Čelnici udruge U ime obitelji predali Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR)

18
FAH

Čelnici udruge U ime obitelji predali su u ponedjeljak Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.

Predsjednica udruge Željka Markić izjavila je novinarima ispred Hrvatskog sabora kako je sadašnji ZOR tako loše napravljen da poslodavac može dići plaću radniku za jednu kunu i to bi moglo značiti da ga plaća za rad nedjeljom ili blagdanom.

Upozorila je da u Hrvatskoj u trgovinama radi oko 180.000 radnika, većinom žena. Također, njih oko 100.000 radi u malotrgovačkim lancima.

“Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, osam posto svake nedjelje, a oko 30 posto u ciklusima”, kaže Markić.

Krešimir Planinić pojasnio je da se njihovim prijedlogom izmjena ZOR-a proklamira neradna nedjelja i taj dan se regulira kao jedini dan za odmor. Pri tome radnik može dati izjavu poslodavcu da želi raditi nedjeljom, pri čemu mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice.

“Taj je model prepoznat u EU, to je kombinacija engleskog i austrijskog modela”, rekao je.

Paula Jurković, radnica  u trgovini koja radi nedjeljom, založila se za neradne nedjelje radi kvalitetnijegprovođenja vremena s obitelji i djecom.

“Bilo bi lijepo da država donese zakone koji će nam omogućiti da imamo taj dan za sebe”, rekla je.

Na novinarski upit hoće li poslodavci na neki način prisiliti radnike da izjave kako žele raditi nedjeljom, Planinić je odgovorio kako određivanjem najmanje satnice za rad nedjeljom žele demotivirati poslodavce i ujedno motivirati radnike koji žele raditi nedjeljom. No, ako se poslodavci služe prisilom, postoje prekršajne odredbe i kazne koje trebaju biti drakonske, dodao je.

Ispovijest radnice u trgovini: Postali smo robovi trgovačkih lanaca, a ne smijete ništa reći jer vam se prijeti otkazom

facebook komentari

 • Pupovac, Plenković i svi žitelji, stanovnoci i državljani Hrvatske se koriste hrvatskom novčanicom KUNA koju je izmislio i u promet stavio Poglavnik dr. Ante Pavelić. Otvorite link, pročitajte sadržaj istog i sve će vam biti jasno.
  http://otporas.com/na-uspopmenu-des…-dr-ante-pavelic/

 • Istina

  “Čelnici udruge U ime obitelji predali su u ponedjeljak
  Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima bi se
  omogućilo da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti žele li raditi
  nedjeljom, te utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom
  ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.”

  Po meni to nije u redu. Oni radnici koji odbiju raditi nedjeljom mogu vrlo lako dobiti otkaz, naravno, pod drugim izgovorom, kao i oni koji traže posao, a ne žele raditi nedjeljom, neće biti primljeni, ali opet pod nekim drugim izgovorom.

  Najkraće rečeno, po meni, prijedlog je licemjeran. Ja sam za to da se zabrani rad trgovina nedjeljom. Na vlastitoj koži sam osjetio kako je raditi 7 dana u tjednu. Radio sam i “svecom i petkom”.

  • Maks

   100% Populizam, svaki i najgori sindikat radi vise na ovoj temi nego UiO. Nek traze od svokih mostovaca Sprlje, Orepica, Petrova promjene u udbaškom represivnom aparatu pomoći će hrvatskom narodu milijun puta više!!!

   • Istina

    Potpisujem.

    • Maks

     Treba shvatiti njihovu propagandu, ja ih pratim od samog pocetka volio ih vise nego i jednu udrugu ili stranku – najgore razocarenje u mom zivotu. Ja ne navijam partijski – neovisno pravosudje, DORH , MUP bez udbe i partijskih slugana i ja sam zadovoljan … To bi bio veliki korak za Hrvatsku, prava lustracija koja smeta i UiO.

     • Istina

      Ja ih ne pratim od početka, ali od kad ih pratim jako sam razočaran u njih. Ono što mi se najviše sviđa je to što radi Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat”.

     • Maks

      Oni su dobri, draga ekipa samo bi trebali malo vise s drugima , bilo bi i njima lakse.

     • Istina

      Oni puno rade na znanstvenim istraživanjima i nemaju baš puno vremena. Ono što oni objave treba širiti dalje. Dobro je da što više ljudi zna za njih i da čita njihova znanstvena otkrića vezana za našu povijest.

     • Maks

      Pratim ja i njih godinama ovo sto sam gore napisao je moj jedini “prigovor. Na njihovom portalu sam uvidio da sam se kod tebe prevario- puno je trolova po nasim portalima, neke si i sam prepoznao.

     • Istina

      Znam da ima trolova. Neke sam prepoznao, a mislio sam da nam žele dobro. Ja sam godinama pisao na Livno Online i uglavnom sam bio usamljen. Na drugim portalima sam vrlo malo pisao. Jedno vrijeme sam pisao i na Poskok Online i uvidjevši o kakvom se portalu radi, odustao sam.

     • Maks

      Volio bi znati sta su ti tamo govorili o B. M, obrisao.. Ta dvojica stoje i iza afere protiv Damira Markusa HOP je objavio njihove laži – “šef je onaj zeleni

     • Istina

      Uglavnom su pisali negativne stvari i pravdali svoje poteze. Šta sam im ja odgovorio, može se i sada vidjeti.

     • Maks

      Oba lažovi radi Markusa povukli se u parcovske rupe – na sudu izlaze identiteti na vidjelo. Guster je i onaj dom domac – la sam u pocetku mislio da si s njim.

     • Istina

      Ja osobno nisam ni s kim. Nisam ni u jednoj stranci, udruzi, grupi i sl. Pišem onako, sam za sebe.

      Nemam pojma o Markusu.

     • Maks

      Da, mislim na njega. Ja nisam ni u jednoj stranci moj moto je sto manje ovakve ljevice sto vise desnice to bolje za Hrvatsku – korak po korakl u tom smjeru i svima ce biti bolje i lakse, mrzim one koji to ometaju , unose razdor svojim poluistinitim dezinformacijama. Hrvatska je u posebnoj situaciji sve ide presporo ne treba jos dodatno usporavati.

     • Istina

      Na žalost, mi nemamo ni pravu ljevicu, ni pravu desnicu. Za mene postoje oni koji vole Hrvatsku i oni koji ne vole Hrvatsku, ma u kojoj stranci bili.

     • Maks

      Imam,o sto imamo, sad podrzavam Ministre Medveda, dva Marica , napredak u HVeu, Tolusica i sve sto donosi bar neki plus , ne ide sve odjednom.

 • rođeni

  bravo uio, uvijek za vjeru i obitelj, kako i priliči demokršćanskom pokretu