suradnji.

 • Herceg-Bosna

  hm

  • Agromentum

   Di si tu sliku našla? To nešto ostalo od predizbornih plakata. Nego, da te pitam, jesil’ pobjedila na izborima? U stvari jesi. Ti si jednom preporučila HSP-Ruža Tomašić a oni su u HNS-u. Dobro je, dobro smo obadvoje birali.

   • Tako je.. svi smo koalicija i na dobroj smo strani

    • Agromentum

     Ma Ogledalce se izgleda u zadnji čas malo pridomislila. Nije htila birat’ HNS jer je tu HDZ. E, sad, za razliku od većine (nas?), u maloj je prednosti: more kasnije reći, da smo nju poslušali bilo bi svima bolje. 🙂

   • Herceg-Bosna

    pa HNS je dobro prošao ,,
    kaže mi prijatelj iz odžaka da su dobro prošli ,
    al ja i kad gubim ja dobivam, nema u mene kiksa 😉

    • Agromentum

     Da je odaziv birača bio bolji, HNS bi bolje prošao. A još uz to i poplava. Sad je najbolje malo se odmorit’ od politike, tu se nikad ne kiksa.:) Kod toliko ljepših stvari u životu…

     • Herceg-Bosna

      e vidiš ti kako ti pametno zboriš
      najbolje mozak na vajdu i uživat hahahha

     • Šta kažeš ti za ovoga što je uletio novinarki? 🙂

     • Herceg-Bosna

      nije dotični objasnio kakvo meso,
      ima svinjetine, teletine, kokoševine itd hhahaha